Ordlista:

Kreditvärdighet – vad är det och hur bedöms den?

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Så fungerar kreditvärdighet

Kreditvärdighet är ett mått på förmågan att betala sina skulder, så som lån och fakturor. Måttet används av långivaren (borgenären) för att bedöma betalningsförmåga hos låntagaren (gäldenären) och kan appliceras på såväl privatpersoner som företag och länder.

En hög kreditvärdighet innebär en låg risk att gäldenären inte fullföljer betalningarna på sina skulder och vice versa. Bedömningen görs oftast av kreditupplysningsföretag som till exempel UC.

Advisas tjänst:

 • Endast en kreditupplysning hos UC
 • Gratis och ej bindande
 • Jämför lån upp till 600 000 kr

Vad avgör hur kreditvärdig jag är?

Alla kreditupplysningsföretag använder olika modeller för att bedöma kreditvärdigheten. Dessa antaganden baseras på många års erfarenhet av riskbedömning där man kombinerar teorier med tidigare beteenden. De viktigaste faktorerna är:

 • Livssituation
 • Inkomst
 • Fasta utgifter
 • Nuvarande krediter och kredithistorik

 

så bedöms din kreditvärdighet
Källa: Veckans Affärer

 

Livssituation

När din kreditvärdighet bedöms utifrån din livssituation utvärderas hur pass stabil din situation är. Enkelt förklarat kan man säga att ett par med långa anställningar som bott i samma hus under en längre tid och har barnen utflugna inte förväntas göra några drastiska förändringar i sin ekonomi.

Har man däremot nyligen skaffat barn, är nygift eller nyskild ökar riskerna för större utgifter som kommer påverka ens ekonomiska situation. Exempelvis kan man dra slutsatsen att nygifta par snart kommer få nya utgifter i form av barn, hus och bil om det inte redan gjort det. Har man precis skiljt sig finns risken att kostnader för bodelningar och advokatkostnader kan skena iväg.

Inkomst

Bland inkomster inräknas inkomst från tjänst och inkomst från näringsverksamhet. Andra typer av inkomster såsom inkomstförsäkringar, a-kassa, bostads-, barn- eller andra typer av bidrag räknas inte in.

Fasta utgifter

De fasta utgifterna man har avgör hur mycket disponibel inkomst man har att röra sig med varje månad. Bland de fasta utgifterna brukar boendekostnaden vara den största och vanligaste utgiftsposten. Den totala boendekostnaden uträknas lite olika beroende på om man äger eller hyr sitt boende (se nedan). Utöver boendet görs en hel del generaliseringar gällande utgiftssidan. Att ha barn medför kostnader och ju fler barn ju högre kostnader. Genom att göra olika beräkningar räknar banken ut din lägsta disponibla inkomst och därmed om de tror att du har råd att betala tillbaka lånet.

Bostadsrätt*

 • Ränta
 • Amortering
 • El
 • Vatten
 • Försäkringar

* Gäller även villa & radhus

Hyresrätt

 • Hyra
 • El
 • Vatten

Nuvarande krediter och kredithistorik

Dina nuvarande krediter räknas in i dina fasta utgifter eftersom du måste betala ränta och amortera på dessa. Hur väl du skött dina betalningar på dina tidigare krediter påverkar också ditt kreditbetyg.

Kolla din kreditvärdighet

UC (tidigare Upplysningscentralen) driver en tjänst som heter Min UC. Tjänsten hjälper privatpersoner att få en tydligare överblick över sitt kreditbetyg. Hos Min UC får du beställa hem ditt kreditbetyg för en liten avgift. Det kallas för din UC-score.

Beställ en upplysning på dig själv här

Fyra snabba tips för hur du förbättrar din kreditvärdighet

Kan jag låna utan att kreditupplysning?

Det finns flera aktörer som marknadsför lån utan UC. UC är förkortning för Upplysningscentralen, ett kreditupplysningsföretag som ägs av storbankerna och som möjliggör att flera långivare kan dela på en och samma kreditupplysning.

Alla långivare måste enligt lag göra en kreditprövning på dig som låntagare. Detta görs för att skydda dig från misstaget att låna över dina tillgångar, vilket såklart även skyddar långivaren från risken att du inte har råd att betala tillbaka din skuld eller ränta i tid.

Det som menas med “lån utan UC” är istället att långivaren använder ett annat kreditupplysningsföretag än UC. I detta fall delar inte de olika företagen på informationen de får från kreditupplysningen.

Eftersom risken för långivaren är lite större när upplysningen inte delas med andra banker har dessa lån ofta lite högre ränta samt ett lånetak på 50 000 kr.

Vanliga frågor och svar

Vad betyder kreditvärdighet?

Kreditvärdighet är ett mått på din förmåga att betala dina skulder, så som lån och fakturor. Bedömningen görs oftast av ett kreditupplysningsföretag, till exempel UC.

Vad avgör min kreditvärdighet?

Din kreditvärdighet påverkas av faktorer som inkomst, boende, livssituation och andra lån och krediter. Den kan också påverkas negativt om du sökt många lån det senaste året.

Hur kan jag se min kreditvärdighet?

Upplysningscentralen (UC) har en tjänst som heter Min UC, där du kan beställa hem ditt kreditbetyg och se din kreditvärdighet.

Hur kan jag få bättre kreditvärdighet?

Du kan förbättra din kreditvärdighet genom att samla dina lån och krediter, betala räkningar i tid och säga upp outnyttjade krediter och kreditkort.

Vad säger våra kunder?