Deklaration 2020 – 18 avdrag du inte vill missa

Illustration av man som förklarar avdrag

Det här med deklaration och avdrag är ett ständigt återkommande ämne varje vår. För många går mycket på automatik och den tryckta informationen i deklarationen behöver bara dubbelkollas, men det är inte omöjligt att det finns ett antal avdragsgilla kostnader där ute som du inte vet om. I den här guiden listar vi 18 avdrag du inte får missa – kanske hittar du något som kan spara dig pengar vid nästa självdeklaration.

1. Skatteavdrag vid lån

Att ha lån kostar pengar. Den största lånekostnaden är som bekant ränta, vilket vi årligen betalar över 100 miljarder kronor för i Sverige. Då är det bra att det finns ett skatteavdrag som kallas ränteavdraget.

Ränteavdraget betyder att man får kvitta en viss del av sina totala ränteutgifter under året mot den sammanlagda skatt man betalar för sin inkomst (både från arbete och ränteinkomster). På så sätt minskas den skatt vi behöver betala till staten.

Ränteavdragets storlek
30 procent av de totala ränteutgifterna är avdragsgillt upp till 100 000 kronor, samt 21 procent för den eventuella del som överstiger 100 000 kronor. Exempel: Har du ett lån på 3 miljoner med en räntesats på 5 procent ger de en årlig ränteutgift på 150 000 kronor. Då får du dra av 30 procent av 100 000 = 30 000 kronor, samt 21 procent av de överskjutande 50 000 kronorna = 10 500 kronor. Totalt blir det 40 500 kronor i avdrag.

Beräkningen av ränteavdrag brukar vara ifylld i förväg i deklarationen. Men det är alltid bra att kontrollera så att alla siffror stämmer innan du lämnar in deklarationen. Avdraget beräknas på alla typer av lån, alltså både privatlån och bolån (dock ej CSN-lån).

Tänk på!
Har man eventuella ränteinkomster, fond- eller aktieutdelningar under samma år kvittas dessa inkomster mot ränteutgifterna före ränteavdraget beräknas. Har man exempelvis ränteutgifter på 150 000 kronor, men inkomst från ett fond- och aktiesparande på 15 000 kronor, blir det belopp som ränteavdragets storlek baseras på endast 135 000 kronor.

Det finns alltså all anledning att se över sina placeringar för att få ut maximal effekt av skatteavdrag och avkastning på sparmedel.

Har du fler än ett lån idag? – Då kan du även samla dessa och sänka kostnaden för dina lån

Sänk räntan på dina lån

2. Räntekompensation

Om du har ett bundet lån som du sagt upp i förtid får du ofta betala en räntekompensation till banken. Denna kompensation kan du dock räkna in som en vanlig ränteutgift och på så sätt göra avdrag för som ovan.

3. ROT- och RUT-avdrag

ROT och RUT innebär i all korthet att man får dra av en viss procent av arbetskostnaden för rot- och rut-tjänster* i så kallad skattereduktion (30 procent för ROT, 50 procent för RUT). I själva verket är det dock utföraren av arbetet som gör avdraget direkt på fakturan till dig, för att sedan registrera detta hos Skatteverket. På så sätt är avdragen redan uträknade och förtryckta på din deklaration. ROT- och RUT-avdragen räknas ihop och kan sammanlagt vara upp till max 50 000 kronor per person och år.

*ROT innefattar tjänster som klassas som ”Reparation och underhåll samt om- och tillbyggnad” på bostaden. RUT innefattar hushållsarbete.

Skatteverkets hemsida kan du läsa mer om avdragen och vilka tjänster som innefattas, se hur mycket avdrag du hittills har använt, och räkna på vad just du kan få i avdrag.

Tips! Så får du mer ROT-avdrag för pengarna när du renoverar!
Här kommer 5 tips att tänka på innan du ska renovera.

