Blogg:

Deklaration 2024 – 18 skatteavdrag du inte vill missa

Det här med deklaration och avdrag är ett ständigt återkommande ämne varje vår. För många går mycket på automatik och den tryckta informationen i deklarationen behöver bara dubbelkollas, men det är inte omöjligt att det finns ett antal avdragsgilla kostnader där ute som du inte vet om. I den här guiden listar vi 18 avdrag du inte får missa – kanske hittar du något som kan spara dig pengar vid nästa självdeklaration.

Spara ännu mer pengar – ansök om att samla dina lån och få mer pengar över.

Man får ekonomihjälp

Läs också: Skatteåterbäring – alla viktiga datum

1. Skatteavdrag vid lån

Att ha lån kostar pengar. Den största lånekostnaden är som bekant ränta, vilket vi årligen betalar över 100 miljarder kronor för i Sverige. Då är det bra att det finns ett skatteavdrag som kallas ränteavdraget.

Ränteavdraget betyder att man får kvitta en viss del av sina totala ränteutgifter under året mot den sammanlagda skatt man betalar för sin inkomst (både från arbete och ränteinkomster). På så sätt minskas den skatt vi behöver betala till staten.

Ränteavdragets storlek

30 % av de totala ränteutgifterna är avdragsgillt upp till 100 000 kronor, samt 21 % för den eventuella del som överstiger 100 000 kronor. Exempel: Har du ett lån på 3 miljoner med en räntesats på 5 % ger de en årlig ränteutgift på 150 000 kronor. Då får du dra av 30 % av 100 000 = 30 000 kronor, samt 21 % av de överskjutande 50 000 kronorna = 10 500 kronor. Totalt blir det 40 500 kronor i avdrag.

Beräkningen av ränteavdrag brukar vara ifylld i förväg i deklarationen. Men det är alltid bra att kontrollera så att alla siffror stämmer innan du lämnar in deklarationen. Avdraget beräknas på alla typer av lån, alltså både privatlån och bolån (dock ej CSN-lån).

Tänk på!

Har man eventuella ränteinkomster, fond- eller aktieutdelningar under samma år kvittas dessa inkomster mot ränteutgifterna före ränteavdraget beräknas. Har man exempelvis ränteutgifter på 150 000 kronor, men inkomst från ett fond- och aktiesparande på 15 000 kronor, blir det belopp som ränteavdragets storlek baseras på endast 135 000 kronor.

Det finns alltså all anledning att se över sina placeringar för att få ut maximal effekt av skatteavdrag och avkastning på sparmedel.

2. Räntekompensation

Om du har ett bundet lån som du sagt upp i förtid får du ofta betala en räntekompensation till banken. Denna kompensation kan du dock räkna in som en vanlig ränteutgift och på så sätt göra avdrag för som ovan.

3. ROT- och RUT-avdrag

ROT och RUT innebär i all korthet att man får dra av en viss procent av arbetskostnaden för rot- och rut-tjänster* i så kallad skattereduktion (30 % för ROT, 50 % för RUT). I själva verket är det dock utföraren av arbetet som gör avdraget direkt på fakturan till dig, för att sedan registrera detta hos Skatteverket. På så sätt är avdragen redan uträknade och förtryckta på din deklaration. ROT- och RUT-avdragen kan vara upp till max 75 000 kronor per person och år.

*ROT innefattar tjänster som klassas som ”Reparation och underhåll samt om- och tillbyggnad” på bostaden. RUT innefattar hushållsarbete.

På Skatteverkets hemsida kan du läsa mer om avdragen och vilka tjänster som innefattas, se hur mycket avdrag du hittills har använt, och räkna på vad just du kan få i avdrag.

Nytt för 2024 är att ROT- och RUT-avdragen inte räknas ihop – vilket möjliggör för större avdrag. Totalt innebär det att man kan göra avdrag på 150 000 per person och år – dessa nya regler gäller från 1 juni 2024.

Tips! Så får du mer ROT-avdrag för pengarna när du renoverar:

1. Dubbelkolla att du har rätt till ROT-avdrag

Om du är osäker på om du har rätt till ROT-avdrag kan du alltid ringa till Skatteverket som tittar på dina tidigare deklarationer och ger ett preliminärt besked.

2. Dubbelkolla att din renovering räknas som ROT-arbete

Alla renoveringar ger dig inte rätt till ROT-avdraget. Exempel på detta är om du har planer på att renovera balkong eller fönster, vissa arbeten i trädgården eller renovering av hyresrätter. Här kan du kolla om just dina planer ger rätt till ROT-avdrag.

