Ordlista:

Lån utan UC

Ett lån utan UC innebär att kreditgivaren använder sig av ett annat företag än UC för att göra sin kreditprövning av dig som blivande kund. I dag finns det många som marknadsför sig med att erbjuda lån utan UC, men ofta innebär det ett dyrare lån för dig som låntagare. Här kan du läsa allt om att låna pengar utan UC – och vad du bör välja i stället.

Ansök nu för att gratis jämföra upp till 40 långivare – med endast 1 kreditupplysning via UC!

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Vad är lån utan UC?

Varje gång du söker om att låna pengar måste långivaren göra en kreditprövning på dig. Det är reglerat enligt konsumentkreditlagen och finns till för att skydda dig som konsument från att ta lån du inte har råd att betala tillbaka. Detta gäller alltså även lån utan UC.

Lån utan UC innebär kreditprövning med annan aktör

Så ett lån utan UC innebär inte ett lån utan en kreditprövning. Ett lån utan UC innebär i stället att kreditprövningen har skett med ett annat företag än UC. Anledningarna till varför en långivare inte anlitar UC för kreditprövning kan skilja sig åt, och vi ska återkomma till dessa.

Vad är UC?

UC AB, tidigare Upplysningscentralen, grundades 1977 och är Sveriges största kreditupplysningsföretag. UC ägdes tidigare av storbankerna Danske bank, Handelsbanken, Nordea, SEB och Swedbank, men ingår i dag i finska Enento Group.

UC är än i dag företaget som alla storbanker i Sverige anlitar när det kommer till kreditupplysningar och som branschens största aktör har de gott rykte.

UC används inte bara inom lån, utan även bland till exempel hyresvärdar eller mäklare – för att dessa ska kunna få en uppfattning om din ekonomi.

Vad innehåller en kreditupplysning?

När UC, eller något annat företag, gör en kreditupplysning på dig hämtas information från Skatteverket samt flera finansinstitut. Kreditupplysningen innehåller bland annat uppgifter om:

  • Civilstånd
  • Taxerad inkomst
  • Fastighetsuppgifter
  • Skuldsaldo
  • Betalningsanmärkningar

Med hjälp av uppgifterna skapar kreditupplysningsföretaget en samlad profil på dig som blivande kund som sedan skickas till långivaren. Det är baserat på kreditupplysningen som långivaren kan göra en riskbedömning på dig som kund och sedan bestämma om det är en bra idé att låna ut pengar till dig.

Verkar du vara en lågriskkund erbjuds du också generellt en lägre ränta än om du bedöms vara en högriskkund.

Ser kreditupplysningar utan UC annorlunda ut?

Överlag innehåller kreditupplysningar alla de punkter vi listade ovan. Men kreditupplysningsföretagens källor kan se lite annorlunda ut och olika företag uppdaterar sina register olika ofta. Därför kan en kreditupplysning se lite olika ut beroende på vilket företag som gjort den.

Vilka är alternativen till UC?

Några exempel på stora kreditupplysningsföretag bredvid UC i Sverige är Creditsafe och Bisnode. De fungerar på liknande sätt som UC, att de samlar och förmedlar uppgifter om din privatekonomi till långivaren.

Creditsafe och Bisnode – två stora aktörer

Bredvid UC är Creditsafe och Bisnode två stora kreditupplysningsföretag i Sverige. Vill du låna pengar utan UC kan det vara något av de bolagen som sköter kreditprövningen i stället. Andra exempel på vanligt förekommande kreditupplysningsföretag är Decidas, Syna och Alektum.

Läs mer: Lån med Creditsafe

Så fungerar lån utan UC

När du söker ett lån utan UC är processen ofta väldigt lik den för att söka lån med UC. Du fyller i hur mycket du vill låna ihop med dina personliga uppgifter. Ibland anger du också hur länge du vill amortera på lånet innan du skickar in din ansökan.

Lån utan UC innebär inte lån utan kreditupplysning

Vissa som har svårt att få lån kan tro att ett lån utan UC innebär ett lån utan kreditupplysning. Men det stämmer inte. När du söker ett lån utan UC sker också en kreditprövning av dig – bara med ett annat bolag än UC – så att långivaren kan se över din ansökan.

Om lånet blir beviljat återstår det då bara för dig att signera avtalet innan du sedan får pengarna på kontot.

