Ordlista:

Betala restskatt 2024 – alla viktiga datum

Det kan finnas flera anledningar till att man måste betala restskatt. Men enkelt förklarat beror det på att man betalat för lite i skatt – och det är oftast en tråkig överraskning. Här går vi igenom vad restskatt, eller kvarskatt som det också heter, är och när och hur du ska betala den.

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Vad är restskatt och kvarskatt?

I Sverige betalar vi preliminärskatt på våra inkomster varje år. Det innebär att en ungefärlig skatt dras baserat på hur mycket du kommer att tjäna under hela året. Vid deklarationen sammanställs sedan dina inkomster för hela året och Skatteverket kan räkna ut exakt hur mycket skatt du ska betala.

Vanligt är att du betalat för lite skatt och att du får pengar tillbaka genom skatteåterbäring. Men det motsatta kan också hända, alltså att du betalar för lite pengar i skatt under året. Då ska du i stället betala tillbaka pengar till staten – och det är det som kallas restskatt eller kvarskatt.

Restskatt och kvarskatt är olika ord för samma sak. I folkmun är nog restskatt det vanligaste ordet, men kvarskatt är det Skatteverket normalt använder. Det formella begreppet är nå “kvarstående skatt”.

Varför får jag betala restskatt?

Att få beskedet under våren att man ska betala ännu mer i skatt känns såklart inte så kul. Men förklaringen ligger då i att du skattat mindre än du egentligen skulle ha gjort tidigare under året.

Läs också: Måste man betala skatt på spelvinst?

Att du får betala restskatt kan ha flera förklaringar. Här är några vanliga.

Din arbetsgivare drar för lite skatt

Den vanligaste anledningen till att du måste betala kvarskatt är helt enkelt för att din arbetsgivare dragit för lite skatt på din lön under året. Det kan ha sin förklaring i att du har flera olika arbetsgivare och de därför inte vet hur mycket du totalt tjänar under året.

Schablonsskatt på investeringar

Om du sparar i ett investeringssparkonto tas schablonsskatten upp vid deklarationen. Ett investeringssparkonto är ett gynnsamt sätt att spara skattemässigt – men det kan ändå påverka din kvarskatt.

Om du sålt aktier som legat i en aktiedepå får du betala skatt på vinsten i stället. Även det tas upp i deklarationen.

Försäljning av fastighet

Har du sålt en fastighet med vinst under året? Grattis! Men vinsten ska beskattas och du deklarerar försäljningen året efter det kalenderår som du sålde bostaden.

Fastighetsskatt

Om du är ägare av en fastighet ska du betala fastighetsskatt. Även denna avgift dras på deklarationen.

Läs också: Vad är moms?

Vilket datum ska kvarskatten betalas?

På ditt slutskattebesked står det när pengarna senast ska vara betalda, men för de allra flesta som har fått restskatt 2024 gäller 12 september som datum för när pengarna senast ska vara inne på Skatteverkets konto. Har du fått ditt slutskattebesked redan i april är det 12 juli som gäller – och får du ditt slutskattebesked senare på året av olika anledningar så kommer du ha ett senare datum.

Ett enkelt sätt att räkna på när kvarskatten ska vara betald är att räkna på 90 dagar från det att du fått ditt slutskattebesked.

Om du har möjlighet är det alltid bäst att betala kvarskatten så fort du kan. Då blir du klar med deklarationen och du undviker med säkerhet att betala ränta på skatten.

Hur betalar du restskatt?

Okej, så siffrorna har kommit från Skatteverket och det visar sig att du är skyldig att betala restskatt. Tråkigt, men förhoppningsvis ett resultat av att det gått bra för dig i år!

Men vad nu då? Hur ska skatten betalas?

Skatten ska betalas in på ditt skattekonto hos Skatteverket och du kan betala med både Swish eller bankgiro.

Betala restskatt med Swish

Att betala restskatt genom att swisha från mobilen är en smidig lösning för många. För att göra det loggar du in på mina sidor på Skatteverkets hemsida och följer instruktionerna. Genom Swish kan du betala högst 40 000 kronor per dygn, så är din restskatt större än så får du dela upp betalningen över flera dagar.

När du swishat dras pengarna som vanligt direkt från ditt konto – och de dyker sedan upp på ditt skattekonto inom tre bankdagar.

Betala restskatt med bankgiro

Föredrar du i stället att betala kvarskatten med bankgiro finns också den möjligheten. Du betalar till Skatteverkets bankgiro, 5050-1055, och anger ditt OCR-nummer. Det hittar du i Skatteverkets tjänst för OCR-beräkning.

