Låna pengar
– lån till en lägre ränta

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Låna pengar utan säkerhet – lån upp till 800 000 kronor

Det kan finnas många anledningar till att du behöver låna pengar. Kanske ska du renovera hemma eller köpa en ny bil? Kanske har olyckan varit framme och du behöver ett lån för en reparation?

Genom oss kan du låna pengar till det du behöver – stort eller litet. Du kan ansöka om att låna från 5 000 kronor ända upp till 800 000 kronor. Oavsett summa hjälper vi dig att hitta bäst lån för just dig.

När man vill låna pengar finns det också en del saker som är viktiga att tänka på. Här nedan går vi igenom allt som kan vara bra att veta innan du tar ett lån.

Fortsätt läsa, hoppa direkt till avsnittet du vill läsa mer om – eller ansök i formuläret för att komma i gång med att låna pengar nu direkt.

Låna pengar till låg ränta genom oss

I dag finns det flera olika sätt att låna pengar och flera typer av lån. Vi på Advisa förmedlar privatlån utan säkerhet. Det innebär att du inte behöver pantsätta något för att få låna pengar, och att du sedan är fri att använda pengarna du lånat till precis det de behövs till.

Till skillnad från till exempel ett traditionellt billån finns det här inget krav på att pengarna du lånar måste gå till just till en bil.

Ett flexibelt och populärt sätt att låna pengar

Det här sättet att låna pengar är väldigt populärt i Sverige i dag och det finns många banker och långivare som erbjuder privatlån, eller blancolån som det också kallas. Så hur ska du som kund veta hur du får det bästa och billigaste lånet? Det är här vi kommer in!

Jämför bud från 40 långivare på bara några minuter – hitta lägst ränta

Vi är ingen bank, utan när du ansöker om att låna pengar hos oss skickas din ansökan i stället ut till 40 banker och långivare samtidigt. På så sätt sätter vi dig som kund i förarsätet – där du efter en snabb ansökan lugnt kan vänta in de olika långivarnas erbjudanden.

Genom att jämföra långivare med varandra kan du sedan hitta det allra billigaste lånet för just dig. Alla banker gör nämligen analysen på dig som kund annorlunda – så det är bara genom att söka hos många långivare samtidigt som du kan vara säker på att kunna låna pengar så billigt som möjligt.

Kostnadsfritt att jämföra innan du lånar pengar – och bara 1 kreditupplysning

Hade du gjort något liknande på egen hand – sökt lån hos många banker samtidigt – hade det förutom att vara väldigt tidskrävande också varit förödande för din kreditvärdighet. Man kan säga att bankerna ogillar när det är mycket aktivitet kring din ekonomi – och de ser det som en högre risk att låna ut pengar till dig om de märker att du sökt en massa andra lån samtidigt.

Kreditvärdigheten påverkas mindre när du vill låna pengar

När du söker  lån hos oss tar vi alltid bara en kreditupplysning via UC. Vi låter sedan långivarna vi samarbetar med dela på den, så att alla har möjlighet att ge dig ett bud utan att ta en egen kreditupplysning. Det gör att din kreditvärdighet inte påverkas i någon större utsträckning av att söka lån hos oss. Tjänsten är också helt kostnadsfri för dig som kund, och du binder inte upp dig till något genom en ansökan.

Vad skulle det kosta att låna pengar?

När du ansöker om att låna pengar genom oss sätts alltid räntan individuellt, vilket innebär att vi inte på förhand kan säga hur mycket det kommer kosta dig att låna pengar. Men för att se hur lånesumma, ränta och återbetalningstid påverkar ditt lån kan du använda den här tabellen som en fingervisning:

 

Räkneexempel – ett lån på 100 000 kronor

 

Återbetalningstid 5 år
Effektiv ränta 7 %
Månadskostnad 1 980 kr
Totalkostnad 118 806 kr

 

Återbetalningstid 5 år
Effektiv ränta 9%
Månadskostnad 2 076 kr
Totalkostnad 124 551 kr

 

Återbetalningstid 6 år
Effektiv ränta 7 %
Månadskostnad 1 705 kr
Totalkostnad 122 753 kr

Här har vi jämfört annuitetslån utan uppläggningsavgift eller aviavgift, vilket kan tillkomma när du lånar pengar beroende på långivare.

