Kreditkort:

Kan man betala räkningar och fakturor med kreditkort?

Har du nyligen skaffat ett kreditkort och undrar om du kan betala räkningar med det? Svaret är ja – det går i många fall att betala en faktura eller räkning med ett kreditkort. Här berättar vi hur det går till, samt vad som är viktigt att tänka på innan du betalar en faktura med ett kreditkort.

OBS! Att betala räkningar med kreditkort kan vara smidigt för den som vill tjäna in bonuspoäng eller tycker det är bekvämt att samla sina månadsbetalningar på en och samma faktura.

Men att betala fakturor och räkningar med kreditkort bör inte göras till en vana för att skjuta upp betalningar. Betalar du inte kreditkortsräkningen inom den räntefria perioden blir ofta räntan väldigt hög – och risken att hamna i en skuldfälla är hög.

Kontakta då hellre företaget som du fått räkningen från och se om du kan skjuta upp den tills du kommit på fötter igen. Har du svårt att betala dina skulder kan du också kontakta oss för hjälp med att samla dina lån till lägre ränta.

Betala faktura med kreditkort – 3 sätt att göra det på

Önskar du att betala en faktura med ditt kreditkort finns det ett par vägar att gå. Här är de vanligaste:

1. Betala fakturan direkt med kreditkortet

Vissa kreditkort har i dag stöd för att betala fakturor med kreditkortet. I dessa fall loggar du in hos din kreditkorsgivare och betalar räkningen därifrån – ungefär som du annars hade gjort hos din egen bank.

Kreditkort du kan betala fakturor med

Några exempel på kreditkort med stöd för detta är kort från American Express, Marginalen Bank, Bank Norwegian och Resurs Bank. Har din kreditkortsutgivare den funktionen brukar det vara det absolut smidigaste sättet att betala räkningar med kreditkort på.

Du bör dock vara medveten om att du i vissa fall inte tjänar bonuspoäng eller cashback när du betalar räkningar med kreditkortet. Läs på kring villkoren för vad som gäller för just ditt kort.

2. Överför pengar från kreditkort till din bank för att betala räkningen

Ett annat sätt kan vara att föra över pengar från ditt kreditkort till ditt bankkonto – för att sedan betala räkningen från din bank precis som vanligt.

De allra flesta kreditkort erbjuder den typen av överföring till bankkonton. Nackdelen är att det kan ta ett par dagar att överföra pengarna, samt att många kreditkortsutgivare räknar den typen av överföring som ett uttag, och en uttagsavgift därför tillkommer.

Det kommer heller inte räknas som ett köp som du får bonuspoäng eller cashback på.

Läs också: Bästa kreditkortet för resor

3. Ta hjälp av en extern tjänst

Det finns även företag som riktar sig mot att hjälpa den som vill betala fakturor med hjälp av ett kreditkort. Via den externa tjänsten görs då betalningen som ett vanligt köp på ditt kreditkort – varpå företaget betalar fakturan åt dig. Exempel på sådana företag är Billhop och Betalo.

En fördel med att använda ett externt företag för att betala faktura med kreditkort är att du tjänar bonuspoäng eller cashback på betalningen som ett vanligt köp. Men en nackdel är kostnaden – då dessa företag tar betalt i en procentandel av betalningen. Vanligtvis kostar det uppåt 4 % av den totala summan.

Läs också: Kreditkort utan UC – finns det?

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Alternativ till att betala räkningar med kreditkort

Att betala en faktura med kreditkortet kan verka vara ett smidigt sätt att skjuta en betalning på framtiden. Men görs detta till en vana är risken stor att hamna i en skuldfälla.

Har du skulder som du har svårt att betala kan det i stället vara en god idé att se om du kan samla dessa till en lägre ränta. En lägre månadskostnad på ditt lån kan göra stor skillnad i din privatekonomi och göra det lättare att klara av månadens fakturor utan att behöva ta hjälp av ett kreditkort.

Kontakta oss, eller ansök i formuläret för att jämföra samlingslån från upp till 40 banker och långivare helt kostnadsfritt.

Varför betala faktura med kreditkort?

Det kan finnas flera anledningar att vilja betala en räkning med ditt kreditkort. Här är några vanliga:

  • För att tjäna bonuspoäng eller cashback på kreditkortet. Läs mer om kreditkort med bonus
  • Om en oväntad utgift dykt upp ger det möjlighet att skjuta på betalningen inom den räntefria perioden för kreditkortet
  • För att samla flera utgifter på kreditkortsfakturan som betalas i slutet av månaden

Samtidigt kan det också komma med några nackdelar, till exempel:

  • Du måste ofta betala en avgift
  • Det finns en risk att du spenderar mer pengar med kreditkortet än du har råd med
  • Risk att hamna i en skuldfälla om det görs till en vana.

Är du inte säker på att du kommer att kunna betala kreditkortsfakturan inom den räntefria perioden bör du inte använda ditt kreditkort till att betala räkningar.

Behöver du hjälp med dina lån och skulder? Våra rådgivare finns alltid tillgängliga ett samtal bort.

Läs mer: Skuldfinansiering

Vanliga frågor och svar – Betala faktura med kreditkort

Hur betalar man en faktura med kreditkort?

Har du ett kreditkort med stöd för att betala räkningar direkt i appen eller på sajten är det ofta smidigt att göra där. I annat fall brukar du kunna föra över pengar från kreditkortet till din egen bank, för att sedan betala fakturan. Det kan dock göra att det tillkommer en uttagsavgift.

Vilka kreditkort kan man betala fakturor med?

Kreditkort som har stöd för att betala räkningar direkt i appen är till exempel kort från American Express, Bank Norwegian, Resurs Bank och Marginalen Bank.

Advisa samarbetar med 40 långivare

SEB logotyp
Bank Norwegian logotyp
IKANO Bank logotyp
Visa fler långivare