Deklaration – 18 avdrag du inte vill missa

Illustration av man som förklarar avdrag

Det här med deklaration och avdrag är ett ständigt återkommande ämne varje vår. För många går mycket på automatik och den tryckta informationen i deklarationen behövs bara dubbelkollas, men det är inte omöjligt att det finns ett antal avdragsgilla kostnader där ute som du inte vet om. I den här guiden listar vi 18 avdrag du inte får missa – kanske hittar du något som kan spara dig pengar vid nästa självdeklaration.

1. Skatteavdrag vid lån

Att ha lån kostar pengar. Den största lånekostnaden är som bekant ränta, vilket vi årligen betalar över 100 miljarder kronor för i Sverige. Då är det bra att det finns ett skatteavdrag som kallas ränteavdraget.

Ränteavdraget betyder att man får kvitta en viss del av sina totala ränteutgifter under året mot den sammanlagda skatt man betalar för sin inkomst (både från arbete och ränteinkomster). På så sätt minskas den skatt vi behöver betala till staten.

Ränteavdragets storlek
30 procent av de totala ränteutgifterna är avdragsgillt upp till 100 000 kronor, samt 21 procent för den eventuella del som överstiger 100 000 kronor.Exempel: Har du ett lån på 3 miljoner med en räntesats 5 procent ger de en årlig ränteutgift på 150 000 kronor. Då får du dra av 30 procent av 100 000 = 30 000 kronor, samt 21 procent av de överskjutande 50 000 kronorna = 10 500 kronor. Totalt blir det 40 500 kronor i avdrag.

Beräkningen av ränteavdrag brukar vara ifylld i förväg i deklarationen. Men det är alltid bra att kontrollera så att alla siffror stämmer innan du lämnar in deklarationen. Avdraget beräknas på alla typer av lån, alltså både privatlån och bolån (dock ej CSN-lån).

Tänk på!
Har man eventuella ränteinkomster, fond- eller aktieutdelningar under samma år kvittas dessa inkomster mot ränteutgifterna före ränteavdraget beräknas. Har man exempelvis ränteutgifter på 150 000 kronor, men inkomst från ett fond- och aktiesparande på 15 000 kronor, blir det belopp som ränteavdragets storlek baseras på endast 135 000 kronor.

Det finns alltså all anledning att se över sina placeringar för att få ut maximal effekt av skatteavdrag och avkastning på sparmedel.

Har du fler än ett lån idag? – Då kan du även samla dessa och sänka kostnaden för dina lån

Sänk räntan på dina lån

2. Räntekompensation

Om du har ett bundet lån som du sagt upp i förtid får du ofta betala en räntekompensation till banken. Denna kompensation kan du dock räkna in som en vanlig ränteutgift och på så sätt göra avdrag för som ovan.

3. ROT- och RUT-avdrag

ROT och RUT innebär i all korthet att man får dra av en viss procent av arbetskostnaden för rot- och rut-tjänster* i så kallad skattereduktion (30 procent för ROT, 50 procent för RUT). I själva verket är det dock utföraren av arbetet som gör avdraget direkt på fakturan till dig, för att sedan registrera detta hos Skatteverket. På så sätt är avdragen redan uträknade och förtryckta på din deklaration. ROT- och RUT-avdragen räknas ihop och kan sammanlagt vara upp till max 50 000 kronor per person och år.

*ROT innefattar tjänster som klassas som ”Reparation och underhåll samt om- och tillbyggnad” på bostaden. RUT innefattar hushållsarbete.

Skatteverkets hemsida kan du läsa mer om avdragen och vilka tjänster som innefattas, se hur mycket avdrag du hittills har använt, och räkna på vad just du kan få i avdrag.