Låg ränta och kort löptid gör lånet billigare – och tvärtom

Här kan du se hur månadskostnaden blir lägre om du lånar pengar över en längre tid – medan totalkostnaden blir högre. En kortare återbetalningstid – även kallat löptid – gör att lånet blir billigare totalt sett, men det kan göra att månadsbetalningarna känns övermäktiga. Här får du känna av och hitta en balans för vad du tycker passar dig när du lånar pengar.

Det som dock är gemensamt för alla lån är att en lägre ränta resulterar i ett billigare lån. Därför ska du alltid jämföra genom oss innan du lånar pengar.

Våra tjänster när du vill låna pengar

Det finns som sagt många olika typer av lån, och olika personer vill låna pengar av olika anledningar. Här är de tjänster som du kan använda dig av när du vill låna pengar genom oss.

Privatlån – låna pengar utan säkerhet

Genom våra många samarbetspartners förmedlar vi privatlån. Det kallas ibland även blancolån eller konsumtionslån, och är ett lån utan säkerhet. Det betyder att du får pengarna direkt på kontot och att du sedan kan använda dem hur du vill. Genom oss kan du söka om att låna mellan 5 000 och 800 000 kronor.

Ansökan går snabbt och smidigt – och utbetalning sker vanligtvis bara inom en eller två dagar. Tänk alltid på att du ska ha råd att betala tillbaka pengarna du lånat – vår rekommendation är att inte ansöka om ett lån som överstiger 80 % av din årsinkomst.

Hopbakslån – samla dina lån och sänk räntan

En populär tjänst bland våra kunder som vill låna pengar är att samla befintliga lån. Om du i dag har flera utspridda lån kan vi hjälpa dig samla dem till en lägre ränta. Lån, krediter och avbetalningar kan ibland ha höga räntor och avgifter och att samla de till ett enda stort lån blir ofta förmånligt.

När du söker om att låna pengar kan du samtidigt baka in dina tidigare skulder – för att förbättra hela din lånesituation.

Sparar tid och ger bättre överblick

På så sätt kan vi enkelt hjälpa dig till en lägre månadskostnad – pengar som du frigör till att göra roligare saker med än att betala lån. Att ta ett hopbakslån gör också att att du sparar tid när du slipper hålla koll på många olika räkningar – samt att du får bättre överblick över din ekonomi.

För att ta ett hopbakslån fyller du i att du vill samla lån när du gör din ansökan. Du kan söka om att samla tidigare lån samtidigt som du lånar “nya” pengar.

Omförhandla ränta på befintliga lån

Många går i flera år och betalar av gamla lån utan att tänka på att de flesta lån har möjlighet att bli bättre. När din ansökan skickas ut till upp till 40 långivare kan du vara säker på en sak – finns det en lägre ränta där ute så kommer vi att hitta den! Vi tycker att alla bör se över sina lån regelbundet för att se om de inte kan bli billigare.

Att låna pengar för att spara pengar kan låta konstigt – men det är ett sätt som många av våra kunder sparar hundralappar på varje månad. Något som blir stora pengar över tid!

Så går det till att låna pengar – steg för steg

Att ansöka om att låna pengar hos oss går smidigt och snabbt. Processen sker i följande steg:

1. Fyll i din ansökan

I vårt formulär här på sidan fyller du i hur mycket du vill låna och anger dina personuppgifter. Det tar bara ett par minuter – sedan sköter vi resten.

2. Din ansökan skickas ut till 40 långivare

Med endast en kreditupplysning skickas sedan din ansökan ut till alla våra samarbetspartners. Eftersom alla långivare gör sin kreditbedömning olika är detta det säkraste sättet för dig att hitta den lägsta möjliga räntan när du ska låna pengar. Direkt börjar du få in dina bud – och inom ett dygn har du fått alla svar.

3. Jämför lån och välj det billigaste

När vi fått svaren presenterar vi dem för dig så att du enkelt kan jämföra lån och hitta det med bäst ränta. Vi jämför alltid den effektiva räntan – eftersom det bäst speglar vad du som låntagare faktiskt kommer att betala. Vill du få hjälp med att hitta rätt kan du i detta läget kontakta våra kunniga rådgivare, som gärna hjälper dig på traven.

