8 tips på hur du lyckas få nytt jobb som 50-plussare

Grupp av unga och äldre kandidater som väntar på en jobbintervju

Åldersdiskriminering tillsammans med försämrat självförtroende kan leda till att arbetssökande över 50 har svårt att få ett nytt jobb. Vi ger dig karriärtipsen som kan hjälpa dig i ditt jobbsökande.  

Visa framfötterna

Trots en växande gig-ekonomi där seniorer blivit lite av en favorit hos den svenska arbetsgivaren behöver du som 50-plussare visa framfötterna. Det är inte bara arbetsgivarna och samhällets värderingar som styr den negativa trenden. Arbetssökaren själv bär stort ansvar i jobbsökandet och kan inte leva på endast gamla meriter. Det är viktigt att visa nyfikenhet och en vilja att ta till sig nya arbetsuppgifter. Detta gäller oberoende om du vill byta arbetsområde på din nuvarande arbetsplats eller byta jobb helt och hållet.

Kompetensutveckla dig

Det råder kompetensångest bland många arbetssökande som bygger på frågor om att räcka till och att hålla en viss standard. Kompetensutveckling är en viktig faktor och kan innebära exempelvis en kortare nätutbildning eller en universitetsutbildning. Kompetensutveckling bidrar till mer kunskap, ett större nätverk och mer energi att fortsätta med sitt jobbsökande.

Håll igång

Du som arbetssökande måste hålla dig aktiv. Du kan marknadsföra dig på flera hundra olika jobbsajter och även på sociala medier. Hur du väljer att göra är upp till dig men ett tips är att ha en stark LinkedIn-profil där du kan ladda upp ett CV och trycka på dina styrkor och färdigheter. Öva in en kort presentation om dig själv, vem du är och vad du kan bidra med till arbetsplatsen du söker. Detta kommer underlätta vid potentiella intervjuer. Om du även är en person som finner det ansträngande att prata om dig själv i mindre formella sammanhang är det ännu ett tecken på att du bör öva. Självförtroende är a och o.

Fördelar med ett nätverk

Ett bra nätverk är svårslaget då det hjälper dig att skaffa ett nytt jobb eller position på din nuvarande arbetsplats. En stor fördel med 50års åldern är för det flesta ett större nätverk att kunna dra nytta av vid ditt jobbsökande.

Nedan listar vi 8 tips till dig som är över 50 som söker jobb

  1. Planera din karriär: Fundera på vem du är idag, vad vill du och åt vilket håll? Sätt upp mål, gör en plan och följ den på en daglig basis.
  2. Planera ditt jobb: Samma som ovan, gör en plan för vad du vill göra. Vill du stanna kvar där du är, vad krävs då? Vill du byta jobb, karriärinriktning eller bransch, vad krävs i så fall? Ett råd är att göra en plus- och minuslista.
  3. Nätverka: Bygg upp ett starkt nätverk inom den bransch där du vill jobba. Kom ihåg vilken stark inverkan ett bra nätverk har.
  4. LinkedIn: Håll din LinkedIn-profil uppdaterad där du tydligt framhäver dina kunskaper, erfarenheter, styrkor och färdigheter. Använd LinkedIn för att söka jobb, nätverka och synas.
  5. Kompetensutvecklas: Utveckla dina kunskaper, visa att du är intresserad och samtidigt få nya kontakter och energi.
  6. Styr din ansökan: Du kan vinkla din ansökan där du lyfter fram dina egenskaper på ett smart sätt. Kompetent och nyfiken jurist låter bättre än att säga ”erfaren” jurist som för tankarna till ålder.
  7. Visa tydligt vad du vill: Visa att du är villig att kompetensutveckla dig och att du har ett driv att utvecklas inom den bransch du befinner dig inom.
  8. Var flexibel: Flexibilitet och ett öppet sinne för olika anställningsformer är vad som krävs som 50-åring idag. 

Källa: https://www.aftonbladet.se/minekonomi/a/EWq1xG/sa-lyckas-du-fa-nytt-jobb-nar-pensionen-narmar-sig

banner
Dela

Lämna ett svar