9 böcker om privatekonomi att läsa i sommar

kvinna läser bok i hängmatta

Långa sommarkvällar och semesterlediga dagar börjar närma sig, och vi kan inte komma på ett bättre tillfälle att läsa och lära sig mer om privatekonomi. Vi på Advisa vill tipsa om 9 riktigt bra böcker att läsa i hängmattan eller på stranden – som samtidigt kan inspirera och ge nyttiga insikter om den egna ekonomin.

 

BYGG EN FÖRMÖGENHET: FIXA FAMILJENS EKONOMI

av Joel Bladh

Är du småbarnsförälder och vill förbättra familjens ekonomi? Joel Bladh bestämde sig när han var föräldraledig för att börja bygga en stabil grund för familjens ekonomi, med målet om att en dag bli ekonomiskt oberoende. I boken får läsaren ta del av Joel och familjens resa mot målet av frihet och en hel del tips och råd om budget, sparande, aktieköp och vägen till en ekonomisk trygghet.

BESLUT OCH BETEENDEN – ATT FÖRUTSÄGA DET OFÖRUTSÄGBARA

av Richard Thaler

Professor och nobelpristagare Richard Thaler ger i sin bok en annorlunda syn på traditionell marknadsekonomi. Ekonomer har tidigare utgått från att människor beter sig rationellt, men Thaler anser att så inte alltid är fallet. Vi människor tar irrationella beslut varje dag som påverkar våra konsumtionsvanor, och i det stora hela, landets ekonomi. I denna bok tar Thaler ett psykologiskt perspektiv till beteende och beslut och förklarar hur människans systematiska misstag faktiskt kan förutspås.

BLI RIK OCH FRI MED AKTIER

av Marcus Hernhag och Arne Talving

Marcus Hernhag och Arne Talving berättar om deras resa mot ekonomisk frihet med aktiesparande. Budskapet de vill förmedla är att det inte alls behöver vara särskilt svårt att bli rik och uppnå frihet med långsiktigt aktiesparande; man måste bara verkligen vilja det. På ett lättförståeligt sätt bjuder de två författarna på en hel del spartips samt sina bästa strategier för att lyckas med aktierna.

DEN RIKASTE MANNEN I BABYLON

av George S.Clason

Denna klassiker inom privatekonomi bygger på korta historier som utspelar sig i staden Babylon, ca 4000 år sedan. Med varje historia finns en lärdom som tar läsaren ett steg närmare att uppnå sin egen rikedom. Läsaren får konkreta tips om hur man bäst planerar sina tillgångar och hur man med små medel kan få pengarna att jobba för sig själva. Trots att boken var skriven för närmare 100 år sedan anses den vara en av de mest inspirerande böckerna om sparande och privatekonomiskt planering.

DU ÄR GRYM PÅ ATT TJÄNA PENGAR: BESTÄM SJÄLV HUR RIK DU VILL BLI

av Jen Sincero

I denna bok får läsaren mindre konkreta tips på hur man kan tjäna pengar, men fler tips på hur man kan ändra sitt tankesätt och inställning till ekonomi. Jen Sincero är en framgångscoach, föreläsare och författare och tar inspiration från sin egen resa, från boende i ett garage till den framgångsrika kvinnan hon är idag. Med 10 omfattande råd om man ändrar sin inställning till pengar vill Sincero ta läsaren steget närmare att uppnå sina ekonomiska mål. Slutmålet är att ge läsaren de verktyg som behövs för att själv kunna bestämma hur rik man vill bli!

FREAKONOMICS: EN VILDSINT EKONOM FÖRKLARAR DET MODERNA LIVETS GÅTOR

av Stephen J. Dubner och Steven Levitt

Ekonomen Steven Levitt förklarar med hjälp av ekonomisk teori flera situationer i livet som vi aldrig skulle kunna tänka oss har något med ekonomi att göra. Hur går det till exempel att bevisa att sumobrottare fuskar? Och är en revolver farligare än en swimmingpool? Boken har sålt över 6 miljoner exemplar världen över, blivit en dokumentärfilm och en podcast med miljontals lyssnare. Med sina nutida och ibland något kontroversiella exempel lyckas författarna på ett underhållande sätt ge läsarna en djupare förståelse av vårt samhälle och hur ekonomisk teori ligger till grunden för det mesta i livet.

