Blogg:

Avdrag för dubbelt boende – så funkar det

Har du flyttat till en ny ort på grund av ett nytt jobb – samtidigt som du har kvar din gamla bostad? Då kan du göra avdrag i deklarationen för dubbelt boende. Här går vi igenom vad som gäller.

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Vad menas med dubbel bostad eller dubbel bosättning?

Vi kan börja med att reda ut vad som gäller för att Skatteverket ska klassa din situation som dubbel bosättning. Först och främst ska du ha behövt skaffa den nya bostaden på grund av arbete på den nya orten och den nya arbetsorten måste ligga över 50 kilometer från den gamla.

Ett exempel är om du fått ett nytt jobb på en ort långt bort men samtidigt har familjen kvar i bostaden på orten du tidigare jobbade. Skaffar du då en övernattningsbostad på den nya orten räknas det som att du har dubbel bosättning.

Du kan då göra avdrag för dina dubbla bostäder. Inte bara för bostadskostnader utan även för mat och andra småutgifter. Men mer om det lite senare i texten!

Vad krävs för att få göra avdrag för dubbel bosättning?

För att få göra avdrag för dubbel bostad krävs det som sagt först och främst att du har behov av det. Giltiga anledningar att ha dubbel bosättning kan vara jobb, familjesituation eller nuvarande boendeform.

Avståndet mellan bostäderna måste också vara över 50 kilometer, och det krävs att du övernattat på den nya arbetsorten för att du ska kunna göra avdrag. Precis som med de flesta andra avdrag som görs till Skatteverket måste du också kunna redovisa dina kostnader.

Läs också: Skatteåterbäring – alla viktiga datum

Vad kan man göra avdrag för vid dubbelt boende?

Framför allt får du göra avdrag för själva boendekostnaden på den nya orten – alltså hyra, el, vatten och den typen av avgifter. Du får enligt Skatteverkets regler göra avdrag för dubbel bosättning i som längst två år.

Men gifta och sambor för göra avdrag sammanlagt fem år – om de dubbla bosättningarna beror på era jobb på ett eller annat sätt.

Har ni speciella skäl kan ni också lyfta frågan hos Skatteverket för att undersöka om ni kan få avdrag under ännu längre tid.

Avdrag för mat och småutgifter

Under den första månaden med dubbel bosättning har du också rätt att göra avdrag för måltider och småutgifter. Du kan välja att göra avdrag med den verkliga merkostnaden – eller använda dig av Skatteverkets schablonbelopp.

För inkomståret 2022, vilket alltså gäller för deklarationen 2023, är schablonavdraget 72 kronor per dag, och det gäller alltså hela den första månaden med dubbla bostäder.

Så fungerar avdrag för hemresor vid dubbel bosättning

Med dubbel bosättning kan du också få avdrag för resor till din hemort. Du kan göra avdrag för kostnaden för en hemresa varje vecka. Du får normalt avdrag för det billigaste sättet att resa – till exempel tåg – men för flyg kan du också få ett skäligt avdrag motsvarande kostnaden för det billigaste flygalternativet för sträckan.

Så mycket får du dra av för hemresor med bil

Om du i stället använder bil för dina hemresor får du göra avdrag för bilkostnader med 18,50 kronor per mil. Använder du en förmånsbil får du i stället avdrag med 6,50 kronor per mil om du kör diesel och 9,50 kronor per mil med annat drivmedel.

Om din familj flyttat med till den nya bostadsorten och du hyr ut den gamla bostaden har du inte rätt till att göra avdrag för hemresor.

Vilken av bostäderna görs avdraget på?

Som regel gör du avdrag för dina boendekostnader på den nya arbetsorten. Men är fallet att familjebostaden flyttats till den nya orten samtidigt som ni av en eller annan anledning måste ha kvar den gamla bostaden – då är det den du ska göra avdrag för.

På så sätt kanske ni har möjlighet att själva avgöra vilken av bostaden som ska vara familjebostaden och vilken ni gör avdrag för. Är det stora skillnader i kostnader för de olika bostäderna kan det göra stor skillnad i deklarationen. Ni som makar eller sambos ska vara skrivna på den ort som familjebostaden anses finns på.

Avdrag för dubbel bosättning som student

Som student brukar det inte finnas så många möjligheter till att göra avdrag – men dubbel bosättning kan vara ett sådant exempel. Säg att du är student och på sommaren åker hem för att sommarjobba – då kan du göra avdrag för dubbla bostäder.

Såvida du inte bor gratis hos dina föräldrar utan har faktiska boendekostnader, det vill säga. Men du får faktiskt också göra avdrag om dina föräldrar vill att du ska betala hyra hemma över sommaren.

Läs mer: Studentlån

Avdrag för dubbelt boende i husvagn

Räknas det som dubbel bosättning om du bor i en husvagn på din nya arbetsort? Jajamen! Enligt Skatteverket får du göra avdrag för uppställningsplats, värdeminskning av husvagn och andra kostnader som har ett direkt samband med husvagnens användning för boende vid det tillfälliga arbetet.

Hur görs avdrag för dubbelt boende?

Avdragen för dina dubbla boendekostnader och andra eventuella avdragsgilla utgifter gör du på din deklaration. När du gör avdrag sänks inkomsten som din skatt beräknas på och du betalar mindre i skatt. Läs om 18 avdrag du inte vill missa här.

Vanliga frågor och svar – Avdrag för dubbla bostäder

Hur länge får jag dra av för dubbelt boende?

Under högst två år får du dra av boendekostnaderna för bostaden på din nya arbetsort. Den första månaden får du även dra av måltider och småutgifter.

Vad krävs för dubbel bosättning?

För att Skatteverket ska godkänna din nya bostad som dubbel bosättning krävs det att du behöver den för att kunna jobba på nya orten, att du övernattar i den samt att den ligger minst 50 kilometer från din tidigare bostad.

Hur mycket får jag tillbaka för avdrag för dubbelt boende?

När du gör avdrag för dubbel bosättning i deklarationen sänks den inkomst som du betalar skatt på och du kommer betala mindre i skatt. Förhoppningsvis leder detta till att du får pengar tillbaka via skatteåterbäringen – men hur mycket beror på hur hög din skatt är och vad du har för andra inkomster.

Hur mycket får jag dra av för hemresor under dubbel bosättning?

Du får dra av kostnaden för en hemresa i veckan under tiden du har dubbel bosättning. Du kan göra avdrag för tåg- eller flygbiljett, och även bil. För bil får du göra avdrag för 18,50 kronor per mil du reser.

Advisa samarbetar med 40 långivare

SEB logotyp
Bank Norwegian logotyp
Visa fler långivare