Advisa

Frågor och svar om Advisas lånetjänst

Här hittar du svar på våra kunders vanligaste frågor. Kontakta oss om du inte hittar svaret på din fråga här.

Vill du komma i kontakt med oss?

Frågor om vår tjänst & lån

 

Hur sänker Advisa kostnaden på mina lån?
Vi kan hjälpa dig att sänka dina kostnader genom att sänka räntan på ett befintligt lån eller samla ihop flera lån och krediter. Du kan även förlänga återbetalningstiden på ett befintligt lån för att få ner din månadskostnad. Ring oss på 0770 - 17 50 50 så berättar vi mer.
Varför ska jag jämföra lån genom Advisa?
När man jämför lån själv så gör varje långivare varsin kreditupplysning. Många kreditupplysningar leder till försämrad kreditvärdighet och därmed får du sämre erbjudanden ju fler långivare du jämför. Vi har genom vårt samarbete med UC tagit fram en lösning där våra 40 samarbetslångivare får dela på samma kreditupplysning. Samtidigt så görs en lånejämförelse mellan långivarna vilket leder till en prispress på de erbjudanden man får. Starta din jämförelse här!
Hur mycket får jag låna?
Du kan låna upp till 600 000 kr. En långivare gör en bedömning av hur mycket du får låna baserat på flera aspekter. För att öka dina chanser att bli beviljad lån hjälper det exempelvis om du har en medsökande eller har fast inkomst från tillsvidareanställning, pension eller eget företagande. Vill du låna ett större belopp så kräver långivarna alltid att du har en högre inkomst desto större belopp du vill låna. En av Advisas lånerådgivare hjälper dig gärna att tänka över hur mycket du kan ansöka om.
Vad får jag för ränta?
Räntan på ett privatlån sätts individuellt efter dina förutsättningar. Advisa hjälper dig därför att skicka en låneansökan till flera banker och andra långivare samtidigt för att du ska få reda på vilken som erbjuder dig bäst ränta. Vi ser även till att din låneansökan innehåller all nödvändig information för att du ska få så stort antal bra bud som möjligt.
Vad är skillnaden på nominell och effektiv ränta?
Den nominella räntan är den rörliga räntan som man betalar för sitt lån. Effektiv ränta är totala räntekostnaden av den nominella räntan inklusive tillägg som exempelvis uppläggningsavgifter och aviavgifter.
Kostar det något att söka lån genom Advisa?
Nej, hittar du ett lån med villkor som passar dig så får den långivaren en ny glad kund. Långivaren betalar då oss en engångsersättning istället för den marknadsföringskostnad den vanligtvis har. Våra rådgivare hjälper dig därför kostnadsfritt att hitta det lån som passar dig bäst.
Hur lång återbetalningstid kan jag få på lånet?
Du kan välja en återbetalningstid mellan 1 och 20 år. Har du svårt att avgöra vad som passar dig bäst så hjälper vi dig gärna att komma fram till det.
Vad blir min månadskostnad?
Din kostnad per månad kan du först få reda på efter att du har ansökt om lån. Detta beror på att din månadskostnad bestäms av den ränta du får, hur mycket du tar i lån och vilken återbetalningstid du väljer. Hos Advisa hjälper en erfaren lånerådgivare dig att välja återbetalningstid och belopp för att se till att lösningen passar just din privatekonomi.
Vad är skillnaden på annuitet och rak amortering?
Vid ett annuitetslån betalar du alltid samma månadsbelopp. Det innebär att allt eftersom skulden minskar, så ökar andelen du amorterar på lånet. Rak amortering innebär att du amorterar samma belopp varje månad, utöver det tillkommer räntekostnaden som minskar i relation till den återstående krediten.
Är Advisa en bank?
Nej, på Advisa jämför vi banker och långivare och ger därför inte ut lån själva. Du ansöker om lånet genom Advisa och din ansökan skickas sen ut till flera banker och långivare som erbjuder dig flera låneförslag. Efter du har skrivit på ditt låneförslag hos banken så tar banken över kommunikationen. Om du har frågor angående ditt lån ber vi dig kontakta den bank eller långivare som betalat ut lånet, men självklart finns vi här om det är något du funderar över.