RICH DAD, POOR DAD – VÄGEN TILL EKONOMISK FRAMGÅNG

av Robert T. Kiyosaki

Författaren utmanar den traditionella synen på hur man bäst når framgång och tjänar pengar. Hans ‘’fattiga’’ pappa gav honom rådet om att ‘’gå i skolan, jobba hårt och spara dina pengar, så kommer den finansiella framgången snart komma’’. Men författaren såg sin pappa kämpa för mödan – han blev aldrig rik. Samtidigt gjorde hans ‘’rika pappa’’ motsatsen – och blev en av Hawaiis mest välbärgade män. Robert Kiyosaki tar kål på myten om att vi måste ha en hög inkomst för att bli rika och ger sina bästa råd för att bli mästare på ekonomi.

AGEPROOF – LIVING LONGER WITHOUT RUNNING OUT OF MONEY OR BREAKING A HIP

av Jean Chatzky, Michael Roizen och Ted Spiker

Två ledande experter inom hälsa förklarar sambandet mellan ekonomisk stabilitet och hälsa. Även om vi har den mest hälsosamma kroppen i världen, kommer den inte förbli så om vi har högar av skulder att betala av. Att uppnå ekonomisk stabilitet handlar, precis som med hälsa, om att balansera in och-utflöde. Vi måste balansera vårt kaloriintag med vad vi förbränner och vi måste balansera hur mycket pengar vi spenderar med hur mycket vi tjänar. Författarna bjuder på 8 metoder för att leva längre utan att offra hälsan eller få slut på pengar längs vägen.

YOU ARE SO MONEY: LIVE RICH, EVEN WHEN YOU’RE NOT

av Farnoosh Torabi

En inspirerande bok om hur du kan leva rikt, även när du inte finanserna till det. Författaren och experten på privatekonomi ger tips och råd om hur du kan mätta dina begär efter lyx, utan att hamna i skuld eller spendera över dina tillgångar. Det handlar i det stora hela om att spendera när det är vettigt och prioritera utgifterna efter vad som är viktigt och vad som gör dig lycklig. ‘’Du kan ha allt, bara inte på en gång.’’

BONUSTIPS!

TÄNKA, SNABBT OCH LÅNGSAMT

av Daniel Kahneman

Nobelpristagaren och professorn Daniel Kahnemans storverk bygger på flera av hans mest banbrytande teorier och forskning inom beslutstagande, lycka och människors irrationalitet. I ‘’Tänka, snabbt och långsamt’’ förklarar Kahneman hur besluten vi tar påverkas av vilket ‘’system’’ vi använder; system 1, det intuitiva, eller system 2, det reflekterande. Kampen om kontroll mellan de två systemen kan många gånger leda till att vi tar ‘’fel’’ eller irrationella beslut, bland annat när vi köper saker och när vi tar beslut som påverkar vår ekonomi! Boken handlar inte enbart om privatekonomi men förklarar varför vi tänker som vi gör och hur det påverkar många av våra vardagliga handlingar.

Är det någon bok du tycker saknas på listan? Låt oss gärna veta!

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Vi på Advisa vill att alla ska betala så lite som möjligt för sina lån. Därför har vi samlat flera långivare som får konkurrera om att få dig som kund. Fyll i dina uppgifter för att komma igång!

Om oss – Advisa

Advisa är ingen bank, vi är låneförmedlaren som söker ditt lån hos flera långivare. Sedan starten 2011 har vi jämfört lån åt över 263 000 kunder. För din trygghet står Advisa under tillsyn av finansinspektionen.

Genom Advisa kan du

Oavsett om du vill ta ett nytt lån eller vill lösa befintliga lönar det sig att jämföra låneförslag från flera banker och andra långivare.

  • Kostnadsfritt och du binder dig inte till något
  • Säker ansökan – vi hanterar uppgifter säkert
  • Lånejämförelse – vi står på din sida
Vad tycker våra kunder?