Tips! Så får du mer ROT-avdrag för pengarna när du renoverar!
Här kommer 5 tips att tänka på innan du ska renovera.

a) Dubbelkolla att du har rätt till ROT-avdrag

Om du är osäker på om du har rätt till ROT-avdrag kan du alltid ringa till Skatteverket som tittar på dina tidigare deklarationer och ger ett preliminärt besked.

b) Dubbelkolla att din renovering räknas som ROT-arbete

Alla renoveringar ger dig inte rätt till ROT-avdraget. Exempel på detta är om du har planer på att renovera balkong eller fönster, vissa arbeten i trädgården eller renovering av hyresrätter. Här kan du kolla om just dina planer ger rätt till ROT-avdrag.

c) Välj renoveringar med mindre materialkostnader

Det är extra viktigt att hålla koll på renoveringsbudgeten då det inte heller är alla kostnader som täcks av ROT-avdraget – t.ex. är det endast arbetskostnaderna som täcks och inte kostnaderna för materialet. Det innebär även att vissa renoveringar ger ”mer ROT-avdrag för pengarna”. Exempel på det är tapetsering, målning, golvslipning där kostnaderna för arbetet är större än kostnaderna för materialet.

d) Renovera tillsammans och maxa ROT-avdraget

Om du äger boendet som du har tänkt att renovera tillsammans med någon annan, t.ex. din partner, har ni båda rätt till ROT-avdrag för en och samma renovering. Genom att renovera tillsammans kan ni maxa ROT-avdraget mot upp till 100 000 sek. I denna fråga tittar Skatteverket bl.a. på om det finns ett faktiskt ägande, om ni äger en villa ska ni båda vara inskrivna i lantmäteriet eller bostadsrättsföreningen om det gäller en bostadsrätt. Det kan vara värt att veta att detta gäller oavsett hur stor andel man äger av renoveringsobjektet. Ni har rätt till 50 000 sek i ROT-avdrag per person oavsett om du äger 99 % av bostaden och din partner 1 %.

e) Undvik släktkoppling

För att ha rätt till rot (eller rutavdrag) får man inte anlita nära släktingar enligt Skatteverket.
Ett tips som vi varit inne på tidigare är att både rot och rutavdraget samt ränteavdraget går att fördela mellan sig och sin eventuella partner. Det här får man själv dubbelkolla och ändra i deklarationen, men kan spara dig några tusenlappar.

4. Värdepapper – kvitta kapitalförluster mot kapitalvinster

Har du sålt aktier eller fonder med vinst? Då beskattas vinsten med 30 procent. Har du samma år också sålt aktier eller fonder till förlust? Då kan du använda förlustbeloppet för att kvitta mot eventuell vinst för att på så sätt minska skatten. Har du endast sålt värdepapper till förlust, eller överstiger förlusterna eventuell vinst, då får du göra avdrag på 70 procent av förlustbeloppet.

Skatteverket sköter beräkningarna åt dig, men det kan vara bra att känna till när du bestämmer dig för att sälja och köpa värdepapper. Via den här länken når du Skatteverkets sida där de förklarar mer ingående vilka skatteregler som gäller för värdepapper.

5. Mobiltelefon, dator och surfplatta

Använder du din privata telefon för tjänstesamtal kan du få dra av kostnaderna för tjänstesamtalen så länge du kan visa upp merkostnaderna för dessa samtal. Även kostnader för dator och surfplatta får dras av om de är ett måste för att klara av tjänsten samt om arbetsgivaren inte tillhandahåller möjligheten att använda dator via företaget. Kan även röra kostnader för program och mjukvara som används till tjänsten, men även kostnader för internet.

6. Cykel till och från arbetet

Gör du som många andra och cyklar till jobbet?

Visste du då att man får dra av 250 kronor per år för cykelkostnader, om man använder cykeln för resor mellan bostaden och arbetsplatsen?

7. Övriga resor till och från arbetet

Åker du med kollektivtrafik till jobbet?

Då får du dra av de utgifter som överstiger 10 000 kronor.

Åker du bil istället?

