Så skriver du över lånet på någon annan - så fungerar det

Ansök smidigt på nytt med tidigare uppgifter
Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på {totalAmount} kr med {repaymentTimeYears} års löptid, nominell ränta {interestRate} % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan {apr} %. Totalt belopp att betala: {totalCost} kr. Månadskostnad: {monthlyCost} kr fördelat på {numPayments} betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 29,99%. Räntespann mellan: 3,06% - 29,99% (Uppdaterat januari 2021).

Skriva över och ta över lån

Varje gång du tar ett lån görs en kreditbedömning på dig. Den ligger till grund för de villkor – räntor, amorteringar, återbetalningstid, etc. – som gäller för lånet. Eftersom villkoren baseras på just dina ekonomiska förutsättningar, är det inte självklart att lånet kan skrivas över på någon annan. Men det finns olika sätt att komma runt detta. Nedan följer 3 vanliga exempel på hur det kan gå till.

Klicka för att komma direkt till rätt del på sidan:

  1. Långivare ger sitt godkännande
  2. Någon annan lånar för att lösa ditt lån
  3. Din medlåntagare tar över lånet
  4. Vanliga frågor och svar

Personer skriver över lån

1. Långivare ger sitt godkännande

Om du står som ensam låntagare och vill skriva över din skuld på någon annan behöver du godkännande från din långivare. Bedömer de att den nya låntagaren har kapacitet att betala enligt rådande villkor, bör det teoretiskt sett inte vara några problem att skriva över lånet. Många banker säger dock nej till detta och godkänner endast dig personligen som låntagare.

Det är betydligt vanligare att lånet byter borgenär (fordringsägare) än gäldenär (låntagare). Privatlån – den typ av lån som Advisa förmedlar – brukar alltid komma med ett löpande skuldebrev. Det innebär att långivaren har rätt att överlåta din skuld till någon annan om du skulle underlåta att sköta dina betalningar. Banken säljer alltså skulden vidare till en annan part.

2. Någon annan lånar för att lösa ditt lån

Eftersom ett privatlån får användas till vad som helst, kan en tredje part ansöka om ett helt nytt lån och använda pengarna till att lösa din skuld.Denna måste självklart vara kreditvärdig och uppfylla villkoren för att få låna pengar.

3. Din medlåntagare tar över lånet

En medlåntagare är en person som står tillsammans med dig på lånet och fungerar som garanti för att du ska kunna betala tillbaka din skuld. Medlåntagaren har ett solidariskt betalningsansvar gentemot långivaren, vilket innebär att hon eller han är beredd att gå in och betala ditt lån om du själv inte klarar av det. Många gånger beror villkoren på ditt lån i själva verket på att medlåntagaren har tillräckligt god ekonomi. Att denna skulle godkännas för att stå som ensam låntagare är alltså högst troligt.

 

Har du svårt att betala av dina lån? Hör med din bank vilka regler som gäller hos dem. Finns inte möjligheten att skriva över dina lån på någon annan, kan du istället försöka samla dem till ett och samma, för att på så sätt få bättre ränta och villkor.

Vanliga frågor och svar om att överlåta lån

Kan man överlåta ett lån?
Ja, om långivaren (oftast en bank) godkänner att du överlåter din skuld till någon annan är det okej. Ett annat alternativ är att någon lånar pengar för att betala av ditt lån, således har denna personen "tagit över" ditt lån.
Vad gäller om mina barn ska ta över våra lån?
Vill ni att era barn ska ta över en bostad med tillhörande lån så måste banken godkänna detta. Ett bra alternativ är sedan att ni som föräldrar fortsätter stå som medlåntagare på lånet. Kontakta banken för att få hjälp.

Vad säger våra kunder?