Minimalism – en motreaktion till konsumtionssamhället

 

Advisa intervjuar Minimalisterna - en blogg om minimalism

Minimalisterna är en blogg om Herr och Fru Minimalists resa mot en mer minimalistisk livsstil. Minimalism är en motreaktion till konsumtionssamhället vi lever i och vad minimalism faktiskt innebär kan betyda olika för olika personer. I intervjun nedan berättar Herr och Fru Minimalist vad minimalism innebär för dem och varför de valt att ändra sin livsstil.

Berätta lite om hur och varför ni bestämde er för att leva en mer minimalistisk livsstil?

Allt började rent praktiskt med att vi flyttade ihop och insåg hur mycket onödiga prylar vi hade som nu skulle rymmas under samma tak. Det gjorde att vi började fundera på att leva enklare inte bara på det fysiska planet utan även vad det gäller åtaganden, mentala fokus osv.

Dock hade vi båda länge funderat på det överflödssamhälle vi lever i där svaret på så många problem ofta är att tillföra ytterligare något, istället för att se vad man redan har eller ta tag i det riktiga problemet. Ju mer man funderade på det ju tokigare framstod det hela, speciellt vid tillfällen som bostadsbyte, shoppingintensiva julhelger, resor till fattigare länder och inte minst vid de tillfällen vi varit med att rensa ur äldre släktingars dödsbon. citat 1

Efter att vi under våren 2013 backpackat i Sydostasien och Nya Zeeland under nästan 7 veckor och sett dels hur lite vissa människor lever med där och ändå är otroligt lyckliga (kanske lyckligare), och dels hur lite vi själva behövde för att känna oss nöjda och tillfreds, så bestämde vi oss för att genomföra en större förändring. Genom att börja blogga skapade vi oss extra motivation, disciplin och möjlighet att konkret se framsteg och att det faktiskt sker en långsam förändring i rätt riktning.

Vad innebär det att leva minimalistiskt för er?

Till en början såg vi minimalism främst fixerat på minskning av onödiga prylar och saker i hemmet. Därefter har fokuset växt i form av ökat intresse för att leva och äta mer ekologiskt och återvinna prylar, men det har även lagts till en mental aspekt, att minimera onödiga mentala distraktioner och hitta det vi vill fokusera på och prioritera i livet som vänner, familj och fritidsintressen. Vår bild av minimalism kommer säkert fortsätta förändras allt eftersom vi implementerar, testar och lär oss nya saker, men några punkter som kommer bestå är att:

 • Vi konsumerar enbart nya saker när ett konkret behov uppstått, vi vet att vi kommer använda saken frekvent framöver och det vi köper är av hög kvalitet.
 • Vi behåller enbart saker vi använder frekvent. Det innebär att vi säljer, skänker eller i värsta fall slänger det övriga.
 • Vi gör plats för det som är viktigt genom att eliminera det som är mindre viktigt. Både fysiskt och mentalt.

Vad har ni lärt er sedan ni började leva minimalistiskt?

 • Det har skett otroligt många insikter på resans gång men några av de viktigare är:
 • Att vi klarar oss med betydligt färre prylar än vi först trodde.
 • Att rensande bara blir lättare och lättare ju mer du ”övar”.
 • Att vi sällan eller i stort sett aldrig saknar något vi rensat ut.
 • Att vi känner oss lugnare och mer harmoniska i ett avplockat hem med rena ytor.
 • Att det lönar sig att göra grundläggande research och köpa kvalitet från början.
 • Att ett vanligt hem är proppfullt av saker du inte behöver och istället kan sälja.
 • Att du inte har några problem att hitta saker längre då du har färre prylar i hemmet.
 • Att klädvalet varje morgon är en ”piece of cake” med en liten och noga utvald garderob.
 • Att många knutit an otroligt mycket känslor till fysiska saker på ett märkligt sätt.

citat 2

Tycker ni att livet är bättre som minimalist? Vad är positivt och vad är negativt?

Vi trivs helt klart bättre med en mer minimalistisk livsstil både på kort och lång sikt. Det finns otroligt många positiva aspekter, allt från att dagligen komma hem till en bostad som andas lugn och harmoni genom att färre saker ligger synliga och tar ens uppmärksamhet. Till att vi har bättre koll på och ordning på de prylar vi äger och inte behöver lägga onödig tid på att leta efter eller underhålla sakerna. Men även att vi behöver mindre boyta genom att äga färre saker samt att prylarna inte ”äger oss” utan att vi känner oss flexibla och anpassningsbara. Dessutom gör vi ett mindre avtryck på miljön genom att shoppa mindre samt sälja och skänka istället för att spara i onödan eller slänga.

Det negativa vi kan komma på är att minimalism är att många har förutfattade meningar och fördomar om minimalister. Att vi lever ett otroligt spartanskt, enkelt och i mångas ögon fattigt eller tråkigt liv. I vissa kretsar kan det också te sig provocerande att berätta att man gör sig av med prylar, minskar distraktioner och försöker dra ner på kemikalier hemma genom olika åtgärder. Detta kan tillsammans göra att man dels drar sig för att ta upp ämnet eller ge sig in i diskussioner, eller att man framstår som en ”kuf”.

Vad är era bästa motivationstips för den som vill dra ner på konsumtionen?

Utgå alltid från ett identifierat och konkret behov när du ska köpa något. Det är lätt att tänka bakvänt och leta efter ett behov ”vilken snygg inredningspryl, undra när den kan komma till användning och var i hemmet den kan passa” eller ”vilken fin klänning, den kan jag ha när det eventuellt blir någon fest framöver”.

Räkna ut hur mycket pengar du lagt på konsumtion under de senaste månaderna eller ett år. Idag finns enkla hjälpmedel som appen Tink eller liknande för att se detta. Fundera vad du kunnat göra för pengarna istället för att konsumera upp dem på saker som förmodligen inte gjort dig särskilt mycket lyckligare.

Fundera kring konsumtion i ett större perspektiv: Du gör av med pengar du mer eller mindre slitit för att få ihop. Du lägger ner tid på att shoppa som du skulle kunnat ägna åt viktigare och roligare saker. Saken du köper kommer ta plats där hemma, behöva skötas, repareras etc. Och på köpet så har miljön tagit mer eller mindre skada av att producera ytterligare en sak.

Vad är era bästa spartips?

Sälj av prylar du vet att du egentligen inte behöver och/eller inte använder. Gärna så snart som möjligt då framförallt tekniska prylar snabbt tappar i andrahandsvärde.

Vardagsspara genom att inte köpa en take-away-kaffe varje morgon, laga middag hemma så det räcker till matlåda som dessutom oftast är hälsosammare än att äta ute, ha något bra mellanmål i väskan om du annars lätt tenderar att slinka in på närmaste Pressbyrån/7Eleven och ta med en egen flaska med vatten när du ska iväg på en längre utflykt.

Försök pruta när du köper större eller dyrare prylar. Detta är något vi nyligen börjat prova och tidigare haft svårt för då det ligger utanför vår bekvämlighetszon. Ena gången fick vi 10% rabatt på en hallbänk, andra gången 200 kr rabatt på ett vardagsrumsbord. Endast genom att fråga vänligt om de kunde göra något åt priset. Ibland funkar det och ibland inte, ha glimten i ögat och bli inte sur om det inte fungerar.

banner
Dela

Lämna ett svar