Kreditkort:

Kreditkort utan avgift – 5 populära kort utan årsavgift

Funderar du på att skaffa ett kreditkort? Marknaden för kreditkort är stor och många lockas av möjligheten till ett kreditkort utan årsavgift. Men vad innebär det egentligen, och vilka för- och nackdelar finns? Här kikar vi närmare på kreditkort utan årsavgift.

I den här artikeln får du lära dig om:

  • Kreditkort utan årsavgift
  • Fördelar och nackdelar
  • Krav för att få kredit

Har du redan koll på hur kreditkort utan avgift fungerar? Hoppa hit för att jämföra 5 populära kreditkort utan årsavgift.

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Vad är ett kreditkort utan avgift?

När du väljer ett kreditkort utan avgift innebär det att kortet inte har någon årsavgift och att du äger själva kortet helt gratis. Men det innebär inte att det är helt kostnadsfritt. Typiska kostnader är ränta, växlingsavgifter och aviavgifter. Kortet börjar alltså kosta när du använder det.

Vad skiljer ett kreditkort från ett bankkort?

När du handlar med ett bankkort eller debetkort dras pengarna direkt från det bankkonto kortet är knutet till. Även dessa kort kan ha så kallad kortkredit. Om du i stället använder ett regelrätt kreditkort får du hem en månadsfaktura – pengarna dras alltså inte direkt utan fungerar som ett lån.

Olika sorters kreditkort utan avgift

Det finns mängder av kreditkort utan avgift att välja mellan, och det som främst skiljer dem åt är deras specifika inriktning. Här är några av de vanligaste:

Medlemskort

Butikskedjor och medlemsklubbar erbjuder ofta den här typen av kreditkort till sina medlemmar. Förmånen består av rabatter och exklusiva erbjudanden. Ett exempel på ett medlemskort är det från OKQ8, som du kan läsa mer om längre ner i artikeln.

Matkort

Livsmedelskedjor erbjuder ofta kreditkort som ger dig bättre priser på livsmedel och andra belöningar. Ett exempel på matkort utan avgift är det från Coop, som är gratis första året.

Flygbonuskort

Att handla med kreditkort och tjäna in flygmil är en klassiker. Dessa kan användas som betalningsmedel för flygbiljetter, hotell och annat reserelaterat. Ett exempel på ett kreditkort utan avgift från ett flygbolag är det från Bank Norwegian. Här kan du läsa mer om de bästa kreditkorten för resor.

Läs också: Kreditkort utan valutapåslag

Vilka grundkrav finns det för att få ett gratis kreditkort?

Olika kortutgivare har olika krav och det är något du behöver tänka på när du jämför kort. Du måste enligt lag ha fyllt 18 år för att få handla på kredit. Ytterligare krav kan inkludera fast årsinkomst, specifik inkomstnivå, avsaknad av betalningsanmärkningar eller att du har svenskt medborgarskap.

När du söker ett kreditkort – oavsett om det är gratis eller inte – kommer en kreditupplysning via UC tas. Det finns i dagsläget inga kreditkort utan UC.

Välj utifrån personliga behov

Nästan alla kreditkort kan göra det möjligt för dig att spara in pengar. Vissa kort utan årsavgift inkluderar exempelvis avbeställningsskydd och extra reseförsäkringar som du får tillgång till när du handlar med kortet.

Andra förmåner kan vara bonusprogram där du får poäng baserat på dina köp, vilka sedan kan användas som betalning. Innan du väljer ett kort bör du tänka igenom var och vad du vill använda det till.

Du bör också vara medveten om att kreditkort kan bli väldigt dyra om du inte betalar räkningen i tid, eftersom räntan då ofta blir väldigt hög. Spendera bara pengar på kreditkort som du vet att du kan betala tillbaka inom den räntefria perioden!

Läs också: Två kort till gemensamt konto? Så fixar du det

För- och nackdelar med kreditkort utan årsavgift

Att slippa betala årsavgift låter så klart bra. Men du kan aldrig räkna med samma förmåner som när du betalar lite extra för ett premiumkort. Här är de främsta för- och nackdelarna med kreditkort utan årsavgift:

Fördelar

Ett kreditkort utan årsavgift är billigare

Om du sällan handlar med kreditkort är en årsavgift på flera tusen kronor för ett premiumkort en onödig utgift. Dessutom kommer även många kreditkort utan årsavgift med förmåner och bonussystem.

Enkelhet

Att ha ett gratis kreditkort till hands vid behov och oförutsedda utgifter kan vara praktiskt. Att slippa tänka på avgifter är ett extra plus.

Nackdelar

Begränsade förmåner

Medan dyra premiumkort kan ge dig fri tillgång flyglounger världen över och generösa resebonusar, har kreditkort utan årsavgift ofta blygsammare bonusar och förmåner.

Tillkommande avgifter

Frånvaron av årsavgiften kompenseras ibland av en högre räntesats på din utnyttjade kredit. Dessutom kan aviavgifter, valutapåslag och uttagsavgifter vara högre på ett gratis kreditkort.