3. Välj renoveringar med mindre materialkostnader

Det är extra viktigt att hålla koll på renoveringsbudgeten då det inte heller är alla kostnader som täcks av ROT-avdraget – t.ex. är det endast arbetskostnaderna som täcks och inte kostnaderna för materialet. Det innebär även att vissa renoveringar ger ”mer ROT-avdrag för pengarna”. Exempel på det är tapetsering, målning, golvslipning där kostnaderna för arbetet är större än kostnaderna för materialet.

4. Renovera tillsammans och maxa ROT-avdraget

Om du äger boendet som du har tänkt att renovera tillsammans med någon annan, t.ex. din partner, har ni båda rätt till ROT-avdrag för en och samma renovering. Genom att renovera tillsammans kan ni maxa ROT-avdraget mot upp till 100 000 sek. I denna fråga tittar Skatteverket bl.a. på om det finns ett faktiskt ägande, om ni äger en villa ska ni båda vara inskrivna i lantmäteriet eller bostadsrättsföreningen om det gäller en bostadsrätt. Det kan vara värt att veta att detta gäller oavsett hur stor andel man äger av renoveringsobjektet. Ni har rätt till 50 000 sek i ROT-avdrag per person oavsett om du äger 99 % av bostaden och din partner 1 %.

5. Undvik släktkoppling

För att ha rätt till rot- eller rutavdrag får man inte anlita nära släktingar enligt Skatteverket.

Ett tips som vi varit inne på tidigare är att både rot- och rutavdraget samt ränteavdraget går att fördela mellan sig och sin eventuella partner. Det här får man själv dubbelkolla och ändra i deklarationen, men kan spara dig några tusenlappar.

4. Värdepapper – kvitta kapitalförluster mot kapitalvinster

Har du sålt aktier eller fonder med vinst? Då beskattas vinsten med 30 %. Har du samma år också sålt aktier eller fonder till förlust? Då kan du använda förlustbeloppet för att kvitta mot eventuell vinst för att på så sätt minska skatten. Har du endast sålt värdepapper till förlust, eller överstiger förlusterna eventuell vinst, då får du göra avdrag på 70 % av förlustbeloppet.

Skatteverket sköter beräkningarna åt dig, men det kan vara bra att känna till när du bestämmer dig för att sälja och köpa värdepapper. Via den här länken når du Skatteverkets sida där de förklarar mer ingående vilka skatteregler som gäller för värdepapper.

5. Mobiltelefon, dator och surfplatta

Använder du din privata telefon för tjänstesamtal kan du få dra av kostnaderna för tjänstesamtalen så länge du kan visa upp merkostnaderna för dessa samtal. Även kostnader för dator och surfplatta får dras av om de är ett måste för att klara av tjänsten samt om arbetsgivaren inte tillhandahåller möjligheten att använda dator via företaget. Kan även röra kostnader för program och mjukvara som används till tjänsten, men även kostnader för internet. Här kan du läsa mer om avdrag för hemmakontor och internet.

6. Cykel till och från arbetet

Gör du som många andra och cyklar till jobbet?

Visste du då att man får dra av 350 kronor per år för cykelkostnader, om man använder cykeln för resor mellan bostaden och arbetsplatsen? Du kan dock endast få avdraget om dina totala resekostnader överstiger 11 000 kronor under hela året.

7. Övriga resor till och från arbetet

Åker du med kollektivtrafik till jobbet?

Då får du dra av de utgifter som överstiger 11 000 kronor.

Åker du bil istället?

Om avståndet till jobbet är över 5 kilometer och om du tjänar minst 2 timmar per dag på att åka bil framför kollektivtrafiken får du göra avdrag för dessa resekostnader. Avdraget ligger på 25 kronor per mil om du använder din privata bil. För tjänstebil ligger avdraget på 12 kronor per mil.

8. Pensionssparande

Saknar du pensionsrätt i din anställning och investerat i pension privat så får du göra ett avdrag med 35 % av anställningsinkomsten (högst 486 000 kronor).

9. Dubbel bosättning vid arbete på annan ort

Om du på grund av ditt arbete tvingas ha dubbla bostäder, t ex om du fått flytta till en annan stad medan du har behållit en bostad på den tidigare bostadsorten (som måste vara minst 5 mil bort) kan du under två år* göra avdrag för de utgifter du har på bostaden på arbetsorten. Du kan också under den första månaden dra av ett schablonbelopp på 72 kronor per dag som ska täcka övriga utgifter kopplat till det dubbla boendet. Här kan du läsa mer om avdrag för dubbla bostäder.