4. Signering och utbetalning

När du sedan har valt vilket lån du vill teckna så kan du smidigt signera digitalt med BankID. Även här kan du få hjälp av våra medarbetare om något är oklart. När signering är klart kommer du sedan att få pengarna in på kontot inom bara 1-3 dagar.

Känns något oklart? Se även vår guide för hur du ansöker om lån!

Våra krav för att få låna pengar

Våra olika samarbetspartners har alla sina egna krav för vad som gäller för att låna pengar hos just dem – men det finns några grundkrav som gäller för alla långivare:

  • Du måste ha fyllt 18 år
  • Du måste ha varit folkbokförd i Sverige sedan 12 månader tillbaka
  • Du får inte ha någon aktiv skuld hos Kronofogden
  • Du måste ha en månadsinkomst på minst 8 400 kronor.

Uppfyller du dessa kraven har du möjlighet att ansöka om att låna genom Advisa!

Vanliga frågor och svar – Låna pengar

Vad är kraven för att låna pengar genom er?

För att låna pengar genom oss krävs det att du uppfyller våra grundkrav. Du måste vara minst 18 år gammal, ha en månadsinkomst på minst 8 400 kronor och vara skuldfri hos Kronofogden.

Vilken ränta kan jag få när jag lånar pengar?

Räntan sätts alltid individuellt, och det går inte på förhand att säga vilken ränta just du kan få när du lånar pengar. Men genom att jämföra många långivare kan vi hitta den lägsta möjliga räntan för din situation.

Vilka långivare samarbetar ni med?

Vi samarbetar med över 40 banker och långivare – allt från storbanker till mindre nischbanker. Allt för att hitta den bästa matchen mellan bank och kund.

Går det att låna pengar trots att jag har en betalningsanmärkning?

Ja, det finns långivare vi samarbetar med som accepterar att du har upp till tio betalningsanmärkningar. Det kan vara bra för ett omstartslån – men har du möjlighet att vänta ut anmärkningarna är det oftast till din fördel.

Låna pengar med låg ränta – så fungerar ränta och amortering

När du funderar på att ta lån är det inte bara viktigt att tänka på hur mycket du kan få låna, utan också på hur mycket lånet kommer att kosta dig. För att förstå hur mycket ett lån kostar gäller det att ha koll på hur ränta och amortering fungerar.

Ränta

Räntan är kostnaden för lånet och sätts individuellt. När du ska låna pengar är det viktigt att skilja på effektiv och nominell ränta. Den nominella räntan är själva kostnaden för lånet, medan den effektiva räntan inkluderar bankens övriga avgifter och administrationskostnader. Det är den effektiva räntan som avslöjar vad du kommer att betala och det är alltid den vi jämför med hos oss, eftersom det ger mest rättvis bild av lånets faktiska kostnad.

Enligt konsumentkreditlagen är kreditgivaren alltid skyldig att redovisa den effektiva räntan, men det är bra att vara uppmärksam på vilken ränta du jämför när du ska låna pengar.

Amortering

Förutom räntekostnaden betalar du varje månad av på lånet, vilket kallas för amortering. Vilken typ av amorteringsplan du väljer påverkar din månadsbetalning och totalkostnad för lånet.

Amorteringstiden påverkar kostnaden när du lånar pengar

En längre återbetalningstid resulterar i en lägre månadsbetalning men en högre totalkostnad, eftersom räntan tickar på under en längre tid. Om du istället väljer en kortare återbetalningstid får du ned räntekostnaderna, men får en högre månadsbetalning. Allt handlar om hur din situation ser ut.

Den längsta återbetalningstiden på privatlån utan säkerhet är 20 år, men i Sverige råder fri amorteringsrätt vilket innebär att du alltid kan betala av ditt lån snabbare än vad återbetalningstiden kräver.

Rak amortering eller annuitetslån

De två vanligaste formerna av amortering är rak amortering och annuitetslån. Rak amortering innebär att du varje månad amorterar samma summa, plus ränta. Eftersom räntan minskar i takt när du betalar av lånet kommer din månadskostnad sjunka med tiden – men den kan ofta vara väldigt hög i början av avbetalningstiden.