Frågor inför & efter ansökan

 

Gör Advisa en kreditupplysning?
Ja, vi gör en kreditupplysning som samtliga samarbetsbanker och långivare delar på.
Kan jag ändra ansökt lånbelopp?
Ja, du kan alltid justera beloppet i efterhand. Eftersom kreditupplysningen endast gäller i 5 dagar så rekommenderar vi att du hör av dig till oss så fort du upptäcker att du vill ändra beloppet.
Vilka lån ska jag ta med i min ansökan?
För att hjälpa dig räkna ut vilka besparingsmöjligheter du har så rekommenderar vi att du tar med så många av dina konsumtionslån som möjligt. Konsumtionslån innefattar privatlån, medlemslån, topplån, bil- och andra fordonslån, kreditkort och avbetalningar.
När får jag svar?
Vissa banker svarar inom 1 minut medan andra tar längre tid på sig. Oftast får du svar inom 24 timmar.
Varför har jag fått avslag på min låneansökan?
Varför din ansökan inte blir beviljad kan vi inte svara på då det är bankerna som bedömmer dig. Däremot kan vi hjälpa dig med att svara på generella frågor kring hur du kan förbättra din kreditvärdighet och bättra chanserna tills du ansöker nästa gång. Hör av dig till oss så kan vi även boka in ett möte inför framtiden när din situation har förändrats.
Kan jag ta ett lån trots betalningsanmärkning?
Ja, du kan ta ett lån om du har få betalningsanmärkningar och ej har skuld hos Kronofogden. Med betalningsanmärkningar försvåras dock möjligheten till lån. Våra långivare gör alltid en individuell bedömning på hela din ekonomiska situation vid ansökan.
Kan jag få ett lånelöfte hos er?
Ja, när du får ett bud från en av våra långivare så är det just ett lånelöfte. Du kan alltså förutsättningslöst jämföra långivare när du ska ta ett nytt lån eller kan förbättra dina nuvarande villkor.
Ska jag ha en medsökande på min låneansökan?
Om ni är två personer som delar på låneansvaret så ökar det möjligheten att ni får beloppet beviljat och att ni får bra lånevillkor. Det beror på att bankerna ser det som dubbel säkerhet när ni är två sökande. Dock är det viktigt att din medsökande har en stabil och bra ekonomi för att öka chanserna till bra lånevillkor. Ju högre belopp du vill låna, desto bättre är det att ha en medsökande i din låneansökan.
Kan jag lösa mitt lån?
Ja, du har fri amorteringsrätt på alla lån som tas genom oss. Det innebär att du närsomhelst kan betala mer på lånet eller lösa ut lånet helt och hållet.
När betalas lånet ut?
Ditt lån betalas ut 3-5 bankdagar efter att banken har mottagit ditt undertecknade avtal.
Varför har jag fått flera brev från UC?
Enligt lag så får man alltid omfrågandekopior från de parter som tagit del av ens kreditupplysning. Endast en kreditupplysning registreras hos UC och detta framgår även i breven som skickas hem.

Frågor kring kreditvärdighet, beslut, säkerhet & sekretess

 

Måste jag ta ett beslut över telefon?
Du tar aldrig ett beslut över telefon. Vi ringer upp dig för att gå igenom din ansökan och ytterligare en gång för att hjälpa dig gå igenom dina bud. Det är inte förrän du har skrivit under och skickat tillbaka ditt låneavtal som du har fattat ett beslut.
Är min ansökan bindande?
Nej, du binder inte upp dig till att ta ett lån. Din ansökan resulterar i ett lånelöfte. Först när du har skrivit på lånavtalet och skickat tillbaka det till den banken som du har valt så har du ingått ett bindande avtal.
Vilka tar del av mina uppgifter?
Dina uppgifter delas med UC (Upplysningscentralen) och våra samarbetsbanker. Alla uppgifter behandlas med sekretess och vi säljer inte vidare någon information till tredjeparter.
Påverkar inte en kreditupplysning min kreditvärdighet negativt?
Nej, tack vare vårt samarbete med UC registreras endast en enda kreditupplysning på dig och din eventuella medsökanden. Det är när det registreras flera kreditupplysningar inom kort tid som din kreditvärdighet kan påverkas negativt. I och med att vi endast registrerar en enda kreditupplysning så bevaras din kreditvärdighet och du kommer inte att påverkas negativt om du vill ansöka om lån till exempelvis en ny bostad.
Är det säkert att använda Advisas tjänster?
Ja, vi behandlar dina uppgifter enligt PuL:s (Personuppgiftslagens) rekommendationer vilket innebär att vi använder oss av brandväggar, krypteringsfunktioner och anti-virus samt har en intern sekretesspolicy.
Vad är Advisa plus?
Syftet med PlusTjänsten är att medlemmar ska få information och erbjudanden från Advisas verksamhet, gällande lån, försäkringar och andra finansiella tjänster samt produkter för privatpersoner. Om du vill lämna Advisa plus, vänligen följ avregistreringslänken och skriv in din e-postadress. Därefter tar vi bort dig från vår databas. https://advisa.se/unsub/

