Advisa

Jämför privatlån – Hitta billigaste räntan genom att jämföra

Jämför och ansök om privatlån hos 40 banker och långivare. Ansök direkt eller läs mer om privatlån nedan.

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på {totalAmount} kr med {repaymentTimeYears} års löptid, nominell ränta {interestRate} % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan {apr} %. Totalt belopp att betala: {totalCost} kr. Månadskostnad: {monthlyCost} kr fördelat på {numPayments} betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 29,99%. Räntespann mellan: 3,06% - 29,99% (Uppdaterat januari 2021).

Så hjälper Advisa dig hitta privatlånet till lägsta möjliga ränta:

 • Få erbjudanden från upp till 40 långivare som vi samarbetar med.
 • Tryggt, snabbt och gratis kan du sedan jämföra räntor för privatlån direkt på skärmen.
 • I lugn och ro väljer du det privatlån som passar dig bäst – eftersom jämförelsen är aktiv i 30 dagar.
 • Får du inget erbjudande som lockar är det helt okej – jämförelsen är inte bindande.
 • Jämför privatlån hos både större banker som Ica Banken, Nordea, Swedbank och SEB – samt flera mindre nischbanker med en och samma kreditupplysning.
 • Våra rådgivare finns alltid tillgängliga ifall du behöver råd eller hjälp på vägen.

Värdet i att jämföra privatlån

Oavsett vad du behöver låna pengar till är ofta ett privatlån en bra lösning. Eftersom ett privatlån saknar säkerhet är pengarna nämligen inte bundna till något speciellt – utan du kan använda dem där det behövs mest. Men för att hitta privatlånet med lägst ränta är nyckeln att jämföra långivare.

Vi skickar din ansökan till 40 långivare med bara en kreditupplysning via UC. Det gör att du snabbt och smidigt kan söka om ett privatlån på upp till 600 000 kronor – och vara säker på att hitta den lägsta räntan.

Är du redo att söka ett privatlån så gör du det direkt i formuläret – annars berättar vi mer nedan. Att fylla i en ansökan tar bara ett par minuter, det kostar inget och du binder inte upp dig till något.

Jämför privatlån och hitta det billigaste med Advisa

I dag jämför vi priser på det mesta innan vi handlar – och självklart ska inte privatlån vara annorlunda. Alla lån kostar pengar och vid ett större privatlån innebär de där decimalerna i skillnad på räntan mycket pengar över tid.

Därför är det viktigt att du hittar privatlånet med lägst ränta. Det gör du bäst genom att – just det – jämföra. När du ansöker om ett lån hos oss skickar vi ut din ansökan till våra 40 samarbetspartners med bara en kreditupplysning via UC. Varje långivare får sedan ge dig ett bud, och efter ett dygn presenterar vi dem för dig så du kan jämföra lån. Ett säkert och effektivt sätt att få ett så billigt lån som möjligt!

Vi hjälper dig hitta privatlån med låg ränta

Att jämföra alla dessa långivare på egen hand hade tagit en evighet och det hade inte alls varit bra för din kreditvärdighet. Men det är därför vi finns! Att jämföra privatlån via Advisa har många fördelar:

 • Jämför över 40 långivare med en ansökan
 • Det är kostnadsfritt
 • Endast en kreditupplysning via UC
 • Låna mellan 5 000 och 600 000 kronor
 • Smidig ansökan – snabbt svar
 • Möjlighet till hjälp genom processen av våra kunniga rådgivare.

Vad är ett privatlån?

Nu har vi pratat länge och väl om privatlån – men det är kanske inte glasklart för dig exakt vad det är för något. Privatlån kallas ibland även blancolån eller konsumtionslån, men det man pratar om är ett lån utan säkerhet.

Att ett lån inte har någon säkerhet betyder att pengarna du lånar inte är bundna till något specifikt. Tvärtemot hur det är med ett bolån eller ett billån till exempel, där de lånade pengarna bara får användas till just det de är avsedda för.

Så söker du ett billigt privatlån – steg för steg

Men hur går det till att låna pengar genom oss? Jo, så här ser stegen ut:

1. Ansök smidigt genom vårt formulär

I vårt formulär fyller du i hur mycket du vill låna, hur lång amorteringstid du vill ha och huruvida du är intresserad av att samla ihop tidigare lån. Du kompletterar sedan med dina personuppgifter och skickar sedan in din ansökan. Det hela tar bara 2-3 minuter, sedan har vi vad vi behöver för att ta över.

2. Samla ihop gamla privatlån

Skulle du ha lån sedan tidigare rekommenderar vi att du bakar in dessa i det nya lånet. På så vis får du ett enda lån istället för flera utspridda.

Det förbättrar din kreditvärdighet samtidigt som du kan få en bättre ränta och en lägre månadskostnad. Detta gör du enkelt genom att välja “Jag vill samla mina lån”. Du ansöker sedan ett lån som täcker dina gamla privatlån och det extra belopp som du vill låna.

