Samla lån trots många UC förfrågningar

3 tips på hur du kan lyckas samla dina lån för att både förbättra din kreditvärdighet och dina chanser till nytt lån.

Förbättra din kreditvärdighet genom Advisa

Om du har många olika smålån och krediter påverkar det dina chanser till att få lån då din kreditvärdighet försämras. Genom att ansöka om ett samlingslån som täcker dina nuvarande skulder visar du på ett stort ekonomiskt ansvar och på så sätt ökar du chanserna att bli beviljad ett lån. Dessutom ökar dina förutsättningar att få lägre ränta och bättre villkor.

 

I texten hjälper vi dig att

Har du en svag kreditvärdighet kan det vara svårt att få lån, men det är inte för sent att fixa din ekonomi.

 • Samla dina lån med en enda förfrågan hos UC
 • Få en bättre kreditvärdighet genom ett samlingslån
 • Använd en medsökande för att stärka din ansökan

Hur mycket vill du låna?

Månadskostnad cirka*
2 968 kr/mån2 968 kr/mån*
Ungefärlig kostnadi 12 år
Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på {totalAmount} kr med {repaymentTimeYears} års löptid, nominell ränta {interestRate} % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan {apr} %. Totalt belopp att betala: {totalCost} kr. Månadskostnad: {monthlyCost} kr fördelat på {numPayments} betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 37 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 29,99%. Räntespann mellan: 3,06% - 29,99% (Uppdaterat januari 2021).

3 tips på hur du kan lyckas samla dina lån för att både förbättra din kreditvärdighet och dina chanser till nytt lån.

ett par lånar pengar trots många kreditupplysingar

1. Vänta tills upplysningarna inte längre påverkar dig

Det enklaste man kan göra är att göra en kreditupplysning på sig själv via minuc.se. Det påverkar inte din kreditvärdighet och ingen kreditförfrågan registreras. Då kan du själv se hur många förfrågningar som finns registrerade på dig och när de kommer att försvinna. Om du har tid att vänta bör du i första hand vänta ut tidigare kreditupplysningar så att de försvinner och därefter ansöka om lån. Kreditupplysningar är aktiva i 12 månader men enligt UC själva så påverkar de egentligen bara din kreditvärdighet de första 3—6 månaderna.

2. Ansök om samlingslån genom en låneförmedlare

Genom att göra en låneansökan via en låneförmedlare får du framförallt två stora fördelar.

 1. Större chanser att hitta en långivare som är mer flexibel än de traditionella bankerna. Alltså, dina möjligheter att samla lån trots många förfrågningar ökar. som kan tänka sig att ge ett lån trots många förfrågningar.
 2. En låneförmedlare låter alla samarbetande långivare dela på en och samma kreditupplysning. När du ansöker om lån via Advisa låter du hela 39 långivare konkurrera om dig som kund vilket dels låter dig jämföra erbjudanden och hitta det mest förmånliga för dig, och dels pressar ned räntan.

3. Ha en medsökande

Om du ansöker om lån genom Advisa eller direkt hos en bank så kan det vara en stor fördel att ha en medsökande på ditt lån. Det ger mer trygghet för långivaren i de fall du inte har möjlighet att betala ränta eller amortering eftersom även den medsökande då bär ansvar för att inbetalningarna sker. Läs mer om medsökande här.

Varför kan många kreditupplysningar försämra chanserna till samlingslån?

När du ansöker om lån tar långivare en kreditupplysning. Från kreditupplysningen får bankerna information om dina kreditvärdighet, som behövs för att göra en riskbedömning av din ekonomiska förutsättningar att betala tillbaka ett eventuellt lån. En kreditupplysning är aktiv i 12 månader och innehåller bland annat information om din inkomst, tidigare förfrågningar samt övriga skulder.

Så varför gillar inte långivarna många kreditupplysningar? I grund och botten handlar det om att bankerna ser dig som mer riskbenägen, att du helt enkelt inte drar dig för att ta nya lån eller nya krediter.

En person som regelbundet ansöker om lån och krediter indikerar en instabil privatekonomi. Många tänker inte på att produkter som köpts på avbetalning eller faktura faktiskt är en form av lån. Banker ser varje kreditupplysning genom UC som en ansökan om lån, oavsett dess syfte, därför är det inte bra att ha för många. I grunden handlar det om att bankerna är rädda för att detta beteende leder till att de inte får tillbaka sina utlånade pengar.

Hur många kreditupplysningar får man ha?

Normalt sett brukar det inte vara negativt att det gjorts någon enstaka kreditförfrågan på dig. Men för många förfrågningar kan göra det svårt att samla alla dina lån eftersom du uppfattas ha lägre kreditvärdighet. Så hur många kreditupplysningar får man ha per år för att det inte ska påverka ens chanser att samla lån? Det finns inget exakt svar på den frågan utan det beror på, men generellt kan man säga att om man har fler än tre under en kortare tidsperiod kan det försvåra att få samlingslånet beviljat. Trots att det är svårare att samla alla dina lån på en gång finns det möjlighet att samla några av lånen. Det förbättrar din kreditvärdighet så att du kan lyckas samla fler lån nästa gång.

När sker en kreditupplysning?

När banken gör en kreditupplysning registreras detta hos UC (Upplysningscentralen), Sveriges största kreditupplysningsföretag. Men det många kanske inte vet är att förfrågningar registreras även i regel när du:

 • Ansöker om kreditkort
 • Köper något på avbetalning
 • Betalar via faktura (även om du gör flera köp under samma månad hos en webbutik kan det vara så att de gör en kreditupplysning per köp)
 • Tecknar mobilabonnemang
 • Tecknar hyresavtal

Notera att alla kreditupplysningar hos UC sparas i din historik under 12 månaders tid, oavsett om kreditförfrågan ledde till ett samlingslån eller inte.

Hur du undviker att få för många kreditupplysningar

Det du absolut bör undvika är att fortsätta ansöka om lån på lån trots att du får avslag. För varje låneansökan registreras allt fler förfrågningar vilket blir en ond cirkel där din kreditvärdighet försämras allt mer.

Istället finns det ett par tips som du bör ha i åtanke för att öka chanserna till samlingslån trots många kreditupplysningar:

 • Undvik betala mot faktura om du kan betala direkt.
 • Använd en låneförmedlare för att öka chanserna till att hitta rätt långivare för dig, med bara en kreditupplysning.
 • Undvik onödiga lån, kreditkort och abonnemang.
 • Samla dina nuvarande lån och skulder.

Lån utan UC

UC är till för att skydda dig från ett potentiellt misstag att låna utöver dina tillgångar. Att låna utan UC innebär inte att du slipper en kreditprövning. Det innebär att långivaren använder ett annat kreditupplysningsföretag, än just UC, för att göra en kreditprövning på dig som är acceptabel enligt lag. Företagen delar inte på din information vilket gör det möjligt för dig att låna från flera långivare samtidigt. De metoder som används för att samla in din information är likvärdiga mellan de olika kreditupplysningsföretagen. Lån utan UC bidrar även till att din kreditvärdighet hålls hög.

Det ska nämnas att lån utan UC är en större risk för långivaren som inte vet hur din situation ser ut. Det medför att du får ett dyrare lån i form av högre räntor. Dessutom kan du inte låna hur mycket som helst när du tar lån utan UC. Som nämnts är lån utan UC en större risk för långivaren vilket gör att lånetaket ligger på 50 000 kronor hos de flesta långivarna.

Funderar du ändå på att ta ett lån utan UC kan du klicka här.

Vad säger våra kunder?