Om avståndet till jobbet är 5 km och om du tjänar minst 2 timmar per dag på att åka bil framför kollektivtrafiken får du göra avdrag för dessa resekostnader. Avdraget ligger på 18,50 kronor per mil om du använder din privata bil. För tjänstebil ligger avdraget på 6,50 kronor per mil (diesel) och 9,50 kronor per mil (övriga bränslen).

8. Pensionssparande

Saknar du pensionsrätt i din anställning och investerat i pension privat så får du göra ett avdrag med 35 procent av anställningsinkomsten (högst 443 000 kronor).

9. Dubbel bosättning vid arbete på annan ort

Om du på grund av ditt arbete tvingas ha dubbla bostäder, t ex om du fått flytta till en annan stad medan du har behållit en bostad på den tidigare bostadsorten (som måste vara minst 5 mil bort) kan du under två år* göra avdrag för de utgifter du har på bostaden på arbetsorten. Du kan också under den första månaden dra av ett schablonbelopp på 66 kronor per dag som ska täcka övriga utgifter kopplat till det dubbla boendet.

*Avdraget gäller 5 år om dubbla bosättningen beror på en eventuell partner/sambos arbete.

10. Kostnader för att söka jobb

Om du är arbetslös och har fått arbetslöshetsersättning från A-kassan har du rätt till avdrag för följande kostnader: resor för att komma till Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och anställningsintervjuer, postande av brev, upprättande av CV och liknande.

11. Skyddskläder och skyddsutrustning

Utgifter för skyddskläder och skyddsutrustning som endast används i tjänsten kan du dra av.

12. Bostadsförsäljning

Om du sålde en bostad under föregående kalenderår ska du ta upp försäljningen i din deklaration.

Vid vinst: Dra av utgifter i samband med försäljningen och i samband med eventuella förbättringar av bostaden. Delen som blir över beskattas med 22 procent.

Vid förlust: Sålde du med förlust får du en skattereduktion på 30 procent upp till 100 000 kronor. För överskjutande del över 100 000 kronor gäller 21 procent.

13. Arbetsrum i hemmet

Arbetar du ifrån ett hemmakontor eller på annan plats som du själv får bekosta på grund av att din arbetsgivare ej tillhandahåller ett arbetsrum så kan du få avdrag för detta.

14. Resor till arbetet vid funktionshinder

Har du råkat ut för en olycka eller av någon annan anledning lider av ett funktionshinder så kan du få avdrag på dina resekostnader till jobbet.

15. Moped från och till arbetet

Överstiger kostnaden 10 000kr/år kan du göra avdrag.

16. Parkeringsavgifter vid arbetsplats

Om du använder egen bil i tjänsten kan du få avdrag på parkeringskostnader.

17. Representation i omedelbart samband med verksamhet

Om du till exempel drabbas av kostnader för anlitande av advokat.

18. Uthyrning av privatbostad

Beskattas under inkomst av kapital med 30%. Ett schablonavdrag och en del av föreningsavgiften samt hyresinkomsten är kan dras av.

 

Det här var bara några av alla avdrag som finns möjliga, hoppas du hittade något som är användbart för dig. Tipsa oss gärna om fler avdrag som du använt!

Visste du att det även finns avdrag för bärplockning, gåvor och glasögon?

Är du mer intresserad bör du kolla in Skatteverkets avdragslexikon för en komplett lista på alla avdrag som du får göra.

banner
Dela

15 kommentarer

 1. Det är inte giltigt att deklarera Parkeringsböter. Jag pratade med skatteverket och de sa det är personligt ansvar att man parkerar rätt.
  Vad gäller egentligen ?

  1. Hej Wakil,

   Enligt Skatteverkets Avdragslexikon stämmer det som du säger att man inte får avdrag för parkeringsböter. Det gäller oavsett om du fått böterna under tjänsteuppdrag eller privat.