Vem kan använda Advisa?

 

Kan jag flytta mina lån utan att byta bank?
Ja, när du flyttar ditt lån så behöver du inte flytta dina andra bankerbjudanden. Att flytta ett privatlån kommer inte heller påverka de rabatter du har fått på försäkringar, bostadslån eller pensionsparande.
Kan jag samla mina lån och krediter till ett lån?
Vi hjälper ständigt kunder att samla ihop sin lån och krediter för att sänka sin månadskostnad. Genom att samla lånen förbättrar man även sin kreditvärdighet vilket ger bättre lånevillkor i framtiden.
Vad krävs från mig som låntagare?
För att ta ett lån genom oss så behöver du vara minst 18 år gammal och folkbokförd i Sverige. Du ska ha en stadigvarande inkomst om minst 8 400 kr per månad eller 100 800 kr per år. Du får inte inneha skuldsaldo hos Kronofogden.
Kan jag ta ett nytt lån genom er?
Ja, när du ska ta nytt lån kan du enkelt göra en ansökan och jämföra individuellt satta lånevillkor från våra 40 samarbetslångivare.
Kan jag sänka räntan på ett befintligt lån?
Ja, vi hjälper dagligen kunder att sänka sin ränta. Om du vill se ifall du kan sänka räntan på ditt lån så är det bara att göra en ansökan via vårt formulär eller ringa oss på 0770 - 17 50 50!
Går det att ansöka om lån med skuld hos Kronofogden?
Nej, du får inte ha haft ett skuldsaldo hos Kronofogden de senaste 6 månaderna.
Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på {totalAmount} kr med {repaymentTimeYears} års löptid, nominell ränta {interestRate} % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan {apr} %. Totalt belopp att betala: {totalCost} kr. Månadskostnad: {monthlyCost} kr fördelat på {numPayments} betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 29,99%. Räntespann mellan: 3,06% - 29,99% (Uppdaterat januari 2021).

Låna pengar till bästa räntan – Ansök här och få flera svar idag

Som en av Sveriges ledande låneförmedlare hjälper vi dig hitta bättre lån. Genom 1 ansökan kan du få flera låneförslag från de 40 långivare vi samarbetar med.

Genom Advisa kan du

  • Få låneförslag från flera långivare
  • Jämföra gratis – ej bindande
  • Tryggt och säkert
Så här går det till:
img
1. Fyll i uppgifter
img
2. Välj bäst förslag
img
3. Få lånet utbetalt

Så pressar vi räntan på privatlån

Advisa söker ditt lån hos flera långivare

Hos Advisa kan du som vill låna pengar få erbjudanden från flera banker och andra långivare, oavsett om det avser ett nytt lån, eller att samla befintliga. Skriv in dina uppgifter ovan och låt oss jämföra lån från flera långivare.

Jämför alltid innan du tar lån

Advisa är ingen bank. Tvärtom står vi på konsumentens sida när du vill ansöka om lån. Genom att jämföra låneförslag från flera banker kan du i lugn och ro välja det som passar dig bäst.

Tryggt och säkert – alltid

Trygghet är viktigt för oss, och en av hörnstenarna i vår tjänst. Därför använder vi flera säkerhetssystem och hanterar uppgifter med omsorg. För din trygghet står Advisa under tillsyn av finansinspektionen.

Läs mer om hur det går till ›

Att tänka på när du ska ta lån

Hur lång tid tar det att få ett lån utbetalt?

Att få ett privatlån utbetalt till ditt bankkonto tar oftast inte mer än 2-3 arbetsdagar. Läs mer om vad som påverkar tiden för utbetalning ...