Lån utan UC ofta högkostnadskrediter

Lån utan UC riktar sig i många av fallen till personer som inte blir beviljade lån hos mer etablerade banker och långivare. Det är här det är viktigt att se upp för dig som konsument. Den här typen av lån är nämligen ofta högkostnadskrediter med en mycket hög effektiv ränta. Enligt lagen måste de ha en varningsskylt med på sajten – håll utkik efter den.

Den typen av lån kan bli väldigt dyra för dig som konsument.

Lägre lånebelopp utan UC

Gemensamt för många långivare som erbjuder lån utan UC är att det rör sig om mindre belopp – ofta summor som 5 000 eller 10 000 kronor. Som allra mest finns det långivare som erbjuder lån utan säkerhet upp emot 300 000 kronor utan UC, men vanligtvis går gränsen vid 50 000 kronor.

Det är stor skillnad jämfört med de privatlån med UC vi förmedlar – där du kan låna upp till 600 000 kronor.

SMS-lån utan UC

Ofta är det mindre lån, det vi i Sverige fortfarande kallar SMS-lån, som förmedlas utan UC. Många SMS-långivare marknadsför sig med att du kan låna pengar utan UC via dem. Men de lånen är som regel förknippade med höga räntor och avgifter, och därför är det klokt att undvika SMS-lån utan UC om du kan.

Snabblån – lån utan UC med pengar samma dag?

För dig som vill låna pengar snabbt kan det också verka lockande med snabblån utan UC. Vissa långivare lånar ut pengar utan UC med utbetalning redan samma dag. Men smakar det så kostar det – och precis som med de andra exempel vi tagit upp så är normalt sett snabblånen förknippade med väldigt höga kostnader för dig som låntagare.

Lika snabb ansökan med UC

Det kan verka lockande att kunna söka pengar snabbt utan UC på nätet. Men faktum är att en ansökan med UC inte tar längre tid för dig som kund. Hos oss fyller du i din ansökan på bara någon minut genom att fylla i hur mycket du vill låna ihop med dina personliga uppgifter. Sedan tar vi över och skickar ut till ansökan till våra 40 samarbetspartners – med bara en kreditupplysning. Sedan jämför vi dem med varandra för att hitta lägst möjliga ränta för dig. Pengarna får du sedan på kontot inom bara ett par dagar.

Varför ta lån utan UC?

Ofta är anledningen till att vissa vill låna pengar utan UC för att man inte blivit beviljad ett lån bland de långivare som jobbar med UC. Det kan bero på att man tagit för många kreditupplysningar hos UC under kort tid, eller att man har skulder eller betalningsanmärkningar.

Vissa kan vilja undvika fler kreditupplysningar

En annan anledning kan vara att man inte vill försämra sin kreditvärdighet hos UC. En kreditupplysning ligger nämligen kvar hos UC i tolv månader och har du gjort många kan det påverka din kreditvärdighet negativt. Det får nämligen långivarna att se dig som en högriskkund.

När du söker lån hos oss tas alltid bara en kreditupplysning via UC trots att din ansökan går ut till 40 långivare. Det är för att din kreditvärdighet inte ska påverkas i någon större utsträckning.

Lättare att bli beviljad lån utan UC?

Ett argument man ofta hör är också att det är lättare att bli beviljad ett lån utan UC. Det kan låta bra – men det är inte alltid positivt. Om du blir nekad ett lån beror det på att långivaren bedömer att du kommer ha svårt att betala tillbaka lånet. Det är alltså delvis för din egen skull som du kan bli nekad att låna pengar.

Om du tar många lån utan UC ökar i stället risken för att du överbelånar dig och får svårt att betala tillbaka pengarna. Fundera därför över dina alternativ innan du väljer ett lån utan UC.

Vanliga frågor och svar – lån utan UC

Hur fungerar lån utan UC?

Vid ett lån utan UC använder sig långivaren av ett annat kreditupplysningsföretag än UC. En kreditprövning måste alltid göras när ett lån söks.

Hur mycket kan jag låna utan UC?

Det finns långivare som erbjuder lån upp till 300 000 kronor utan UC, men vanligtvis gäller det mindre snabblån som inte överstiger 50 000 kronor. Hos oss kan du söka ett lån upp till 600 000 kronor med endast en kreditupplysning via UC.

Hur fungerar SMS-lån utan UC?

Söker du ett snabblån eller SMS-lån utan UC kommer långivaren göra en kreditprövning med hjälp av ett annat företag än UC. Men den typen av lån är ofta mycket dyrare än ett vanligt privatlån.

Vilka är Creditsafe och Bisnode?

Creditsafe och Bisnode är bredvid UC två stora kreditupplysningsföretag i Sverige. Precis som UC anlitas de av långivare för att göra en kreditprövning på dig och din privatekonomi.

