3 knep mot ekonomisk stress

Ung kvinna ser stressad ut när hon upptäcker något på datorn

Jag pratade nyligen med en bekant som berättade att hon och hennes familj hade tagit en sista minuten-resa eftersom sommaren var så kall. En resa som de inte alls hade planerat eller budgeterat för. Det blev en härlig semester – men oj så dyr. Och nu behövde ungarna tusen prylar till skolstarten och hela lönen skulle försvinna från kontot innan den knappt hade hunnit in. Hon skrattade och sa att ”Det är tur att alla i familjen tycker om havregrynsgröt”. Men även om hon skrattade och höll god min, så såg jag på henne att hon inte var glad. Det är tufft när det är tomt på kontot redan i början av månaden. Det sliter på det psykiska välbefinnandet, ofta mer än man vill tro. (mer…)

Skriva över lånet på någon annan – så fungerar det

Finger pekar på papper

Varje gång du tar ett lån görs en kreditbedömning på dig. Den ligger till grund för de villkor – räntor, amorteringar, återbetalningstid, etc. – som gäller för lånet. Eftersom villkoren baseras på just dina ekonomiska förutsättningar, är det inte självklart att lånet kan skrivas över på någon annan. Men det finns olika sätt att komma runt detta. Här följer 3 vanliga exempel på hur det kan gå till. (mer…)

Shopping och skam

Tjej sitter med ångest och mobilen framför sig

Pengar är ett känsligt ämne. För tre år sedan gjorde Advisa en undersökning som visade att varannan svensk skäms över sin ekonomi och var tredje mår dåligt över den. Det är många människor, det. Och jag tror inte det har blivit ett dugg bättre sedan undersökningen gjordes, snarare tvärt om. Att prata pengar är något av det mest tabubelagda som finns. Och det blir så klart ännu jobbigare om man har skulder eller känner att man inte kan hantera sin ekonomi. (mer…)

Låna till låg ränta – 9 knep för hög kreditvärdighet

Bild som symboliserar vägen mot bättre kreditvärdighet

Har du svårt att få lån eller vill du helt enkelt säkerställa att du får lägsta möjliga ränta? 

När du ansöker om lån tittar banken eller långivaren bland annat på din kreditvärdighet för att bedöma hur stor sannolikheten är att du kan betala tillbaka lånet. En bra kreditvärdighet gör det enklare för dig att få lån, erhålla goda lånevillkor så som lägre ränta, men det förenklar även när du vill teckna abonnemang och kreditkort.

Att förstå vad som påverkar din kreditvärdighet blir därför en viktig startpunkt när du funderar på att låna. I den här guiden presenterar vi 9 saker du bör gå igenom för att se över din privatekonomi och hitta saker som kan förbättra din kreditvärdighet och därmed dina chanser till lån och bra lånevillkor på lång sikt. (mer…)