Kreditkort – lär dig om kreditkort och hitta det bästa kreditkortet för dig

Kreditkort är ett betalkort där du skjuter upp din betalning under en överenskommen kredittid. Vissa kort kommer med bonussystem där du tjänar poäng på dina köp – medan vissa har andra fördelar som till exempel försäkringar. Alla kreditkort har en räntefri period – men om du skjuter på betalningen får du betala ränta på dina kreditköp. Här kan du läsa mer om kreditkort och vad som är viktigt att tänka på innan du tecknar ett.

Vad är ett kreditkort?

Ett kreditkort är ett slags betalkort där du handlar på kredit. Det innebär att du köpen du gör inte dras från ditt bankkonto direkt, som med ett vanligt debetkort du har hos din bank. I stället betalar kreditkortsutgivaren – varpå du sedan får en faktura för dina samlade köp du gjort på kreditkortet i slutet av månaden.

Så fungerar ett kreditkort i praktiken

Rent teoretiskt kan du använda ditt kreditkort för de allra flesta köp du annars hade använt ditt vanliga bankkort till, både i fysiska butiker och på internet. Du kan ta ut pengar, oftast mot en avgift – och med vissa kreditkort kan du också betala fakturor.

Hur stor kredit du blir beviljad på kreditkortet beror på din kreditvärdighet – och din månadskredit styr hur mycket pengar du kan spendera på kreditkortet varje månad.

I slutet av månaden får du en faktura på alla dina köp som du gjort på kortet. Betalar du tillbaka hela beloppet direkt är betalningen räntefri – men väljer du att dela upp betalningen tillkommer ränta efter en viss period.

Möjlighet att skjuta upp betalning

En funktion som ofta finns hos kreditkort är att möjlighet att skjuta upp en betalning räntefritt. Oftast är krediten räntefri i 30–60 dagar. Efter den räntefria tiden har löpt ut lägger kreditkortsgivaren på en räntekostnad på kreditbeloppet.

Eftersom kreditkortsskulder brukar vara relativt låga belopp, och avbetalningstiderna långa i relation till kreditbeloppet innebär det ofta att man får mycket höga räntekostnader.

 

 

Kostar kreditkort pengar?

Så länge du alltid betalar av hela din kreditkortsräkning inom den räntefria perioden så betalar du inte ränta på dina köp du gör med kreditkortet.

Vissa kreditkort är avgiftsfria – medan vissa kommer med en årsavgift. Det kan också tillkomma avgifter för bland annat kontantuttag eller köp utomlands.

För- och nackdelar med kreditkort

Undrar du om kreditkort är något för dig? Här är det som brukar listas som de främsta för- och nackdelarna med kreditkort.

Fördelar

  • Du slipper ligga ute med pengar och kan sprida ut betalningen inom den räntefria perioden
  • Vissa kreditkort har bonussystem som ger poäng eller cashback – alltså en återbetalning – på dina köp
  • Vissa kreditkort kommer med ytterligare försäkringar – till exempel reseförsäkring eller försäkring mot bedrägerier.

Nackdelar

  • Risk för att spendera mer än du har råd med
  • Räntan blir hög om du inte kan betala inom den räntefria perioden
  • Att ha många kreditkort kan påverka din kreditvärdighet negativt.

Finns det något kreditkort som är bäst?

Det finns inget kreditkort som är bäst för alla. Istället beror det på vad det tilltänkta kreditkortet faktiskt ska användas till. Därför är det klokt att utgå från en topplista med de bästa kreditkorten per kategori. En sådan topplista innefattar ofta resekort, bonuskort, bensinkort och matkort.

Resekort

Ett resekort är ett kreditkort som ger dig möjlighet att tjäna in bonuspoäng som kan användas till resor. Du kan också få andra fördelar som till exempel att boka en resa för halva priset – eller andra förmåner såsom concierge service, lågt valutaväxlingspåslag och låga uttagsavgifter i bankomater. Till de bästa resekorten brukar ofta kreditkort kopplade till SAS eller Norwegian räknas till.