3. Din ansökan skickas ut till 40 långivare

Vi skickar sedan ut din ansökan till våra 40 samarbetspartners. Trots det tar vi bara en kreditupplysning via UC – som alla långivare får dela på. På så sätt påverkas inte din kreditvärdighet avsevärt av en ansökan. Långivarna gör en bedömning av din kreditupplysning och skickar sedan sina bud. Redan direkt kan du börja se dina bud i takt med att de kommer in.

4. Jämför och hitta privatlånet med lägst ränta

Inom ett dygn har våra partners svarat, och du kan jämföra och hitta privatlånet med lägst ränta. Vi jämför alltid den effektiva räntan till dig – så att du får en helt korrekt bild av vad varje lån kostar.

5. Signering och utbetalning

När du sedan bestämt dig återstår det bara att skriva på, vilket du gör enkelt och tryggt via BankID. Pengarna finns sedan på ditt konto redo att sättas till god användning inom bara några dagar.

Du kan göra hela processen online själv, men skulle du behöva hjälp i något steg kan du alltid kontakta våra kunniga rådgivare som gärna hjälper dig på traven.

Andra typer av privatlån – fördelar och nackdelar

Snabblån och SMS-lån är en typ av privatlån som blivit populära under de senaste decennierna. De karaktäriseras av att det ofta gäller mindre belopp, samt att utbetalningen sker snabbt. Vi på Advisa förmedlar inte den här typen av lån, eftersom de ofta också är förknippade med väldigt höga effektiva räntor och en kort återbetalningstid.

Medlemslån är ett privatlån för medlemmar i ett fackförbund, där räntan på förhand redan förhandlats fram mellan banken och fackförbundet. Medlemslån kan vara bra för dig med lägre kreditvärdighet, men har du hög kreditvärdighet kan det bli mer förmånligt att jämföra privatlån på egen hand. Dessutom är medlemslån, precis som namnet föreslår, inte tillgängligt för alla.

Kreditkort är ett slags kortsiktigt konsumtionslån, eftersom kreditkortsutgivaren ligger ute med pengarna innan du i slutet av varje månad betalar tillbaka allt du spenderat i en klumpsumma. De första 30-60 dagarna av ett köp med kreditkort är räntefria – men efter det blir den effektiva räntan ofta väldigt hög. Undvik därför kreditkortsskulder till varje pris – och sök hellre ett mindre privatlån om du fått en oväntad utgift. Hos Advisa kan du söka om ett lån från 5 000 kronor.

Varför ska jag välja privatlån?

Ett privatlån är alltså bra på så sätt att pengarna inte är bundna till något. De kan användas till att renovera köket hemma, köpa en ny tvättmaskin eller bara för en solsemester.

Större frihet i ägandet

Det innebär en större frihet för dig som konsument, eftersom pengarna kan användas där de behövs mest. Trots att traditionella billån med bilen som säkerhet finns väljer vissa ändå att låna till bilen genom ett privatlån. Då slipper du ha bilen som säkerhet för lånet, och du kan sälja bilen vidare hur du vill utan att först behöva lösa in lånet.

Samla dina lån och krediter med ett privatlån

En annan populär tjänst vi förmedlar är möjligheten att samla dina lån och krediter i ett stort privatlån. Har du i dag många mindre lån blir det oftast förmånligt att baka ihop dem till ett större, eftersom det kan ge dig en samlad lägre ränta.

Förutom att det ger dig en lägre månadskostnad sparar du också tid på att slippa betala flera utspridda räkningar varje månad. Du får också bättre överblick över din ekonomi – och risken att du missar att betala en räkning och får påminnelseavgifter lär minska.

Detta kan du använda ditt privatlån till

Ett privatlån kan alltså användas till allt mellan himmel och jord, men här är några av våra kunders vanligaste anledningar till att låna pengar:

 • För att renovera hemma
 • För en oväntad utgift, till exempel reparation av bilen
 • För att köpa ett fordon
 • För att samla befintliga lån

Även om det är fritt för dig att välja tycker vi att du inte ska ta ett lån för att betala räkningar eller shoppa. Har du inte råd att köpa den där jackan med dina egna pengar i dag är det sannolikt att du inte kommer att ha råd att betala av den under kommande månader heller.

Besök i så fall hellre vår stora guide för att spara pengar snabbt.

Risken med att la ett privatlån för att betala räkningar är att du hamnar i en lånespiral där räntorna läggs på hög och skuldberget växer. Finner du dig i den problematiken tycker vi istället att du ska se över dina möjligheter att ta ett omstartslån.

Så mycket kan du låna med ett privatlån

Privatlån blir aldrig så stora som ett bolån eftersom det inte finns någon säkerhet för lånet. Men hos oss kan du söka om att låna upp till 600 000 kronor – eller från så lite som 5000 kronor.

