Bästa bank 2024 – Så hittar du bästa lånet

Alla vill bli kund hos den bästa banken, men bäst bank för grannen är inte nödvändigtvis bäst bank för dig. Svenskt Kvalitetsindex (SKI) har listat bankerna där du har bäst chans att du blir riktigt nöjd när du tar ett privatlån. I den här artikeln går vi igenom hur du hittar banken som kan ge bästa lånet för dig och tittar närmare på de banker och långivare som hamnat i toppen av SKI:s undersökning för 2023.

Hoppa direkt till avsnitt:

Bästa banken för privatlån

Nedan redovisas topplistan från SKI för bankerna med nöjdast kunder när det kommer till privatlån. Kundnöjdheten mäts på en skala mellan 0 och 100. Enligt SKI tyder ett betyg under 60 i kundnöjdhet på att företaget har svårigheter med kundnöjdheten, medan betyg över 75 pekar på en stark relation mellan företag och kund.SKI:s undersökning från senhösten 2023 för specifika banktjänster (lån, sparande, bolån) visar bland annat att låneförmedlare hjälper kunderna att bli nöjda med sin bank. De personer som tagit blancolån genom en låneförmedlare är nämligen mer nöjda inom samtliga segment.

Topplista kundnöjdhet privatpersoner

Bank Kundnöjdhet Jämför hos Advisa
Sparbankerna 73,9 Nej
Länsförsäkringar Bank 73,6 Ja (Wasa Kredit)
Skandia 71,2 Nej
ICA Banken 70,9 Ja
Handelsbanken 67,7 Nej
Danske Bank 65,0 Nej
SEB 64,5 Ja

1. Sparbankerna (73,9)

Sparbankerna är i topp när det gäller kundnöjdhet när vi går in i 2024. Varje sparbank är en egen fristående bank.

2. Länsförsäkringar Bank (73,6)

Länsförsäkringar Bank in går i Länsförsäkringsgruppen som i sin tur består av 23 självständiga länsförsäkringsbolag. Varje bolag ägs av sina försäkringskunder och verkar på sin geografiska plats.

4. Skandia (71,2)

Skandia har funnits sedan 1855 och är en av få banker i undersökningen som inte erbjuder privatlån. I stället erbjuder de tjänster sparande, pension och bolån.

5. ICA Banken (70,9)

ICA Banken ägs av matvarukedjan ICA och är i dag en bank som erbjuder det mesta en storbank gör – privatlån, bolån, kreditkort, sparande och försäkringar. ICA Banken är en av de banker du kan jämföra genom oss på Advisa.

5. Handelsbanken (67,7)

För Handelsbanken är det personliga och det lokala i fokus. Banken bildades 1871 i Stockholm, men har idag bankkontor i hela Sverige men även i Danmark, Finland, Norge och Storbritannien. För den som föredrar det finns de digitala tjänsterna om man inte vill ta sig till ett bankkontor.

Läs också: Så går det till att skriva över lån

Så hittar du bästa banken för dig

Givet att långivarna inte vill konkurrera om samma kunder så har de utvecklat olika sätt att bedöma riskfaktorer. Eftersom dina föräldrar eller kompisar aldrig har exakt samma förutsättningar som dig, tjänar du alltid på att jämföra flertalet långivare och se vilken av dem som riktar sig till just din profil.

Advisa samarbetar i dagsläget med 40 långivare, varav ett flertal finns med på topplistan över kundernas favoritbanker. Kom ihåg att bankerna bedömer dig individuellt och att du tjänar på att jämföra så många olika erbjudanden du kan för att hitta bästa räntan.

Eftersom vi tar betalt av bankerna är vår tjänst helt gratis för dig och samtliga långivare delar på en och samma kreditupplysning. Skulle du jämföra lån på egen hand tar alla banker varsin kreditupplysning på dig vilket kortsiktigt påverkar din kreditvärdighet negativt. Det i sin tur leder till att du får betydligt sämre erbjudanden än om du går genom en låneförmedlare.

Genom Advisa kan du jämföra och låna från följande banker och långivare:

SEB logotyp
Bank Norwegian logotyp
IKANO Bank logotyp
Visa fler långivare

Bästa bank för pensionärer

Tre av fyra banker och långivare som Advisa förmedlar ger lån till pensionärer. Vilken den bästa banken är beror på vilka behov du har och vilken typ av lån du vill ta. Med en och samma låneansökan kan du jämföra banker och långivare för att hitta den bästa banken för dig.

Läs mer: Seniorlån

Så bedömer banken dig som kund

Bankernas bedömning baseras till stor del på dina historiska ekonomiska förhållanden (din lånehistorik, hur du skött fakturor och betalningar) och uppskattningar om din betalningsförmåga framåt i tiden (nuvarande inkomst, anställning, utgifter). I första steget görs en bedömning huruvida du får ta lån och i steg två bestäms vilken bankränta och lånevillkor du i så fall kan erbjudas. Ju högre risken är att du inte kan betala tillbaka lånet (dvs ju lägre kreditvärdighet och betalningsförmåga du har), desto högre ränta får du i regel som kompensation.

Så påverkar valet av bank din privatekonomi

När du letar efter bästa banken att låna pengar hos bör du tänka på hur bankernas olika räntesatser och eventuella amorteringskrav påverkar:

  1. Din månadsbetalning – har du råd att betala räkningen varje månad?
  2. Lånets totalkostnad – den faktiska prislappen för lånet är värd att jämföra!

Räntan: prislappen för lånet

Räntan är avgiften som banken tar ut för att de ger dig ett lån och räntenivån speglar risken de tar. Eftersom banken bedömer låntagare på olika sätt innebär det att samma person som gör en låneansökan hos flera banker och andra långivare kan få helt olika ränta på samma lån.

Amorteringen: återbetalningen av lånet

För varje månad du fortfarande har kvar din skuld betalar du ränta. Så ju snabbare du amorterar, desto mindre blir den totala kostnaden. Tänk dock på att en snabbare amorteringstakt innebär större avbetalningar varje månad. De flesta banker har idag amorteringskrav som påverkar både månads- och totalkostnaden.

Lägg upp en smart plan för din amortering så att du får en kostnad du kan hantera.

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Vad skulle det kosta att låna?

Vi på Advisa vill att alla ska betala så lite som möjligt för sina lån. Därför har vi samlat flera långivare som får konkurrera om att få dig som kund. Fyll i dina uppgifter för att komma igång!

Om oss – Advisa

Advisa är ingen bank, vi är låneförmedlaren som söker ditt lån hos flera långivare. Sedan starten 2011 har vi jämfört lån åt över 263 000 kunder. För din trygghet står Advisa under tillsyn av finansinspektionen.

Genom Advisa kan du

Oavsett om du vill ta ett nytt lån eller vill lösa befintliga lönar det sig att jämföra låneförslag från flera banker och andra långivare.

  • Kostnadsfritt och du binder dig inte till något
  • Säker ansökan – vi hanterar uppgifter säkert
  • Lånejämförelse – vi står på din sida
Vad säger våra kunder?