Med annuitetslån betalar du i stället samma månadskostnad varje månad tills lånet är löst. Det gör att din månadskostnad i början består av mer ränta – och mer amortering i slutet. Vi förmedlar i princip enbart annuitetslån när du lånar pengar, eftersom det ger dig bättre förutsättningar att beräkna och förutse dina lånekostnader.

Så kan du låna pengar med låg ränta – 4 tips

Räntan är alltså kostnaden för att låna pengar och en låg ränta innebär ett billigt lån. Därför är det självklart att du vill ha så låg ränta som möjligt. Det vill vi också att du ska ha! Så här kommer några tips för att kunna låna pengar till låg ränta.

1. Väg bud från långivare med varandra

Känns det som att vi nämnt det förut? Kanske – men att ställa bud från flera banker och långivare mot varandra är det bästa sättet att enkelt få så låg ränta som möjligt på ditt lån. Vi jämför priser på allt annat i vardagen, och lån ska självklart inte vara något undantag.

2. Undvik att ta många kreditupplysningar

Varje gång du söker ett lån, en kredit eller väljer att köpa något på avbetalning tas en kreditupplysning på dig. Varje kreditupplysning ligger kvar i tolv månader och har du många gjorda på dig kommer långivarna se det som att det är högre risk att låna ut pengar till dig. Därför ska du undvika att ta många kreditupplysningar – och gärna vänta ut dem du har innan du söker ett lån. Hos oss tas alltid bara en (1) kreditupplysning via UC när du söker om ett lån.

3. Förbättra din kreditvärdighet

Förutom att vänta ut dina kreditupplysningar finns det också andra sätt att på sikt förbättra din kreditvärdighet och dina möjligheter till att låna pengar med låg ränta. Du kan säga upp outnyttjade krediter och samla dina lån och krediter på ett ställe. Se också till att betala fakturor och räkningar i tid så du inte får några onödiga betalningsanmärkningar.

4. Använd en medlåntagare för ditt lån

Har du svårt att få låna pengar till låg ränta kan det vara en fördel att ha en medlåntagare på lånet. En medlåntagare är en person som står på lånet ihop med dig och som delar betalningsansvaret. Det ser banken som en extra trygghet – och de kan därför vara beredda att sänka räntan.

Måste jag byta bank för att få låna till lägre ränta?

Nej, du behöver inte alltid byta bank för att få en lägre ränta när du lånar pengar. När du lånar pengar genom oss får du nämligen flera erbjudanden, sen väljer du vilken långivare du vill gå vidare med. Där kan din nuvarande bank finnas med, annars tjänar du på att att välja en annan bank eller långivare. Vi försöker jämföra så många långivare som möjligt så att du kan känna dig trygg i att du hittar bästa möjliga ränta för dig.

Vilken bank lånar ut pengar till lägst ränta?

Räntan när du ska låna pengar sätts alltid individuellt, och när du gör en ansökan hos oss gör varje bank en egen bedömning på dig som kund. Det gör att det inte går att säga att det finns en specifik bank som ger lägst ränta – du kanske hittar lägst ränta hos en helt annan långivare än vad din kompis gjorde när hen sökte dagen innan.

Det är därför som det alltid lönar sig att jämföra långivare – eftersom det är omöjligt på förhand att säga vilken av dem som kommer att ge lägst ränta.

Viktigt att tänka på om du vill låna pengar snabbt och enkelt

Det finns många olika anledningar till varför du kan behöva låna pengar snabbt. Det kan handla om en oförutsedd utgift på grund av att något har gått sönder, som exempelvis bilen eller värmepannan. Det kan även vara att du ska köpa en bostad eller behöver att du pengarna till något helt annat.

Se till att du kan betala innan du lånar pengar

Innan du tar ett lån bör du ha i åtanke att du ska kunna betala tillbaka lånet. Att löpande låna för att kunna betala räkningarna på dina befintliga skulder är ingen hållbar strategi. Låna bara om du har råd och känner du dig oförmögen att lösa situationen på egen hand så finns vårt kunniga kundtjänst-team här för att göra resan mot en bättre ekonomi bekvämare för dig.