Skulle du märka att du lånat för mycket går det alltid att lösa in pengarna du inte använt direkt för att snabbt sänka räntan. Men vårt tips är att alltid göra en kalkyl innan du söker ett privatlån – eftersom det varken är bra för din ekonomi att låna för mycket eller för lite.

Krav för att få söka ett privatlån

För att få söka ett privatlån behöver du uppfylla vissa krav. Hos oss krävs det att du:

 • Har fyllt 18 år
 • Har varit folkbokförd i Sverige i 12 månader
 • Har varit skuldfri hos Kronofogden senaste 6 månaderna
 • Har en månadsinkomst på minst 8 400 kronor.

Uppfyller du inte alla dessa 4 krav kommer du tyvärr inte kunna bli beviljad ett privatlån.

Så får du låg ränta på ditt privatlån

Så, vi har redan konstaterat att en låg ränta är det viktigaste för de allra flesta som söker ett nytt privatlån i dag. Vi har också varit tydliga med att det centrala i att hitta lånet med lägst ränta för dig är att jämföra. Jämför du inte bud från flera långivare vet du ju inte om du kunde fått lägre ränta någon annanstans.

Men finns det fler saker du kan göra för att se till att få lägsta möjliga ränta när du ska låna pengar? Ja, visst! Här är några:

Undvik många kreditupplysningar

Varje gång du söker ett privatlån eller köper något på avbetalning kollar kreditgivaren upp din ekonomi för att se så du kan betala tillbaka pengarna. Det kallas för en kreditupplysning. Varje kreditupplysning ligger kvar i 12 månader och att ha många kreditupplysningar ser inte bra ut i bankernas ögon.

De tolkar den höga aktiviteten som att du är någon som frekvent tar lån och handlar på kredit – och att det därför innebär en högre risk att låna ut till dig. Försök därför att inte ta så många – och har du möjlighet kan du också vänta ut de du har. Hos oss tas alltid bara en (1) kreditupplysning via UC när du ansöker, så att din kreditvärdighet inte ska påverkas nämnvärt.

Säg upp outnyttjade krediter, betala av eller samla lån

Att städa upp lite i din ekonomi kan löna sig när du sedan ska söka lån. Har du outnyttjade krediter, till exempel ett kreditkort du inte använder, bör du säga upp dem. Har du några mindre lån eller avbetalningar som du har möjlighet att lösa bör du också göra det innan du söker ett nytt lån.

Något som kan vara bra för din kreditvärdighet är också att samla dina befintliga lån och krediter. Förutom att du kan få en lägre ränta ser det bättre ut i långivarnas ögon med ett större lån än flera små. Du kan söka om att samla dina lån i vårt formulär, samtidigt som du söker ett privatlån.

Använd en medlåntagare om du kan

Har du en partner och lånet ska gå till hushållet? Sök privatlånet tillsammans! Att ha en medlåntagare på lånet ser långivaren som en extra säkerhet och det ger er chansen att pressa räntan ytterligare.

Har du ingen partner kan du kanske be en släkting eller nära vän om att vara medlåntagare. Kom bara ihåg att medlåntagaren delar ansvaret för lånet och blir återbetalningsskyldig om du inte kan betala.

Går det att ta privatlån trots betalningsanmärkningar?

Ja, det går att söka om ett privatlån trots att du har upp till tio betalningsanmärkningar. Men betalningsanmärkningar kommer som regel att påverka din kreditvärdighet negativt, vilket kommer ge dig högre ränta. Har du möjlighet att vänta ut dina betalningsanmärkningar bör du göra det, för chansen att få ett bättre lån.

Går det att ta privatlån utan UC?

Vissa långivare marknadsför sig med att de erbjuder lån utan UC. Men det betyder bara att kreditupplysningen görs genom ett annat företag, för en sådan måste alltid göras enligt svensk lag. När du söker om ett privatlån genom oss tas alltid bara en kreditupplysning via UC per ansökan. UC är marknadsledande och har en anförtrodd tjänst när det gäller kreditupplysningar, som används av alla stora banker.

Vilken bank har billigast ränta på privatlån?

På privatlån sätts alltid räntan individuellt. Det innebär att långivaren gör en egen bedömning på dig som kund sett till bland annat din inkomst, boendesituation och kreditprövning. Det gör att det på förhand inte går att säga vilken långivare som kommer att ge dig lägst ränta. Den som gav din granne bäst ränta i går kanske är en helt annan än den som ger dig bäst ränta i dag.

Det enda sättet att säkert hitta lägst möjliga ränta på ditt privatlån är därför att jämföra många banker och långivare.

Viktigt att tänka på innan du tar ett privatlån

Att låna pengar är ett stort beslut och innan du tar ett privatlån finns det en del du borde tänka på:

Låna bara om du behöver

Att låna pengar kostar pengar och du ska bara låna pengar om du känner att du verkligen behöver. Om du tror att du har möjlighet att spara ihop pengarna bör du göra det i stället.