1. Dubbelkolla att du har rätt till ROT-avdrag

Om du är osäker på om du har rätt till ROT-avdrag kan du alltid ringa till Skatteverket som tittar på dina tidigare deklarationer och ger ett preliminärt besked.

2. Dubbelkolla att din renovering räknas som ROT-arbete

Alla renoveringar ger dig inte rätt till ROT-avdraget. Exempel på detta är om du har planer på att renovera balkong eller fönster, vissa arbeten i trädgården eller renovering av hyresrätter. Här kan du kolla om just dina planer ger rätt till ROT-avdrag.

3. Välj renoveringar med mindre materialkostnader

Det är extra viktigt att hålla koll på renoveringsbudgeten då det inte heller är alla kostnader som täcks av ROT-avdraget – t.ex. är det endast arbetskostnaderna som täcks och inte kostnaderna för materialet. Det innebär även att vissa renoveringar ger ”mer ROT-avdrag för pengarna”. Exempel på det är tapetsering, målning, golvslipning där kostnaderna för arbetet är större än kostnaderna för materialet.

4. Renovera tillsammans och maxa ROT-avdraget

Om du äger boendet som du har tänkt att renovera tillsammans med någon annan, t.ex. din partner, har ni båda rätt till ROT-avdrag för en och samma renovering. Genom att renovera tillsammans kan ni maxa ROT-avdraget mot upp till 100 000 sek. I denna fråga tittar Skatteverket bl.a. på om det finns ett faktiskt ägande, om ni äger en villa ska ni båda vara inskrivna i lantmäteriet eller bostadsrättsföreningen om det gäller en bostadsrätt. Det kan vara värt att veta att detta gäller oavsett hur stor andel man äger av renoveringsobjektet. Ni har rätt till 50 000 sek i ROT-avdrag per person oavsett om du äger 99 % av bostaden och din partner 1 %.

5. Undvik släktkoppling

För att ha rätt till rot (eller rutavdrag) får man inte anlita nära släktingar enligt Skatteverket.
Ett tips som vi varit inne på tidigare är att både rot och rutavdraget samt ränteavdraget går att fördela mellan sig och sin eventuella partner. Det här får man själv dubbelkolla och ändra i deklarationen, men kan spara dig några tusenlappar.

4. Värdepapper – kvitta kapitalförluster mot kapitalvinster

Har du sålt aktier eller fonder med vinst? Då beskattas vinsten med 30 procent. Har du samma år också sålt aktier eller fonder till förlust? Då kan du använda förlustbeloppet för att kvitta mot eventuell vinst för att på så sätt minska skatten. Har du endast sålt värdepapper till förlust, eller överstiger förlusterna eventuell vinst, då får du göra avdrag på 70 procent av förlustbeloppet.

Skatteverket sköter beräkningarna åt dig, men det kan vara bra att känna till när du bestämmer dig för att sälja och köpa värdepapper. Via den här länken når du Skatteverkets sida där de förklarar mer ingående vilka skatteregler som gäller för värdepapper.

5. Mobiltelefon, dator och surfplatta

Använder du din privata telefon för tjänstesamtal kan du få dra av kostnaderna för tjänstesamtalen så länge du kan visa upp merkostnaderna för dessa samtal. Även kostnader för dator och surfplatta får dras av om de är ett måste för att klara av tjänsten samt om arbetsgivaren inte tillhandahåller möjligheten att använda dator via företaget. Kan även röra kostnader för program och mjukvara som används till tjänsten, men även kostnader för internet.

6. Cykel till och från arbetet

Gör du som många andra och cyklar till jobbet?

Visste du då att man får dra av 250 kronor per år för cykelkostnader, om man använder cykeln för resor mellan bostaden och arbetsplatsen?

7. Övriga resor till och från arbetet

Åker du med kollektivtrafik till jobbet?

Då får du dra av de utgifter som överstiger 10 000 kronor.

Åker du bil istället?

