Advisa

Blogg:

25 sätt att tjäna pengar snabbt 2023

Det kan finnas många anledningar till att vilja tjäna pengar snabbt. En del sparar pengar till en resa eller renovering, medan andra vill kunna betala tillbaka ett lån. Oavsett finns flera alternativ till extra inkomst. Lär dig mer om att tjäna extra pengar vid sidan av jobbet. Här presenteras 25 konkreta tips som är kategoriserade utifrån om arbetet sker hemifrån, online eller utanför hemmet. Dessutom ges ett par ”bonustips” på hur du kan få mer pengar över – genom smarta sätt att spara.

Tjäna pengar snabbt hemifrån

Det finns ett flertal sätt att snabbt tjäna pengar hemifrån. Det handlar både om att sälja och hyra ut saker samt att utföra tjänster. Utöver de tips som presenteras nedan kan självklart de tips som ges under rubriken ”Tjäna pengar snabbt online” även utföras från hemmet. Dessa kan läsas längre ner i artikeln.

1. Sälj saker du inte behöver på loppis

Gå igenom förråd, vind och garderober och samla ihop allt som du kan tänka dig sälja. Ett gratis alternativ är att anordna en egen ”gårdsloppis” och annonsera i sociala medier. Det brukar däremot löna sig att hyra ett bord på en större loppmarknad och sälja sakerna där. Kom ihåg att även ta med saker som du själv inte tror kommer att kunna säljas. Det är inte ovanligt att just dessa säljs först av allt.

2. Sälj bröd och kakor

Baka bröd och fikabröd och sälj sedan till vänner, i grannskapet eller på loppmarknader. Våga även berätta för vänner att du har ont om pengar och att du säljer bakverken för att få in pengar snabbt. Det kan öka chansen att de köper något.

3. Hyr ut bilen

Använder du inte bilen dagligen kan den hyras ut resterande tid. Uthyrning sker enklast via uthyrningsportaler för fordon. När bilen registreras på en sådan portal går det att ange vilka dagar och tider du vill hyra ut bilen.

Fördelarna med att lägga upp annons på dessa portaler är att bilen blir försäkrad under uthyrningsperioden, att säkra betalningsalternativ erbjuds samt att portalerna når en bred målgrupp.  Självklart går det även att hyra ut privat till vänner utan att gå via dessa sajter. Men kontrollera i så fall med ditt försäkringsbolag att du får hyra ut bilen. Exempel på uthyrningsplattformar är GoMore och Snappcar.

4. Hyr ut båten

På samma sätt som att bilen kan hyras ut, för att få extra pengar, kan du också hyra ut din båt. Sker uthyrning via uthyrningsplattformar är båten försäkrad under hela uthyrningstiden. Exempel på plattformar som förmedlar uthyrning av båtar är Skipperi samt Clickandboat.

5. Hyr ut boende

Airbnb är världens största förmedlare av turistboende. På plattformen kan du registrera allt från uthyrning av ett litet rum till hela lägenheten. Det finns även flera som hyr ut sovplatser i husvagnar och liknande. Ju större boende du kan hyra ut desto mer kan du tjäna. Betalning sker via Aribnb och i likhet med andra uthyrningsplattformar tar Airbnb en viss procent av hyresbeloppet.

6. Hyr ut saker

Utöver att hyra ut bilen, båten och lägenheten går det även att hyra ut saker i hemmet. Det går exempelvis att hyra ut tält, släpvagn, skridskor och verktyg. Produkterna är försäkrade under uthyrningsperioden och betalning sker via uthyrningsplattformen. En svensk plattform för den här typen av uthyrning är Hygglo.

7. Var hundvakt

Lägg upp på sociala medier att du kan vara hundvakt eller gå ut med grannars hundar. Med många hundägare i vänskapskretsen bör i alla fall någon svara.

Läs även: Hur mycket ska man ge i månadspeng?

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på {totalAmount} kr med {repaymentTimeYears} års löptid, nominell ränta {interestRate} % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan {apr} %. Totalt belopp att betala: {totalCost} kr. Månadskostnad: {monthlyCost} kr fördelat på {numPayments} betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 29,99%. Räntespann mellan: 3,06% - 29,99% (Uppdaterat januari 2021).