Låna inte mer (eller mindre) än du behöver

Räkna på hur mycket pengar du behöver låna innan du söker ett privatlån. Att låna mer än du behöver kostar onödiga pengar – men det blir heller inte bra om du måste söka ytterligare lån för att de ursprungliga pengarna tog slut. Skulle du låna mer än du behöver går det alltid att betala tillbaka lånet i förtid.

Låna bara det du har råd med

Räkna på hur mycket du kommer kunna klara av att betala på ditt lån varje månad – och var realistisk. Om du missar räkningar på dina lån blir de snabbt mycket dyrare. Vi rekommenderar också att du inte lånar mer än 80 procent av din årsinkomst. Även långivarna kommer att räkna på hur mycket pengar du har råd att betala – här kan du läsa om hur mycket pengar du får låna.

Återbetalning av privatlån – välj ett sätt som passar dig

När du söker om ett privatlån bestämmer du själv amorteringstiden, alltså på hur många år ditt lån ska betalas tillbaka.

En kortare amorteringstid innebär att lånet blir billigare, eftersom du betalar tillbaka det snabbare. Men det gör i sin tur att månadskostnaden blir högre. Anpassa därför amorteringstiden efter din ekonomi så att du har råd att betala räkningarna varje månad, men inte betalar av lånet på längre tid än du behöver.

I vårt formulär kan du prova att ändra amorteringstiden för att se hur det påverkar månadskostnaden för ditt lån.

Låneskydd för privatlån – alltid möjligt hos oss

När du jämför lån genom oss erbjuder vi alltid dig att teckna ett förmånligt låneskydd till ditt privatlån. Det är en försäkring som ökar tryggheten för din ekonomi och ditt privatlån. Låneskyddet täcker nämligen dina kostnader för lånet i upp till 12 månader i fall du skulle bli sjukskriven eller arbetslös.

Kan ofta sänka månadskostnaden på privatlån – och addera försäkring

Låneskyddet innebär en extra trygghet och många av våra kunder väljer till det för att kunna sova gott om natten. Tack vare vår jämförelsetjänst kan vi ofta sänka din nuvarande månadskostnad för privatlån – trots att vi lägger till ett låneskydd.

Trygga privatlån genom Advisa

Hos oss är det alltid tryggt att låna pengar. Trygghet är viktigt för oss och det är en av hörnstenarna i vår tjänst. Vi använder ett säkerhetssystem som gör att dina uppgifter hanteras med omsorg, och som en garanti för att allt går rätt till står vi under tillsyn av Finansinspektionen.

Povel Arwidson - Skribent Advisa
Uppdaterad: 2023-02-09

Flera år som ekonomi- och näringslivsreporter har gett Povel ett fundament för att leverera lättbegripliga texter inom privatekonomi här på Advisa.se.

Vanliga frågor och svar

Vad krävs för att jämföra privatlån genom er?
För att jämföra privatlån behöver du:
 • Ha fyllt 18 år
 • Ha en inkomst på minst 8 400 kr/månad från anställning eller pension
 • Ej ha skuldsaldo hos Kronofogden
Kan jag ansöka om ett privatlån trots betalningsanmärkning?
Ja, du kan ansöka om ett privatlån så länge du ej har en obetald skuld hos Kronofogden. Med betalningsanmärkningar försvåras dock möjligheten till lån.
Tas endast en kreditupplysning när jag jämför privatlån genom Advisa?
Endast en kreditupplysning kommer att registreras på dig hos UC (Upplysningscentralen) när du jämför privatlån. I samband med detta kan du få flera omfrågandekopior som informerar dig om vilka långivare som har tittat på din kreditupplysning. I enstaka fall kan vissa långivare ta in ytterligare information (via t.ex. Bisnode) som tillägg till informationen från UC för att förbättra kvaliteten i kreditbeslutet.
Kan jag ändra ansökt belopp för ett privatlån?
Ja, du kan alltid justera beloppet i efterhand. Eftersom kreditupplysningen endast gäller i 5 dagar så rekommenderar vi att du hör av dig till oss så fort du upptäcker att du vill ändra beloppet för privatlånet.
Vilken ränta och månadskostnad får jag när jag tar privatlån genom Advisa?
Räntan på ett privatlån sätts alltid individuellt efter dina förutsättningar. Advisa hjälper dig därför att optimera din låneansökan genom att skicka den till flera banker och andra långivare samtidigt, för att säkerställa att du får så många och låga ränte-erbjudanden som möjligt.