Om avståndet till jobbet är 5 km och om du tjänar minst 2 timmar per dag på att åka bil framför kollektivtrafiken får du göra avdrag för dessa resekostnader. Avdraget ligger på 18,50 kronor per mil om du använder din privata bil. För tjänstebil ligger avdraget på 6,50 kronor per mil (diesel) och 9,50 kronor per mil (övriga bränslen).

8. Pensionssparande

Saknar du pensionsrätt i din anställning och investerat i pension privat så får du göra ett avdrag med 35 procent av anställningsinkomsten (högst 443 000 kronor).

9. Dubbel bosättning vid arbete på annan ort

Om du på grund av ditt arbete tvingas ha dubbla bostäder, t ex om du fått flytta till en annan stad medan du har behållit en bostad på den tidigare bostadsorten (som måste vara minst 5 mil bort) kan du under två år* göra avdrag för de utgifter du har på bostaden på arbetsorten. Du kan också under den första månaden dra av ett schablonbelopp på 66 kronor per dag som ska täcka övriga utgifter kopplat till det dubbla boendet.

*Avdraget gäller 5 år om dubbla bosättningen beror på en eventuell partner/sambos arbete.

10. Kostnader för att söka jobb

Om du är arbetslös och har fått arbetslöshetsersättning från A-kassan har du rätt till avdrag för följande kostnader: resor för att komma till Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och anställningsintervjuer, postande av brev, upprättande av CV och liknande.

11. Skyddskläder och skyddsutrustning

Utgifter för skyddskläder och skyddsutrustning som endast används i tjänsten kan du dra av.

12. Bostadsförsäljning

Om du sålde en bostad under föregående kalenderår ska du ta upp försäljningen i din deklaration.

Vid vinst: Dra av utgifter i samband med försäljningen och i samband med eventuella förbättringar av bostaden. Delen som blir över beskattas med 22 procent.

Vid förlust: Sålde du med förlust får du en skattereduktion på 30 procent upp till 100 000 kronor. För överskjutande del över 100 000 kronor gäller 21 procent.

13. Arbetsrum i hemmet

Arbetar du ifrån ett hemmakontor eller på annan plats som du själv får bekosta på grund av att din arbetsgivare ej tillhandahåller ett arbetsrum så kan du få avdrag för detta.

14. Resor till arbetet vid funktionshinder

Har du råkat ut för en olycka eller av någon annan anledning lider av ett funktionshinder så kan du få avdrag på dina resekostnader till jobbet.

15. Moped från och till arbetet

Överstiger kostnaden 10 000kr/år kan du göra avdrag.

16. Parkeringsavgifter vid arbetsplats

Om du använder egen bil i tjänsten kan du få avdrag på parkeringskostnader.

17. Representation i omedelbart samband med verksamhet

Om du till exempel drabbas av kostnader för anlitande av advokat.

18. Uthyrning av privatbostad

Beskattas under inkomst av kapital med 30%. Ett schablonavdrag och en del av föreningsavgiften samt hyresinkomsten kan dras av.

Det här var bara några av alla avdrag som finns möjliga, hoppas du hittade något som är användbart för dig. Tipsa oss gärna om fler avdrag som du använt!

Visste du att det även finns avdrag för bärplockning, gåvor och glasögon?

Är du mer intresserad bör du kolla in Skatteverkets avdragslexikon för en komplett lista på alla avdrag som du får göra.

Såhär gjorde familjen Sanati

banner
Dela

51 kommentarer

 1. Det är inte giltigt att deklarera Parkeringsböter. Jag pratade med skatteverket och de sa det är personligt ansvar att man parkerar rätt.
  Vad gäller egentligen ?

  1. Hej Wakil,

   Enligt Skatteverkets Avdragslexikon stämmer det som du säger att man inte får avdrag för parkeringsböter. Det gäller oavsett om du fått böterna under tjänsteuppdrag eller privat.