Tjäna pengar eller spara pengar snabbt?

Ett alternativ till att tjäna pengar snabbt är att se över kostnader och minska dem kraftigt. Därmed kan du snabbt få pengar över till annat. Några av de största kostnadsposterna i ett hushåll är lån, mat och transport.

Se över lån och krediter

Se över din totala låne- och kreditsituation genom att summera hur stor skulden är samt hur mycket du betalar varje månad i amortering, ränta och övriga avgifter. Ansök sedan om att samla lån för samma summa för att se om du kan sänka din månadskostnad. Ofta kan du spara mer pengar än du tror – ansök hos oss så jämför vi över 40 långivare åt dig, så att du hittar det billigaste samlingslånet.

Räkna på dina matkostnader

Börja med att alltid laga maten hemma så att restaurangbesöken helt uteblir. Det går även att föra matdagbok där du skriver ner priset på olika rätter du lagar. Det blir då tydligt hur stor skillnad i pris det är beroende på vilka ingredienser som används.

Kör mindre bil – eller sälj den

Gör en beräkning på hur mycket du skulle spara på att sälja bilen och istället cykla eller åka kollektivt. Med drivmedel, skatt, försäkring och service är bilen en av hushållets största kostnadsposter. Ett alternativ är att hyra ut bilen, vilket beskrivs ovan, eller att byta till en billigare bil.

För fler tips kan du se vår lista med 50 tips för att spara pengar!

Vanliga frågor och svar – Tjäna pengar snabbt

Vad är lättaste sättet att tjäna pengar på?
Det lättaste sättet att tjäna pengar är att sälja saker som finns i hemmet. De flesta har kläder, leksaker eller inredning som de inte längre behöver.
Hur går det att tjäna extra pengar vid sidan av jobbet?
Det finns ett stort antal småjobb som kan utföras på kvällar eller helger. Exempel är att agera statist, plocka bär, skapa och sälja musik samt sälja saker på loppmarknader.
Hur kan man tjäna in 1000 kronor på en vecka?
Det är lätt att tjäna 1000 kronor på en vecka genom att vara ”giggare” dvs. göra småjobb åt privatpersoner. Exempel på småjobb som ger pengar snabbt är att jobba som matbud eller barnvakt.
Hur kan en ungdom tjäna pengar snabbt?
Ungdomar, under 18 år, kan bara delvis tjäna pengar på samma sätt som vuxna. Detta utifrån att vissa tjänster enbart är tillgängligt för personer över denna ålder. De flesta av de som beskrivs i denna artikel kan däremot utföras av personer både under och över 18 år.

Tjäna pengar snabbt online

Utöver att många arbeten sker helt, eller delvis, online finns ett flertal vägar för att tjäna extra pengar nätet. De flesta av dessa vägar kräver inte heller någon specifik förkunskap.

8. Sälj saker online

Nästan allt i ett hem kan säljas vidare på olika andrahandsmarknader. Det gäller allt från begagnade barnkläder och leksaker till böcker och cyklar. Ta kort från flera vinklar, skriv en tydlig produktbeskrivning och publicera på nätet. Detta exempelvis på Facebook Marketplace, vilket är helt gratis. Genom att gå med i lokala köp- och säljgrupper kan annonsen även publiceras i dessa grupper.

9. Svara på enkäter

Att svara på enkäter är kanske det enklaste sättet att tjäna extrapengar. Enkäterna besvaras anonymt och kan handla om allt från förtroende för politiker till vilka radiokanaler som du lyssnar på. Svaren används sedan av företag när de exempelvis genomför marknadsanalyser. Men även om du anmäler dig till flera enkättjänster kommer du att ha svårt att tjäna mer än 100 – 200 kronor per månad.

10. Tjäna pengar på statistik

Utöver att få in information via enkäter önskar vissa företag ytterligare statistiska underlag. Du kan därmed tjäna pengar på att vara med i undersökningar där du exempelvis registrerar vissa hushållsinköp, eller har på dig en rörelsemätare. Dessa undersökningar kan sträcka sig över allt från någon vecka till flera år.

