Bästa bank 2021 – Så hittar du bästa lånet

Alla vill bli kund hos den bästa banken, men bäst bank för grannen är inte nödvändigtvis bäst bank för dig. Svenskt Kvalitetsindex (SKI) har listat bankerna där du har bäst chans att du blir riktigt nöjd när du tar ett privatlån. I den här artikeln går vi igenom hur du hittar banken som kan ge bästa lånet för dig och tittar närmare på de banker och långivare som hamnat i toppen av SKI:s 2020 undersökning.

Innehållsförteckning

Bästa banken

Bästa banken för privatlån

Nedan redovisas topplistan från SKI för bankerna med nöjdast kunder när det kommer till privatlån. Kundnöjdheten mäts på en skala mellan 0 och 100. Enligt SKI tyder ett betyg under 60 i kundnöjdhet på att företaget har svårigheter med kundnöjdheten, medan betyg över 75 pekar på en stark relation mellan företag och kund.

SKI:s undersökning från senhösten 2020 för specifika banktjänster (lån, sparande, bolån) visar bland annat att låneförmedlare hjälper kunderna att bli nöjda med sin bank. De personer som tagit lån genom en låneförmedlare är nämligen mer nöjda inom samtliga segment.

Topplista kundnöjdhet Privatlån

Bank Kundnöjdhet Räntespann Privatlån Jämför hos Advisa
Lendify 76,1 2,95% – 17,00% Ja
ICA Banken 71,2 3,84% – 11,95% Ja
SEB 70.0 3,80% – 11,10% Ja
Handelsbanken 69,3 från 5,85% Nej
Branchen 69,2
Swedbank 68,5 4,09% – 13.59% Ja
Nordea 66,2 2,95% – 7,37% Ja

1. Lendify (71.6)

Lendify grundades 2014 som en av de första aktörer att erbjuda så kallad peer-to-peer-utlåning. Det innebär att privatpersoner finansierar varandras lån direkt utan att en traditionell bank lägger sig i. Idag är dock Lendify en bredare platform än så, då man tagit in mycket kapital från institutioner och banker.

2. ICA Banken (71,2)

ICA Banken startade sin verksamhet 2001 och ingår i ICA Gruppen. Banken erbjuder ett komplett utbud av banktjänster, såväl spara, låna och försäkra. I dagsläget har banken ca 800 000 kunder och är en av de banker som vi på Advisa samarbetar med.

3. SEB (70,0)

Skandinaviska Enskilda Bank är en av de största aktörerna i Sverige och har funnits sedan 1856. Fokus för banken är att leverera service i världsklass för sina kunder. SEB är en av de banker som Advisa samarbetar med.

4. Handelsbanken (69,3)

För Handelsbanken är det personliga och det lokala i fokus. Banken bildades 1871 i Stockholm, men har idag bankkontor i hela Sverige men även i Danmark, Finland, Norge och Storbritannien. För den som föredrar det finns de digitala tjänsterna om man inte vill ta sig till ett bankkontor.

 

6. Swedbank (66,3)

Bland Advisas 39 banker och långivare hittar du även Swedbank. Banken är ett av Sveriges ledande bankaktiebolag som genom samarbete med lokala bankkontor över hela landet erbjuder ett brett tjänsteutbud.

7. Nordea (65,3)

Nordeakoncernen, en sammanslagning av tre banker, är den största i Norden och en av Europas största banker. I Sverige har banken 4,2 miljoner privatkunder med kontor runt om i landet.

Så hittar du bästa banken för dig

Givet att långivarna inte vill konkurrera om samma kunder så har de utvecklat olika sätt att bedöma riskfaktorer. Eftersom dina föräldrar eller kompisar aldrig har exakt samma förutsättningar som dig, tjänar du alltid på att jämföra flertalet långivare och se vilken av dem som riktar sig till just din profil.

Advisa samarbetar i dagsläget med 37 långivare, varav ett flertal finns med på topplistan över kundernas favoritbanker. Kom ihåg att bankerna bedömer dig individuellt och att du tjänar på att jämföra så många olika erbjudanden du kan för att hitta bästa räntan.

