8 tips på hur du lyckas få nytt jobb som 50-plussare

Sugen på att byta jobb eller karriär vid 50 års ålder? Vi ger dig 8 bra tips och önskar dig lycka till på vägen. Det är aldrig för sent att följa sina drömmar!

kvinna sitter mellan två män

Åldersdiskriminering tillsammans med försämrat självförtroende kan leda till att arbetssökande över 50 har svårt att få ett nytt jobb. Vi ger dig karriärtipsen som kan hjälpa dig i ditt jobbsökande.  

Visa framfötterna

Trots en växande gig-ekonomi där seniorer blivit lite av en favorit hos den svenska arbetsgivaren behöver du som 50-plussare visa framfötterna. Det är inte bara arbetsgivarna och samhällets värderingar som styr den negativa trenden. Arbetssökaren själv bär stort ansvar i jobbsökandet och kan inte leva på endast gamla meriter. Det är viktigt att visa nyfikenhet och en vilja att ta till sig nya arbetsuppgifter. Detta gäller oberoende om du vill byta arbetsområde på din nuvarande arbetsplats eller byta jobb helt och hållet.

Kompetensutveckla dig

Det råder kompetensångest bland många arbetssökande som bygger på frågor om att räcka till och att hålla en viss standard. Kompetensutveckling är en viktig faktor och kan innebära exempelvis en kortare nätutbildning eller en universitetsutbildning. Kompetensutveckling bidrar till mer kunskap, ett större nätverk och mer energi att fortsätta med sitt jobbsökande.

Håll igång

Du som arbetssökande måste hålla dig aktiv. Du kan marknadsföra dig på flera hundra olika jobbsajter och även på sociala medier. Hur du väljer att göra är upp till dig men ett tips är att ha en stark LinkedIn-profil där du kan ladda upp ett CV och trycka på dina styrkor och färdigheter. Öva in en kort presentation om dig själv, vem du är och vad du kan bidra med till arbetsplatsen du söker. Detta kommer underlätta vid potentiella intervjuer. Om du även är en person som finner det ansträngande att prata om dig själv i mindre formella sammanhang är det ännu ett tecken på att du bör öva. Självförtroende är a och o.

Fördelar med ett nätverk

Ett bra nätverk är svårslaget då det hjälper dig att skaffa ett nytt jobb eller position på din nuvarande arbetsplats. En stor fördel med 50års åldern är för det flesta ett större nätverk att kunna dra nytta av vid ditt jobbsökande.

Nedan listar vi 8 tips till dig som är över 50 som söker jobb

 1. Planera din karriär: Fundera på vem du är idag, vad vill du och åt vilket håll? Sätt upp mål, gör en plan och följ den på en daglig basis.
 2. Planera ditt jobb: Samma som ovan, gör en plan för vad du vill göra. Vill du stanna kvar där du är, vad krävs då? Vill du byta jobb, karriärinriktning eller bransch, vad krävs i så fall? Ett råd är att göra en plus- och minuslista.
 3. Nätverka: Bygg upp ett starkt nätverk inom den bransch där du vill jobba. Kom ihåg vilken stark inverkan ett bra nätverk har.
 4. LinkedIn: Håll din LinkedIn-profil uppdaterad där du tydligt framhäver dina kunskaper, erfarenheter, styrkor och färdigheter. Använd LinkedIn för att söka jobb, nätverka och synas.
 5. Kompetensutvecklas: Utveckla dina kunskaper, visa att du är intresserad och samtidigt få nya kontakter och energi.
 6. Styr din ansökan: Du kan vinkla din ansökan där du lyfter fram dina egenskaper på ett smart sätt. Kompetent och nyfiken jurist låter bättre än att säga ”erfaren” jurist som för tankarna till ålder.
 7. Visa tydligt vad du vill: Visa att du är villig att kompetensutveckla dig och att du har ett driv att utvecklas inom den bransch du befinner dig inom.
 8. Var flexibel: Flexibilitet och ett öppet sinne för olika anställningsformer är vad som krävs som 50-åring idag.

Källa: https://www.aftonbladet.se/minekonomi/a/EWq1xG/sa-lyckas-du-fa-nytt-jobb-nar-pensionen-narmar-sig

Ansök smidigt på nytt med tidigare uppgifter
Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på {totalAmount} kr med {repaymentTimeYears} års löptid, nominell ränta {interestRate} % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan {apr} %. Totalt belopp att betala: {totalCost} kr. Månadskostnad: {monthlyCost} kr fördelat på {numPayments} betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 29,99%. Räntespann mellan: 3,06% - 29,99% (Uppdaterat januari 2021).

Vi på Advisa vill att alla ska betala så lite som möjligt för sina lån. Därför har vi samlat flera långivare som får konkurrera om att få dig som kund. Fyll i dina uppgifter för att komma igång!

Om oss – Advisa

Advisa är ingen bank, vi är låneförmedlaren som söker ditt lån hos flera långivare. Sedan starten 2011 har vi jämfört lån åt över 263 000 kunder. För din trygghet står Advisa under tillsyn av finansinspektionen.

Genom Advisa kan du

Oavsett om du vill ta ett nytt lån eller vill lösa befintliga lönar det sig att jämföra låneförslag från flera banker och andra långivare.

 • Kostnadsfritt och du binder dig inte till något
 • Säker ansökan – vi hanterar uppgifter säkert
 • Lånejämförelse – vi står på din sida

Vad tycker våra kunder?