11. Sälj foton / grafik / musik

Via så kallade bildbanker kan foton och grafik laddas upp för försäljning på nätet. Det är primärt företag och organisationer som köper rättigheten att använda dessa foton vilket exempelvis kan ske på hemsidor eller i reklam.

En fördel är det enbart är rättigheten att använda fotot som säljs vilket innebär att samma foto kan säljas ett flertal gånger. Efter att konto har skapats och foton/grafik har laddats upp sker försäljning helt automatisk. Utöver grafik och foton kan korta ljudfiler säljas på samma sätt.

12. Var med i tävlingar

Att vara med i tävlingar och utlottningar på nätet innebär ingen garanterad inkomst. Men för de som är kreativa kan tävlingar resultera i vinster som antingen används själv eller säljs vidare. Det kostar trots allt inte mer än tid att vara med. Det är en fördel att fokusera på tävlingar där du har en viss fördel. Är du exempelvis intresserad av foto är det smart att prioritera fototävlingar, till exempel.

13. Bounty hunter – hitta rätt person

Inom vissa branscher är det så svårt att hitta personal att företag erbjuder ”bountys”, alltså hittelön, till de som tipsar om en person som sedan blir anställd. Ibland ges en mindre bounty bara personen blir kallad till intervju och en större vid anställning. Det finns även tjänster som förmedlar dessa erbjudanden från företagen. Se exempelvis Bountyhunter.

14. Bug hunter – hitta buggar

Att vara ”Bug Hunter” innebär att du identifierar buggar i företags hemsidor, betalningssystem eller annan digital infrastruktur. Dessa buggar rapporteras in och företaget betalar sedan ersättning beroende på hur stort fel de anser att du hittat. Det krävs alltså mycket god IT-kunskap för att kunna ha bug hunting som extrajobb.

15. Sälj digitala tjänster

Fiverr är en av världens största plattformar för förmedling av digitala tjänster. Här kan både privatpersoner och företag lägga upp annonser kring vad de erbjuder och nå kunder över hela världen. Personer som exempelvis kan skapa grafiska element, sjunga in en egenskriven sånger eller programmera appar kan sälja dessa via Fiverr. Betalning sker direkt efter att uppdraget är slutfört.

Har du mycket goda kunskaper kan du i stället använda plattformen Upwork. Här ställs det betydligt högre krav på kvalité och försäljning sker primärt till företag.

16. Sälj konton inom datorspel

Inom de flesta stora datorspel finns en andrahandsmarknad. Spelare köper och säljer allt från kompletta konton till digitala produkter i spelet till varandra. Därmed finns möjlighet att gå upp i nivåer, samla spelets valuta samt köpa ”skins” och sedan sälja vidare dessa till andra. Men kom ihåg att flera spelutvecklare förbjuder försäljning av konton och digitala produkter och kan spärra konton om det ändå sker.

Tjäna pengar snabbt – via extrajobb

Det enklaste sättet att tjäna pengar snabbt är att jobba extra på ditt ordinarie arbete samt att söka efter extraarbeten utöver ordinarie arbete. Här presenteras ett par förslag inom denna kategori.

17. Ta extrapass på ditt ordinarie arbete

Innan du börjar söka efter sätt att tjäna extra pengar vid sidan av jobbet bör du kontrollera om det är möjligt att jobba extra på ordinarie arbete. Ett alternativ är att byta till sig pass på helger och storhelger mot pass på vardagar. På detta sätt får du OB-tillägg på arbetade timmar.

18. Plocka bär och svamp

Under hösten kan svamp och bär plockas och säljas. Bäst betalt ges om försäljning sker till privatpersoner, via exempelvis Facebook, men det är även möjligt att sälja till uppköpare. Skulle inte bären bli sålda kan du göra saft eller sylt och sälja den i stället.

19. Ge blod eller plasma

Blodgivare kan regelbundet ge blod, eller plasma, och för detta få en mindre ersättning. Det behöver däremot gå ett par veckor mellan varje tillfälle vilket innebär att någon större summa inte tjänas per månad. Men många bäckar små!

20. Jobba som statist

Att jobba som statist innebär att du kan få vara med i filmer, serier eller reklamfilmer. Detta med roller som innebär att du inte säger något och ofta bara syns i bakgrunden. Ersättningen varierar från en biobiljett till 10 000 kronor, men rekommenderat statistarvode brukar vara 999 kronor per dag exklusive eventuellt OB-tillägg.  Nordens största plattform för att söka statistuppdrag är Statist.se.