Detaljer

Lånebelopp 5 000 – 600 000 kr
Återbetalningstid 1 – 20 år
Nominell ränta 2,95 % – 25,95 %
Om det är gratis att jämföra privatlån genom er, hur tjänar ni då pengar?
Advisa hjälper banker och andra långivare att träffa nya kunder. Det innebär att du kan välja den som du tycker ger dig bäst erbjudande. Långivaren får en ny kund och du får det privatlån du gillar bäst. Vi får provision från den bank som du väljer. På så vis kan vår tjänst vara gratis för dig som kund. En ansökan är inte bindande vilket innebär att du när som helst innan du skrivit på kan välja att inte fullfölja.
Kan jag betala av ett privatlån i förtid?
Ja, du har fri amorteringsrätt på alla privatlån som tas genom oss. Det innebär att du när som helst kan betala mer på lånet eller lösa ut lånet helt och hållet.

Vi jämför privatlån hos dessa långivare

Många långivare ökar dina chanser till bättre privatlån!

SEB logotyp
Bank Norwegian logotyp
Ica Banken logotyp
re:member logotyp
Nordax logotyp
IKANO Bank logotyp
Visa fler långivare

Så säger de som jämfört privatlån hos oss

Advisa har hjälpt över 263 000 kunder att jämföra lån.

Relaterade guider

Bästa elbilen 2023 – topp 10-listan

Funderar du på att köpa elbil? Elbilar blir allt mer populära och marknaden växer. Här listar vi de bästa elbilarna för 2023 – både nya och ...

Varför ska du undvika att ta ett SMS-lån?

SMS-lån är oftast ett väldigt dyrt sätt att låna pengar. Det på grund av hög ränta och kort återbetalningstid. Läs om bättre alternativ här.

Vad är en buffert?

En buffert är en ekonomisk trygghet som hjälper dig vid oväntade utgifter. Här går vi igenom hur stor din buffert bör vara beroende på din s...

Vad kostar en maskin tvätt?

Hur dyrt är det egentligen att köra tvättmaskinen? Så här mycket kostar en maskin tvätt i el, vatten och tvättmedel – per dag och månad.

Hur mycket pengar får man överföra till annat konto?

Hela listan över storbankerna – så mycket pengar kan du överföra till ett annat konto utan att först kontakta bankens kundtjänst.

Vad kostar en dusch?

Med högre elpriser är det många som vill ha bättre koll på en förbrukning. Här berättar vi hur du ska räkna ut hur mycket en dusch kostar.

Vad är phishing?

Phishing eller nätfiske innebär att bedragare lurar till sig dina lösenord eller uppgifter via nätet. Läs mer om hur du kan skydda dig.

Vad är en normal elförbrukning?

Här kan du se vad som är en normal elförbrukning för villa och lägenhet – beroende på vad du har för uppvärmningssystem i din bostad.

Vad är kredit?

Det finns många former av kredit, bland annat kreditkort, kontokredit och avbtelningar. Läs mer om vad kredit är och hur det fungerar här.

Vad kostar ett bröllop?

Att planera ett bröllop är inte det lättaste. Här går vi igenom kostnader för vanliga utgifter vid ett bröllop – och tips för hur det blir b...

Skatteåterbäring

Dags att få skatteåterbäring? Här är listan med alla viktiga datum – och när du ska deklarera för att få skatteåterbäringen i april.

Vad kostar det att lösa ett bundet lån?

Om du vill lösa ett bundet lån kan du vara tvungen att betala ränteskillnadsersättning. Här visas kostnaden för att lösa bundna lån.

Vad är marginalskatt?

Marginalskatt är skattenivån på din senaste intjänade hundralapp. Det används ofta när man pratar om statlig inkomstskatt.

Vad är en bra löneökning?

Vad en bra löneökning varierar beronde flera faktorer. Generellt brukar 2 % vara riktmärket – men för 2023 finns det branscher som begär mer...

Vad är premiepension?

Premiepensionen är en del av din allmänna pension som investeras i en fond. Du kan välja själv vilken fond din premiepension ska investeras ...

Vilka skulder syns hos UC?

Vilka skulder som syns hos UC beror på vilka kreditupplysningsföretag som olika långivare sammarbetar med. Här förklarar vi hur det fungerar...

Vilken bank är bäst för att samla lån?

Olika banker specialiserar sig på olika saker och vissa nischar sig på att samla lån. Läs här kring hur du ska tänka när du väljer bank för ...

Vad kostar ett lån på 400 000 kronor?

Hur mycket ett lån på 400 000 kostar beror bland annat på räntan och löptiden. Jämför gratis här för att hitta den lägsta räntan på ditt lån...

Hur mycket kan man swisha?

Olika banker har olika regler kring hur mycket man kan swisha. Maxbeloppet är 150 000 kronor, men då måste du själv höja det hos din bank. L...

Vad är prisbasbelopp?

Prisbasbelopp är ett indexbelopp som justeras varje år utefter inflationen. För 2023 är prisbasbeloppet 52 200 kronor – läs mer om prisbasbe...