Är det bra att vara helt skuldfri?

Att bli skuldfri innebär såklart en stor ekonomiskt frihet. Men hur viktigt är det att bli skuldfri så snabbt som möjligt? Så här kan du tän...

Billigaste golfmedlemskap 2023 – här är det billigast att vara medlem

Att spela golf kan kosta mycket pengar – men det finns sätt att göra det billigare. Här har vi sammanställt de 5 billigaste golfmedlemskapen...

Vad gör en revisor?

En revisor arbetar med att kontrollera en verksamhets ekonomiska förvaltning. Läs mer om vad en revisor gör och vad arbetet innebär här.

Vad kostar en anställd?

Förutom bruttolönen kostar också en anställd i arbetsgivaravgifter, semesterlön och försäkringar. Här kan du räkna ut vad en anställd kostar...

Så mycket kostar det att ta studenten

Att ta studenten kan vara dyrt. Men vad är det som kostar med att ta studenten? Här går vi igenom vanliga utgifter och ger dig spartips infö...

Hur mycket kostar mat i månaden?

Se genomsnittlig matkostnad per månad per vuxen och per barn – beroende på din ålder och om du äter specialkost. Räkna ut hur mycket mat kos...

Hur mycket kan man ta ut i bankomat?

Hur mycket du får ta ut i bankomat och uttagsautomat beror på vilken bank du har bankkort hos. Läs här för hur mycket du kan ta ut hos varje...

Vad kostar det att leva? Så räknar du ut dina levnadskostnader

Levnadskostnaden – ibland kallat hushållskostnaden – är hushållets kostnader exklusive boendekostnad. Här kan du räkna ut vad det kostar att...

När öppnar och stänger börsen?

Enligt ordinarie tider öppnar Stockholmsbörsen 09.00 och stänger 17.30. Men det finns vissa undantag. Läs här om de största börserna i värld...

Kan man låna pengar om man är arbetslös?

Att låna pengar som arbetslös kan vara svårt då långivaren vill se att du har betalningsförmåga. Det här gäller för lån utan eller med låg i...

Vad är bitcoin?

Bitcoin är en slags kryptovaluta – en virtuell valuta och betalningsmedel. Läs om bitcoins värde och vad den och andra kryptovalutor används...
Papper vid deklaration

Varför kommer inte skattepengarna?

Har du deklarerat i tid men ändå inte fått dina skattepengar till kontot? Då kan det bero på att din deklaration är tagen för granskning. Lä...

Vad kostar det att ladda en elbil?

Om du vill eller har skaffat elbil undrar du nog över laddningskostnaderna. Här kan du läsa om vad det kostar att ladda en elbil och hur pri...

När kan man gå i pension?

Längtar du efter att checka ut från jobbet en sista gång? Här är hela guiden för när du kan gå i pension och börja ta ut dina olika pensions...

Hur mycket kostar det att ta körkort?

Att ta körkort kommer med en rad utgiftsposter. Vissa av dem kan du påverka – se vår guide för alla kostnader förknippade med att ta körkort...

Bästa elbilen 2023 – topp 10-listan

Funderar du på att köpa elbil? Elbilar blir allt mer populära och marknaden växer. Här listar vi de bästa elbilarna för 2023 – både nya och ...

Varför ska du undvika att ta ett SMS-lån?

SMS-lån är oftast ett väldigt dyrt sätt att låna pengar. Det på grund av hög ränta och kort återbetalningstid. Läs om bättre alternativ här.

Vad är en buffert?

En buffert är en ekonomisk trygghet som hjälper dig vid oväntade utgifter. Här går vi igenom hur stor din buffert bör vara beroende på din s...

Vad kostar en maskin tvätt?

Hur dyrt är det egentligen att köra tvättmaskinen? Så här mycket kostar en maskin tvätt i el, vatten och tvättmedel – per dag och månad.

Hur mycket pengar får man överföra till annat konto?

Hela listan över storbankerna – så mycket pengar kan du överföra till ett annat konto utan att först kontakta bankens kundtjänst.

Vad kostar en dusch?

Med högre elpriser är det många som vill ha bättre koll på en förbrukning. Här berättar vi hur du ska räkna ut hur mycket en dusch kostar.