   Mvh,
   Alexandra

 2. Kan man göra avdrag på ett lån på 10 000 kr?

  1. Hej Maria,

   På deklarationen kan du göra avdrag för de räntor du betalat på dina lån under inkomståret. Det gäller då att du själv varit personligen betalningsansvarig för lånet. Har du inte fått kontrolluppgift på de räntorna du betalat så kan du fortfarande ange dem i deklarationen. För mer info om exakt hur du går tillväga, skulle vi vilja hänvisa till Skatteverkets hemsida.

   Mvh,
   Alexandra

 3. Under vilken punkt i deklarationen kan jag göra avdrag för inköp av dator och internetkostnad?

  1. Hej Christina,

   Datorer och liknande räknas som Arbetsredskap. För mer info om vad som gäller när du deklarerar kostnaderna för arbetsredskap kan du kika på Skatteverkets Avdragslexikon under ”Arbetsredskap- dator och surfplatta”.

   Mvh,
   Alexandra

 4. Hu deklarerar jag för resor för kompetensutveckling där det är frivilligt för mig att delta och inget som arbetsgivaren står för eller ansvarar för? Kompetensutvecklingen är för min egen del men bra kompetensutveckling för det arbete jag gör.

  1. Hej Bina,

   För att en kurs eller konferens ska vara avdragsgill krävs det att en del krav uppfylls. Dessa kan du hitta under ”Utbildning” i Skatteverkets avdragslexikon. Har du behållt din lön under utbildningstiden indikerar det på att utbildningen jämställs med fullgörande av tjänsten. Du kan då oftast dra av kostnaden för utbildningen. Se till att kolla upp de övriga kraven på Skatteverkets hemsida.

   Mvh,
   Alexandra

 5. Hej! 2016 lades nytt tak på min stuga och det blev klart i augusti. Tänkte sälja huset inom några år och undrar hur lång tid jag har från det taket blev klart till att jag kan dra av kostnaderna för renoveringen? Har hört att man bara kan dra av inom fem år och om så är fallet hur räknas det då? Fem år från augusti-16 eller?
  Vänligen, Mia Hellström

  1. Hej Mia,

   Det stämmer att man bara kan dra av renoveringskostnaderna vid försäljning inom fem år från det att renoveringen skett. Är renoveringen omfattande gäller 10 år. Mer information hittar du på Skatteverkets hemsida, länk nedan. Se till att spara kvittona för renoveringskostnaderna så att du kan bevisa att renoveringen skett inom femårsperioden när du deklarerar.

   https://www.skatteverket.se/privat/fastigheterochbostad/forsaljningavprivatbostad/forbattringsutgifter.4.6d02084411db6e252fe80009228.html

   Mvh,
   Alexandra

 6. Hej och tack för svar Alexandra!

  Har en liten fråga till. Räknas renoveringen som omfattande när stugans gamla tak revs tills hela vinden var exponerad för vädrets makter och därifrån (tror det heter råspont) byggdes helt nytt tak upp?
  Återigen tacksam för svar.
  Vänligen, Mia

  1. Hej Mia,

   Jag har tyvärr inte lyckats hitta någon information om detta själv och kan inte säga säkert. Mitt tips är att vända dig direkt till Skatteverket!

   Mvh,
   Alexandra

 7. Skitbra att kunna dra sv pensionssparande. Man kan dra över 3 lakan i månaden

 8. Kan jag dra av för att jag bor i husvagn i veckorna .då jag vecko pendlar till mitt jobb?

  1. Hej Thomas,

   Tack för din fråga!

   Om din situation i övrigt uppfyller kraven för avdrag gällande dubbelbosättning så bör du kunna göra avdrag för detta i din deklaration. Enligt Skatteverket får varje person själv avgöra hur man vill bo, så det ställs inga särskilda krav på boendet i sig. Som exempel ger Skatteverket att man kan hyra möblerad lägenhet eller bo på hotell, däremot anges inte husvagn som ett exempel på godkänt boende. Om du vill vara på den säkra sidan kan du ringa in till Skatteverket för att säkerställa på telefonnummer: 0771-567 567.

