Ordlista:

UC - Vilka är UC och vad gör de?

UC AB, även kallat Upplysningscentralen, bildades 1977 och ägs huvudsakligen av Nordea, SEB, Swedbank, Handelsbanken, Danske Bank och Länsförsäkringar Bank. UC är landets största kreditupplysningsföretag med huvudkontor i Stockholm och företaget tillhandahåller information om svenskars lån och skulder. Informationen samlas in från Skatteverket och flertalet finansinstitut. UC har numera även internationella kreditupplysningar.

Så påverkar UC din ränta

Varför behöver banker hämta information från UC?

Banker är tvungna att följa god kreditgivningssed och får därför inte låna ut pengar till dig om de inte tror att du kommer ha möjlighet att betala tillbaka lånet. De måste därför göra en så kallad kreditbedömning av dig som kund för att avgöra dina ekonomiska förutsättningar att kunna betala tillbaka lånet. Informationen bankerna får från UC via din kreditupplysning ger dem ett bra beslutsunderlag till om de kan låna ut pengar till dig och i så fall till vilken ränta.

Hur kan jag ta reda på vilken informationen UC har om mig?

Vill du veta vilka lån och skulder som finns registrerade på dig hos UC kan du beställa ett utdrag av din kreditupplysning via Min UC. Där kan du beställa ett utdrag om året på din UC kreditupplysning. Skulle du även vilja ta reda på ditt kreditbetyg kan du antingen beställa ett utdrag eller abonnera på tjänsten.

Hur påverkar mina låneansökningar mitt kreditbetyg hos UC?

Ju fler låneansökningar du gör inom kort tid desto sämre kreditvärdighet, även kallat UC-score, får du hos UC. Det beror på att det finns ett glapp i systemet mellan när din låneansökan registrerats och när banken rapporterat in din skuld till UC. Under tiden vet bankerna inte om du accepterat dina tidigare låneerbjudanden eller inte och därför försämras dina möjligheter till en bra ränta ju fler banker du går till. I praktiken innebär det att om du går till exempelvis sju banker inom kort tid vet inte den sjunde banken hur stor total skuld du verkligen har. Det gör att den sjunde banken tar en större risk än den första banken och kommer därmed erbjuda dig en högre ränta — eller inte erbjudande alls. Därför går det tyvärr inte att effektivt jämföra privatlån på egen hand i Sverige, utan man behöver använda andra jämförelsetjänster för att jämföra ränta och samtidigt bevara sin kreditvärdighet. Detta innebär att du kan få sämre villkor om du vill jämföra olika banker och söker lån hos dem samtidigt om du inte använder dig av en jämförelsetjänst.

Kan jag jämföra flera banker och andra långivare med endast en UC?

Om du ansöker om att låna pengar via en låneförmedlare som har ett samarbete med UC registreras endast en enda kreditupplysning på dig trots att flera banker och andra långivare jämförs. Då skickar låneförmedlaren iväg en och samma låneansökan till alla sina samarbetsbanker och andra långivare som då får dela på en och samma kreditupplysning på dig. På så vis kan du jämföra lån från flera banker och andra långivare utan att försämra din kreditvärdighet.

Alternativ om du vill låna utan UC

Lånar du med UC genomgår du en kreditprövning men det gör du även om du tar ett lån utan UC. Som tidigare nämnts måste alla långivare göra en kreditprövning på dig som låntagare som är acceptabel enligt lag. Kreditprövningen är till för att skydda dig från misstaget att låna över dina tillgångar.

Vid lån utan UC använder långivare andra kreditupplysningsföretag än UC. I detta fall delar inte de olika företagen på informationen de får från kreditupplysningen vilket gör det möjligt för dig att låna från flera långivare samtidigt. Din kreditvärdighet hålls dessutom uppe när du lånar utan UC.

Det är även en större risk för långivaren vid lån utan UC då långivaren inte vet hur din situation ser ut. Situationen kan bidra till ett dyrare lån i form av högre räntor. De metoder som används för insamling av information om dig som låntagare är dock likvärdig mellan kreditupplysningsföretagen. Ännu en nackdel med att välja att låna utan UC är att du inte kan låna en hur stor summa som helst. Då lån utan UC är en större risk för långivaren ligger lånetaket på 50 000 kr hos de flesta långivarna.

Så påverkar UC vilken ränta du får

  • UC har information om alla svenskars lån och skulder
  • Banker hämtar information om dig hos UC innan de lånar ut pengar
  • Många låneansökningar inom kort tid gör att dina chanser till en bra ränta försämras
Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Samla dina lån och pressa räntan

Vi på Advisa vill att alla ska betala så lite som möjligt för sina lån. Därför har vi samlat flera långivare som får konkurrera om att få dig som kund. Fyll i dina uppgifter för att komma igång!

Om oss – Advisa

Advisa är ingen bank, vi är låneförmedlaren som söker ditt lån hos flera långivare. Sedan starten 2011 har vi jämfört lån åt över 263 000 kunder. För din trygghet står Advisa under tillsyn av finansinspektionen.

Genom Advisa kan du

Oavsett om du vill ta ett nytt lån eller vill lösa befintliga lönar det sig att jämföra låneförslag från flera banker och andra långivare. Har du flera skulder kan du samla dessa i ett samlingslån för att öka chansen till bättre villkor.

  • Kostnadsfritt och du binder dig inte till något
  • Säker ansökan – vi hanterar uppgifter säkert
  • Lånejämförelse – vi står på din sida

Vanliga frågor och svar

Vad är UC?

UC, tidigare Upplysningscentralen, är Sveriges största företag för kreditupplysningar, och ägs huvudsakligen av flera av våra svenska storbanker. UC tillhandahåller information om svenskarnas lån och skulder.

Hur många kreditupplysningar från UC får jag ha?

Att ha många kreditupplysningar liggandes hos UC kommer att påverka din kreditvärdighet negativt och göra det svårt att få lån. Men det finns inget exakt siffra för hur många kreditupplysningar man kan ha innan det påverkar ens chanser, eftersom varje bank gör sin egen bedömning. Skicka in din ansökan via Advisa så får banker och långivare se din förfrågan, med bara en UC.

Hur kan jag se min UC?

Varje gång UC tar en kreditupplysning på dig skickas en kopia med all information till dig. Men genom tjänsten Min UC kan du också mot en kostnad se din kreditupplysning – utan att det påverkar din kreditvärdighet.

Hur kan jag se hur många kreditupplysningar jag har hos UC?

Varje kreditupplysning ligger kvar hos UC i tolv månader. För att se hur många kreditupplysningar som tagits på dig senaste året kan du beställa de uppgifterna på Min UC mot en kostnad.

Vad säger våra kunder?