Undersök alltid flera alternativ innan du väljer att ta lån

Även om du behöver få tag i pengar snabbt – glöm inte bort att se över flera alternativ! Vi gör detta på bara några minuter, och det ger dig möjlighet att hitta bästa räntan för dig samt samla dina skulder för att i framtiden kunna omförhandla på nytt. Genom en låneförmedlare som oss gör du denna process enkel. Låna pengar online för att få alla dina erbjudanden presenterade direkt på skärmen.

Går det att låna pengar trots anmärkningar?

Ja, så länge du inte har en aktiv skuld hos Kronofogden går det att söka om att låna pengar. Vissa av våra samarbetspartners beviljar lån hos kunder med upp till tio betalningsanmärkningar. Men du bör tänka på att betalningsanmärkningarna försämrar dina chanser att få låg ränta – och att det alltid är bäst att vänta ut dem om du kan.

Om du behöver hjälp med att få ordning på din ekonomi innan du lånar pengar kan du se vår guide för att spara pengar – 50 bästa tipsen. Nedan följer också vår snabbguide med 18 punkter att tänka på innan man tar lån!

Vår guide för att ta lån – 18 saker att tänka på

Har du läst så här långt kanske du redan har ett ganska bra grepp om vad som är viktigt när det gäller att ta lån och att låna pengar. Men för att göra det extra tydligt har vi sammanställt en ta lån-guide på 18 punkter som du kan ha med dig innan du tar lån nästa gång!

1. Behöver du verkligen ta lån?

Det är alltid bra att tänka igenom vad eventuella lånepengar ska användas till. Så kallade konsumtionslån (lån till exempelvis kläder och elektronik) är ofta mer ”onödiga” lån som kan komma med höga räntesatser och korta återbetalningstider. Dessutom läggs pengarna på produkter som snabbt sjunker i värde. En TV kan bli flera tusenlappar dyrare om du finansierar köpet med ett lån.

Fundera på om det finns ett behov, om det är värt den extra kostnaden och om du inte kan spara ihop till pengarna istället för att ta lån.

Tänk på att du oftast är mer motiverad att spara till något du jättegärna vill ha, än att betala tillbaka på något du redan äger. Så undvik att ta lån i onödan – det är tyvärr ett ganska bra sätt att hamna i en ekonomisk knipa.

2. Jämför alltid när du ska ta lån

Att jämföra lån är det enskilt viktigaste tipset vi har till dig. Varför? Dels är det stor skillnad i ränta mellan olika banker, dels sätter alla banker räntan på olika sätt. Ju fler banker som konkurrerar om dig som kund desto högre sannolikhet att du hittar den bank som erbjuder just dig lägst ränta.

Du kan ha tur och råka träffa rätt hos första banken du ansöker om lån hos, men det är mer sannolikt att du inte gör det. Dessutom registreras en ny kreditupplysning för varje lån du söker, vilket försämrar din kreditvärdighet och dina chanser till bra ränta. Att jämföra banker själv är dessutom mycket tids- och energikrävande.

Vi löser dessa problem. Istället för att jämföra själv gör vi jobbet åt dig med endast en enda kreditupplysning, trots att många banker jämförs. På så vis ökar du dina chanser till låg ränta utan att försämra din kreditvärdighet.

3. Vilken typ av lån bör du ta?

Det finns ett antal olika lånetyper att ta ställning till, där största skillnaden ligger i om lånet kräver säkerhet eller inte. Lån utan säkerhet innebär att du får låna till vad du vill – medan bolån och vissa billån är lån med säkerhet. Då tar långivaren objektet som säkerhet för lånet – medan du med ett lån utan säkerhet kan använda pengarna till vad du vill. Att ta lån utan säkerhet ger ofta större frihet och flexibilitet, men räntan kan vara något högre.

4. Undvik att ta SMS-lån

Bestämmer du dig för att ta ett lån bör du undvika snabblån eller så kallade SMS-lån. De kännetecknas av mindre lån som betalas ut snabbt – med högre avgifter och kortare återbetalningstid. Tänk på att om du inte har råd att betala idag har du troligtvis inte råd om 15-30 dagar heller fakturan ska betalas.

