Låna pengar till låg ränta - Jämför lån med Advisa

Vi jämför lån hos flest långivare i Sverige (40 st) vilket ökar din chans att låna pengar till låg ränta. Jämförelsen är gratis och ej bindande.

Låna pengar till låg ränta - Jämför lån med Advisa

Vad säger våra kunder?

Advisa samarbetar med 40 långivare i Sverige

Många anslutna långivare ökar dina chanser till bättre villkor!

Visa fler långivare

Vanliga frågor och svar

Vilka långivare samarbetar Advisa med?
Vad krävs för att låna pengar genom Advisa?
Tas endast en kreditupplysning när jag jämför lån genom Advisa?
Kan jag ta lån trots betalningsanmärkning?
Vilken ränta och månadskostnad får jag när jag lånar pengar genom Advisa?
Om det är gratis att jämföra lån genom er, hur tjänar ni då pengar?
Jag har lånat pengar genom Advisa. Kan jag betala av det i förtid?
Jag har ansökt om att låna pengar genom Advisa. Kan jag ändra det ansökta beloppet?

Så kan du låna pengar till låg ränta

Advisa söker ditt lån hos flera långivare

Genom Advisa kan du som vill låna pengar få flera förslag från några av de 40 långivare som vi samarbetar med. Efter att du skickat in din ansökan visas alla dina svar direkt på skärmen så du snabbt och enkelt kan jämföra lånevillkor från olika långivare.

Jämför alltid innan du lånar pengar

Advisa är ingen bank. Tvärtom står vi på konsumentens sida när du vill ansöka om lån. Genom att jämföra låneförslag från flera banker och långivare kan du i lugn och ro välja det som passar dig bäst.

Tryggt och säkert – alltid

Trygghet är viktigt för oss, och en av hörnstenarna i vår tjänst. Därför använder vi säkerhetssystem och hanterar uppgifter med omsorg. För din trygghet står Advisa under tillsyn av finansinspektionen.

Läs mer om hur det går till ›

Advisa har hjälpt över 254 000 kunder att jämföra lån

Bli uppringd eller

Lån till låg ränta — Så optimerar du din ansökan

När du funderar på att ta ett lån är det flera saker du kan göra för att öka dina chanser till låg ränta. Kom alltid ihåg att vad som är en låg ränta är relativt till dina egna förutsättningar. Med nedanstående tips hjälper vi dig optimera din ansökan och därmed dina chanser till att få en så låg ränta som möjligt. Dessa tips ökar även dina möjligheter att sänka räntan vid en ny jämförelse i framtiden.

Ha en medsökande när du lånar pengar

En medsökande kan tillföra utökad betalningsförmåga vilket från långivarens perspektiv ses som en extra säkerhet och trygghet. Detta resulterar ofta i bättre villkor för dig som låntagare både sett till hur stort belopp som kan lånas ut, samt till vilken ränta.

Gå via en låneförmedlare

Genom att gå via en låneförmedlare tas endast en kreditupplysning på dig hos UC vilket gynnar din kreditvärdighet. Skulle du välja att själv gå till flertalet banker för att jämföra lån tar varje bank varsin kreditupplysning. För många kreditupplysningar på kort tid kan sänka din kreditvärdighet och dina chanser till att få ett bra erbjudande. Genom att jämföra lån via en jämförelsetjänst som Advisa kan du hitta det lån som passar dig bäst. Dessutom låter du långivarna konkurrera om dig som kund vilket kan pressa ned räntan ytterligare.

