Är du shoppingberoende? Testa dig själv!

man sitter vid dator och betalar med kort

Alltså, de där skorna. De är ju bara så sjukt snygga. Inte kan man väl gå miste om dem? De kommer definitivt inte att finnas med på rean, inte ens säkert att de finns kvar i morgon. Det är bäst att köpa dem nu när man har chansen. Eller de där trådlösa hörlurarna, med perfekt ljudåtergivning. Man bara måste ha dem.

Vi lever i en köpkultur

Förr i tiden handlade man när man behövde något. Numera är själva shoppingen ett nöje – vi handlar inte en ny tröja bara för att den gamla har blivit utsliten utan för att den är snygg och för att det är kul att shoppa.

Beroende

Och det är det ju! Men för många har det blivit obalans i shoppandet. När pengarna rasslar iväg så att man inte har råd med räkningarna, när man vaknar med ångest efter att ha köpt den där svindyra klänningen – då är det inte lika roligt längre.

Antalet människor som är köpberoende i Sverige är okänt, men det är många. Mönstret är detsamma som vid andra typer av missbruk: längtan efter att få den där kicken, lyckan och ruset när man får den och så ofta ångesten eller tomheten som kommer efteråt.

Testa dig själv

Är du shoppingberoende? Här är några påståenden för att testa dig själv.

Om de flesta stämmer för dig kan det hända att du har, eller håller på att utveckla, ett köpberoende:

  1. Jag handlar ofta för mer än jag egentligen har råd med.
  1. Jag får en kick när jag handlar något.
  1. Jag tänker mycket på vad jag ska köpa.
  1. Jag berättar inte alltid för min partner hur mycket jag har handlat för.
  1. Jag köper saker eller kläder som jag inte behöver.
  1. Jag missar inte en rea.
  1. Ett tag efter jag har shoppat kan det kännas tomt och ibland får jag ångest.

 

Hur blir man av med beroendet?

Det finns nästan alltid bakomliggande orsaker till beroende och missbruk. Många gånger handlar det om att vi försöker fly ifrån eller döva något som inte känns bra. Det kan vara dålig självkänsla eller kontrollförlust, behov i vardagen som inte blir tillgodosedda, en relation som inte fungerar, depression eller stress.

För att på riktigt bli av med beroendet behövs tre saker:

Det ena är att ta reda på vad det egentliga problemet är och komma tillrätta med det.

Det andra är att hitta tekniker för att hantera suget när det kommer. Beroende är en stark kraft, det räcker inte alltid med att bara ”skärpa sig”.

De här två första sakerna kan du få hjälp med i terapi.

Det tredje som behövs är din egen beslutsamhet och motivation. Tro på dig själv! Du kan, och du förtjänar att må bra.

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Vi på Advisa vill att alla ska betala så lite som möjligt för sina lån. Därför har vi samlat flera långivare som får konkurrera om att få dig som kund. Fyll i dina uppgifter för att komma igång!

Om oss – Advisa

Advisa är ingen bank, vi är låneförmedlaren som söker ditt lån hos flera långivare. Sedan starten 2011 har vi jämfört lån åt över 263 000 kunder. För din trygghet står Advisa under tillsyn av finansinspektionen.

Genom Advisa kan du

Oavsett om du vill ta ett nytt lån eller vill lösa befintliga lönar det sig att jämföra låneförslag från flera banker och andra långivare.

  • Kostnadsfritt och du binder dig inte till något
  • Säker ansökan – vi hanterar uppgifter säkert
  • Lånejämförelse – vi står på din sida
Vad tycker våra kunder?