7 tips - så hjälper du en shopaholic

Har du en vän, en släkting eller arbetskamrat som du misstänker är en shopaholic? Kommer han eller hon alltid hem med fler kassar än han eller hon kan bära? Är det alltid gröt som gäller frukost, lunch och middag sista veckan innan löning? Vill du hjälpa honom eller henne men vet inte riktigt hur? Här får du sju tips från Sparterapeuten Karin Nordlander om hur du kan hjälpa en shopaholic att minska sitt shoppingberoende:

1. Skippa snällhetssnacket
Ofta tror vi att vi är snälla när vi säger “klart du ska unna dig, det är du värd” men till en shopaholic är det det sämsta vi kan säga. Säg istället “men du har ju redan tre andra vita kjolar” eller “jag tycker den svarta klänningen du har hemma är finare”. Sluta uppmuntra till shopping!

2. Föreslå gratisaktiviteter
Var proaktiv och föreslå aktiviteter där det inte går att lockas av impulsköp. Föreslå trevliga picnicar, promenader, utflykter eller hemmakvällar med god matlagning istället. Försök få din vän att ägna sig åt annat än shopping.

3. Ta själv en shoppingfri vecka
Ta en shoppingfri vecka eller månad och berätta för din shopaholic till vän om dina planer. Fråga om ni inte kan göra det tillsammans!

4. Prata med stolthet när du pratar om pengar
Gör det till något positivt när du låtit bli att köpa något du fått lust med och prata med stolthet över pengarna du lyckats spara. Berätta för din vän vad du sparar till!

5. Prata med honom eller henne
Prata med din shoppingbereonde vän och försök förstå vad beteendet egentligen grundar sig i. Ställ frågor och försök få din vän att förstå problemet. Varför shoppar du? Vad handlar det om egentligen? Vad försöker du uppnå?

6. Gör en intervention
En shopaholic är sällan medveten om hur mycket han eller hon faktiskt har spenderat. För att poletten ska falla ner kan det vara en bra idé att gå hem till din vän och stapla alla skor, prylar och kläder i en enda stor hög. Räkna sedan tillsammans ihop hur mycket högen har kostat din vän. Summan är oftast skrämmande hög, och förhoppningsvis inser din vän att han eller hon måste ändra sitt beteende.

7. Kom ihåg att du gör det av kärlek
Om din vän verkligen är en shopaholic kommer han eller hon till en början troligtvis inte gilla att du lägger dig i. Kom ihåg att du gör det av kärlek och för att du bryr dig om din vän. I slutändan kommer han eller hon vara glad att du “lagt dig i”.

Enligt Karin Nordlander finns det olika grader av shoppingmissbruk – alltifrån att din vän kanske bara har utvecklat en dålig vana till ett verkligt beroende. Om det handlar om det sistnämnda behöver din vän förmodligen professionell hjälp för att komma tillrätta med det. Karin Nordlander råder dig i så fall att uppmuntra din vän att våga söka den hjälpen och ta tag i sina problem på riktigt.

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Vi på Advisa vill att alla ska betala så lite som möjligt för sina lån. Därför har vi samlat flera långivare som får konkurrera om att få dig som kund. Fyll i dina uppgifter för att komma igång!

Om oss – Advisa

Advisa är ingen bank, vi är låneförmedlaren som söker ditt lån hos flera långivare. Sedan starten 2011 har vi jämfört lån åt över 263 000 kunder. För din trygghet står Advisa under tillsyn av finansinspektionen.

Genom Advisa kan du

Oavsett om du vill ta ett nytt lån eller vill lösa befintliga lönar det sig att jämföra låneförslag från flera banker och andra långivare.

  • Kostnadsfritt och du binder dig inte till något
  • Säker ansökan – vi hanterar uppgifter säkert
  • Lånejämförelse – vi står på din sida
Vad tycker våra kunder?