5. Räntan går att påverka när du tar lån

Det kostar såklart att låna pengar. Räntan varierar beroende på flera olika saker och påverkar därmed din månadskostnad. De flesta av dessa saker går faktiskt att påverka själv vilket betyder att du har makt att påverka dina lånekostnader. Låna till exempelvis inte mer än nödvändigt, och betala av lånet så snabbt du kan utan att det blir ohållbart för din ekonomi.

Se även vår guide om hur du får bästa låneräntan.

6. Se över gamla lån och krediter för möjlighet att samla

Har du några tidigare lån, krediter eller avbetalningsköp som du fortfarande inte betalat tillbaka? Om du ska ta ett nytt lån kan du se till att baka in dessa i ditt nya lån genom att ta höjd för dem i ditt nya lånebelopp, vilket kallas för att samla lån och krediter. På så sätt städar du upp din ekonomi och ökar dina möjligheter till ännu bättre lånevillkor i framtiden.

7. Glöm inte bort den effektiva räntan när du tar lån

Ett vanligt misstag kopplat till ränta är att bara se till den nominella räntan. Den effektiva räntan inkluderar alla kostnader associerade med lånet, till exempel avgifter som avi-avgift och uppläggningsavgift, som påverkar totalkostnaden för ditt lån. Titta alltså alltid på effektiv ränta när du utvärderar dina låneerbjudanden!

Alltid när du jämför lån genom oss så presenterar vi den effektiva räntan till dig – eftersom det ger dig bäst bild av vad de olika lånen faktiskt kostar.

8. Räntefritt är inte kostnadsfritt

Du har säkert sett det i reklam och i butiker. Räntefria avbetalningar och lån blir allt mer vanligt. Men se upp! Precis som vi nämnde i föregående punkt är det superviktigt att titta på den effektiva räntan istället för den nominella. Exemplet nedan förklarar varför dessa tillsynes attraktiva upplägg sällan lönar sig.

Exempel:

Du köper en TV för 2 000 kr till ”0 % ränta”. I det finstilta står det att det tillkommer 395 kr i uppläggningsavgift, och 29 kr i avi-avgift/månad. Under en återbetalningsperiod på 12 månader landar ditt ”räntefria avbetalningsköp” i en effektiv ränta på cirka 37 %, vilket motsvarar en totalkostnad på 2 000 + 743 = 2743 kr.

Nu känns det inte lika lockande längre, eller hur?

Jämför lån i stället för avbetalning

Även om den nominella räntan är 0 så tillkommer ofta dyra avi- och uppläggningsavgifter som gör att den effektiva räntan skjuter i höjden. Då är det bättre att jämföra lån genom oss. Här kan du nästan alltid hitta ett billigare lån än avbetalningsköp – och du kan söka lån på så lite som 5 000 kronor.

9. Hur snabbt kan jag betala tillbaka ett taget lån?

Återbetalningstiden är en viktig komponent i ett lån. Ju längre återbetalningstid desto högre ränta och därmed en betydligt högre totalkostnad för lånet.

Amortering, alltså återbetalningen av lånet, är viktig att fundera kring. Ju mer du betalar av lånet desto lägre och lägre blir det totala lånebeloppet vilket i sin tur sänker din ränta successivt. Vilken amorteringstakt klarar du av? Med andra ord, hur snabbt du kan betala tillbaka lånet?

Det lönar sig alltid att betala så snabbt som möjligt, men blir det alltid som allra dyrast om du börjar missa betalningar på ditt lån.

10. Ha en ”plan-b” ifall din situation plötsligt förändras

Allt kan hända i livet, det gäller därför att vara beredd ifall något oväntat inträffar som kan påverka dina förmåga att betala tillbaka ditt lån. Det finns ett par saker du speciellt bör fundera igenom, så som: Vad händer om du förlorar jobbet? Vad händer om styrräntan höjs? Vad händer om dina utgifter plötsligt ökar?

Om du får problem med att betala din skuld så bör du höra av dig till säljaren eller långivaren för att hitta en lösning. Blunda aldrig för problemet.

