Privatlån:

Samla lån trots många UC-förfrågningar

Våra bästa tips på hur du kan lyckas samla dina lån för att både förbättra din kreditvärdighet och dina chanser till nytt lån – trots att du har många kreditupplysningar.

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Samla lån trots många kreditupplysningar – förbättra din kreditvärdighet

Om du har många olika smålån och krediter påverkar det dina chanser till att få lån då din kreditvärdighet försämras. Genom att ansöka om ett samlingslån som täcker dina nuvarande skulder visar du på ett stort ekonomiskt ansvar och på så sätt ökar du chanserna att bli beviljad ett lån. Dessutom ökar dina förutsättningar att få lägre ränta och bättre villkor.

Tips på hur du kan samla lån trots många förfrågningar hos UC

Har du en svag kreditvärdighet och UC-score kan det vara svårt att få lån, men det är inte för sent att fixa din ekonomi.

 • Samla dina lån med en enda förfrågan hos UC
 • Jämför upp till 40 långivare för att hitta bäst erbjudande för just dig
 • Få en bättre kreditvärdighet genom ett samlingslån
 • Använd en medsökande för att stärka din ansökan

Fyll i formuläret så hjälper vi dig kostnadsfritt. Annars kan du fortsätta läsa för att lära dig mer om hur vår tjänst fungerar.

Varför är det svårt att få lån med många förfrågningar?

När du ansöker om lån tar långivare en kreditupplysning. Från kreditupplysningen får bankerna information om dina kreditvärdighet, som behövs för att göra en riskbedömning av din ekonomiska förutsättningar att betala tillbaka ett eventuellt lån. En kreditupplysning är aktiv i 12 månader och innehåller bland annat information om din inkomst, tidigare förfrågningar samt övriga skulder.

Så varför gillar inte långivarna många kreditupplysningar? I grund och botten handlar det om att bankerna ser dig som mer riskbenägen, att du helt enkelt inte drar dig för att ta nya lån eller nya krediter.

En person som regelbundet ansöker om lån och krediter indikerar en instabil privatekonomi. Många tänker inte på att produkter som köpts på avbetalning eller faktura faktiskt är en form av lån. Banker ser varje kreditupplysning genom UC som en ansökan om lån, oavsett dess syfte, därför är det inte bra att ha för många. I grunden handlar det om att bankerna är rädda för att detta beteende leder till att de inte får tillbaka sina utlånade pengar.

3 tips för att kunna samla lån trots många UC-förfrågningar

1. Vänta tills upplysningarna inte längre påverkar dig

Det enklaste man kan göra är att göra en kreditupplysning på sig själv via UC. Det kan kosta en mindre avgift, men det påverkar inte din kreditvärdighet och ingen kreditförfrågan registreras. Då kan du själv se hur många förfrågningar som finns registrerade på dig och när de kommer att försvinna.

Om du har tid att vänta bör du i första hand vänta ut tidigare kreditupplysningar så att de försvinner och därefter ansöka om lån. Kreditupplysningar är aktiva i 12 månader, men enligt UC själva så påverkar de egentligen bara din kreditvärdighet de första 3–6 månaderna.

2. Ansök om samlingslån genom oss

Genom att göra en låneansökan via en låneförmedlare som oss får du framförallt två stora fördelar.

 1. Större chanser att hitta en långivare som är mer flexibel än de traditionella bankerna. Alltså, dina möjligheter att samla lån trots många förfrågningar ökar. Det beror på att det finns långivare bland våra partners som specialiserar sig på att hjälpa personer med sämre kreditvärdighet.
 2. En låneförmedlare låter alla samarbetande långivare dela på en och samma kreditupplysning. När du ansöker om lån via Advisa låter du hela 40 långivare konkurrera om dig som kund, vilket dels låter dig jämföra erbjudanden och hitta det mest förmånliga för dig, och dels pressar ned räntan.

3. Ha en medsökande

Oavsett om du ansöker om lån genom oss på Advisa eller direkt hos en bank så kan det vara en stor fördel att ha en medsökande på ditt lån. Det ger mer trygghet för långivaren i de fall du inte har möjlighet att betala ränta eller amortering eftersom även den medsökande då bär ansvar för att inbetalningarna sker. Läs mer om medsökande här.

Hur många kreditupplysningar får man ha?

