Skriva över över lånet på någon annan – så fungerar det

Att överta ett lån eller att skriva över ett lån på någon annan innebär helt enkelt att det blir en ny person som står på lånet och blir betalningsansvarig. Det kan till exempel vara aktuellt vid ett bolån eller billån om en bostad eller bil byter ägare – men kan också i flera fall bli aktuellt vid ett privatlån. Det är inte alltid självklart att det går att skriva över lån – här nedan berättar vi hur det kan gå till.

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Överta lån och skriva över lån – så fungerar det

Varje gång du tar ett lån görs en kreditbedömning på dig. Den ligger till grund för de villkor – bland annat räntor, amorteringar och återbetalningstid – som gäller för lånet. Detsamma gäller när ett lån ska skrivas över på en annan person – en kreditprövning måste alltid göras på den nya personen som ska stå på lånet.

Inte säkert att lånet kan skrivas över

Eftersom villkoren baseras på just dina ekonomiska förutsättningar, är det inte självklart att lånet kan skrivas över på någon annan. Det krävs att personen som ska överta lånet också har tillräckligt bra betalningsförmåga för att kunna ta över lånet.

Personer skriver över lån

Så kan lån skrivas över – 3 sätt

Nedan följer 3 vanliga exempel på hur det kan gå till när ett lån skrivs över på en annan person.

1. Långivare ger sitt godkännande

Om du står som ensam låntagare och vill skriva över din skuld på någon annan behöver du godkännande från din långivare. Bedömer de att den nya låntagaren har kapacitet att betala enligt rådande villkor, bör det teoretiskt sett inte vara några problem att skriva över lånet. Många banker säger dock nej till detta och godkänner endast dig personligen som låntagare. Det eftersom blancolån alltid kommer med villkor som är personliga för dig.

Vanligare att lån får ny borgenär

Det är betydligt vanligare att lånet byter borgenär (fordringsägare) än gäldenär (låntagare). Privatlån – den typ av lån som vi förmedlar – brukar alltid komma med ett löpande skuldebrev. Det innebär att långivaren har rätt att överlåta din skuld till någon annan om du skulle underlåta att sköta dina betalningar. Banken säljer alltså skulden vidare till en annan part.

2. Någon annan lånar för att lösa ditt lån

Eftersom ett privatlån får användas till vad som helst, kan en tredje part ansöka om ett helt nytt lån och använda pengarna till att lösa din skuld. Denna måste självklart vara kreditvärdig och uppfylla villkoren för att få låna pengar. Det är ett vanligt sätt att överta lån – jämför hos oss för att hitta lägst ränta när du ska överta ett lån.

3. Din medlåntagare tar över lånet

En medlåntagare är en person som står tillsammans med dig på lånet och fungerar som extra säkerhet för banken för att du ska kunna betala tillbaka din skuld. Medlåntagaren har ett solidariskt betalningsansvar gentemot långivaren, vilket innebär att hon eller han är beredd att gå in och betala ditt lån om du själv inte klarar av det.

Många gånger beror villkoren på ditt lån i själva verket på att medlåntagaren har tillräckligt god ekonomi. Att denna skulle godkännas för att stå som ensam låntagare är alltså högst troligt.

Har du svårt att betala av dina lån? Hör med din bank vilka regler som gäller hos dem. Finns inte möjligheten att skriva över dina lån på någon annan, kan du istället försöka samla dem till ett och samma, för att på så sätt få bättre ränta och villkor.

Överta bolån – viktigt att tänka på om du vill skriva över bolån

Om du vill överta eller skriva över ett bolån är det ännu striktare med att den nya låntagaren måste ta ett nytt lån med villkor anpassade efter dennes ekonomi. Det innebär att den som vill överta ett bolån måste söka om ett nytt sådant – och därför går det aldrig på förhand säga säkert om ett bolån kommer att kunna skrivas över. Personen som står på bolånet måste bli godkänd för bolånet.

Det gäller för att överta bolån vid separation

Vid separation eller skilsmässa är det vanligt att man vill skriva över bolånet på den ena parten. Då kan den personen överta bolånet genom att utöka bolånet och köpa ut den före detta partnern på så sätt.

Vid skilsmässa blir frågan om bolånet en del av bodelningen – och det är vanligt att man tar hjälp av en jurist.

Vanliga frågor och svar om att överlåta lån

Kan man överlåta ett lån?

Ja, om långivaren (oftast en bank) godkänner att du överlåter din skuld till någon annan är det okej. Ett annat alternativ är att någon lånar pengar för att betala av ditt lån, således har denna personen “tagit över” ditt lån.

Kan man överta bolån?

Ja, men i praktiken krävs det att personen som ska stå på bolånet klarar av kreditprövningen och också har betalningsmöjlighet för att kunna ta över bolånet.

Vad gäller om mina barn ska ta över våra lån?

Vill ni att era barn ska ta över en bostad med tillhörande lån så måste banken godkänna detta. Ett bra alternativ är sedan att ni som föräldrar fortsätter stå som medlåntagare på lånet. Kontakta banken för att få hjälp.

Hur tar man över ett lån?

Eftersom lån är personliga godkänner ofta inte långivaren att lånet skrivs över på någon annan utan att villkoren ändras. I praktiken är det lättast om personen som ska ta över lånet söker om ett nytt lån för att lösa det gamla.

Vad säger våra kunder?