Städa upp din ekonomi innan du lånar

Innan du tar ett lån eller jämför räntor hos en låneförmedlare så finns det vissa enklare uppgifter du kan göra för att maximera dina chanser till så låg ränta som möjligt:

  • Säg upp oanvända krediter. Varje kredit syns i en kreditupplysning och många krediter – även outnyttjade – kan påverka kreditvärdigheten.
  • Säga upp prenumerationer. Det kan handla om bland annat streamingtjänster, tidningar eller skönhetsboxar som skickas hem löpande. Finns det något du kan vara utan?
  • Städa ur förrådet. Det kan göra en skillnad i plånboken att sälja av prylar du inte använder.
  • Uppläggningsavgift 399 kronor
  • Se upp för småutgifter. Varje kaffe eller lunch på stan eller andra mindre utgifter du kan avvara är ett plus för plånboken. Kom ihåg att mindre utgifter lätt kan bli en stor summa under ett år.

Samla dina lån och krediter

Om det är dags för dig att ta ett lån kan det löna sig att även försöka baka ihop dina befintliga skulder i detta lån. Långivarna är benägna att bevilja lägre räntor desto större ditt lån är. Om du jämför lån via Advisa så gör vi detta enkelt för dig att baka ihop dina skulder och ser till att du har stenkoll på upplägget innan du går vidare med din ansökan.

Välj rätt typ av lån

Det finns huvudsakligen två typer av lån; det som kräver säkerhet i form av kontantinsats, borgensman eller pantsättning vilket är vanligt vid stora lån som bolån och billån. Sedan finns lån som inte kräver säkerhet. Nedan går vi igenom de vanligaste formerna av lån inom dessa kategorier.

Lån utan säkerhet

Privatlån, kallas även blancolån eller konsumtionslån, kräver ingen säkerhet och kan användas för att finansiera bland annat renovering, fordonsköp eller till att samla tidigare lån. De stora fördelarna med privatlån är att du snabbt kan få lånet utbetalt och kan använda pengarna till vad du vill. Advisa jämför endast Privatlån.

Snabblån har fått sitt namn eftersom lånet ges ut snabbt och det finns flera typ av snabblån så som SMS-lån och mikrolån. Bra att veta gällande snabblån är att de gäller för mindre summor pengar, har kortare återbetalningstid och högre ränta än vid ett vanligt privatlån.

Lån utan ränta har ingen räntesats kopplad till lånebeloppet men istället tillkommer andra dyra avgifter såsom avi- och uppläggningsavgifter vilket gör att den effektiva räntan blir hög. Vanligt för de räntefria lånen är att många långivare tar ut väldigt höga avgifter om du missar att betala tillbaka lånet i tid.

Köp på avbetalning blir allt populärare då många erbjuder räntefria månader i början av avbetalningstiden. Dessa köp kan dock bli dyra på sikt, då den effektiva räntan ofta är mycket hög och administrativa avgifter tillkommer. Återbetalningstiden på avbetalning är max 3 år till en ränta på minst 10%.

Kreditkort är ett betalkort där betalningen skjuts upp under en överenskommen kredittid och på så vis lånas pengarna ut under en tid. De första 30-60 dagarna av ett kreditköp är räntefritt, däremot tillkommer kortavgifter, fakturaavgifter och övriga avgifter som en kringkostnad för att ha ett kreditkort. När den räntefria krediten är över tillkommer räntekostnader med hög effektiv ränta och lång återbetalningstid i relation till kreditbeloppet, med följden att man får mycket höga kostnader.

Medlemslån är ett privatlån där räntor och villkor redan har förhandlats fram mellan ett fackförbund och en bank för fackförbundets medlemmar. Lånet tas via facket till en förutbestämd och ofta förmånlig ränta. De banker som erbjuder medlemslån är idag Swedbank, SEB och Nordea. Medlemslån kan vara väldigt förmånliga för personer med relativt svag kreditvärdighet.

Seniorlån i ordets rätta bemärkelse finns inte kvar. Det som finns kvar idag kallas för kapitalfrigöringskredit. Denna typ av lån är likt seniorlån men har ingen tidsbegränsning och kommer med en garanti att låntagaren aldrig blir skyldig mer än vad den pantsatta bostaden ger vid en eventuell försäljning.