*Avdraget gäller 5 år om dubbla bosättningen beror på en eventuell partner/sambos arbete.

10. Kostnader för att söka jobb

Om du är arbetslös och har fått arbetslöshetsersättning från A-kassan har du rätt till avdrag för följande kostnader: resor för att komma till Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och anställningsintervjuer, postande av brev, upprättande av CV och liknande.

11. Skyddskläder och skyddsutrustning

Utgifter för skyddskläder och skyddsutrustning som endast används i tjänsten kan du dra av.

12. Bostadsförsäljning

Om du sålde en bostad under föregående kalenderår ska du ta upp försäljningen i din deklaration.

Vid vinst: Dra av utgifter i samband med försäljningen och i samband med eventuella förbättringar av bostaden. Delen som blir över beskattas med 22 %.

Vid förlust: Sålde du med förlust får du en skattereduktion på 50 % upp till 100 000 kronor. För överskjutande del över 100 000 kronor gäller 21 %.

13. Arbetsrum i hemmet

Arbetar du ifrån ett hemmakontor eller på annan plats som du själv får bekosta på grund av att din arbetsgivare ej tillhandahåller ett arbetsrum så kan du få avdrag för detta. För att få göra avdrag krävs dock att din arbetsgivare inte tillhandahåller en arbetsplats till dig, samt att du bara använder rummet som arbetsrum.

14. Resor till arbetet vid funktionshinder

Har du råkat ut för en olycka eller av någon annan anledning lider av ett funktionshinder så kan du få avdrag på dina resekostnader till jobbet.

15. Moped från och till arbetet

Överstiger kostnaden 11 000 kr/år kan du göra avdrag. Du kan få avdrag med 4,50 kronor per mil.

16. Parkeringsavgifter vid arbetsplats

Om du använder egen bil i tjänsten kan du få avdrag på parkeringskostnader.

17. Representation i omedelbart samband med verksamhet

Om du till exempel drabbas av kostnader för anlitande av advokat.

18. Uthyrning av privatbostad

När du hyr ut en privatbostad får du göra ett schablonavdrag på 40 000 kronor från hyresintäkten. Det innebär alltså att du bara betalar skatt på hyresintäkter som är högre än 40 000 kronor. Är det en bostadsrätt som du hyr ut får du också göra avdrag för den avgift som du själv betalar till bostadsrättsföreningen.

Det här var bara några av alla avdrag som finns möjliga, hoppas du hittade något som är användbart för dig. Tipsa oss gärna om fler avdrag som du använt!

Giltiga skatteavdrag kan löpande ändras av Skatteverket. För senaste informationen se Skatteverket.se.

Visste du att det även finns avdrag för bärplockning, gåvor och glasögon?

Är du mer intresserad bör du kolla in Skatteverkets avdragslexikon för en komplett lista på alla avdrag som du får göra.

Sådär! Nu har du förhoppningvis bättre koll på vilka skatteavdrag du kan göra. Är du intresserad av att se över dina lån kan du genom formuläret nedanför smidigt ansöka om ett samlingslån. Genom att samla lån kan du få en bättre överblick på ekonomin, få en lägre ränta och mer pengar över i plånboken. Bra va!

PS: Glöm inte att bokmärka sidan för att nästa år kolla om det har kommit fler avdrag som du kan göra.

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Samla lånen – mer pengar över i plånboken

Har du skickat in deklarationen nu? Det finns mer du kan göra för att optimera din privatekonomi.

Genom att samla dina lån kan du sänka din ränta och månadskostnad – vilket resulterar i mer pengar över i plånboken.

Du ansöker smidigt om ett samlingslån direkt i formuläret.

Vanliga frågor och svar – Skatteavdrag

Vad är skatteavdrag?

För att gynna tillväxt och hjälpa dig som privatperson eller företagare har staten bestämt att vissa kostnader ska vara avdragsgilla. Det innebär att du får dra av dem på på deklarationen, och detta kallas för skatteavdrag.

Hur gör man skatteavdrag?

Det gör du via din årliga deklaration hos Skatteverket.

Kan man få skatteavdrag för lån?

Ja, du kan få avdrag för räntekostnader på lån via skatteavdraget som kallas för ränteavdraget. Det innebär att du kan kvitta en del av dina ränteutgifter mot sen sammanlagda skatt man betalar varje år.

Hur stort är ränteavdraget?

Som privatperson har du möjlighet att få upp till 30 procent i avdrag på räntan på dina lån. Ofta pratar man om ränteavdraget i samband med bolån, men det gäller även privatlån.

Vad tycker våra kunder?