Viktigt att tänka på innan du lånar pengar utan UC

Alla lån kostar pengar och det är viktigt att ta rätt beslut när du lånar pengar. Tänk därför igenom de här sakerna innan du väljer att låna pengar utan UC.

Måste du verkligen låna pengarna?

Först och främst ska du såklart fundera på om du verkligen måste låna pengarna. Om du kan spara ihop till dem bör du göra det i stället. Vi tycker heller inte att du ska söka ett lån bara för att shoppa – har du inte råd att betala för den där jackan i dag lär du heller inte ha råd att betala tillbaka lånet i morgon.

Överväg att ta ett lån med UC

Ofta är de långivare som samarbetar med UC stora aktörer som erbjuder lägre ränta och större trygghet för dig som låntagare. Kanske har du sökt hos några sådana och känner att det är hopplöst att få ett lån – men då kan vi hjälpa dig. Hos oss går din ansökan nämligen ut till 40 banker och långivare samtidigt. På så sätt kan vi, bland våra seriösa samarbetspartners, hitta den långivare som vill låna ut pengar till dig med lägst ränta.

Låna bara pengar som du har råd att betala tillbaka

Oavsett vilken typ av lån du tar ska du alltid vara säker på att du bara lånar det du sedan har råd att betala tillbaka. Även ett litet lån kan bli väldigt dyrt om du missar att betala räkningarna. I sin tur kan det också leda till att du får en betalningsanmärkning, vilket försämrar dina chanser för framtida lån.

Går det att ta lån utan UC till låg ränta?

Som vi har nämnt tidigare är det ofta dyrare att vända sig till de långivare som erbjuder lån utan UC. Det beror på att majoriteten av storbanker och etablerade långivare är de som kan erbjuda bäst ränta – och de använder sig nästan uteslutande av UC för kreditupplysningar.

Låg ränta får du alltså i regel när du väljer lån med UC.

Går det att låna utan UC och få pengarna samma dag?

Vissa långivare som erbjuder lån utan UC pratar också mycket om deras snabba utbetalning – i vissa fall kan du ta ett lån utan UC och få pengarna samma dag. Men detta är också en röd flagga för dig som låntagare.

Den typen av snabblån har som regel väldigt hög effektiv ränta och kort återbetalningstid. Passa dig för att ta ett alltför dyrt lån utan UC – ansök i stället snabbt hos oss för en möjlighet att ha pengarna – till en bättre ränta – på kontot inom ett par dagar.

Jämför lån i stället för lån utan UC

I stället för att söka lån utan UC kan du genom vår tjänst jämföra många långivare med endast en (1) kreditupplysning från UC. Det gör att du får det bästa av två världar: du kan enkelt hitta lånet med lägst ränta för just dig, samtidigt som du inte försämrar din kreditvärdighet genom att ta för många kreditupplysningar.

3 fördelar med att låna genom Advisa

Att använda dig av vår tjänst i stället för att söka ett lån direkt hos en långivare har flera fördelar. Här är några av dem.

1. Du kan enkelt jämföra många långivare och få lägst ränta

Att använda dig av oss som låneförmedlare är det i särklass smidigaste sättet att jämföra många långivare och hitta lägst ränta. Med en ansökan låter du långivarna konkurrera om att få dig som kund, vilket pressar ner räntan.

En ansökan tar dessutom bara ett par minuter, och du kan söka lån mellan 5 000 och 600 000 kronor.

2. Endast en UC

Vi använder oss av UC när vi gör vår kreditupplysning, eftersom de är anförtrodda och marknadsledande. Men genom vårt fiffiga system räcker det att vi endast tar en (1) kreditupplysning, trots att din ansökan skickas ut till många långivare.

Bankerna och långivarna får nämligen dela på den och alla tittar på samma upplysning. På så sätt försämras inte din kreditvärdighet i någon större utsträckning av en ansökan.

3. Tryggt och säkert

När du lånar pengar via oss kan du lita på att du lånar pengar tryggt och säkert. Vi samarbetar bara med etablerade och seriösa långivare och vi jämför alltid den effektiva räntan mot dig som kund. Det gör att du inte riskerar att ta ett lån som blir dyrare än det först verkat på grund av dolda avgifter.

Har du några frågor under processen finns dessutom alltid våra kunniga rådgivare endast ett samtal bort.

Går det att samla lån utan UC?