21. Börja med ”Gigjobb”

Med ”gigjobb” menas att du genomför tjänster som primärt privatpersoner önskar få hjälp med. Det kan exempelvis vara att skotta snö, montera en bokhylla eller laga en punktering på en cykel. Uppdragen förmedlas via en app där de som önskar få hjälp lägger upp uppdragen varpå ”giggare” accepterar dem. Via appen sker även identifiering av köpare och säljare samt betalning för utfört arbete. I storstäderna finns flera företag som förmedlar dessa gigjobb. Ett exempel är Gigleer.

22. Barnvakt & läxhjälp

Tycker du om barn kan du vara barnvakt eller hjälpa till med läxhjälp. Utöver att hjälpa vänner och bekanta kan uppdrag nås via företag som är specialiserade på dessa uppdrag. Exempel på företag som erbjuder läxhjälp är Studdybuddy och exempel på företag som förmedlar barnvakter är Mynanny.

23. Bli en mysteryshopper

Att agera mysteryshopper innebär att du genomför ett köp i en butik och exempelvis noterar hur snabbt du fick hjälp, om toaletten är fräsch och hur du blev bemött. Uppdragen kan se olika ut men innebär alltid att du genomför inköp och kontrollerar vissa saker. Betalning sker per utfört uppdrag. En svensk aktör på denna marknad är mysteryshopper.se.

24. Jobba som matbud

Att vara matbud innebär att du hämtar mat på restauranger och kör hem till de som beställt hämtmat med utkörning. I storstäderna finns flera aktörer och det är möjligt att anmäla sig till flera av dessa för att få maximalt med uppdrag. Exempel på företag som erbjuder denna tjänst är Wolt och Foodora.

25. Våga fråga!

Många behöver hjälp i vardagen med att få ihop livspusslet. Det är barn som ska hämtas på dagis, mat som ska lagas och ungdomar som ska skjutsas på träningar. Att då kunna köpa in hjälp av någon vän kan underlätta livspusslet rejält.

Om du berättar för vänner och släkt att du behöver tjäna pengar snabbt, och är villig att hjälpa till med allt möjligt kan mycket väl uppdragen snart komma. Att erkänna behovet av pengar kan upplevas som pinsamt men det är betydligt lättare att få hjälp om anhöriga vet om din situation.

Fler blogginlägg

Bästa elbilen 2023 – topp 10-listan

Funderar du på att köpa elbil? Elbilar blir allt mer populära och marknaden växer. Här listar vi de bästa elbilarna för 2023 – både nya och ...

Varför ska du undvika att ta ett SMS-lån?

SMS-lån är oftast ett väldigt dyrt sätt att låna pengar. Det på grund av hög ränta och kort återbetalningstid. Läs om bättre alternativ här.

Vad är en buffert?

En buffert är en ekonomisk trygghet som hjälper dig vid oväntade utgifter. Här går vi igenom hur stor din buffert bör vara beroende på din s...

Vad kostar en maskin tvätt?

Hur dyrt är det egentligen att köra tvättmaskinen? Så här mycket kostar en maskin tvätt i el, vatten och tvättmedel – per dag och månad.

Hur mycket pengar får man överföra till annat konto?

Hela listan över storbankerna – så mycket pengar kan du överföra till ett annat konto utan att först kontakta bankens kundtjänst.

Vad kostar en dusch?

Med högre elpriser är det många som vill ha bättre koll på en förbrukning. Här berättar vi hur du ska räkna ut hur mycket en dusch kostar.

Vad är phishing?

Phishing eller nätfiske innebär att bedragare lurar till sig dina lösenord eller uppgifter via nätet. Läs mer om hur du kan skydda dig.

Vad är en normal elförbrukning?

Här kan du se vad som är en normal elförbrukning för villa och lägenhet – beroende på vad du har för uppvärmningssystem i din bostad.

Vad är kredit?

Det finns många former av kredit, bland annat kreditkort, kontokredit och avbtelningar. Läs mer om vad kredit är och hur det fungerar här.