   Med vänliga hälsningar,
   Martina på Advisa

 9. Tjena dedär med parkerings avgift gäller det på parkeringsavgiften min arbetsplats tar ut av mig för att jag står med min bil jag tar till jobbet varje dag på arbetsplatsens parkering/parkeringsgarage?

  1. Hej Olle,

   Tack för din kommentar! Skatteverket anger inte, vad jag kan se, på sin hemsida hur man går tillväga för att räkna ut avdrag för parkeringsavgift i samband med arbete så jag skulle rekommendera dig att ringa till dem direkt på 0771-567 567.

   Med vänliga hälsningar,
   Martina på Advisa

 10. Hej!

  Jag har 30km till jobbet hemifrån alltså 60km fram och tillbaka så jag har valt att åka med min privata bil. Med kollektivtrafik tar det mer än 2 timmar fram och tillbaka.
  Kan jag då kräva punkt7 18,50kr per mil?
  Hur gör man detta?

  Tacksam för svar

 11. Hej!
  Jag studerar i Luleå, men är bosatt i Stockholm. Kan jag då göra avdrag för mina resor samt övernattningar på/till studieorten?

  Mvh

  1. Hej Rasmus,
   Tack för din fråga!

   Skatteverket listar på sin hemsida följande krav för att kunna göra avdrag för studier:

   Utbildningen är nödvändig för att du ska kunna behålla din nuvarande tjänst och arbetsgivaren ska betala ut lön under utbildningstiden.
   Avdrag kan också medges om du är eller riskerar att bli arbetslös och du av din arbetsgivare får en skattefri förmån av utbildning som syftar till fortsatt anställning.
   Avdrag kan även medges för kostnader i samband med vuxen- och arbetsmarknadsutbildning under förutsättning att du får skattepliktig studieersättning
   .”

   Bland de avdrag som kan medges finns resor, här kan du läsa mer under rubriker Studier. För att vara säker på att du uppfyller kraven skulle jag rekommendera att du ringer till Skatteverket på telefonnummer 0771 – 567 567.

   Med vänliga hälsningar,
   Martina på Advisa

 12. Hej!
  Jag jobbar som bilförsäljare och har förmånsbil(olika bilar varje dag). Har ca 4,5 km till jobbet och har även bränsle som förmån. Kan jag göra några avdrag på detta?

  // Viktor

  1. Hej Viktor,

   Tack för din fråga!

   Skatteverket ställer upp tre krav för att få göra avdrag för resor till och från arbetet, varav två är att avståndet mellan hemmet och arbetsplatsen måste vara minst 5 km samt att en tidsvinst mot att resa med kollektivtrafik på minst 2 timmar. På din fråga förstår jag det som att du har kortare resväg till jobbet. Men på Skatteverkets hemsida för avdrag gällande resor till och från arbete finns även undantag från dessa krav, bland annat om du kört minst 300 mil i tjänsten minst 60 dagar om året eller om det inte finns kollektivtrafik att tillgå mellan ditt hem och arbetsplatsen. Kan någon av dessa undantag vara tillämpliga på din situation? Här kan du läsa mer och har du vidare frågor rekommenderar jag dig att ringa in till Skatteverket på telefonnummer 0771-567 567.

   Med vänliga hälsningar,
   Martina på Advisa

 13. Hej! Får man deklarera om man har köpt ny bil på kredit?

  1. Hej Ibrahim,

   Tack för din kommentar!
   Jag är osäker på vad du undrar kring att deklarera köp av bil på kredit, men här kan du läsa mer direkt på Skatteverkets hemsida vad som gäller när du innerhar bil alternativt om du föredrar att ringa in direkt till Skatteverket på telefonnummer 0771-567 567.