Vad är phishing?

Phishing eller nätfiske innebär att bedragare lurar till sig dina lösenord eller uppgifter via nätet. Läs mer om hur du kan skydda dig.

Vad är en normal elförbrukning?

Här kan du se vad som är en normal elförbrukning för villa och lägenhet – beroende på vad du har för uppvärmningssystem i din bostad.

Vad är kredit?

Det finns många former av kredit, bland annat kreditkort, kontokredit och avbtelningar. Läs mer om vad kredit är och hur det fungerar här.

Vad kostar ett bröllop?

Att planera ett bröllop är inte det lättaste. Här går vi igenom kostnader för vanliga utgifter vid ett bröllop – och tips för hur det blir b...

Skatteåterbäring

Dags att få skatteåterbäring? Här är listan med alla viktiga datum – och när du ska deklarera för att få skatteåterbäringen i april.

Vad kostar det att lösa ett bundet lån?

Om du vill lösa ett bundet lån kan du vara tvungen att betala ränteskillnadsersättning. Här visas kostnaden för att lösa bundna lån.

Vad är marginalskatt?

Marginalskatt är skattenivån på din senaste intjänade hundralapp. Det används ofta när man pratar om statlig inkomstskatt.

Vad är en bra löneökning?

Vad en bra löneökning varierar beronde flera faktorer. Generellt brukar 2 % vara riktmärket – men för 2023 finns det branscher som begär mer...

Vad är premiepension?

Premiepensionen är en del av din allmänna pension som investeras i en fond. Du kan välja själv vilken fond din premiepension ska investeras ...

Vilka skulder syns hos UC?

Vilka skulder som syns hos UC beror på vilka kreditupplysningsföretag som olika långivare sammarbetar med. Här förklarar vi hur det fungerar...

Vilken bank är bäst för att samla lån?

Olika banker specialiserar sig på olika saker och vissa nischar sig på att samla lån. Läs här kring hur du ska tänka när du väljer bank för ...

Vad kostar ett lån på 400 000 kronor?

Hur mycket ett lån på 400 000 kostar beror bland annat på räntan och löptiden. Jämför gratis här för att hitta den lägsta räntan på ditt lån...

Hur mycket kan man swisha?

Olika banker har olika regler kring hur mycket man kan swisha. Maxbeloppet är 150 000 kronor, men då måste du själv höja det hos din bank. L...

Vad är prisbasbelopp?

Prisbasbelopp är ett indexbelopp som justeras varje år utefter inflationen. För 2023 är prisbasbeloppet 52 200 kronor – läs mer om prisbasbe...

Hur många gånger sin lön får man låna?

Även om andra faktorer spelar in finns det genrella riktlinjer kring hur många gånger lönen man får låna när man vill låna pengar. Läs mer h...

Vad är lagfart?

När du köper en fastighet måste du ansöka om lagfart. Läs mer om hur mycket lagfart kostar och hur ansökan går till vid husköp.

Varför kan jag inte samla mina lån?

Att du inte kan samla dina lån kan bero på att du inte sökt hos rätt långivare. Vi samarbetar med 40 banker och långivare och kan hjälpa dig...

Hur mycket pengar finns det i världen?

Att beräkna hur mycket pengar som finns i världen och i Sverige är svårt. Men det finns flera uppskattningar – se siffrorna här!

Vad är kapital?

Kapital är resurser som en privatperson eller ett företag har tillgång till. Det finns flera sorters kapital, och det behöver inte vara peng...

Var får man lättast lån?

Om du undrar var du lättast får ett bra lån är det bästa alternativet att jämföra många långivare samtidigt. Vi hjälper dig hitta ditt bästa...

Vad kostar ett lån på 200 000?

Vill du söka ett lån på 200 000? Här reder vi ut vad som avgör hur mycket lånet kommer att kosta – och hur hittar den bästa räntan.

Vad avgör fordonsskatt?

Fordonsskatt behöver betalas för i princip alla fordon som ska framföras på allmän väg. Men vad avgör hur mycket du ska betala i fordonsskat...

Vad är clearingnummer?

Här hittar du all info du behöver om clearingnummer och hur det används vid banköverföringar. Läs även hur du hittar rätt clearingnummer.

Vad är medellönen i Sverige?