Vad kostar ett bröllop?

Att planera ett bröllop är inte det lättaste. Här går vi igenom kostnader för vanliga utgifter vid ett bröllop – och tips för hur det blir b...

Skatteåterbäring

Dags att få skatteåterbäring? Här är listan med alla viktiga datum – och när du ska deklarera för att få skatteåterbäringen i april.

Vad kostar det att lösa ett bundet lån?

Om du vill lösa ett bundet lån kan du vara tvungen att betala ränteskillnadsersättning. Här visas kostnaden för att lösa bundna lån.

Vad är marginalskatt?

Marginalskatt är skattenivån på din senaste intjänade hundralapp. Det används ofta när man pratar om statlig inkomstskatt.

Vad är en bra löneökning?

Vad en bra löneökning varierar beronde flera faktorer. Generellt brukar 2 % vara riktmärket – men för 2023 finns det branscher som begär mer...

Vad är premiepension?

Premiepensionen är en del av din allmänna pension som investeras i en fond. Du kan välja själv vilken fond din premiepension ska investeras ...

Vilka skulder syns hos UC?

Vilka skulder som syns hos UC beror på vilka kreditupplysningsföretag som olika långivare sammarbetar med. Här förklarar vi hur det fungerar...

Vilken bank är bäst för att samla lån?

Olika banker specialiserar sig på olika saker och vissa nischar sig på att samla lån. Läs här kring hur du ska tänka när du väljer bank för ...

Vad kostar ett lån på 400 000 kronor?

Hur mycket ett lån på 400 000 kostar beror bland annat på räntan och löptiden. Jämför gratis här för att hitta den lägsta räntan på ditt lån...

Hur mycket kan man swisha?

Olika banker har olika regler kring hur mycket man kan swisha. Maxbeloppet är 150 000 kronor, men då måste du själv höja det hos din bank. L...

Vad är prisbasbelopp?

Prisbasbelopp är ett indexbelopp som justeras varje år utefter inflationen. För 2023 är prisbasbeloppet 52 200 kronor – läs mer om prisbasbe...

Hur många gånger sin lön får man låna?

Även om andra faktorer spelar in finns det genrella riktlinjer kring hur många gånger lönen man får låna när man vill låna pengar. Läs mer h...

Vad är lagfart?

När du köper en fastighet måste du ansöka om lagfart. Läs mer om hur mycket lagfart kostar och hur ansökan går till vid husköp.

Varför kan jag inte samla mina lån?

Att du inte kan samla dina lån kan bero på att du inte sökt hos rätt långivare. Vi samarbetar med 40 banker och långivare och kan hjälpa dig...

Hur mycket pengar finns det i världen?

Att beräkna hur mycket pengar som finns i världen och i Sverige är svårt. Men det finns flera uppskattningar – se siffrorna här!

Vad är kapital?

Kapital är resurser som en privatperson eller ett företag har tillgång till. Det finns flera sorters kapital, och det behöver inte vara peng...

Var får man lättast lån?

Om du undrar var du lättast får ett bra lån är det bästa alternativet att jämföra många långivare samtidigt. Vi hjälper dig hitta ditt bästa...

Vad kostar ett lån på 200 000?

Vill du söka ett lån på 200 000? Här reder vi ut vad som avgör hur mycket lånet kommer att kosta – och hur hittar den bästa räntan.

Vad avgör fordonsskatt?

Fordonsskatt behöver betalas för i princip alla fordon som ska framföras på allmän väg. Men vad avgör hur mycket du ska betala i fordonsskat...

Vad är clearingnummer?

Här hittar du all info du behöver om clearingnummer och hur det används vid banköverföringar. Läs även hur du hittar rätt clearingnummer.

Vad är medellönen i Sverige?

Vad är medellönen i Sverige utifrån saker som kön, yrke och utbildning? Här har vi siffrorna för både medellön och medianlön.

Hur mycket ska man ge i månadspeng?

Dags att ge barnen veckopeng eller månadspeng? Så här mycket är lagom att ge i de olika åldrarna – och detta ska du tänka på som förälder.

Tjäna pengar snabbt

Det finns många anledningar till att vilja tjäna pengar snabbt. Vi har listan på de bästa sätten att tjäna extrapengar – hemma eller online.