Ett kreditkort påverkar din kreditvärdighet

Den beviljade krediten kommer att synas när någon gör en kreditupplysning på dig hos UC. Om du vill ta andra lån kommer banken eller långivaren att ta med krediten i sin helhetsbedömning, vilket kan påverka dina lånechanser. De krediter du inte använder bör därför avslutas – något som är lätt att glömma om kortet inte kostar dig en krona.

Vilka förmåner kommer med ett kreditkort utan årsavgift?

Förutom att du slipper betala årsavgift, bör ett bra gratis kreditkort ha en lång räntefri period. Det innebär att du får möjlighet att betala dina köp under en längre tid utan extra kostnad.

Många av de mest populära kreditkorten kommer också med förmåner som reseförsäkringar, garantier och belöningssystem.

Vad innebär reseförsäkringen på ett kreditkort?

Vid kreditkortsbetalning för resor kan exempelvis avbeställningsskydd ingå. Det handlar oftast inte om någon heltäckande reseförsäkring utan fungerar som ett tillägg till hemförsäkringens reseskydd.

Men vissa kreditkort har generösare reseförsäkringar än andra. Du kan exempelvis få ersättning för försenade flyg eller borttappat bagage.

Vad innebär allriskförsäkring och förlängd garanti?

Vid köp med kort kan du få allriskförsäkring och förlängd garanti. Allrisk täcker oväntade skador, medan garantin förlänger tillverkarens garanti med ett år.

5 populära kreditkort utan årsavgift 2024

Bland de många kreditkort utan årsavgift som erbjuds på marknaden återfinns några av de mest populära valen oavsett vilken webbplats du besöker. Här är några av konsumentfavoriterna 2024:

Re:member Flex

Re:member Flex är ett kort som passar många. Det kan användas över hela världen och har 56 dagars räntefri kredit. Dessutom får du upp till 25 % rabatt i över 300 onlinebutiker. Nackdelen är att kortet inte har något bonussystem.

Bank Norwegian

Detta kreditkort har en räntefri period på 45 dagar, bonus på upp till 10 % på alla köp, och omfattande försäkringar utan extra kostnad, däribland en bra reseförsäkring. Ett förmånligt kreditkort utan avgift utomlands. En nackdel är att räntan vid delbetalning blir hög.

Coop Mastercard

Det här populära kortet ger hög matåterbäring, upp till 5,5 poäng per krona, och kombinerar medlems-, betal- och kreditfunktioner. Utanför Coop är dock bonusen mindre och kortet är bara gratis första året.

Marginalen Gold

Det här kreditkortet riktar sig till dig som vill ha omfattande försäkringar, inklusive allrisk, reseförsäkring och självriskeliminering för bilen. Du får även 50 räntefria dagar och möjlighet att delbetala köp över 5 000 kr. Avsaknad av eget bonussystem, valutapåslag och uttagsavgift är nackdelarna.

OKQ8 Kreditkort

Det här kreditkortet från Sveriges största bensinkedja kommer med generösa drivmedelsrabatter och kan användas på en mängd stationer landet runt.

Kortet har även attraktiva bonusar på exempelvis hyrbilar och biltvätt samt en hög inlåningsränta. Det saknar dock Tanka-fel försäkring och avgifterna vid utlandsanvändning är höga.

Innan du skaffar ett kreditkort utan avgift

Precis som när du tar andra lån bör du alltid se till att du verkligen har råd med ett kreditkort. Granska din ekonomi samt räntor och avgifter för kortet. Jämför alltid bankernas villkor och se till att kreditkortet du väljer matchar dina behov och användningsområden.

Vanliga frågor och svar – Kreditkort utan avgift

Är kreditkort utan årsavgift alltid sämre?

Inget kreditkort är bäst för alla. Genom att jämföra kort kan du hitta ett med de förmåner som passar just dig. Det kan mycket väl vara ett kreditkort utan årsavgift.

Vad är en bra räntefri period på ett kreditkort?

När du betalar med kreditkort får du dina köp samlade på en månadsfaktura. Den genomsnittliga tiden för att betala fakturan är 35 dagar. Allt längre än så kan räknas som en riktigt bra räntefri period.

Vad händer med ett kreditkort jag inte använder?

Självklart kan du ha ett kreditkort utan årsavgift liggande utan att det kostar dig en krona. Men kom ihåg att alla krediter påverkar din kreditvärdighet hos andra låntagare. Dessutom kan du bli av med bonusar och cashback om kortet inte används.

Går det att ta ut pengar i bankomat med ett kreditkort?

Ett kreditkort kan användas för att handla online och i butiker samt för att ta ut pengar i bankomater. Det fungerar alltså precis som ett vanligt bank- eller debetkort, bortsett från att beloppet du använder samlas på en faktura varje månad. Med vissa kreditkort kan det dock tillkomma en uttagsavgift för att ta ut pengar i bankomat.

Advisa samarbetar med 40 långivare

SEB logotyp
Bank Norwegian logotyp
Visa fler långivare