Läs också: Kreditkort utan valutapåslag

Bonuskort

Ett bonuskort är ett kreditkort som ger bonuspoäng eller cashback (återbäring) när du handlar i vanliga butiker.
De bästa bonuskorten ger ofta en återbäring på cirka 1 – 2 % av beloppet man handlar för. Ett köp på 2 000 kr ger således 20 – 40 kronor tillbaka till kreditkortsinnehavaren.

Läs också: Kreditlån

Bensinkort

Ett bensinkort är ett kreditkort som ger dig rabatt vid tankning av bensin, biogas eller diesel. Ofta får man som innehavare en rabatt på 15 – 30 öre per tankad liter.
De bästa bensinkorten innefattar utöver en generös rabatt ofta försäkringar relaterat till bilägande, t.ex. en tanka-fel-försäkring.

Matkort

Ett matkort är ett kreditkort som ger dig cashback eller bonuspoäng när du handlar hos en specifik matkedja. De populäraste korten i Sverige för detta är ICA Mastercard och Coop Mastercard.
De bästa matkorten ger dig 0,5 – 5,5 % bonus på köp och innehåller som regel även bra försäkringar för vardagligt användande.

Här finner du en topplista med de bästa kreditkorten per kategori.

Är kreditkort verkligen räntefria?

En av de främsta anledningar till att man handlar med kreditkort är att man kan samla sina utgifter på ett kort och betala av allt på samma faktura. Dessutom kan man skjuta upp betalningen helt kostnadsfritt. Sant? Delvis.

Det finns olika typer av kort, vissa är kostnadsfria att skaffa medan andra har en årskostnad. Sedan kan det tillkomma andra kostnader som avi- och fakturaavgifter, samt ränta.

Räntan tillkommer om du inte betalar din skuld inom kreditkortets räntefria period. Då kommer ränta att börja tas på beloppet du har i skuld till kortutgivaren. Betalar du din faktura direkt så är kreditkortet oftast helt räntefritt.

Glöm inte att räkna med alla kostnader kopplade till kortet

Men du behöver även räkna med övriga avgifter kopplat till kortet i beräkningen för att få fram vilken effektiv ränta du betalar. Den effektiva räntan går upp ganska mycket om det finns löpande kostnader för kortet.

Så även om du har ett kreditkort med bonus eller andra rabatter – tänk till en gång extra innan du tecknar ett kreditkort och se om poängsystemet verkligen lönar sig för dig.

Att ha många kreditkort påverkar din kreditvärdighet

Det är inte ovanligt att man samlar på sig flera kreditkort över åren. Samtidigt är det få som känner till att det påverkar deras kreditvärdighet till det sämre. Anledningen till det är att kreditgivarna ser en risk i att en person har möjligt att ta höga kreditbelopp under en kort period vilket kan sluta illa för båda parter. Därför är det viktigt att man säger upp kreditkort och avbetalningskonton när man har slutat använda dem.

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Alternativ till kreditkort

Som du nu förstått vid det här laget är kreditkort inget bra alternativ till att låna pengar, på grund av en väldigt hög effektiv ränta. Behöver du ta ett lån bör du i stället överväga ett vanligt privatlån.

Advisa låter dig jämföra räntor på privatlån helt kostnadsfritt. Precis som när du jämför priser på hotell, prylar eller resor så kan det löna sig att jämföra låneräntor. Sedan starten 2011 har Advisa hjälpt över 263 000 jämföra lån.

Jämförelsen ger dig svar på några minuter och är sedan aktiv i 30-dagar, vilket. ger dig gott om tid att fundera över ditt beslut.  Jämförelsen är ej är bindande och att vi står under tillsyn av finansinspektionen – allt för din trygghet. Om du har frågor så finns vår kundtjänst tillhanda för att göra processen så enkel som möjlig för dig.

Samla kreditkortsskulder

Om du redan dragit på dig flera kreditkortsskulder, eller andra smålån, som du har svårt att betala kan vi hjälpa dig med att samla dessa till en lägre ränta. Ange att du vill samla lån i din ansökan eller kontakta oss så hjälper vi dig.

Advisas tjänst:

  • Gratis och ej bindande
  • Alla långivare delar på en och samma kreditupplysning
  • Jämför privatlån upp till 600 000 kronor

Advisa samarbetar med 40 långivare

SEB logotyp
Bank Norwegian logotyp
IKANO Bank logotyp
Visa fler långivare
Vad säger våra kunder?