Ärver man skulder?

Lån och skulder kan juridiskt sett inte ärvas – men det finns tillfällen då krav på återbetalning kan riktas mot närmast anhöriga. Läs vad s...
vinterdäck

Byte av däck (vinterdäck/sommardäck)

Frågan dyker upp varje vår – när är det dags att byta till sommardäck? Här är alla datum att hålla koll på inför däckbytet.

Stort elstöd till svenska hushåll – så påverkas du

Snart är elstöd 2 på väg att rullas ut till kunder hela Sverige. Men hur mycket pengar får man, och när betalas stödet? – läs allt här.
Riksbankshuset

Styrräntan höjs – vad betyder det för mina lån?

Nu har Riksbanken rekordhöjt reporäntan till 3,0 procent, den högsta nivån sedan 2008. Men vad betyder det för dig som har lån?
ett par lånar pengar trots många kreditupplysingar

Samla lån trots många UC – kreditupplysningar

3 tips på hur du kan lyckas samla dina lån för att både förbättra din kreditvärdighet och dina chanser till nytt lån.

Avdrag för dubbelt boende

Har du behövt skaffa dubbelt boende på grund av ett nytt jobb på annan ort? Då kan du göra avdrag för kostnaderna – läs mer om vad som gälle...

Inflationen i Sverige just nu

Inflationen i Sverige är 2023 högre än den varit på 30 år. Hur ska du tänka för att inte dina pengar ska urholkas? Hur ska du investera? Vi ...

Avdrag för hemmakontor och internet

Får du göra skatteavdrag för hemmakontoret och internet? Inte omöjligt! Läs mer om vad som gäller för att få de olika avdragen här.

ISK-skatten blir dubbelt så hög – så påverkas du

ISK-skatten blir rekord från och med 2023. Se hur det påverkar ditt sparande här – och varför inte skatten sänktes som tidigare utlovat.
Sommarjobbare som skattejämkat

Hur mycket får man tjäna utan att betala skatt?

Ska du sommarjobba eller jobba extra? Du kan slippa betala skatt om du tjänar under ett visst belopp – men bara om du skattejämkar. Så här g...
Välja inkomstförsäkring eller trygghetsförsäkring

Inkomstförsäkring

När du förlorar jobbet kan ekonomin få sig en ordentlig törn. Samtidigt ligger de löpande utgifterna kvar på samma nivå. För att skydda pers...
så väljer du rätt bilförsäkring

Bilförsäkring

En bilförsäkring skyddar dig som privatperson mot höga utgifter i samband med skador kopplade till din bil. Alla bilar som kör i trafiken är...
Obetalda räkningar kan bli dyra

Räkningar

Glömt att betala din räkning? Eller har du inte råd att betala din räkning? Eller tänkte du helt enkelt strunta i att betala din räkning? Gö...

Sparränta – vad är det och vad är viktigt att tänka på?

Genom att spara pengar med ränta kan man få sitt sparkapital att växa utan behöva lyfta ett finger.

Topplista: det här lånar vi till

De senaste 10 åren har mängden konsumtionslån i Sverige ökat explosionsartat. En anledning till det är att det skett en attitydförändring ti...

7 smarta ekonomi-appar som ger dig stenkoll

Vi har samlat de bästa apparna som gör det lättare att hålla koll på din privatekonomi.
Ungt par som går igenom sin ekonomi med bekymrade miner

Skuldfinansiering — vägen till ekonomisk stabilitet

Skuldsaldo, betalningsanmärkningar och ärenden hos Kronofogden är en mardröm när du vill försöka få ordning på ekonomin och tillvaron.
Plånbok med pengar

Söka lån — så söker du lån på bäst sätt

Trots att ett lån kan kosta tusentals kronor varje månad är det inte alla som jämför lånevillkor innan de söker lån.
Hur stort belopp kan jag låna?

Hur mycket kan jag låna?

Hur mycket pengar du kan låna av banken beror på många olika faktorer och varierar mycket beroende på vilket slags lån du vill ta. De tre va...
Glad man tittar på sin smartphone med datorn bredvid.