   Med vänliga hälsningar,
   Martina på Advisa

 14. Hej.
  Håller på att deklarera. Jag har köp en bostadsrätt år 2018 i mars. Hur jag gör avdraget för det? Jag har också betalat två summor till bo bolaget på totalt 100 000 innan inflyttningen, kan jag göra ett avdrag för det också?

  1. Hej Yakob,

   Tack för din fråga!
   Du kan göra avdrag vid försäljning av bostad beroende på om du gått med vinst eller förlust, det kan du läsa mer om här på Skatteverkets hemsida. Om du har vidare frågor kring detta rekommenderar jag dig att ringa direkt till Skatteverket på telefonnummer 0771-567 567.

   Med vänliga hälsningar,
   Martina på Advisa

 15. Hej, vart deklarerar jag användandet av cykel till och från jobbet?

  1. Hej Tom,

   Tack för din fråga!

   Avdraget görs under Reseavdrag, här kan du läsa mer direkt på Skatteverkets hemsida.. Om du har vidare frågor kring detta rekommenderar jag dig att ringa direkt till Skatteverket på telefonnummer 0771-567 567.

   Med vänliga hälsningar,
   Martina på Advisa

 16. Vart deklarerar jag användandet av cykel till och från jobbet?

  1. Hej Niclas,

   Tack för att du bidrar till att sprida kunskap kring detta.

   Med vänliga hälsningar,
   Martina på Advisa

 17. Hej!
  Vi bytte tak förra året och snickarfirman gjorde avdrag på 20000kr på mig eftersom jag varit mammaledig och inte hade någon inkomst. Kan man dra av mer rot i deklarationen då det verkar som att jag hade rätt till mer avdrag? Tack på förhand!

  1. Hej Erica,

   Tack för din fråga!
   Eftersom jag inte vet hur stort avdrag du har rätt att göra rekommendera jag dig att läsa mer kring ROT-avdrag här på Skatteverkets hemsida alternativt ringa direkt till Skatteverket på telefonnummer 0771-567 567 så att du får rätt information.

   Med vänliga hälsningar,
   Martina på Advisa

 18. Jag gör avdrag för resor till och från jobbet med egen bil per idag men har under året haft längre sträcka till och från jobbet då vi samåkt inom familjen och båda är berättigade till avdraget men min samåkande betalar inget för att vi sammåker och gör heller inga avdrag för det i sin deklaration kan jag då göra avdraget för den längre sträckan det medför?

  1. Hej Urban,

   tack för din fråga! För att vara på den säkra sidan skulle jag rekommendera dig att ringa in till Skatteverket och dubbelkolla detta innan du skickar in din deklaration. Du når Skatteverket på telefonnummer 0771-567 567.

   Med vänliga hälsningar,
   Martina på Advisa

 19. Jag är basketdomare. Men även anställd som ett basketkansli. Kansliet är fn min lägenhet.
  Detta då jag inte har en förening bakom mig. Vad gäller för sådant?
  Använder mitt internet ca 50% uteslutande till kansliet.

  Som domare dömer jag på olika ställen i landet.
  Vad och hur kan jag göra avdrag för de resorna? Förening har skickat in arvode OCH resa som en klump till skatteverket.

  1. Hej Patrik,

   Det är svårt för oss att svara på. Jag rekommenderar att du kontaktar skatteverket.

   Mvh,

   Josef

 20. Punkt 16 – Parkeringsavgifter på arbetsplats.
  Jag har eget bolag på hemadress. Privat bil. Kan jag ta parkeringskostnader för parkeringsruta på bolaget?

  Mvh Marina

  1. Hej Marina,
   Det är flera olika faktorer som bestämmer om man kan ta parkeringskostnader på bolaget eller ej. Det bästa är att ringa Skatteupplysningen på 0771-567 567. Skatteverket är väldigt hjälpsamma och besvarar alla dina frågor kring deklaration.

   Mvh,
   Emma

 21. Hej!
  Jag har läst en gång att män kan avdrag från skatten kostnaden att laga grejer?
  Jag har ett elcykel som behöver ett nytt battry, undrar om det?

