Blogg:

25 sätt att tjäna pengar snabbt 2024

Det kan finnas många anledningar till att vilja tjäna pengar snabbt. En del sparar pengar till en resa eller renovering, medan andra vill kunna betala tillbaka ett lån. Oavsett finns flera alternativ till extra inkomst. Lär dig mer om att tjäna extra pengar vid sidan av jobbet. Här presenteras 25 konkreta tips som är kategoriserade utifrån om arbetet sker hemifrån, online eller utanför hemmet. Dessutom ges ett par ”bonustips” på hur du kan få mer pengar över – genom smarta sätt att spara.

Tjäna pengar snabbt hemifrån

Det finns ett flertal sätt att snabbt tjäna pengar hemifrån. Det handlar både om att sälja och hyra ut saker samt att utföra tjänster. Utöver de tips som presenteras nedan kan självklart de tips som ges under rubriken ”Tjäna pengar snabbt online” även utföras från hemmet. Dessa kan läsas längre ner i artikeln.

1. Sälj saker du inte behöver på loppis

Gå igenom förråd, vind och garderober och samla ihop allt som du kan tänka dig sälja. Ett gratis alternativ är att anordna en egen ”gårdsloppis” och annonsera i sociala medier. Det brukar däremot löna sig att hyra ett bord på en större loppmarknad och sälja sakerna där. Kom ihåg att även ta med saker som du själv inte tror kommer att kunna säljas. Det är inte ovanligt att just dessa säljs först av allt.

2. Sälj bröd och kakor

Baka bröd och fikabröd och sälj sedan till vänner, i grannskapet eller på loppmarknader. Våga även berätta för vänner att du har ont om pengar och att du säljer bakverken för att få in pengar snabbt. Det kan öka chansen att de köper något.

3. Hyr ut bilen

Använder du inte bilen dagligen kan den hyras ut resterande tid. Uthyrning sker enklast via uthyrningsportaler för fordon. När bilen registreras på en sådan portal går det att ange vilka dagar och tider du vill hyra ut bilen.

Fördelarna med att lägga upp annons på dessa portaler är att bilen blir försäkrad under uthyrningsperioden, att säkra betalningsalternativ erbjuds samt att portalerna når en bred målgrupp.  Självklart går det även att hyra ut privat till vänner utan att gå via dessa sajter. Men kontrollera i så fall med ditt försäkringsbolag att du får hyra ut bilen. Exempel på uthyrningsplattformar är GoMore och Snappcar.

4. Hyr ut båten

På samma sätt som att bilen kan hyras ut, för att få extra pengar, kan du också hyra ut din båt. Sker uthyrning via uthyrningsplattformar är båten försäkrad under hela uthyrningstiden. Exempel på plattformar som förmedlar uthyrning av båtar är Skipperi samt Clickandboat.

Läs också: Båtlån

5. Hyr ut boende

Airbnb är världens största förmedlare av turistboende. På plattformen kan du registrera allt från uthyrning av ett litet rum till hela lägenheten. Det finns även flera som hyr ut sovplatser i husvagnar och liknande. Ju större boende du kan hyra ut desto mer kan du tjäna. Betalning sker via Aribnb och i likhet med andra uthyrningsplattformar tar Airbnb en viss procent av hyresbeloppet.

6. Hyr ut saker

Utöver att hyra ut bilen, båten och lägenheten går det även att hyra ut saker i hemmet. Det går exempelvis att hyra ut tält, släpvagn, skridskor och verktyg. Produkterna är försäkrade under uthyrningsperioden och betalning sker via uthyrningsplattformen. En svensk plattform för den här typen av uthyrning är Hygglo.

7. Var hundvakt

Lägg upp på sociala medier att du kan vara hundvakt eller gå ut med grannars hundar. Med många hundägare i vänskapskretsen bör i alla fall någon svara.

Läs även: Hur mycket ska man ge i månadspeng?

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Tjäna pengar eller spara pengar snabbt?

Ett alternativ till att tjäna pengar snabbt är att se över kostnader och minska dem kraftigt. Därmed kan du snabbt få pengar över till annat. Några av de största kostnadsposterna i ett hushåll är lån, mat och transport.

Se över lån och krediter

Se över din totala låne- och kreditsituation genom att summera hur stor skulden är samt hur mycket du betalar varje månad i amortering, ränta och övriga avgifter. Ansök sedan om att samla lån för samma summa för att se om du kan sänka din månadskostnad. Ofta kan du spara mer pengar än du tror – ansök hos oss så jämför vi över 40 långivare åt dig, så att du hittar det billigaste samlingslånet.

Räkna på dina matkostnader

Börja med att alltid laga maten hemma så att restaurangbesöken helt uteblir. Det går även att föra matdagbok där du skriver ner priset på olika rätter du lagar. Det blir då tydligt hur stor skillnad i pris det är beroende på vilka ingredienser som används.