Vad är medellönen i Sverige utifrån saker som kön, yrke och utbildning? Här har vi siffrorna för både medellön och medianlön.

Hur mycket ska man ge i månadspeng?

Dags att ge barnen veckopeng eller månadspeng? Så här mycket är lagom att ge i de olika åldrarna – och detta ska du tänka på som förälder.

Tjäna pengar snabbt

Det finns många anledningar till att vilja tjäna pengar snabbt. Vi har listan på de bästa sätten att tjäna extrapengar – hemma eller online.

Ärver man skulder?

Lån och skulder kan juridiskt sett inte ärvas – men det finns tillfällen då krav på återbetalning kan riktas mot närmast anhöriga. Läs vad s...
vinterdäck

Byte av däck (vinterdäck/sommardäck)

Frågan dyker upp varje vår – när är det dags att byta till sommardäck? Här är alla datum att hålla koll på inför däckbytet.

Stort elstöd till svenska hushåll – så påverkas du

Snart är elstöd 2 på väg att rullas ut till kunder hela Sverige. Men hur mycket pengar får man, och när betalas stödet? – läs allt här.
Riksbankshuset

Styrräntan höjs – vad betyder det för mina lån?

Nu har Riksbanken rekordhöjt reporäntan till 3,0 procent, den högsta nivån sedan 2008. Men vad betyder det för dig som har lån?
ett par lånar pengar trots många kreditupplysingar

Samla lån trots många UC – kreditupplysningar

3 tips på hur du kan lyckas samla dina lån för att både förbättra din kreditvärdighet och dina chanser till nytt lån.

Avdrag för dubbelt boende

Har du behövt skaffa dubbelt boende på grund av ett nytt jobb på annan ort? Då kan du göra avdrag för kostnaderna – läs mer om vad som gälle...

Inflationen i Sverige just nu

Inflationen i Sverige är 2023 högre än den varit på 30 år. Hur ska du tänka för att inte dina pengar ska urholkas? Hur ska du investera? Vi ...

Avdrag för hemmakontor och internet

Får du göra skatteavdrag för hemmakontoret och internet? Inte omöjligt! Läs mer om vad som gäller för att få de olika avdragen här.

ISK-skatten blir dubbelt så hög – så påverkas du

ISK-skatten blir rekord från och med 2023. Se hur det påverkar ditt sparande här – och varför inte skatten sänktes som tidigare utlovat.
Sommarjobbare som skattejämkat

Hur mycket får man tjäna utan att betala skatt?

Ska du sommarjobba eller jobba extra? Du kan slippa betala skatt om du tjänar under ett visst belopp – men bara om du skattejämkar. Så här g...
Välja inkomstförsäkring eller trygghetsförsäkring

Inkomstförsäkring

När du förlorar jobbet kan ekonomin få sig en ordentlig törn. Samtidigt ligger de löpande utgifterna kvar på samma nivå. För att skydda pers...
så väljer du rätt bilförsäkring

Bilförsäkring

En bilförsäkring skyddar dig som privatperson mot höga utgifter i samband med skador kopplade till din bil. Alla bilar som kör i trafiken är...
Obetalda räkningar kan bli dyra

Räkningar

Glömt att betala din räkning? Eller har du inte råd att betala din räkning? Eller tänkte du helt enkelt strunta i att betala din räkning? Gö...

Sparränta – vad är det och vad är viktigt att tänka på?

Genom att spara pengar med ränta kan man få sitt sparkapital att växa utan behöva lyfta ett finger.

Topplista: det här lånar vi till

De senaste 10 åren har mängden konsumtionslån i Sverige ökat explosionsartat. En anledning till det är att det skett en attitydförändring ti...

7 smarta ekonomi-appar som ger dig stenkoll

Vi har samlat de bästa apparna som gör det lättare att hålla koll på din privatekonomi.
Ungt par som går igenom sin ekonomi med bekymrade miner

Skuldfinansiering — vägen till ekonomisk stabilitet

Skuldsaldo, betalningsanmärkningar och ärenden hos Kronofogden är en mardröm när du vill försöka få ordning på ekonomin och tillvaron.
Plånbok med pengar

Söka lån — så söker du lån på bäst sätt

Trots att ett lån kan kosta tusentals kronor varje månad är det inte alla som jämför lånevillkor innan de söker lån.
Hur stort belopp kan jag låna?

