Kreditkort:

Kreditkort utan UC – finns det?

Med ett kreditkort utan UC menar man ett kreditkort som du ansöker om utan att en kreditupplysning tas hos UC. Något sådant finns inte i Sverige i dag, eftersom alla svenska kreditkortsutgivare använder sig av UC för kreditupplysning. Läs mer om hur det fungerar här.

Vad menar man med kreditkort utan UC?

Rent teoretiskt skulle ett kreditkort utan UC innebära ett kreditkort som du kan söka utan att en kreditupplysning tas hos UC. I stället skulle kreditkortsutgivaren använda ett annat företag än UC för att göra en kreditprövning, till exempel Creditsafe, Bisnode eller något annat kreditupplysningsföretag.

Kan man ansöka om kreditkort utan UC?

Kreditkort utan UC finns alltså inte på marknaden i dag. Samtliga aktörer som erbjuder kreditkort använder sig av UC för att göra en kreditprövning på dig innan kreditkortet kan beviljas.

Det är delvis för din säkerhet, eftersom kreditkortet är ett slags lån som kan kosta mycket pengar i längden om du inte kan betala tillbaka dina skulder i tid.

Varför skulle man vilja ha ett kreditkort utan UC?

Det finns många kreditgivare i Sverige som marknadsför lån utan UC. De lyfter ofta fördelar som att din kreditvärdighet hos UC inte påverkas samt att det är lättare att få lånet beviljat.

Men det är bara halva sanningen. Ofta kommer lån utan UC med betydligt kortare löptider, samt högre ränta och avgifter.

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Vad finns det för alternativ till kreditkort utan UC?

Ett alternativ till att försöka få ett kreditkort utan UC är att söka ett kreditkort med UC. Blir du inte beviljad ett kreditkort är det ofta av en god anledning. Då kan det vara bättre att se över sin ekonomi för att inte riskera att överbelåna sig.

Du bör heller inte söka om flera kreditkort på kort tid, eftersom många kreditupplysningar hos UC försämrar din kreditvärdighet.

Sök inte kreditkort i stället för lån

Som vi nämnde tidigare bör kreditkort aldrig användas som alternativ till att låna pengar. Det stämmer att kreditkort normalt har en räntefri period – men skulle du misslyckas med att betala tillbaka hela beloppet inom den perioden så blir oftast räntan väldigt hög.

Står du inför en oväntad utgift är det då bättre att jämföra ett vanligt privatlån. Det ger oftast lägre ränta till en mer rimlig återbetalningstid.

Läs också: Kreditkort utan valutapåslag

Jämför långivare med endast en upplysning via UC

Hos oss jämför du upp till 40 långivare med endast en kreditupplysning via UC, för att få så låg ränta som möjligt på ditt lån. Det går att låna så lite som 5 000 kronor.

Men kom ihåg att bara låna pengar om du måste, kan du spara ihop till pengarna är det alltid bättre.

Betalkort utan UC

Ett annat alternativ till kreditkort utan UC är att skaffa ett vanligt betalkort. Det finns flera aktörer som erbjuder betalkort utan UC – men som ändå kan ha vissa fördelar likt ett kreditkort.

Med betalkort menar vi alltså ett debetkort, där du först måste sätta in pengar på ett konto för att kunna betala för det. Ett exempel på ett sådant betalkort är Revolut.

Läs också: Bästa kreditkortet för resor

Varför används UC till kreditkort?

Som vi redan nämnt innebär ett kreditkort ett slags lån. Därför är det både i ditt och kortutgivarens intresse att ett kreditkort inte beviljas till den som inte har råd att betala tillbaka krediten i slutet av månaden.

UC är Sveriges överlägset största och mest anförtrodda kreditupplysningsföretag, som anlitas av alla storbankerna. Därför är det naturligt att UC även sköter kreditprövningen hos kreditkortsutgivare – eftersom en grundlig kreditprövning krävs innan ett kreditkort kan beviljas.

Läs också: Betala räkningar med kreditkort

Vanliga frågor och svar – Kreditkort utan UC

Finns det kreditkort utan UC?

Nej, kreditkort utan UC finns inte i Sverige. Samtliga kreditkortsaktörer tar en kreditupplysning via UC när du ansöker om ett kreditkort.

Vilka kreditkort är enklast att få?

En individuell kreditprövning görs alltid när du söker ett kort, och därför går det inte att säga att ett visst kreditkort är lättast att få. Men generellt kan man säga att desto lägre kreditgräns kortet har desto lättare bör det vara att bli beviljad kortet.

Advisa samarbetar med 40 långivare

SEB logotyp
Bank Norwegian logotyp
IKANO Bank logotyp
Visa fler långivare