Genom Advisa kan du jämföra och låna från följande banker och långivare:

Swedbank SEB ICA-Banken
IKANO Bank MedMera Bank Forex
Bank Norwegian Marginalen Bank Resurs Bank
Santander Consumer Bank Nordnet Bank Collector
re:member SevenDay Bank Komplett Bank
SVEA Ekonomi Instabank Credento
Konsumentkredit Brocc Lendify
Fellow Finance Nystart Finans Wasa Kredit
Nordax Avida Primal Capital
Tryggkredit Nordea Northmill
Moank Bigbank
MoneyGo Lån & Spar Bank
Friia BRAbank

Eftersom vi tar betalt av bankerna är vår tjänst helt gratis för dig och samtliga långivare delar på en och samma kreditupplysning. Skulle du jämföra lån på egen hand tar alla banker varsin kreditupplysning på dig vilket kortsiktigt påverkar din kreditvärdighet negativt. Det i sin tur leder till att du får betydligt sämre erbjudanden än om du går genom en låneförmedlare.

Bästa bank för pensionärer

Tre fjärdedelar av de banker och långivare som Advisa förmedlar ger lån till pensionärer. Vilken den bästa banken är beror på vilka behov du har och vilken typ av lån du vill ta. Med en och samma låneansökan kan du jämföra banker och långivare för att hitta den bästa banken för dig.

Så bedömer banken dig som kund

Bankernas bedömning baseras till stor del på dina historiska ekonomiska förhållanden (din lånehistorik, hur du skött fakturor och betalningar) och uppskattningar om din betalningsförmåga framåt i tiden (nuvarande inkomst, anställning, utgifter). I första steget görs en bedömning huruvida du får ta ett nytt lån och i steg två bestäms vilken ränta och lånevillkor du i så fall kan erbjudas. Ju högre risken är att du inte kan betala tillbaka lånet (dvs ju lägre kreditvärdighet och betalningsförmåga du har), desto högre ränta får du i regel som kompensation.

Så påverkar valet av bank din privatekonomi

När du letar efter bästa banken att låna pengar hos bör du tänka på hur bankernas olika räntesatser och eventuella amorteringskrav påverkar:

  1. Din månadsbetalning – har du råd att betala räkningen varje månad?
  2. Lånets totalkostnad – den faktiska prislappen för lånet är värd att jämföra!

Räntan: prislappen för lånet

Räntan är avgiften som banken tar ut för att de ger dig ett lån och räntenivån speglar risken de tar. Eftersom banken bedömer låntagare på olika sätt innebär det att samma person som gör en låneansökan hos flera banker och andra långivare kan få helt olika ränta på samma lån.

Amorteringen: återbetalningen av lånet

För varje månad du fortfarande har kvar din skuld betalar du ränta. Så ju snabbare du betalar av lånet, desto mindre blir den totala kostnaden. Tänk dock på att en snabbare amorteringstakt innebär större avbetalningar varje månad. De flesta banker har idag amorteringskrav som påverkar både månads- och totalkostnaden.

Vad skulle det kosta att låna?

Vi på Advisa vill att alla ska betala så lite som möjligt för sina lån. Därför har vi samlat flera långivare som får konkurrera om att få dig som kund. Fyll i dina uppgifter för att komma igång!

Om oss – Advisa

Advisa är ingen bank, vi är låneförmedlaren som söker ditt lån hos flera långivare. Sedan starten 2011 har vi jämfört lån åt över 263 000 kunder. För din trygghet står Advisa under tillsyn av finansinspektionen.

Genom Advisa kan du

Oavsett om du vill ta ett nytt lån eller vill lösa befintliga lönar det sig att jämföra låneförslag från flera banker och andra långivare.

  • Kostnadsfritt och du binder dig inte till något
  • Säker ansökan – vi hanterar uppgifter säkert
  • Lånejämförelse – vi står på din sida
Månadskostnad cirka*
2 968 kr/mån2 968 kr/mån*
Ungefärlig kostnadi 12 år
Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på {totalAmount} kr med {repaymentTimeYears} års löptid, nominell ränta {interestRate} % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan {apr} %. Totalt belopp att betala: {totalCost} kr. Månadskostnad: {monthlyCost} kr fördelat på {numPayments} betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 37 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 29,99%. Räntespann mellan: 3,06% - 29,99% (Uppdaterat januari 2021).

Vad säger våra kunder?