Billiga lån — så får du det billigaste lånet 2023

Inget lån är gratis, men att låna pengar behöver inte vara så mycket dyrare om du vet hur du ska gå tillväga. Ta del av våra tips för att hi...

Låna till kontantinsats

Nu kan du jämföra lån till kontantinsats från flera banker och långivare samtidigt via Advisa. Jämförelsen är snabb, enkel och helt kostnads...
Spargris solar

Spara pengar — 50 bästa tipsen

Vilket är bästa sättet att spara pengar? Vi kan inte ge dig ett svar – utan 50!
Advisas medarbetare Evelina

Så får du bästa låneräntan — experten tipsar

Vi lät vår erfarna rådgivare Evelina reda ut begreppen, svara på de vanligaste frågorna och guida dig genom räntans föränderliga universum.

Topplån

Vad det än är för bostad så behöver du finansiera det med hjälp av banken via ett bolån, ett lån som du ofta lever kvar med väldigt länge. D...
Fördelarna med att byta bank symboliseras när en guldfisk hoppas från en mindre skål till en betydligt större.

Byta bank

Att byta bank uppfattas ofta som krångligt och komplicerat, men det är dock enklare än du kanske tror och en minimal ansträngning kan spara ...

Deklaration 2023 – 18 avdrag du inte vill missa

I den här guiden listar vi 18 avdrag du inte får missa – kanske hittar du något som kan spara dig pengar vid nästa självdeklaration.
En kvinna som är låneförmedlare

Låneförmedlare — vad är en låneförmedling?

En låneförmedlare är ett företag som agerar mellanhand mellan låntagare och långivare. Låneförmedlaren gör det möjligt för låntagaren att jä...
Låna till bil med restvärde

Restvärde bil

Billån är många gånger en nödvändighet för att kunna finansiera en ny bil. Beroende på vad som passar dig bäst finns det flera olika finansi...

Kreditupplysningar: 6 saker du måste känna till

Här listar vi 6 saker som du måste ha koll på för att undvika att kreditupplysningar skadar din kreditvärdighet.

Amortera smartare — 8 saker du måste veta om amortering

Här går vi igenom all fakta och smarta tips som behövs för att du ska kunna sköta återbetalningen på dina lån på bästa sätt.
Välj privatleasing eller billån

Privatleasing

Tänk på det här innan du väljer leasing.
så väljer du bilfinansiering

Bilfinansiering

Har du hittat drömbilen eller har det blivit dags att uppdatera din nuvarande bil? Efter att ha undersökt modeller och märken är det dags at...
Kvinna glad över en billig bilförsäkring

5 sätt att spara tusenlappar på din bilförsäkring

Har du precis köpt en bil och funderar över vilken försäkring du ska välja? Vi har listat 5 saker du bör tänka på när du letar bilförsäkring...
Glatt par sitter på en soffa med miniräknare.

Lösa lån — så blir du skuldfri snabbt och smidigt

Ett lån kan lösa många problem, men kom ihåg att också lösa lånet. Att lösa lån i förtid är nämligen ett effektivt sätt att få mer pengar öv...
ett par planerar en renovering

Låna till renovering

Funderar du på att renovera ditt badrum? Eller har du redan bestämt både kakel, luckor och vitvaror till ditt nya drömkök? Oavsett hur långt...

Allt om pantbanken och smarta alternativ

En pantbank fungerar ungefär som en långivare, men istället för att sätta huset eller din egen privatekonomiska situation som säkerhet för l...
Ung affärskvinna som ser lättad ut

Låna med betalningsanmärkning — Så löser du en ekonomisk kris

I den här artikeln bjuder vi på hela 10 tips som kan förbättra din ekonomiska situation om du dragit på dig en eller flera betalningsanmärkn...
En hand som tar lån till låg ränta och ser ekonomin förbättras

Ta lån – 18 saker du inte får glömma

Vi har nu tagit fram en superguide där vi samlat de 18 viktigaste sakerna att tänka på steg för steg när funderar på att låna pengar.

Så påverkar separation din ekonomi

Att diskutera ekonomi i ett stadigt förhållande är det inte många som vill eller anser väsentligt. Ändå är det en av de viktigaste frågorna ...