Lån med kontantinsats och säkerhet

Bolån, även kallat bottenlån är den vanligaste låneformen inom denna kategori. Ett bolån innebär att du lånar pengar till ett bostadsköp med själva bostaden som säkerhet och lägger en kontantinsats på minst 15% av bostadens värde. Räntenivåerna hos bankerna ligger i dagsläget kring 1–4 % på bolån.

Billån (fordonslån) är en annan vanlig låneform som innebär att långivaren har bilen som säkerhet och därigenom äganderätten till fordonet tills dess att du har betalat av hela beloppet. För dessa lån behöver du även en kontantinsats.

Välj lånevillkor som passar dig

Ränta

När du funderar på att ta lån är det vanligt att fokusera på hur mycket du kan få låna, men det är viktigt att du har koll på vad lånet kommer att kosta dig. Räntan är den kostnaden för lånet och sätts individuellt. Kom ihåg att skilja på effektiv och nominell ränta. Den nominella räntan är själva kostnaden för privatlånet, men den effektiva räntan inkluderar bankens övriga avgifter och administrationskostnader. Det är den effektiva räntan som avslöjar vad du kommer att betala. Enligt Kreditupplysningslagen är kreditgivaren skyldig att redovisa den effektiva räntan, men var alltid uppmärksam på den och totalkostnaden för lånet.

Amortering

Förutom räntekostnaden betalar du varje månad av på lånet, vilket kallas för amortering. Vilken typ av amorteringsplan du väljer påverkar din månadsbetalning och totalkostnad för lånet. En längre återbetalningstid resulterar i en lägre månadsbetalning, men en högre totalkostnad eftersom räntan tickar på under en längre tid. Om du istället väljer en kortare återbetalningstid får du ned räntekostnaderna, men får en högre månadsbetalning.

Den längsta återbetalningstiden på privatlån utan säkerhet är 20 år, men i Sverige råder fri amorteringsrätt vilket innebär att du alltid kan betala av ditt lån snabbare än vad återbetalningstiden kräver.

De två vanligaste formerna av amortering är rak amortering och annuitetslån. Rak amortering innebär att du betalar samma amorteringssumma varje månad samt ränta, men i takt med att du betalar av lånet betalar du allt mindre i räntekostnad.

Rak amortering passar dig som vill få ned räntekostnaderna, men tänk på att månadsbetalningen till en början kommer vara hög.

Annuitet passar dig som vill betala lika mycket varje månad och har du ansträngd ekonomi kan det vara bekvämare att inte ha lika höga kostnader till en början. Vid annuitet betalar du samma månadsbetalning (ränta + amortering) under hela låneperioden, i takt med att räntekostnaden går ned amorterar du mer.

Viktigt att känna till är att den totala räntan – och därmed totalkostnaden för lånet – blir högre vid annuitet än med rak amortering eftersom du betalar av lånet i långsammare tempo. Läs mer om amortering här.

När du behöver låna pengar snabbt

Det finns många olika anledningar till varför man kan behöva låna pengar snabbt. Det kan handla om en oförutsedd utgift på grund av att något har gått sönder, som exempelvis bilen. Det kan även vara att du ska köpa en bostad eller behöver pengarna till något annat.

Innan du tar ett lån bör du ha i åtanke att du ska kunna betala tillbaka lånet. Att låna för att kunna betala räkningarna på dina befintliga skulder är ingen hållbar strategi. Låna bara om du har råd och känner du dig oförmögen att lösa situationen på egen hand så finns vårt supertrevliga kundtjänst-team här för att göra resan mot en bättre ekonomi bekvämare för dig.

Även om du behöver få tag i pengar snabbt – glöm inte bort att jämföra alternativ! Att jämföra lån tar bara några minuter och ger dig möjlighet att hitta bästa räntan för dig samt samla dina skulder för att i framtiden kunna omförhandla på nytt. Genom en låneförmedlare som Advisa gör du denna process enkel.

Vi hjälper dig!

Skriv in ditt mobilnummer så ringer en av våra erfarna medarbetare upp dig.