Hur många gånger sin lön får man låna?

Även om andra faktorer spelar in finns det genrella riktlinjer kring hur många gånger lönen man får låna när man vill låna pengar. Läs mer h...

Vad är lagfart?

När du köper en fastighet måste du ansöka om lagfart. Läs mer om hur mycket lagfart kostar och hur ansökan går till vid husköp.

Varför kan jag inte samla mina lån?

Att du inte kan samla dina lån kan bero på att du inte sökt hos rätt långivare. Vi samarbetar med 40 banker och långivare och kan hjälpa dig...

Hur mycket pengar finns det i världen?

Att beräkna hur mycket pengar som finns i världen och i Sverige är svårt. Men det finns flera uppskattningar – se siffrorna här!

Vad är kapital?

Kapital är resurser som en privatperson eller ett företag har tillgång till. Det finns flera sorters kapital, och det behöver inte vara peng...

Var får man lättast lån?

Om du undrar var du lättast får ett bra lån är det bästa alternativet att jämföra många långivare samtidigt. Vi hjälper dig hitta ditt bästa...

Vad kostar ett lån på 200 000?

Vill du söka ett lån på 200 000? Här reder vi ut vad som avgör hur mycket lånet kommer att kosta – och hur hittar den bästa räntan.

Vad avgör fordonsskatt?

Fordonsskatt behöver betalas för i princip alla fordon som ska framföras på allmän väg. Men vad avgör hur mycket du ska betala i fordonsskat...

Vad är clearingnummer?

Här hittar du all info du behöver om clearingnummer och hur det används vid banköverföringar. Läs även hur du hittar rätt clearingnummer.

Vad är medellönen i Sverige?

Vad är medellönen i Sverige utifrån saker som kön, yrke och utbildning? Här har vi siffrorna för både medellön och medianlön.

Hur mycket ska man ge i månadspeng?

Dags att ge barnen veckopeng eller månadspeng? Så här mycket är lagom att ge i de olika åldrarna – och detta ska du tänka på som förälder.

Tjäna pengar snabbt

Det finns många anledningar till att vilja tjäna pengar snabbt. Vi har listan på de bästa sätten att tjäna extrapengar – hemma eller online.

Ärver man skulder?

Lån och skulder kan juridiskt sett inte ärvas – men det finns tillfällen då krav på återbetalning kan riktas mot närmast anhöriga. Läs vad s...
vinterdäck

Byte av däck (vinterdäck/sommardäck)

Frågan dyker upp varje vår – när är det dags att byta till sommardäck? Här är alla datum att hålla koll på inför däckbytet.

Stort elstöd till svenska hushåll – så påverkas du

Snart är elstöd 2 på väg att rullas ut till kunder hela Sverige. Men hur mycket pengar får man, och när betalas stödet? – läs allt här.
Riksbankshuset

Styrräntan höjs – vad betyder det för mina lån?

Nu har Riksbanken rekordhöjt reporäntan till 3,0 procent, den högsta nivån sedan 2008. Men vad betyder det för dig som har lån?
ett par lånar pengar trots många kreditupplysingar

Samla lån trots många UC – kreditupplysningar

3 tips på hur du kan lyckas samla dina lån för att både förbättra din kreditvärdighet och dina chanser till nytt lån.

Avdrag för dubbelt boende

Har du behövt skaffa dubbelt boende på grund av ett nytt jobb på annan ort? Då kan du göra avdrag för kostnaderna – läs mer om vad som gälle...

Inflationen i Sverige just nu

Inflationen i Sverige är 2023 högre än den varit på 30 år. Hur ska du tänka för att inte dina pengar ska urholkas? Hur ska du investera? Vi ...

Avdrag för hemmakontor och internet

Får du göra skatteavdrag för hemmakontoret och internet? Inte omöjligt! Läs mer om vad som gäller för att få de olika avdragen här.

ISK-skatten blir dubbelt så hög – så påverkas du

ISK-skatten blir rekord från och med 2023. Se hur det påverkar ditt sparande här – och varför inte skatten sänktes som tidigare utlovat.
Sommarjobbare som skattejämkat

Hur mycket får man tjäna utan att betala skatt?

Ska du sommarjobba eller jobba extra? Du kan slippa betala skatt om du tjänar under ett visst belopp – men bara om du skattejämkar. Så här g...
Välja inkomstförsäkring eller trygghetsförsäkring

Inkomstförsäkring

När du förlorar jobbet kan ekonomin få sig en ordentlig törn. Samtidigt ligger de löpande utgifterna kvar på samma nivå. För att skydda pers...
så väljer du rätt bilförsäkring

Bilförsäkring

En bilförsäkring skyddar dig som privatperson mot höga utgifter i samband med skador kopplade till din bil. Alla bilar som kör i trafiken är...
Obetalda räkningar kan bli dyra

Räkningar

Glömt att betala din räkning? Eller har du inte råd att betala din räkning? Eller tänkte du helt enkelt strunta i att betala din räkning? Gö...

