Allt om Pantbanken och smarta alternativ

ringar och sedlar på ett bord

Vad är en pantbank?

En pantbank fungerar ungefär som en långivare, men istället för att sätta huset eller din egen privatekonomiska situation som säkerhet för lånet, så behåller pantbanken ett av dina värdefulla föremål tills du har betalat tillbaka lånesumman. Beloppet du får låna bestäms utifrån värderingen av ditt föremål, och precis som med ett privatlån får du betala ränta på lånebeloppet. Lånet gäller normalt sätt för en överenskommen tid, oftast fyra månader. Däremot kan låntagaren  bestämma under tiden om han/hon vill förlänga lånet eller betala tillbaka det snabbare.

 

Hur mycket får jag låna hos en pantbank?

Hur mycket du får låna beror helt på föremålet du lämnar som pant. En förutsättning för att du ska få låna är såklart att ditt föremål är äkta. När du går till pantbanken blir ditt föremål värderat utefter pantbankens bedömning, och det är den summan du får låna.

Föremål i guld, silver eller med diamanter är oftast värderat högre, men även elektronik kan få en bra värdering förutsatt att det är välfungerande och relativt nytt.

Var kan jag hitta en pantbank?

Det finns i stort sett pantbanker i hela landet. Pantbankerna ägs av ca 20 olika företag med ungefär 60 kontor spridda över Sverige. Två av de företagen med flest kontor är Sefina och Pantbanken Sverige.

Vad händer om jag inte kan betala tillbaka lånet?

Kan man inte betala tillbaka lånet så säljs föremålet man lämnat in på auktion. Ungefär var tionde föremål hämtas aldrig ut igen, och blir istället sålt. Även om föremålet säljs för en mindre summa än dess värdering så blir man som låntagare aldrig skyldig att betala mellanskillnaden till pantbanken. Det mesta du kan förlora på en pantbelåning är därför föremålet i sig och redan betalda räntor. Det betyder att du aldrig kan hamna i skuldfälla eller få betalningsanmärkningar ifall du inte kan betala av lånet.

Skulle ditt föremål säljas med vinst på auktionen får du som låntagare ut överskottet.

Är pantbanken ett bra alternativ?

Hos pantbanken betalar du en ränta på mellan 0.5-4% och får låna i fyramånadersperioder. Vill du låna under en längre tid måste du betala en ny de uppläggningsavgift för kommande fyra månader och så vidare tills du betalat av lånet. På din deklaration får du, precis som med privatlån, göra avdrag för den räntan du betalat under året till pantbanken.

Eftersom du inte behöver riskera andra privata ägodelar eller din egen ekonomi, kan det vara tryggt med pantbelåning. Du hamnar inte hos Kronofogden vid uteblivna betalningar, eller riskerar att gå i personlig konkurs. Dock måste det nämnas att om du inte kan betala av lånet, förlorar du ditt föremål och därmed möjligheten att sälja det i framtiden.

När du lånar hos pantbanken krävs det ingen kreditupplysning och du behöver inte ge uppgifter om hela din ekonomiska situation. Det krävs heller ingen redovisning av dina inkomster. Det är helt enkelt upp till dig att avgöra om du har råd att betala räntorna.

Vilka alternativ finns det till pantbanken?

Det är alltid ett alternativ att sälja ditt föremål direkt och få ut pengarna utan att betala räntor. Givetvis är detta bara ett alternativ om du är villig att skiljas från din värdesak.

Ett annat alternativ är att ta ett privatlån som du kan betala av under en längre period. Fördelen med ett privatlån är att du inte behöver förnya lånet var fjärde månad och att du inte riskerar att förlora ett kärt föremål. För att se till att få den bästa räntan på privatlånet kan du genom Advisa jämföra räntor från flera långivare samtidigt, med bara en kreditupplysning.

För att sammanfatta:

  • Hos en pantbank kan du låna pengar genom att lämna in ett föremål som säkerhet
  • Beloppet du får låna beror på hur mycket ditt föremål blir värderat till
  • Du betalar ränta på lånet, normalt sett mellan 0.5-4%
  • Kan du inte betala tillbaka lånet så säljs föremålet på auktion
  • Du behöver inte redogöra för din privatekonomiska situation hos pantbanken
  • Alternativ till att låna från pantbanken är att antingen att sälja föremålet direkt eller ta ett privatlån
Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Använd Advisa istället för en pantbank

Vi på Advisa vill att alla ska betala så lite som möjligt för sina lån. Därför har vi samlat flera långivare som får konkurrera om att få dig som kund. Fyll i dina uppgifter för att komma igång!

Om oss – Advisa

Advisa är ingen bank, vi är låneförmedlaren som söker ditt lån hos flera långivare. Sedan starten 2011 har vi jämfört lån åt över 263 000 kunder. För din trygghet står Advisa under tillsyn av finansinspektionen.

Genom Advisa kan du

Oavsett om du vill ta ett nytt lån eller vill lösa befintliga lönar det sig att jämföra låneförslag från flera banker och andra långivare.

  • Kostnadsfritt och du binder dig inte till något
  • Säker ansökan – vi hanterar uppgifter säkert
  • Lånejämförelse – vi står på din sida
Vad tycker våra kunder?