9 böcker om privatekonomi att läsa i sommar

Vi på Advisa vill tipsa om 9 riktigt bra böcker att läsa i hängmattan eller på stranden – som samtidigt kan inspirera och ge nyttiga insikte...
Bästa banken

Bästa banken 2023

Alla vill bli kund hos den bästa banken, men bäst bank för grannen är inte nödvändigtvis bäst bank för dig. Svenskt Kvalitetsindex (SKI) har...

8 tips på hur du lyckas få nytt jobb som 50-plussare

Åldersdiskriminering tillsammans med försämrat självförtroende kan leda till att arbetssökande över 50 har svårt att få ett nytt jobb.
man med tomma fickor

Spara pengar – 4 vanligaste skälen att lönen inte räcker till

Lönen är uppäten, saldot på kontot är nära nollan. Och ungarna behöver både nya overaller och nya vinterstövlar. Vad gör man?

Så förhindrar du kapning av bank-id

Banktjänster i mobilen är bekvämt och smidigt, men innebär även risker. Bedragare anpassar sig snabbt efter hur teknologin utvecklas och kap...
Finger pekar på papper

Så skriver du över lånet på någon annan — så fungerar det

Eftersom villkoren baseras på just dina ekonomiska förutsättningar, är det inte självklart att lånet kan skrivas över på någon annan. Men de...
Hand knappar på miniräknare

Bankräntor — skillnader på räntor för olika lån

Här går vi igenom generella bankräntor och annan information för olika typer av lån.

Global Money Week 2020

Den årliga temaveckan Money Week är ett globalt initiativ som handlar om att sprida kunskap inom privatekonomi, försörjningsmöjligheter och ...

5 tips som hjälper dig få prylar sålda på nätet

Svensken har saker för närmare 18.000kr som ligger hemma utan att användas. Detta gör det till ett ypperligt tillfälle att sälja av gamla pr...

5 fördelar med att jobba kvar i pensionsålder

Högre pension, mer pengar att röra dig med och en god hälsa är några av sakerna du kan förvänta dig om du fortsätter jobba efter pensionsåld...

Dina rättigheter vid uppsägning enligt LAS

Vad är det som gäller vid en uppsägning och vad är egentligen skillnaden mellan att bli uppsagd och att bli avskedad? Vi ger dig svaren. 

Bluffarna du ska se upp för!

Här går vi igenom vilka produkter och matvaror som du ska se upp för så att du slipper bli lurad eller göra ett dåligt köp!

Spara till frihet – en intervju med sparmiljonären

Att få ekonomin att gå ihop varje månad är inte alltid så enkelt. Studier visar på att allt fler svenskar känner någon form av oro för att p...

Så hoppade Cathrine av shoppingkarusellen

Ibland går vi människor med problem och svårigheter i många år utan att veta hur vi ska komma tillrätta med dem. De kan växa till hemlighete...

Pensionsspara – varför det är viktigare än någonsin

Dagen då man slutar arbeta kan det komma som en smärre chock för många hur månadsinkomsten drastiskt minskas.

Hilda vågade prata om sin ekonomi – och fick hjälp!

Hilda hade världens ångest när hon först kontaktade mig. Hennes ekonomi började spåra ur när hon tog ett lån för att köpa bil.

Är du shoppingberoende? -testa dig själv!

Förr i tiden handlade man när man behövde något. Numera är själva shoppingen ett nöje – vi handlar inte en ny tröja bara för att den gamla h...

7 tips – så hjälper du en shopaholic

Har du en vän, en släkting eller arbetskamrat som du misstänker är en shopaholic?

Retorikexperten tipsar: Så lyckas du förhandla med banken

Många tycker det är obehagligt och drar sig inför att förhandla med banken. 

Undvik skilsmässa: Sju steg för att sluta bråka om pengar

Nu är den glada semestertiden över och vi skiljer oss aldrig så mycket som i oktober.

Allt som glimmar är inte guld

Dagens ordspråk blir “Allt som glimmar är inte guld”. Det innebär kort och gott inte alltid ska lita på första intrycket, utan att man bör u...
Visa fler

Advisa samarbetar med 40 långivare

SEB logotyp
Bank Norwegian logotyp
Ica Banken logotyp
re:member logotyp
Nordax logotyp
IKANO Bank logotyp
Visa fler långivare