Sparränta – vad är det och vad är viktigt att tänka på?

Genom att spara pengar med ränta kan man få sitt sparkapital att växa utan behöva lyfta ett finger.

Topplista: det här lånar vi till

De senaste 10 åren har mängden konsumtionslån i Sverige ökat explosionsartat. En anledning till det är att det skett en attitydförändring ti...

7 smarta ekonomi-appar som ger dig stenkoll

Vi har samlat de bästa apparna som gör det lättare att hålla koll på din privatekonomi.
Ungt par som går igenom sin ekonomi med bekymrade miner

Skuldfinansiering — vägen till ekonomisk stabilitet

Skuldsaldo, betalningsanmärkningar och ärenden hos Kronofogden är en mardröm när du vill försöka få ordning på ekonomin och tillvaron.
Plånbok med pengar

Söka lån — så söker du lån på bäst sätt

Trots att ett lån kan kosta tusentals kronor varje månad är det inte alla som jämför lånevillkor innan de söker lån.
Hur stort belopp kan jag låna?

Hur mycket kan jag låna?

Hur mycket pengar du kan låna av banken beror på många olika faktorer och varierar mycket beroende på vilket slags lån du vill ta. De tre va...
Glad man tittar på sin smartphone med datorn bredvid.

Billiga lån — så får du det billigaste lånet 2023

Inget lån är gratis, men att låna pengar behöver inte vara så mycket dyrare om du vet hur du ska gå tillväga. Ta del av våra tips för att hi...

Låna till kontantinsats

Nu kan du jämföra lån till kontantinsats från flera banker och långivare samtidigt via Advisa. Jämförelsen är snabb, enkel och helt kostnads...
Spargris solar

Spara pengar — 50 bästa tipsen

Vilket är bästa sättet att spara pengar? Vi kan inte ge dig ett svar – utan 50!
Advisas medarbetare Evelina

Så får du bästa låneräntan — experten tipsar

Vi lät vår erfarna rådgivare Evelina reda ut begreppen, svara på de vanligaste frågorna och guida dig genom räntans föränderliga universum.

Topplån

Vad det än är för bostad så behöver du finansiera det med hjälp av banken via ett bolån, ett lån som du ofta lever kvar med väldigt länge. D...
Fördelarna med att byta bank symboliseras när en guldfisk hoppas från en mindre skål till en betydligt större.

Byta bank

Att byta bank uppfattas ofta som krångligt och komplicerat, men det är dock enklare än du kanske tror och en minimal ansträngning kan spara ...

Deklaration 2023 – 18 avdrag du inte vill missa

I den här guiden listar vi 18 avdrag du inte får missa – kanske hittar du något som kan spara dig pengar vid nästa självdeklaration.
En kvinna som är låneförmedlare

Låneförmedlare — vad är en låneförmedling?

En låneförmedlare är ett företag som agerar mellanhand mellan låntagare och långivare. Låneförmedlaren gör det möjligt för låntagaren att jä...
Låna till bil med restvärde

Restvärde bil

Billån är många gånger en nödvändighet för att kunna finansiera en ny bil. Beroende på vad som passar dig bäst finns det flera olika finansi...

Kreditupplysningar: 6 saker du måste känna till

Här listar vi 6 saker som du måste ha koll på för att undvika att kreditupplysningar skadar din kreditvärdighet.

Amortera smartare — 8 saker du måste veta om amortering

Här går vi igenom all fakta och smarta tips som behövs för att du ska kunna sköta återbetalningen på dina lån på bästa sätt.
Välj privatleasing eller billån

Privatleasing

Tänk på det här innan du väljer leasing.
så väljer du bilfinansiering

Bilfinansiering

Har du hittat drömbilen eller har det blivit dags att uppdatera din nuvarande bil? Efter att ha undersökt modeller och märken är det dags at...
Kvinna glad över en billig bilförsäkring

5 sätt att spara tusenlappar på din bilförsäkring

Har du precis köpt en bil och funderar över vilken försäkring du ska välja? Vi har listat 5 saker du bör tänka på när du letar bilförsäkring...
Glatt par sitter på en soffa med miniräknare.

Lösa lån — så blir du skuldfri snabbt och smidigt

Ett lån kan lösa många problem, men kom ihåg att också lösa lånet. Att lösa lån i förtid är nämligen ett effektivt sätt att få mer pengar öv...
ett par planerar en renovering

Låna till renovering

Funderar du på att renovera ditt badrum? Eller har du redan bestämt både kakel, luckor och vitvaror till ditt nya drömkök? Oavsett hur långt...