Kör mindre bil – eller sälj den

Gör en beräkning på hur mycket du skulle spara på att sälja bilen och istället cykla eller åka kollektivt. Med drivmedel, skatt, försäkring och service är bilen en av hushållets största kostnadsposter. Ett alternativ är att hyra ut bilen, vilket beskrivs ovan, eller att byta till en billigare bil.

För fler tips kan du se vår lista med 50 tips för att spara pengar!

Vanliga frågor och svar – Tjäna pengar snabbt

Vad är lättaste sättet att tjäna pengar på?

Det lättaste sättet att tjäna pengar är att sälja saker som finns i hemmet. De flesta har kläder, leksaker eller inredning som de inte längre behöver.

Hur går det att tjäna extra pengar vid sidan av jobbet?

Det finns ett stort antal småjobb som kan utföras på kvällar eller helger. Exempel är att agera statist, plocka bär, skapa och sälja musik samt sälja saker på loppmarknader.

Hur kan man tjäna in 1000 kronor på en vecka?

Det är lätt att tjäna 1000 kronor på en vecka genom att vara ”giggare” dvs. göra småjobb åt privatpersoner. Exempel på småjobb som ger pengar snabbt är att jobba som matbud eller barnvakt.

Hur kan en ungdom tjäna pengar snabbt?

Ungdomar, under 18 år, kan bara delvis tjäna pengar på samma sätt som vuxna. Detta utifrån att vissa tjänster enbart är tillgängligt för personer över denna ålder. De flesta av de som beskrivs i denna artikel kan däremot utföras av personer både under och över 18 år.

Tjäna pengar snabbt online

Utöver att många arbeten sker helt, eller delvis, online finns ett flertal vägar för att tjäna extra pengar nätet. De flesta av dessa vägar kräver inte heller någon specifik förkunskap.

8. Sälj saker online

Nästan allt i ett hem kan säljas vidare på olika andrahandsmarknader. Det gäller allt från begagnade barnkläder och leksaker till böcker och cyklar. Ta kort från flera vinklar, skriv en tydlig produktbeskrivning och publicera på nätet. Detta exempelvis på Facebook Marketplace, vilket är helt gratis. Genom att gå med i lokala köp- och säljgrupper kan annonsen även publiceras i dessa grupper.

9. Svara på enkäter

Att svara på enkäter är kanske det enklaste sättet att tjäna extrapengar. Enkäterna besvaras anonymt och kan handla om allt från förtroende för politiker till vilka radiokanaler som du lyssnar på. Svaren används sedan av företag när de exempelvis genomför marknadsanalyser. Men även om du anmäler dig till flera enkättjänster kommer du att ha svårt att tjäna mer än 100 – 200 kronor per månad.

10. Tjäna pengar på statistik

Utöver att få in information via enkäter önskar vissa företag ytterligare statistiska underlag. Du kan därmed tjäna pengar på att vara med i undersökningar där du exempelvis registrerar vissa hushållsinköp, eller har på dig en rörelsemätare. Dessa undersökningar kan sträcka sig över allt från någon vecka till flera år.

11. Sälj foton / grafik / musik

Via så kallade bildbanker kan foton och grafik laddas upp för försäljning på nätet. Det är primärt företag och organisationer som köper rättigheten att använda dessa foton vilket exempelvis kan ske på hemsidor eller i reklam.

En fördel är det enbart är rättigheten att använda fotot som säljs vilket innebär att samma foto kan säljas ett flertal gånger. Efter att konto har skapats och foton/grafik har laddats upp sker försäljning helt automatisk. Utöver grafik och foton kan korta ljudfiler säljas på samma sätt.

12. Var med i tävlingar

Att vara med i tävlingar och utlottningar på nätet innebär ingen garanterad inkomst. Men för de som är kreativa kan tävlingar resultera i vinster som antingen används själv eller säljs vidare. Det kostar trots allt inte mer än tid att vara med. Det är en fördel att fokusera på tävlingar där du har en viss fördel. Är du exempelvis intresserad av foto är det smart att prioritera fototävlingar, till exempel.

13. Bounty hunter – hitta rätt person

Inom vissa branscher är det så svårt att hitta personal att företag erbjuder ”bountys”, alltså hittelön, till de som tipsar om en person som sedan blir anställd. Ibland ges en mindre bounty bara personen blir kallad till intervju och en större vid anställning. Det finns även tjänster som förmedlar dessa erbjudanden från företagen. Se exempelvis Bountyhunter.

14. Bug hunter – hitta buggar

Att vara ”Bug Hunter” innebär att du identifierar buggar i företags hemsidor, betalningssystem eller annan digital infrastruktur. Dessa buggar rapporteras in och företaget betalar sedan ersättning beroende på hur stort fel de anser att du hittat. Det krävs alltså mycket god IT-kunskap för att kunna ha bug hunting som extrajobb.