Hur mycket kan jag låna?

Hur mycket pengar du kan låna av banken beror på många olika faktorer och varierar mycket beroende på vilket slags lån du vill ta. De tre va...
Glad man tittar på sin smartphone med datorn bredvid.

Billiga lån – så får du det billigaste lånet 2023

Inget lån är gratis, men att låna pengar behöver inte vara så mycket dyrare om du vet hur du ska gå tillväga. Ta del av våra tips för att hi...

Låna till kontantinsats

Nu kan du jämföra lån till kontantinsats från flera banker och långivare samtidigt via Advisa. Jämförelsen är snabb, enkel och helt kostnads...
Spargris solar

Spara pengar — 50 bästa tipsen

Vilket är bästa sättet att spara pengar? Vi kan inte ge dig ett svar – utan 50!
Advisas medarbetare Evelina

Så får du bästa låneräntan — experten tipsar

Vi lät vår erfarna rådgivare Evelina reda ut begreppen, svara på de vanligaste frågorna och guida dig genom räntans föränderliga universum.

Topplån

Vad det än är för bostad så behöver du finansiera det med hjälp av banken via ett bolån, ett lån som du ofta lever kvar med väldigt länge. D...
Fördelarna med att byta bank symboliseras när en guldfisk hoppas från en mindre skål till en betydligt större.

Byta bank

Att byta bank uppfattas ofta som krångligt och komplicerat, men det är dock enklare än du kanske tror och en minimal ansträngning kan spara ...

Deklaration 2023 – 18 avdrag du inte vill missa

I den här guiden listar vi 18 avdrag du inte får missa – kanske hittar du något som kan spara dig pengar vid nästa självdeklaration.
En kvinna som är låneförmedlare

Låneförmedlare — vad är en låneförmedling?

En låneförmedlare är ett företag som agerar mellanhand mellan låntagare och långivare. Låneförmedlaren gör det möjligt för låntagaren att jä...
Låna till bil med restvärde

Restvärde bil

Billån är många gånger en nödvändighet för att kunna finansiera en ny bil. Beroende på vad som passar dig bäst finns det flera olika finansi...

Kreditupplysningar: 6 saker du måste känna till

Här listar vi 6 saker som du måste ha koll på för att undvika att kreditupplysningar skadar din kreditvärdighet.

Amortera smartare — 8 saker du måste veta om amortering

Här går vi igenom all fakta och smarta tips som behövs för att du ska kunna sköta återbetalningen på dina lån på bästa sätt.
Välj privatleasing eller billån

Privatleasing

Tänk på det här innan du väljer leasing.
så väljer du bilfinansiering

Bilfinansiering

Har du hittat drömbilen eller har det blivit dags att uppdatera din nuvarande bil? Efter att ha undersökt modeller och märken är det dags at...
Kvinna glad över en billig bilförsäkring

5 sätt att spara tusenlappar på din bilförsäkring

Har du precis köpt en bil och funderar över vilken försäkring du ska välja? Vi har listat 5 saker du bör tänka på när du letar bilförsäkring...
Glatt par sitter på en soffa med miniräknare.

Lösa lån — så blir du skuldfri snabbt och smidigt

Ett lån kan lösa många problem, men kom ihåg att också lösa lånet. Att lösa lån i förtid är nämligen ett effektivt sätt att få mer pengar öv...
ett par planerar en renovering

Låna till renovering

Funderar du på att renovera ditt badrum? Eller har du redan bestämt både kakel, luckor och vitvaror till ditt nya drömkök? Oavsett hur långt...

Allt om pantbanken och smarta alternativ

En pantbank fungerar ungefär som en långivare, men istället för att sätta huset eller din egen privatekonomiska situation som säkerhet för l...
Ung affärskvinna som ser lättad ut

Låna med betalningsanmärkning — Så löser du en ekonomisk kris

I den här artikeln bjuder vi på hela 10 tips som kan förbättra din ekonomiska situation om du dragit på dig en eller flera betalningsanmärkn...
En hand som tar lån till låg ränta och ser ekonomin förbättras

Ta lån – 18 saker du inte får glömma

Vi har nu tagit fram en superguide där vi samlat de 18 viktigaste sakerna att tänka på steg för steg när funderar på att låna pengar.