Normalt sett brukar det inte vara negativt att det gjorts någon enstaka kreditförfrågan på dig. Men för många förfrågningar kan göra det svårt att samla alla dina lån eftersom du uppfattas ha lägre kreditvärdighet. Så hur många kreditupplysningar får man ha per år för att det inte ska påverka ens chanser att samla lån? Det finns inget exakt svar på den frågan utan det beror på, men generellt kan man säga att om man har fler än tre under en kortare tidsperiod kan det försvåra att få samlingslånet beviljat. Trots att det är svårare att samla alla dina lån på en gång finns det möjlighet att samla några av lånen. Det förbättrar din kreditvärdighet så att du kan lyckas samla fler lån nästa gång.

När sker en kreditupplysning?

När banken gör en kreditupplysning registreras detta hos UC (Upplysningscentralen), Sveriges största kreditupplysningsföretag. Men det många kanske inte vet är att förfrågningar registreras även i regel när du:

 • Ansöker om kreditkort
 • Köper något på avbetalning
 • Betalar via faktura (även om du gör flera köp under samma månad hos en webbutik kan det vara så att de gör en kreditupplysning per köp)
 • Tecknar mobilabonnemang
 • Tecknar hyresavtal

Notera att alla kreditupplysningar hos UC sparas i din historik under 12 månaders tid, oavsett om kreditförfrågan ledde till ett samlingslån eller inte.

Hur du undviker att få för många kreditupplysningar

Det du absolut bör undvika är att fortsätta ansöka om lån på lån trots att du får avslag. För varje låneansökan registreras allt fler förfrågningar vilket blir en ond cirkel där din kreditvärdighet försämras allt mer.

Istället finns det ett par tips som du bör ha i åtanke för att öka chanserna till samlingslån trots många kreditupplysningar:

 • Undvik betala mot faktura om du kan betala direkt.
 • Använd en låneförmedlare för att öka chanserna till att hitta rätt långivare för dig, med bara en kreditupplysning.
 • Undvik onödiga lån, kreditkort och abonnemang.
 • Samla dina nuvarande lån och skulder.

Går det att samla lån utan UC?

UC är till för att skydda dig från ett potentiellt misstag att låna utöver dina tillgångar. Lån utan UC innebär inte att du slipper en kreditprövning. Det innebär att långivaren använder ett annat kreditupplysningsföretag, än just UC, för att göra en kreditprövning på dig som är acceptabel enligt lag. Företagen delar inte på din information vilket gör det möjligt för dig att låna från flera långivare samtidigt. De metoder som används för att samla in din information är likvärdiga mellan de olika kreditupplysningsföretagen. Lån utan UC bidrar även till att din kreditvärdighet hålls hög.

Det ska nämnas att lån utan UC är en större risk för långivaren som inte vet hur din situation ser ut. Det medför att du får ett dyrare lån i form av högre räntor. Dessutom kan du inte låna hur mycket som helst när du tar lån utan UC. Som nämnts är lån utan UC en större risk för långivaren vilket gör att lånetaket ligger på 50 000 kronor hos de flesta långivarna.

Vanliga frågor och svar - Samla lån trots många kreditupplysningar

Kan man samla lån trots många UC-förfrågningar?

Varje kreditupplysning ligger kvar hos UC i tolv månader, och har du gjort många kreditupplysningar kan det försämra din kreditvärdighet. Men du kan fortfarande söka om att samla lån hos oss trots många förfrågningar, och det är möjligt att din sammanlagda ränta ändå blir bättre än den du har i dag. Vet du att en UC håller på att gå ut så vänta ut den innan du ansöker. 

Hur kan jag samla lån trots många UC-förfrågningar?

Det bästa sättet är att använda en låneförmedlare som Advisa. Med endast en kreditupplysning via UC skickas din låneansökan ut till banker och långivare så att du kan få ett lån med så låg ränta som möjligt.

Vad kan jag göra om jag vill samla lån trots många UC-förfrågningar?

Det bästa du kan göra är att vänta ut dem. Varje upplysning ligger kvar i tolv månader och de påverkar dig som mest de första 3-6 månaderna. Genom UC:s egna tjänst Min UC kan du ta en kreditupplysning på dig själv för att se hur många aktiva upplysningar du har på dig.

Varför är det dåligt med många UC-förfrågningar?

Har du många UC-förfrågningar på dig från den senaste tiden ser det ut som att du är någon som ofta söker och tar lån och krediter. Det gör att banken ser det som en högre risk att låna ut till dig och därför får du högre ränta. Använd vår tjänst för att få hjälp att samla dina lån trots att du har flera UC. 

Vad säger våra kunder?

Advisa samarbetar med 40 långivare

SEB logotyp
Bank Norwegian logotyp
Visa fler långivare