7 tips – så hjälper du en shopaholic

Karin Nordlander tipsar hur du hjälper en vän som är shopaholic
Karin Nordlander tipsar hur du kan hjälpa en shopaholic att shoppa mindre.

Har du en vän, en släkting eller arbetskamrat som du misstänker är en shopaholic? Kommer han eller hon alltid hem med fler kassar än han eller hon kan bära? Är det alltid gröt som gäller frukost, lunch och middag sista veckan innan löning? Vill du hjälpa honom eller henne men vet inte riktigt hur? Här får du sju tips från Sparterapeuten Karin Nordlander om hur du kan hjälpa en shopaholic att minska sitt shoppingberoende:

1. Skippa snällhetssnacket

Ofta tror vi att vi är snälla när vi säger “klart du ska unna dig, det är du värd” men till en shopaholic är det det sämsta vi kan säga. Säg istället “men du har ju redan tre andra vita kjolar” eller “jag tycker den svarta klänningen du har hemma är finare”. Sluta uppmuntra till shopping!

2. Föreslå gratisaktiviteter

Var proaktiv och föreslå aktiviteter där det inte går att lockas av impulsköp. Föreslå trevliga picnicar, promenader, utflykter eller hemmakvällar med god matlagning istället. Försök få din vän att ägna sig åt annat än shopping.

3. Ta själv en shoppingfri vecka

Ta en shoppingfri vecka eller månad och berätta för din shopaholic till vän om dina planer. Fråga om ni inte kan göra det tillsammans!

4. Prata med stolthet när du sparar pengar

Gör det till något positivt när du låtit bli att köpa något du fått lust med och prata med stolthet över pengarna du lyckats spara. Berätta för din vän vad du sparar till!

5. Prata med honom eller henne

Prata med din shoppingbereonde vän och försök förstå vad beteendet egentligen grundar sig i. Ställ frågor och försök få din vän att förstå problemet. Varför shoppar du? Vad handlar det om egentligen? Vad försöker du uppnå?

6. Gör en intervention

En shopaholic är sällan medveten om hur mycket han eller hon faktiskt har spenderat. För att poletten ska falla ner kan det vara en bra idé att gå hem till din vän och stapla alla skor, prylar och kläder i en enda stor hög. Räkna sedan tillsammans ihop hur mycket högen har kostat din vän. Summan är oftast skrämmande hög, och förhoppningsvis inser din vän att han eller hon måste ändra sitt beteende.

7. Kom ihåg att du gör det av kärlek

Om din vän verkligen är en shopaholic kommer han eller hon till en början troligtvis inte gilla att du lägger dig i. Kom ihåg att du gör det av kärlek och för att du bryr dig om din vän. I slutändan kommer han eller hon vara glad att du “lagt dig i”.

Enligt Karin Nordlander finns det olika grader av shoppingmissbruk – alltifrån att din vän kanske bara har utvecklat en dålig vana till ett verkligt beroende. Om det handlar om det sistnämnda behöver din vän förmodligen professionell hjälp för att komma tillrätta med det. Karin Nordlander råder dig i så fall att uppmuntra din vän att våga söka den hjälpen och ta tag i sina problem på riktigt.

Såhär gjorde familjen Sanati

banner
Dela

2 kommentarer

 1. Hejsan ! Jag är shoppingberoende och ställt till det för mig och min familj med en massa skulder. Jag/vi behöver hjälp.

  1. Hej Petra,
   Du kan kontakta oss på 0770 – 17 50 50 vid akuta frågor eller maila till kundtjanst@advisa.se så kan vi hjälpa dig vidare.
   Du kan även gå in på vår hemsida https://advisa.se/

   Lycka till!

   mvh,

   Emma

Lämna ett svar