  1. Hej,
   Det är flera olika faktorer som bestämmer vad man kan få avdrag för när det kommer till att laga saker. Det bästa är att ringa Skatteupplysningen på 0771-567 567. Skatteverket är väldigt hjälpsamma och besvarar alla dina frågor kring deklaration.

   Mvh,
   Emma

 22. Hej
  Kan man göra avdrag på fackavgift samt på csn lån?
  Mvh
  Wisam

  1. Hej Wisam, jag skulle rekommendera att du pratar med en handläggare på Skatteverket om detta. Lycka till!
   Mvh, Josef på Advisa

 23. Jag har fått jobb på annan ort och köpt en bostad där men har samtidigt behållt den andra. Anställningen är skriven på 3 år. Jag hyrde alltså ut bostaden 10 månader av 12 därför undrar jag ifall det går att göra något avdrag på de 2 månaderna där bostaden inte var uthyrd?

  1. Hej Noah, bra fråga! Jag skulle rekommendera att du pratar med en handläggare på Skatteverket om detta. Lycka till!
   Mvh, Josef på Advisa

 24. Hej, jag undrar vilka avdrag man kan göra som privatperson endast(alla länkar jag hittat på skatteverket verkar leda till avdrag för ”näringsidkare”, som jag förstått är företagare o ej privatpersoner). Jobbat på olika ställen(allt ifrån 4km-130km tur & retur per dag, ibland 5-30km även under dagen då jag fått vara på olika platser under samma arbetsdag), gjort en tidsvinst på 80-90min ist för kollektivtrafik, ibland bara 20min(men haft verktyg som jag måste ha med mig, då jag fått vara på flera olika arbetsplatser fram o tillbaka).
  Och hur kan jag ta reda på trängselskatten(då jag även har nån enstaka privatrelaterad men majoriteten är jobbrelaterad)?
  Och om det finns nånstans man kan vända sig till för att få hjälp med deklarationen(privatperson), t.ex av en fysisk person eller video, fast mycket mer förenklat än skatteverkets långa och komplicerade(eller otydliga) texter som får mig att hoppa fram & tbx mellan länkarna på skatteverkets hemsida.

  1. Hej Omed, jag skulle rekommendera att du pratar med en handläggare på Skatteverket om detta. Lycka till!
   Mvh, Josef på Advisa

 25. Detta blir aktuellt nästa år men det jag undrar är följande. PGA coroba pandemin har många tvingats jobba hemifrån av sina arbetsgivare som jag ser det bör det räknas som att arbetsgivaren inte kan tillhandahålla arbetsrum och därmed är det avdragsgilt. Rätt eller fel?

  1. Intressant fråga Minael. Tyvärr är det inget vi kan svara på utan jag får hänvisa dig till Skatteverkets kundtjänst.
   Allt gott, Josef

 26. Hej.

  Jag är lite nyfiken kring punkten 6, dvs. avdraget för cykel. Jag tolkar Skatteverkets hemsida som att man enbart kan få denna godkänd om man först t ex kör bil eller på annat sätt har en transportkostnad om 11.000. Därefter får man avdrag för cykeln. Det är lite missvisande här ang. punkten 6 tycker jag?

  Sen undrar jag också lite kring det här med arbetsrum, internetuppkoppling, utökade omkastnader så som t ex el etc etc. Inför nästa års skattedeklarering lär man ju vilja göra ett avdrag för sådant och jag undrar om det finns något redan nu där Skatteverket kan ha tagit hänsyn till att man mer eller mindre blivit beodrad från sin arbetsgivare om att jobba hemifrån pga. pandemin som härjar nu? Jag kan inte se något, på deras hemsida, mer än att regeringen föreslår tillfälligt slopad förmånsbeskattning för parkering och gåvor. Vet ni kanske något kring detta?
  Mvh
  Jocke

Lämna ett svar