Vad händer om du inte betalar? Steg för steg

  1. Du får en påminnelseavgift – En lite mindre summa adderas till fakturabeloppet.
  2. Inkassoavgift – Ofta flera hundra kronor.
  3. Betalningsanmärkning – försämrar din kreditvärdighet avsevärt.
  4. Kronofogden

De två senare är väldigt negativa för din privatekonomi och din möjlighet att ta lån och få bra lånevillkor i framtiden.

11. Optimera din kreditvärdighet

Kreditvärdighet är A och O om du vill få ett attraktivt erbjudande från banken. Det ligger till grund för vilken ränta du får av banken samt om du överhuvudtaget får låna. Se till att du har koll på din kreditvärdighet och om det finns något du kan förbättra innan du lånar pengar – till exempel det i nästa punkt!

12. Säg upp befintliga krediter du inte använder innan du tar lån

Har du handlat på avbetalning någon gång? Kanske har du något gammalt kreditkort som du har klippt och inte använder längre? Då har du sannolikt krediter kvar i ditt namn som påverkar din kreditvärdighet negativt eftersom banken inte gillar ett stort antal krediter. Men detta kan du enkelt åtgärda.

Vårt bästa tips är att beställa en kostnadsfri kreditupplysning på dig själv via UC:s tjänst MinUC.se. Utdraget visar dig information om alla krediter som står på dig utan att påverka ditt kreditbetyg. Därefter är det bara att ringa respektive kreditgivare och säga upp dem innan du ansöker om lån.

13. Sök med en medsökande om du kan

Detta är en grej som många ofta glömmer. Om man är ett par, gifta eller sambos kan man ansöka om lån tillsammans. Det kallas för att man har en medsökande och är ett bra sätt att öka chanserna till bra lånevillkor. Ur bankernas perspektiv ses då lånet som tryggare när det fördelas på två personer vilket i regel innebär lägre ränta. Tänk bara på att den medsökande ska ha en bra kreditvärdighet för att det ska ge en positiv effekt.

14. Är du medlem i ett fackförbund?

Om du är medlem i ett fackförbund kan du i många fall få medlemslån genom facket. Detta kan vara förmånligt om du har svagare kreditvärdighet. För någon med bättre kreditvärdighet är det ofta mer förmånligt att jämföra lån via oss, eftersom räntan är densamma för alla medlemmar.

15. Håll nere antal kreditupplysningar

Det tåls att upprepas. Det är väldigt vanligt att vi gör för många kreditupplysningar strax innan vi ansöker om lån. Det här skadar din kreditvärdighet och dina chanser till bra lånevillkor. När du jämför lån via oss tas alltid bara en kreditupplysning.

16. Avgifterna du inte tänker på – se över betalningsvillkor och andra dolda avgifter

När lånet väl är beviljat får du ofta själv välja inbetalningssätt: pappersfaktura, e-faktura, eller autogiro. I många fall innebär alla betalningssätt förutom autogiro administrationsavgifter som resulterar i högre effektiv ränta och i slutändan – vilket över tid resulterar i ett dyrare lån.

17. Omförhandla regelbundet

I takt med att lånemarknaden förändras, förändras även din lånesituation. Kanske har du högre kreditvärdighet nu än för ett år sen. Kanske har dina levnadsförhållanden förändrats eller kanske har du samlat lån och krediter.

Ta för vana att regelbundet omförhandla dina lån med banken. På så sätt ser du till att ständigt jobba mot en bättre privatekonomi och bästa möjliga lånevillkor. Kom ihåg! Det finns alltid lösningar och det kan alltid bli bättre.

18. Har du råd? Granska din privatekonomi innan du tar lån

Hur stabil är din inkomst, och hur stor del finns över varje månad när alla kostnader är betalda? Finns det utrymme för ytterligare kostnader som ränta och amortering som ett eventuellt lån medför? Går du precis jämt ut vid månadens slut så är det troligtvis ingen bra idé att ansöka om ett nytt lån.