Allt om pantbanken och smarta alternativ

En pantbank fungerar ungefär som en långivare, men istället för att sätta huset eller din egen privatekonomiska situation som säkerhet för l...
Ung affärskvinna som ser lättad ut

Låna med betalningsanmärkning — Så löser du en ekonomisk kris

I den här artikeln bjuder vi på hela 10 tips som kan förbättra din ekonomiska situation om du dragit på dig en eller flera betalningsanmärkn...
En hand som tar lån till låg ränta och ser ekonomin förbättras

Ta lån – 18 saker du inte får glömma

Vi har nu tagit fram en superguide där vi samlat de 18 viktigaste sakerna att tänka på steg för steg när funderar på att låna pengar.

Så påverkar separation din ekonomi

Att diskutera ekonomi i ett stadigt förhållande är det inte många som vill eller anser väsentligt. Ändå är det en av de viktigaste frågorna ...

9 böcker om privatekonomi att läsa i sommar

Vi på Advisa vill tipsa om 9 riktigt bra böcker att läsa i hängmattan eller på stranden – som samtidigt kan inspirera och ge nyttiga insikte...
Bästa banken

Bästa banken 2023

Alla vill bli kund hos den bästa banken, men bäst bank för grannen är inte nödvändigtvis bäst bank för dig. Svenskt Kvalitetsindex (SKI) har...

8 tips på hur du lyckas få nytt jobb som 50-plussare

Åldersdiskriminering tillsammans med försämrat självförtroende kan leda till att arbetssökande över 50 har svårt att få ett nytt jobb.
man med tomma fickor

Spara pengar – 4 vanligaste skälen att lönen inte räcker till

Lönen är uppäten, saldot på kontot är nära nollan. Och ungarna behöver både nya overaller och nya vinterstövlar. Vad gör man?

Så förhindrar du kapning av bank-id

Banktjänster i mobilen är bekvämt och smidigt, men innebär även risker. Bedragare anpassar sig snabbt efter hur teknologin utvecklas och kap...
Finger pekar på papper

Så skriver du över lånet på någon annan — så fungerar det

Eftersom villkoren baseras på just dina ekonomiska förutsättningar, är det inte självklart att lånet kan skrivas över på någon annan. Men de...
Hand knappar på miniräknare

Bankräntor — skillnader på räntor för olika lån

Här går vi igenom generella bankräntor och annan information för olika typer av lån.

Global Money Week 2020

Den årliga temaveckan Money Week är ett globalt initiativ som handlar om att sprida kunskap inom privatekonomi, försörjningsmöjligheter och ...

5 tips som hjälper dig få prylar sålda på nätet

Svensken har saker för närmare 18.000kr som ligger hemma utan att användas. Detta gör det till ett ypperligt tillfälle att sälja av gamla pr...

5 fördelar med att jobba kvar i pensionsålder

Högre pension, mer pengar att röra dig med och en god hälsa är några av sakerna du kan förvänta dig om du fortsätter jobba efter pensionsåld...

Dina rättigheter vid uppsägning enligt LAS

Vad är det som gäller vid en uppsägning och vad är egentligen skillnaden mellan att bli uppsagd och att bli avskedad? Vi ger dig svaren. 

Bluffarna du ska se upp för!

Här går vi igenom vilka produkter och matvaror som du ska se upp för så att du slipper bli lurad eller göra ett dåligt köp!

Spara till frihet – en intervju med sparmiljonären

Att få ekonomin att gå ihop varje månad är inte alltid så enkelt. Studier visar på att allt fler svenskar känner någon form av oro för att p...

Så hoppade Cathrine av shoppingkarusellen

Ibland går vi människor med problem och svårigheter i många år utan att veta hur vi ska komma tillrätta med dem. De kan växa till hemlighete...

Pensionsspara – varför det är viktigare än någonsin

Dagen då man slutar arbeta kan det komma som en smärre chock för många hur månadsinkomsten drastiskt minskas.

Hilda vågade prata om sin ekonomi – och fick hjälp!

Hilda hade världens ångest när hon först kontaktade mig. Hennes ekonomi började spåra ur när hon tog ett lån för att köpa bil.

Är du shoppingberoende? -testa dig själv!

Förr i tiden handlade man när man behövde något. Numera är själva shoppingen ett nöje – vi handlar inte en ny tröja bara för att den gamla h...

7 tips – så hjälper du en shopaholic

Har du en vän, en släkting eller arbetskamrat som du misstänker är en shopaholic?

Retorikexperten tipsar: Så lyckas du förhandla med banken

Många tycker det är obehagligt och drar sig inför att förhandla med banken. 

Undvik skilsmässa: Sju steg för att sluta bråka om pengar

Nu är den glada semestertiden över och vi skiljer oss aldrig så mycket som i oktober.

Allt som glimmar är inte guld

Dagens ordspråk blir “Allt som glimmar är inte guld”. Det innebär kort och gott inte alltid ska lita på första intrycket, utan att man bör u...
Visa fler