Många av våra kunder i dag söker om att samla sina befintliga lån till en lägre ränta och på så sätt spara pengar. Det går att samla lån utan UC, men för en bättre chans till en låg månadskostnad bör du överväga att göra det via oss.

Räntan viktig för samlingslån

När du samlar dina lån är nämligen räntan det centrala – du vill få ner räntan så lågt som möjligt för att spara pengar jämfört med din tidigare månadskostnad. Och det bästa sättet att hitta den lägsta räntan är som vi redan nämnt att jämföra många långivare med varandra.

När du jämför lån med UC kan du dessutom samla större lån och krediter, eftersom du genom oss kan söka om samlingslån på upp till 600 000 kronor.

Går det att låna pengar utan UC med betalningsanmärkningar?

Ja, det går att låna pengar utan UC trots att du har betalningsanmärkningar. Men det går också att låna pengar med UC trots att du har betalningsanmärkningar. Hos oss på Advisa har vi några grundkrav du måste uppfylla för att kunna bli beviljad ett lån. Många långivare utan UC har också liknande krav.

  • Du ska ha fyllt 18 år
  • Du får inte ha en aktiv skuld hos Kronofogden
  • Du måste ha en månadsinkomst på minst 8 400 kronor i månaden
  • Du ska ha varit folkbokförd i Sverige sedan tolv månader tillbaka.

När du söker ett lån hos oss finns det chans att bli beviljad ett lån trots att du har upp till tio betalningsanm0ärkningar. Men du ska komma ihåg att betalningsanmärkningarna försämrar dina chanser att få en låg ränta. Har du möjlighet att vänta ut dem är det bra att göra det.

Har du en aktiv skuld hos Kronofogden går det inte att söka ett lån hos oss – och i princip inte hos några snabblånsaktörer heller. Fokusera i stället på att betala av den innan du söker om fler lån.

5 tips för att förbättra din kreditvärdighet – för att kunna låna pengar med UC

Om du inte lyckats bli beviljad ett lån med UC kan det verka lockande att låna pengar utan UC. Men lån utan UC innebär oftast en sämre affär för dig eftersom räntan är högre. Se det i stället som ett tecken på att du kanske inte är i den bästa situationen att låna pengar just nu, och följ i stället våra tips för att förbättra din kreditvärdighet för att kunna söka ett bättre lån med UC i framtiden.

1. Undvik många kreditupplysningar

En anledning till varför du kan ha problem med att bli beviljad lån med UC kan vara att du under året sökt många lån och krediter – och därmed fått många kreditupplysningar. Många kreditupplysningar på kort tid gör att bankerna ser högre risk i dig som kund och drar sig för att låna ut pengar till dig. Undvik därför att ta många kreditupplysningar, och vänta ut de du har om du kan.

2. Vänta ut betalningsanmärkningar

Om du har betalningsanmärkningar kan det också göra det tuffare för dig att bli beviljad nya lån. En betalningsanmärkning ligger kvar i tre år, och kan du vänta ut den innan du söker nästa lån kommer dina chanser förbättras.

3. Säg upp outnyttjade krediter

Om du har kreditkort eller liknande som du inte använder så bör du säga upp dem. De dyker upp vid en kreditprövning och kan göra att långivare ser högre risk i dig som kund.

Läs också: Kreditkort utan UC – finns det?

4. Sätt upp en plan för att betala av befintliga lån

Att rensa upp bland dina skulder är ett bra sätt att förbättra din kreditvärdighet markant. Dras du med flera mindre lån som du skulle kunna betala av – sätt en plan för att göra det. Behöver du hjälp med hur du kan spara mer pengar för att betala av lånen snabbare har vi här en guide med de 50 bästa spartipsen

5. När du kan – samla befintliga lån

I dagsläget kanske du har svårt att få ett samlingslån, men på sikt bör du undersöka möjligheten att samla dina befintliga lån. Ett större lån ser bättre ut hos långivarna än många små och dessutom lär du spara pengar på det. Hos oss kan du ansöka om att samla dina lån till lägsta möjliga ränta.

Sammanfattning: Välj lån med UC för din trygghet och låga ränta

Nu hoppas vi att du lärt dig allt om lån utan UC – och varför du i stället bör välja ett lån med UC. Genom oss kan du få ett tryggt lån hos en etablerad långivare till en lägre ränta. Du kan också få ett större lån eller samlingslån via oss än om du söker lån utan UC.

Advisa samarbetar med 40 långivare

SEB logotyp
Bank Norwegian logotyp
IKANO Bank logotyp
Visa fler långivare
Vad säger våra kunder?