   Mvh,
   Alexandra

 2. Kan man göra avdrag på ett lån på 10 000 kr?

  1. Hej Maria,

   På deklarationen kan du göra avdrag för de räntor du betalat på dina lån under inkomståret. Det gäller då att du själv varit personligen betalningsansvarig för lånet. Har du inte fått kontrolluppgift på de räntorna du betalat så kan du fortfarande ange dem i deklarationen. För mer info om exakt hur du går tillväga, skulle vi vilja hänvisa till Skatteverkets hemsida.

   Mvh,
   Alexandra

 3. Under vilken punkt i deklarationen kan jag göra avdrag för inköp av dator och internetkostnad?

  1. Hej Christina,

   Datorer och liknande räknas som Arbetsredskap. För mer info om vad som gäller när du deklarerar kostnaderna för arbetsredskap kan du kika på Skatteverkets Avdragslexikon under ”Arbetsredskap- dator och surfplatta”.

   Mvh,
   Alexandra

 4. Hu deklarerar jag för resor för kompetensutveckling där det är frivilligt för mig att delta och inget som arbetsgivaren står för eller ansvarar för? Kompetensutvecklingen är för min egen del men bra kompetensutveckling för det arbete jag gör.

  1. Hej Bina,

   För att en kurs eller konferens ska vara avdragsgill krävs det att en del krav uppfylls. Dessa kan du hitta under ”Utbildning” i Skatteverkets avdragslexikon. Har du behållt din lön under utbildningstiden indikerar det på att utbildningen jämställs med fullgörande av tjänsten. Du kan då oftast dra av kostnaden för utbildningen. Se till att kolla upp de övriga kraven på Skatteverkets hemsida.

   Mvh,
   Alexandra

 5. Hej! 2016 lades nytt tak på min stuga och det blev klart i augusti. Tänkte sälja huset inom några år och undrar hur lång tid jag har från det taket blev klart till att jag kan dra av kostnaderna för renoveringen? Har hört att man bara kan dra av inom fem år och om så är fallet hur räknas det då? Fem år från augusti-16 eller?
  Vänligen, Mia Hellström

  1. Hej Mia,

   Det stämmer att man bara kan dra av renoveringskostnaderna vid försäljning inom fem år från det att renoveringen skett. Är renoveringen omfattande gäller 10 år. Mer information hittar du på Skatteverkets hemsida, länk nedan. Se till att spara kvittona för renoveringskostnaderna så att du kan bevisa att renoveringen skett inom femårsperioden när du deklarerar.

   https://www.skatteverket.se/privat/fastigheterochbostad/forsaljningavprivatbostad/forbattringsutgifter.4.6d02084411db6e252fe80009228.html

   Mvh,
   Alexandra

 6. Hej och tack för svar Alexandra!

  Har en liten fråga till. Räknas renoveringen som omfattande när stugans gamla tak revs tills hela vinden var exponerad för vädrets makter och därifrån (tror det heter råspont) byggdes helt nytt tak upp?
  Återigen tacksam för svar.
  Vänligen, Mia

  1. Hej Mia,

   Jag har tyvärr inte lyckats hitta någon information om detta själv och kan inte säga säkert. Mitt tips är att vända dig direkt till Skatteverket!

   Mvh,
   Alexandra

 7. Skitbra att kunna dra sv pensionssparande. Man kan dra över 3 lakan i månaden

 8. Kan jag dra av för att jag bor i husvagn i veckorna .då jag vecko pendlar till mitt jobb?

  1. Hej Thomas,

   Tack för din fråga!

   Om din situation i övrigt uppfyller kraven för avdrag gällande dubbelbosättning så bör du kunna göra avdrag för detta i din deklaration. Enligt Skatteverket får varje person själv avgöra hur man vill bo, så det ställs inga särskilda krav på boendet i sig. Som exempel ger Skatteverket att man kan hyra möblerad lägenhet eller bo på hotell, däremot anges inte husvagn som ett exempel på godkänt boende. Om du vill vara på den säkra sidan kan du ringa in till Skatteverket för att säkerställa på telefonnummer: 0771-567 567.

   Med vänliga hälsningar,
   Martina på Advisa

Kommentera