Ordlista:

Skuldebrev - Tänk på det här innan du skriver på!

Skuldebrev är ett juridiskt namn för avtalet du skriver på när du lånar pengar av banken. Skuldebrevet är ett bevis på att banken lånat ut pengar till dig och specificerar hur skulden ska betalas tillbaka. I den här artikeln går vi igenom vad du behöver veta innan du skriver på skuldebrevet.

Ladda hem vår gratis mall för skuldebrev här.

Enligt Konsumentkreditlagen måste bankerna följa god kreditgivningssed innan de beviljar konsumenter lån. Det innebär att banken är skyldig att undersöka din ekonomiska situation och din förmåga att betala tillbaka lånet innan de beviljar dig lånet. Om du har fått hem ett skuldebrev betyder det att banken enligt god kreditgivningssed godkänt din låneansökan och dragit slutsatsen att du har förmågan att betala tillbaka lånet enligt de villkor som framkommer i skuldebrevet.

I folkmun kallas skuldebrev även för låneavtal. När du väl har skrivit på skuldebrevet står du i skuldrelation till banken och skuldebrevet i bankens bevis på att skulden existerar. Avtalet är bindande till dess att du betalat tillbaka hela skulden till banken.

att tänka på innan du skriver på skuldebrev

Vad innehåller ett skuldebrev?

I skuldebrevet ska följande framgå:

 • Berörda parter (långivare och låntagare)
 • Hur mycket du lånar (kreditbeloppet)
 • Ränta
 • Avgifter (avisering, uppläggning m.fl.)
 • Löptid
 • Amorteringsplan (rak amortering eller annuitetslån)
 • Dröjsmålsvillkor
 • Övriga villkor

Vad får bankerna inte avtala om i ett skuldebrev?

Det är Konsumentkreditlagen som styr hur bankerna får utforma sina skuldebrev i samband med utlåning och andra krediter. Lagen är till för att förhindra bankerna från att använda sig av oskäliga eller orättvisa avtalsvillkor. Exempel på oskäliga avtalsvillkor är att i avtalet ta in en rätt för banken att höja avgifter eller räntan på lånet under avtalsperioden. I skuldebreven för blancolån får inte bankerna binda upp kunderna på en viss återbetalningstid.

Du som kund har alltid rätt till att lösa ditt lån och betala skulden tidigare än den återbetalningstid som framgår i skuldebrevet.

Vad är skillnaden mellan löpande och enkla skuldebrev?

Den vanligaste formen är ett så kallat löpande skuldebrev, vilket innebär att skuldebrevet kan överlåtas av långivaren till en annan borgenär(det vill säga parten du står i skuld till). Ett enkelt skuldebrev är utfärdat till en specifik part och kan inte överlåtas till annan part. När man tar ett privatlån är det alltid ett löpande skuldebrev som man skriver på.

Läs också: Gåvobrev

Vad är skillnaden på ett skuldebrev och ett lånelöfte?

Ett skuldebrev är ett kvitto och skriftligt bevis på att den som har lånat pengar har en skuld hos långivaren. Ett lånelöfte från banken är en offert på vad kostnaden är för att låna pengar utifrån vissa förutsättningar som man antingen kan välja att acceptera eller inte.

Vad brukar skuldebrev kallas?

 • Skuldebrev
 • Låneavtal
 • Kreditavtal
Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Vi på Advisa vill att alla ska betala så lite som möjligt för sina lån. Därför har vi samlat flera långivare som får konkurrera om att få dig som kund. Fyll i dina uppgifter för att komma igång!

Om oss – Advisa

Advisa är ingen bank, vi är låneförmedlaren som söker ditt lån hos flera långivare. Sedan starten 2011 har vi jämfört lån åt över 263 000 kunder. För din trygghet står Advisa under tillsyn av finansinspektionen.

Genom Advisa kan du

Oavsett om du vill ta ett nytt lån eller vill lösa befintliga lönar det sig att jämföra låneförslag från flera banker och andra långivare. Har du flera skulder kan du samla dessa i ett samlingslån för att öka chansen till bättre villkor.

 • Kostnadsfritt och du binder dig inte till något
 • Säker ansökan – vi hanterar uppgifter säkert
 • Lånejämförelse – vi står på din sida

Vanliga frågor och svar

Vad är betydelsen av skuldebrev?

Skuldebrev är det juridiska namnet för avtalet du skriver på när du lånar pengar av din bank. Det brukar även kallas låneavtal eller kreditavtal.

Vad får bankerna inte avtala om i ett skuldebrev?

Enligt konsumentkreditlagen får inte långivare utforma sina skuldebrev hur som helst. De får inte använda sig av oskäliga eller orättvisa villkor – som att höja avgifter eller räntan på lånet.

Vad innehåller ett skuldebrev?

Det ska framgå vem som är långivare och vem som är låntagare, hur mycket som lånas, vilka räntor och avgifter som gäller, löptid och amorteringsplan samt övriga villkor som kan finnas.

Vad är skillnaden mellan löpande och enkla skuldebrev?

Ett löpande skuldebrev, vilket är den vanligaste formen, innebär att långivaren kan sälja eller ge bort skulden till någon annan person eller företag. Vid ett enkelt skuldebrev kan det inte ske hur som helst utan långivaren måste tala om för låntagaren vem den nya ägaren av skuldebrevet är.

Vad säger våra kunder?