Blogg:

Skatteåterbäring 2024 – då får man pengar tillbaka på skatten

Ska du få skatteåterbäring under 2024? Då är du inte ensam. Oavsett om du ska få tillbaka på skatten eller betala restskatt, kan det vara klokt att hålla koll på alla viktiga datum – inte minst om du vill få dina pengar redan i mitten av april. Här går vi igenom allt du behöver veta inför skatteåterbäringen samt svarar på årets kanske viktigaste fråga: När kommer skattpengarna 2024?

När kommer skatteåterbäringen 2024?

Lämnade du in din deklaration senast den 2 maj? Då får du skattepengarna den första veckan i juni. Ditt slutskattebesked kommer ett par dagar innan din skatteåterbäring betalas ut.

För de som deklarerade digitalt utan några ändringar senast den 3 april kom redan skatteåterbäringen mellan den 9 och 12 april.

När du får din skatteåterbäring skiljer sig alltså åt beroende på när och hur du deklarerar samt om du behöver göra några ändringar i din deklaration. Som tidigast kan du få din skatteåterbäring mellan den 9 och 12 april och som senast i september.

Kraven för att få skatteåterbäringen 9-12 april

För att få skatteåterbäring i april ska du som sagt ha deklarerat som senast den 3 april. Dessutom ska du ha:

  • Godkänt din deklaration utan att ändra eller lägga till något.
  • Deklarerat digitalt i Skatteverkets app eller e-tjänst.
  • Helst ha digital brevlåda – exempelvis Kivra – som gör att du får deklarationen i tid och kan godkänna den innan deadline. Utan digital brevlåda kommer deklarationen med posten 15 mars–15 april.

Deklarera senast 2 maj för att få tillbaka på skatten i juni

För att få din utbetalning i juni måste du som sagt ha deklarerat senast den 2 maj. För dig som inte fått ditt slutskattebesked i april eller juni, exempelvis då du haft anstånd med att lämna deklarationen, kommer skatteåterbäringen i augusti.

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Vad är skatteåterbäring?

Skatteåterbäring är de pengar du får tillbaka av staten om du har betalat in för mycket skatt under året. Om du har betalat mer skatt än vad du är skyldig att betala, får du helt enkelt tillbaka den överskjutande summan som skatteåterbäring.

Skatteåterbäring eller restskatt?

Om du har betalat för mycket skatt får du alltså skatteåterbäring. Om du däremot har betalat för lite skatt under året får du en skatteskuld hos Skatteverket. Detta är en restskatt, även känd som kvarskatt. Restskatten behöver du betala året efter för att nollställa din skuld.

Undvik ränta på restskatt genom extra inbetalning

Från och med den 12 februari 2024 tillkommer ränta på kvarskatt som överstiger 30 000 kronor. Räntan som kommer att påföras är 5 %. Det finns dock möjlighet att undvika räntan genom att göra en extra inbetalning till Skatteverket senast den 12 februari.

Hur deklarerar man?

Hur det går till att deklarera beror på om du deklarerar digitalt eller på papper samt om du behöver göra några ändringar i deklarationen. Så här ser processen, enkelt förklarat, ut:

  • Välj en metod för deklarering: Antingen på papper som du får skickat till dig eller elektroniskt via Skatteverkets hemsida eller app. Deklaration digitalt gör att du kan få skatteåterbäringen tidigare.
  • Kontrollera att uppgifterna i deklarationen stämmer.
  • Fyll i eventuell information om övriga inkomster och utgifter.
  • Skicka in deklarationen.
  • Vänta på skattebesked från Skatteverket.

Alla viktiga datum för skatteåterbäring 2024

12 februari – betala kvarskatt

Räknar du med kvarskatt på över 30 000 kronor och vill undvika ränta, ska du göra en extra skatteinbetalning senast 12 februari.

3 mars – skaffa digital brevlåda

För att få din deklaration digitalt måste du skaffa en digital brevlåda senast 3 mars. Du kan välja mellan Billo, Kivra och Min Myndighetspost.

4-8 mars – du får din digitala deklaration

Du får din deklaration till din digitala brevlåda mellan den 4 och 8 mars.

19 mars – deklarera

Deklarationen öppnas för godkännande den 19 mars.

3 april – godkänn deklarationen

Du som vill ha din skatteåterbäring redan i april, och som inte gjort några ändringar i din deklaration, ska ha deklarerat senast den 3 april.

8-12 april – skattebesked

Du som godkänt din deklaration digitalt utan ändringar senast den 3 april, får ditt slutskattebesked 8-12 april.

9-12 april – skatteåterbäring

Du som godkänt din deklaration digitalt utan ändringar får din skatteåterbäring 9-12 april.

15 mars-15 april – deklaration via post

Du som inte har en digital brevlåda får din deklaration med posten. Har du e-legitimation kan du logga in i Skatteverkets e-tjänst och deklarera, även om du inte fått din pappersdeklaration.

2 maj – deklarera

Sista dagen att deklarera är 2 maj. Har du inte fått anstånd med att lämna din deklaration riskerar du förseningsavgifter om du inte deklarerat innan detta datum.

3 maj – extra skatteinbetalning

Om du räknar med kvarskatt under 30 000 kr och vill undvika ränta, ska du göra en extra skatteinbetalning senast den 3 maj.

3-7 juni – slutskattebesked

Deklarerade du senast den 2 maj, kommer du få ditt slutskattebesked 3-7 juni. Om du inte har en digital brevlåda får du ditt slutskattebesked med posten 1-3 veckor senare.

4-7 juni – skatteåterbäring

Om du deklarerade senast 2 maj och om din deklaration har godkänts, får du din skatteåterbäring 4-7 juni.

6-9 augusti – skatteåterbäring

I augusti kommer skatteåterbäringen till dig som inte fått ditt slutskattebesked i april eller juni, till exempel för att du haft anstånd med att lämna deklarationen.

12 september – betala kvarskatt

Sista dagen att betala din kvarskatt är 12 september. Du ska betala skatten inom 90 dagar från att du fått ditt slutskattebesked.

Läs också: Uppskov

Skatteåterbäring 2024 – hur får jag min utbetalning?

Vanligast är att skatten betalas ut till det konto som du har kopplat till Skatteverket. I vissa fall kan pengarna också komma som en utbetalningsavi. Tänk på att skatteåterbäringen inte betalas ut om summan understiger 100 kr. Då kommer pengarna istället finnas kvar på ditt skattekonto.

Läs också: Låna pengar till låg ränta

Vanliga frågor och svar – Skatteåterbäring

När får man veta om man får tillbaka på skatten?

Du som har digital brevlåda kan se din deklaration och preliminära skatt redan den 6-10 mars. Slutgiltigt skattebesked kommer den 2-3 april alternativt 4-5 juni, beroende på när du har deklarerat.

När får man skatteåterbäring 2024?

Om du deklarerat senast den 3 april, får du din skatteåterbäring den 9-12 april. Om du däremot deklarerat senast den 2 maj, får du din skatteåterbäring den 4-7 juni.

När får man besked om skatteåterbäring?

För dig som deklarerat senast den 30 mars, kommer slutskattebeskedet 2-3 april. Om du deklarerat senast den 2 maj, får du ditt slutskattebesked 4-5 juni.

Hur får man skatteåterbäringen utbetald?

Vanligast är att skatten betalas ut till det konto som du har kopplat till Skatteverket. I vissa fall kan pengarna också komma som en utbetalningsavi.

Advisa samarbetar med 40 långivare

Bank Norwegian logotyp
IKANO Bank logotyp