Vilka är UC och vad gör de? | Advisa

Vilka är UC och vad gör de?

UC AB, även kallat Upplysningscentralen, bildades 1977 och ägs huvudsakligen av Nordea, SEB, Swedbank, Handelsbanken, Danske Bank och Länsförsäkringar Bank. UC är landets största kreditupplysningsföretag med huvudkontor i Stockholm och företaget tillhandahåller information om svenskars lån och skulder. Informationen samlas in från Skatteverket och flertalet finansinstitut. UC har numera även internationella kreditupplysningar.

Så påverkar UC din ränta

Varför behöver banker hämta information från UC?

Banker är tvungna att följa god kreditgivningssed och får därför inte låna ut pengar till dig om de inte tror att du kommer ha möjlighet att betala tillbaka lånet. De måste därför göra en så kallad kreditbedömning av dig som kund för att avgöra dina ekonomiska förutsättningar att kunna betala tillbaka lånet. Informationen bankerna får från UC via din kreditupplysning ger dem ett bra beslutsunderlag till om de kan låna ut pengar till dig och i så fall till vilken ränta.

Hur kan jag ta reda på vilken informationen UC har om mig?

Vill du veta vilka lån och skulder som finns registrerade på dig hos UC kan du beställa ett utdrag av din kreditupplysning via Min UC. Där kan beställa ett utdrag om året på din UC kreditupplysning. Skulle du även vilja ta reda på ditt kreditbetyg kan du antingen beställa ett utdrag eller abonnera på tjänsten.

Hur påverkar mina låneansökningar mitt kreditbetyg hos UC?

Ju fler låneansökningar du gör inom kort tid desto sämre kreditvärdighet får du hos UC. Det beror på att det finns ett glapp i systemet mellan när din låneansökan registrats och när banken rapporterat in din skuld till UC. Under tiden vet bankerna inte om du accepterat dina tidigare låneerbjudanden eller inte och därför försämras dina möjligheter till en bra ränta ju fler banker du går till. I praktiken innebär det att om du går till exempelvis sju banker inom kort tid vet inte den sjunde banken hur stor total skuld du verkligen har. Det gör att den sjunde banken tar en större risk än den första banken och kommer därmed erbjuda dig en högre ränta - eller inte erbjudande alls. Därför går det tyvärr inte att effektivt jämföra privatlån på egen hand i Sverige, utan man behöver använda andra jämförelsetjänster för att jämföra ränta och samtidigt bevara sin kreditvärdighet. Detta innebär att du kan få sämre villkor om du vill jämföra olika banker och söker lån hos dem samtidigt om du inte använder dig av en jämförelsetjänst.

Kan jag jämföra flera banker och andra långivare med endast en UC?

Om du ansöker om lån via en låneförmedlare som har ett samarbete med UC registreras endast en enda kreditupplysning på dig trots att flera banker och andra långivare jämförs. Då skickar låneförmedlaren iväg en och samma låneansökan till alla sina samarbetsbanker och andra långivare som då får dela på en och samma kreditupplysning på dig. På så vis kan du jämföra flera banker och andra långivare utan att försämra din kreditvärdighet.

Så påverkar UC vilken ränta du får

  • UC har information om alla svenskars lån och skulder
  • Banker hämtar information om dig hos UC innan de lånar ut pengar
  • Många låneansökningar inom kort tid gör att dina chanser till en bra ränta försämras