Så påverkar separation din ekonomi

Att diskutera ekonomi i ett stadigt förhållande är det inte många som vill eller anser väsentligt. Ändå är det en av de viktigaste frågorna ...

9 böcker om privatekonomi att läsa i sommar

Vi på Advisa vill tipsa om 9 riktigt bra böcker att läsa i hängmattan eller på stranden – som samtidigt kan inspirera och ge nyttiga insikte...
Bästa banken

Bästa banken 2023

Alla vill bli kund hos den bästa banken, men bäst bank för grannen är inte nödvändigtvis bäst bank för dig. Svenskt Kvalitetsindex (SKI) har...

8 tips på hur du lyckas få nytt jobb som 50-plussare

Åldersdiskriminering tillsammans med försämrat självförtroende kan leda till att arbetssökande över 50 har svårt att få ett nytt jobb.
man med tomma fickor

Spara pengar – 4 vanligaste skälen att lönen inte räcker till

Lönen är uppäten, saldot på kontot är nära nollan. Och ungarna behöver både nya overaller och nya vinterstövlar. Vad gör man?

Så förhindrar du kapning av bank-id

Banktjänster i mobilen är bekvämt och smidigt, men innebär även risker. Bedragare anpassar sig snabbt efter hur teknologin utvecklas och kap...
Finger pekar på papper

Så skriver du över lånet på någon annan — så fungerar det

Eftersom villkoren baseras på just dina ekonomiska förutsättningar, är det inte självklart att lånet kan skrivas över på någon annan. Men de...
Hand knappar på miniräknare

Bankräntor — skillnader på räntor för olika lån

Här går vi igenom generella bankräntor och annan information för olika typer av lån.

Global Money Week 2020

Den årliga temaveckan Money Week är ett globalt initiativ som handlar om att sprida kunskap inom privatekonomi, försörjningsmöjligheter och ...

5 tips som hjälper dig få prylar sålda på nätet

Svensken har saker för närmare 18.000kr som ligger hemma utan att användas. Detta gör det till ett ypperligt tillfälle att sälja av gamla pr...

5 fördelar med att jobba kvar i pensionsålder

Högre pension, mer pengar att röra dig med och en god hälsa är några av sakerna du kan förvänta dig om du fortsätter jobba efter pensionsåld...

Dina rättigheter vid uppsägning enligt LAS

Vad är det som gäller vid en uppsägning och vad är egentligen skillnaden mellan att bli uppsagd och att bli avskedad? Vi ger dig svaren. 

Bluffarna du ska se upp för!

Här går vi igenom vilka produkter och matvaror som du ska se upp för så att du slipper bli lurad eller göra ett dåligt köp!

Spara till frihet – en intervju med sparmiljonären

Att få ekonomin att gå ihop varje månad är inte alltid så enkelt. Studier visar på att allt fler svenskar känner någon form av oro för att p...

Så hoppade Cathrine av shoppingkarusellen

Ibland går vi människor med problem och svårigheter i många år utan att veta hur vi ska komma tillrätta med dem. De kan växa till hemlighete...

Pensionsspara – varför det är viktigare än någonsin

Dagen då man slutar arbeta kan det komma som en smärre chock för många hur månadsinkomsten drastiskt minskas.

Hilda vågade prata om sin ekonomi – och fick hjälp!

Hilda hade världens ångest när hon först kontaktade mig. Hennes ekonomi började spåra ur när hon tog ett lån för att köpa bil.

Är du shoppingberoende? -testa dig själv!

Förr i tiden handlade man när man behövde något. Numera är själva shoppingen ett nöje – vi handlar inte en ny tröja bara för att den gamla h...

7 tips – så hjälper du en shopaholic

Har du en vän, en släkting eller arbetskamrat som du misstänker är en shopaholic?

Retorikexperten tipsar: Så lyckas du förhandla med banken

Många tycker det är obehagligt och drar sig inför att förhandla med banken. 

Undvik skilsmässa: Sju steg för att sluta bråka om pengar

Nu är den glada semestertiden över och vi skiljer oss aldrig så mycket som i oktober.

Allt som glimmar är inte guld

Dagens ordspråk blir “Allt som glimmar är inte guld”. Det innebär kort och gott inte alltid ska lita på första intrycket, utan att man bör u...
Visa fler guider