Vid betalning med bankgiro dras pengarna från ditt konto nästa bankdag, och de syns sedan på ditt skattekonto inom 1-3 dagar.

Höjd ränta på kvarskatten till 2024

Från 1 augusti 2023 har Skatteverket höjt den årliga kostnadsräntan på kvarskatten. Den låga kostnadsräntan, alltså den som gäller skulder under 30 000 kronor, höjs till 5,00 %

Den höga kostnadsräntan, den som gäller skulder över 30 000 kronor, höjs till 20,00 %

Intäktsräntan höjs samtidigt

Skatteverket meddelar samtidigt att man höjer intäktsräntan hos de som har innestående belopp på sitt skattekonto – till 2,25 %

När får du ränta på kvarskatten?

Dröjer du med betalningen kommer du att få betala kostnadsränta på din kvarskatt. Har du en kvarskatt på under 30 000 kronor kommer att räntan att räknas från den 4 maj 2024. Har du en kvarskatt på över 30 000 kronor kommer räntan att räknas från och med den 14 februari 2024.

Vilken ränta är det på restskatt? Så mycket kan det kosta

Kostnadsräntan på restskatten är sedan 1 februari 2023 alltså 5,00 %. För att räkna ut hur mycket ränta du får betala per dag kan du använda följande formel:

DIN RESTSKATT * 0,05 / 365 dagar

Multiplicera sedan siffran med hur många dagar du betalar ränta på för att se din ränta.

Vad händer om inte betalar restskatt?

Om du inte betalar kvarskatten senast det datum som står på ditt slutskattebesked får du ett underskott på ditt skattekonto – och räntan på den är 20,00 %.

Är din kvarskatt på mer än 100 kronor kommer du få en betalningsuppmaning – och är den på över 2 000 kronor kommer du att få ett betalningskrav. Betalar du inte betalningskravet kommer din skuld att gå till Kronofogden och du kan få en betalningsanmärkning och sämre kreditvärdighet.

Så kan du undvika restskatt

Undviker du helst att få restskatt? Det finns faktiskt några knep som kan hjälpa dig:

Be din arbetsgivare dra mer skatt – eller ansök om jämkning

Du kan be din arbetsgivare att göra ett högre skatteavdrag på din lön, vilket gör att denne kommer att betala in mer preliminärskatt än vad som behövs. Det kommer att minska differensen mellan din preliminärskatt och din slutgiltiga skatt – och förhoppningsvis göra att du slipper kvarskatt.

Du kan också ansöka om jämkning. Det är ungefär samma sak, fast du ber Skatteverket höja din preliminära skatt till rätt nivå.

Läs också: Hur mycket får man betala utan att betala skatt?

Lägg undan vinst efter bostadsaffär

Som vi nämnde tidigare måste man alltid skatta på vinsten om du sålt en bostad och det är något som kan leda till restskatt. Det går inte att undvika – men det är smart om du förutser det.

Lägg undan pengar motsvarande skatten på ett konto direkt när du får pengarna, så slipper du hamna i en ekonomisk knipa när slutskattebeskedet kommer.

Om du fått restskatt som pensionär

Det är inte ovanligt att pensionärer får restskatt, eftersom pensionsutbetalningarna inte samordnas. Allra störst risk är det om du precis gått i pension och fått lön och pension under samma år.

För att undvika kvarskatt som pensionär kan du följa samma tips som ovan, fast du kontaktar din pensionsutbetalare i stället för arbetsgivare och ber dem dra mer skatt. Du kan ansöka om jämkning hos Skatteverket även som pensionär.

Nu hoppas vi att du har järnkoll på restskatten detta år! Kanske finns det också en del avdrag du kan göra till nästa deklaration? Kolla in vår artikel om 18 skatteavdrag du inte vill missa.

Vanliga frågor och svar – Betala restskatt

När ska restskatten betalas 2024?

Får du restskatt ska du betala den inom 90 dagar från att du fått ditt slutskattebesked. Får du ditt slutskattebesked i juni blir det den 12 september.

Är det ränta på restskatten?

Ja, men det är en relativt låg ränta på restskatt. Kostnadsräntan ligger på 1,25 procent.

Varför har jag fått restskatt?

Du har fått restskatt för att du betalat för lite i preliminärskatt under året. Det kan bero på att du har flera inkomstkällor, flera jobb eller att du sålt en fastighet med vinst.

Vad händer om jag inte betalar restskatt?

Då får du ränta på underskottet. Är din restskatt på över 2000 kronor får du ett inbetalningskrav. Betalar du inte det går till skuld till Kronofogden och du kan få en betalningsanmärkning.

Advisa samarbetar med 40 långivare

SEB logotyp
Bank Norwegian logotyp