15. Sälj digitala tjänster

Fiverr är en av världens största plattformar för förmedling av digitala tjänster. Här kan både privatpersoner och företag lägga upp annonser kring vad de erbjuder och nå kunder över hela världen. Personer som exempelvis kan skapa grafiska element, sjunga in en egenskriven sånger eller programmera appar kan sälja dessa via Fiverr. Betalning sker direkt efter att uppdraget är slutfört.

Har du mycket goda kunskaper kan du i stället använda plattformen Upwork. Här ställs det betydligt högre krav på kvalité och försäljning sker primärt till företag.

16. Sälj konton inom datorspel

Inom de flesta stora datorspel finns en andrahandsmarknad. Spelare köper och säljer allt från kompletta konton till digitala produkter i spelet till varandra. Därmed finns möjlighet att gå upp i nivåer, samla spelets valuta samt köpa ”skins” och sedan sälja vidare dessa till andra. Men kom ihåg att flera spelutvecklare förbjuder försäljning av konton och digitala produkter och kan spärra konton om det ändå sker.

Tjäna pengar snabbt – via extrajobb

Det enklaste sättet att tjäna pengar snabbt är att jobba extra på ditt ordinarie arbete samt att söka efter extraarbeten utöver ordinarie arbete. Här presenteras ett par förslag inom denna kategori.

17. Ta extrapass på ditt ordinarie arbete

Innan du börjar söka efter sätt att tjäna extra pengar vid sidan av jobbet bör du kontrollera om det är möjligt att jobba extra på ordinarie arbete. Ett alternativ är att byta till sig pass på helger och storhelger mot pass på vardagar. På detta sätt får du OB-tillägg på arbetade timmar.

18. Plocka bär och svamp

Under hösten kan svamp och bär plockas och säljas. Bäst betalt ges om försäljning sker till privatpersoner, via exempelvis Facebook, men det är även möjligt att sälja till uppköpare. Skulle inte bären bli sålda kan du göra saft eller sylt och sälja den i stället.

19. Ge blod eller plasma

Blodgivare kan regelbundet ge blod, eller plasma, och för detta få en mindre ersättning. Det behöver däremot gå ett par veckor mellan varje tillfälle vilket innebär att någon större summa inte tjänas per månad. Men många bäckar små!

20. Jobba som statist

Att jobba som statist innebär att du kan få vara med i filmer, serier eller reklamfilmer. Detta med roller som innebär att du inte säger något och ofta bara syns i bakgrunden. Ersättningen varierar från en biobiljett till 10 000 kronor, men rekommenderat statistarvode brukar vara 999 kronor per dag exklusive eventuellt OB-tillägg.  Nordens största plattform för att söka statistuppdrag är Statist.se.

21. Börja med ”Gigjobb”

Med ”gigjobb” menas att du genomför tjänster som primärt privatpersoner önskar få hjälp med. Det kan exempelvis vara att skotta snö, montera en bokhylla eller laga en punktering på en cykel. Uppdragen förmedlas via en app där de som önskar få hjälp lägger upp uppdragen varpå ”giggare” accepterar dem. Via appen sker även identifiering av köpare och säljare samt betalning för utfört arbete. I storstäderna finns flera företag som förmedlar dessa gigjobb. Ett exempel är Gigleer.

22. Barnvakt & läxhjälp

Tycker du om barn kan du vara barnvakt eller hjälpa till med läxhjälp. Utöver att hjälpa vänner och bekanta kan uppdrag nås via företag som är specialiserade på dessa uppdrag. Exempel på företag som erbjuder läxhjälp är Studdybuddy och exempel på företag som förmedlar barnvakter är Mynanny.

23. Bli en mysteryshopper

Att agera mysteryshopper innebär att du genomför ett köp i en butik och exempelvis noterar hur snabbt du fick hjälp, om toaletten är fräsch och hur du blev bemött. Uppdragen kan se olika ut men innebär alltid att du genomför inköp och kontrollerar vissa saker. Betalning sker per utfört uppdrag. En svensk aktör på denna marknad är mysteryshopper.se.

24. Jobba som matbud

Att vara matbud innebär att du hämtar mat på restauranger och kör hem till de som beställt hämtmat med utkörning. I storstäderna finns flera aktörer och det är möjligt att anmäla sig till flera av dessa för att få maximalt med uppdrag. Exempel på företag som erbjuder denna tjänst är Wolt och Foodora.

25. Våga fråga!

Många behöver hjälp i vardagen med att få ihop livspusslet. Det är barn som ska hämtas på dagis, mat som ska lagas och ungdomar som ska skjutsas på träningar. Att då kunna köpa in hjälp av någon vän kan underlätta livspusslet rejält.

Om du berättar för vänner och släkt att du behöver tjäna pengar snabbt, och är villig att hjälpa till med allt möjligt kan mycket väl uppdragen snart komma. Att erkänna behovet av pengar kan upplevas som pinsamt men det är betydligt lättare att få hjälp om anhöriga vet om din situation.

Advisa samarbetar med 40 långivare

SEB logotyp
Bank Norwegian logotyp
IKANO Bank logotyp
Visa fler långivare