Andra sätt att låna pengar

I dag finns många andra sätt att låna pengar än de vi förmedlar. Nedan går vi igenom hur olika låneformer skiljer sig åt och vilka för- och nackdelar de har:

Andra typer av lån utan säkerhet

Snabblån

Snabblån har fått sitt namn på grund av att lånet betalas ut snabbt. Det finns flera typ av snabblån, såsom SMS-lån och mikrolån. Bra att veta gällande snabblån är att de gäller för mindre summor pengar, har kortare återbetalningstid och högre ränta än vid ett vanligt privatlån. De är alltså som regel inte bra för din plånbok i det långa loppet. De lån vi förmedlar betalas normalt ut inom bara någon dag – det brukar vara snabbt nog.

Lån utan ränta

Lån utan ränta har ingen räntesats kopplad till lånebeloppet, men istället tillkommer andra dyra avgifter såsom avi- och uppläggningsavgifter vilket gör att den effektiva räntan blir hög. Vanligt för de räntefria lånen är att många långivare tar ut väldigt höga avgifter om du missar att betala tillbaka lånet i tid. Så låt dig inte luras utan kolla alltid på den effektiva räntan och läs det finstilta. Du kan vara säker på att alla lån vi förmedlar är trygga.

Köp på avbetalning

Köp på avbetalning blir allt populärare då många erbjuder räntefria månader i början av avbetalningstiden. Dessa köp kan dock bli dyra på sikt, då den effektiva räntan ofta är mycket hög och administrativa avgifter tillkommer.

Kreditkort

Kreditkort är ett betalkort där betalningen skjuts upp under en överenskommen kredittid och på så vis lånas pengarna ut under en tid. De första 30-60 dagarna av ett kreditköp är räntefritt, däremot tillkommer ofta kortavgifter, fakturaavgifter och övriga avgifter som en kringkostnad för att ha ett kreditkort. När den räntefria krediten är över tillkommer räntekostnader med hög effektiv ränta och lång återbetalningstid i relation till kreditbeloppet, med följden att man får mycket höga kostnader.

Medlemslån

Medlemslån är ett privatlån där räntor och villkor redan har förhandlats fram mellan ett fackförbund och en bank för fackförbundets medlemmar. Lånet tas via facket till en förutbestämd och ofta förmånlig ränta. De banker som erbjuder medlemslån är idag Swedbank, SEB och Nordea. Medlemslån kan vara väldigt förmånliga för personer med relativt svag kreditvärdighet, men personer med god kreditvärdighet kan få lägre ränta om de jämför själva.

Seniorlån

Seniorlån i ordets rätta bemärkelse finns inte kvar. Det som finns kvar idag kallas för kapitalfrigöringskredit. Denna typ av lån är likt seniorlån men har ingen tidsbegränsning och kommer med en garanti att låntagaren aldrig blir skyldig mer än vad den pantsatta bostaden ger vid en eventuell försäljning.

Lån med säkerhet och krav på kontantinsats

Bolån, även kallat bottenlån, är den vanligaste låneformen inom denna kategori. Ett bolån innebär att du lånar pengar till ett bostadsköp med själva bostaden som säkerhet och lägger en kontantinsats på minst 15 % av bostadens värde. Räntenivåerna hos bankerna ligger i dagsläget kring 1–4 % på bolån.

Billån eller fordonslån är en annan vanlig låneform som innebär att långivaren har bilen som säkerhet och därigenom äganderätten till fordonet tills dess att du har betalat av hela beloppet. För dessa lån behöver du även en kontantinsats på minst 20 %.

Så hjälper vi dig hitta rätt när du ska låna pengar

Advisa är ingen bank. Tvärtom så står vi på dig som konsuments sida när du vill ansöka om ett lån. Genom att jämföra låneförslag från flera banker kan du i lugn och ro välja det som passar dig bäst.

Alltid tryggt och säkert att låna pengar med Advisa

Trygghet är viktigt för oss och det är en av hörnstenarna i vår tjänst. Därför använder vi ett säkerhetssystem där vi hanterar dina uppgifter med omsorg. För att du som kund ska känna dig trygg med vår tjänst står Advisa under tillsyn av Finansinspektionen.

Vi samarbetar med 40 långivare

Många anslutna långivare ökar dina chanser till bättre lånevillkor!

Bank Norwegian logotyp
IKANO Bank logotyp
Vad säger våra kunder?

Vi har hjälpt över 
263 000 kunder att låna pengar till lägre ränta.