Spara pengar – 50 bästa tipsen

Vilket är bästa sättet att spara pengar? Vi kan inte ge dig ett svar – utan 50! Oavsett om du bara behöver lite spartips i vardagen, eller vill skapa en långsiktig plan för ditt sparande, kan den här listan få dig på rätt köl.

Hur sparar man pengar?

Här följer våra bästa spartips, indelade i sex kategorier. Fonder eller sparkonton, bakning eller storkok – vilka sparknep funkar bäst för dig?

Spargris på stranden

Från ekonomisk ångest till stundande bröllop och resor jorden runt – det finns många anledningar till att du kan behöva spara pengar snabbt. Det bästa sättet att spara pengar borde rimligen vara att inte slösa med de du har. Men sparande kan ske på mer än ett sätt och visst finns det knep för att låta pengarna växa utan att göra avkall på allt roligt i vardagen. Oavsett om du sparar till en sommarsemester eller för att bli ekonomiskt oberoende har vi många matnyttiga tips!

Bank & Ekonomi

1. Samla dina lån och krediter

Många dras med onödigt stora räntekostnader varje månad på grund av utspridda lån på flera olika banker. Ett steg mot en betydligt lägre ränta som gör att du kan sätta av pengar till sparande, är att samla dina lån. Färre lån innebär även en förbättrad kreditvärdighet – vilket möjliggör ännu lägre ränta vid framtida omförhandlingar eller nya lån.

Du kan samla dina lån genom Advisa snabbt och enkelt. En ansökan är gratis, du binder dig inte till något och du får svar inom några minuter!

Samla lån nu!

2. Öppna ett sparkonto

”Men jag har ju redan ett bankkonto”. Ja, men de flesta storbanker ger dig ingen ränta alls på pengarna de lånar av dig. Ett sparkonto hos en mindre aktör ger dig däremot sparränta. De som inte omfattas av insättningsgarantin innebär en större risk, men samtidigt får du också bättre avkastning på ditt sparande.

3. Investera i fonder

Fonder kan ge bra avkastning, men rekommenderas framför allt till de som vil spara långsiktigt – gärna 5–10 år. Du kan öppna ett investeringssparkonto (ISK) för dina fonder, vilket innebär att du inte behöver betala vinstskatt utan endast en schablonskatt varje år, som baseras på ditt sparandes värde. Vill du inte att skatten ska dras varje år kan du istället spara i fonder genom en aktiedepå. Då betalar du i stället skatt på vinsten när du säljer – men betalar ingenting löpande. Här kan du läsa mer om att spara i fonder.

4. Låna inte för länge

Behöver du ta ett privatlån för att investera i något som kan ge bra utdelning framöver? Se till att lånet inte löper över för lång tid, då det blir dyrare ju längre återbetalningstiden är. Samtidigt är det klokt att välja en amorteringstakt du faktiskt klarar av, då påminnelser och straffräntor kan bli kostsamma historier.

5. Välj ett billigt bankkort

Vet du med dig att du bara använder bankkortet till att ta ut pengar eller betala med i vanliga butiker, behöver du ingen avancerad variant. Välj ett helt vanligt bankkort som inte kommer med en massa utgifter och som dessutom är kostnadsfritt att använda i utlandet. Ett bra sätt är också att spärra kortet från kreditfunktionen, annars är det lätt att börja impulsköpa saker du inte behöver.

6. Samla dina försäkringar

Att samla är att spara. För att få bästa möjliga försäkringspremie bör du hålla dig till ett och samma försäkringsbolag för alla dina försäkringstjänster. Det fungerar lite på samma sätt med lån – slå ihop dem och få en bättre ränta.

7. Jämför långivare om du måste låna pengar

Alla banker vill ha nya kunder och även som småsparare är detta faktum ditt bästa trumfkort. Genom att jämföra olika långivares villkor och låta dem ge dig sina bästa erbjudanden, kan du i lugn och ro välja den som ger dig högst avkastning. Ta inte första bästa lån när du ska låna pengar.

8. Spara på ditt boende

Bostaden är för många livets dyraste köp, men även en bra investering. Rak amortering och rörlig ränta är en klassiskt bra kombination som hjälper dig att spara pengar genom att bo. Det märks förstås först den dag du säljer, men bra saker tar tid.

9. Kolla kvitton

Under en månad hinner du samla på dig en ansenlig mängd kvitton. Spara dem och gå igenom bunten i månadsskiftet. Det kommer att ge dig en glasklar bild av var du lägger mest pengar och vad du faktiskt skulle kunna dra ner på. Sätt upp en utgiftstavla precis som i Lyxfällan och ta tjuren vid hornen – när sparkontot växer kommer du att tacka dig själv!

10. Gör en budget

Så fort du blir medveten om var du gör av med pengar, kan du enkelt börja reglera din konsumtion. Att göra en budget kan låta trist, men det är faktiskt ganska spännande att se om planen håller. Blev det mer över än du trodde? Passa på att fira triumfen! Du måste inte spara varje krona, det är vad du gör kontinuerligt som räknas.

Mat & Hem

spargris mat

11. Gör en matlåda

Har du någonsin hört uttrycket ”hemlagat är godast”? Varför inte ta med godsakerna till jobbet också istället för att slösa pengar på att äta ute! En restauranglunch om dagen motsvarar minst 2000 kr per månad i utgifter.

12. Snåla med det tråkiga

Diskmedel och toalettpapper är inte direkt roliga utgifter, så tänk på att bara använda så mycket du behöver. Det kan bespara dig många kronor i långa loppet och dessutom slår du ett slag för miljön.

13. Fimpa

Dra ditt sista bloss så drar du även in på onödiga utgifter i många år framöver. Å andra sidan förlänger du också livet, så du behöver spara ännu mer!

14. Tänk korta datum

Bäst före betyder inte sämst efter. Varor med kort datum brukar vara riktiga prisfynd. Hinner du inte äta allt – frys in!

15. Köp en termos

Kaffe är ett måste på möten, luncher, raster och sammankomster, ja, hela tiden faktiskt. Fyll en termos och du har sparat pengar innan du ens stämplat in för dagen.

16. Bli ett med naturen

I dessa ekologiska tider tittar ingen snett på en tvättäkta skogsmulle. Fiska, plocka bär och frukt, odla grönsaker – det behöver inte kosta för att smaka! Och tänk på att grannen säkert vill köpa en låda kantareller till middagsbjudningen.

17. Låt inte magen bestämma

När vi är riktigt hungriga äter vi med ögonen och köper gärna ett supermål med extra allt. Impulsköp är sparandets ärkenemesis, så ät först (hemma) och handla sen.

18. Skippa colan

Onyttiga saker är kanske goda, men även dyra. Ett sätt att spara pengar snabbt är att sluta dricka läsk och börja dricka vatten.

19. Gör ett storkok

Det bästa sättet att spara pengar på mat är att laga mycket på en och samma gång. Strunta i att äta ute en månad och lägg pengarna på en stor frys istället.

20. Gå på marknad

Det brukar heta att nyttig mat kostar mer. Den som kom på det har inte besökt en söndagsmarknad. Prisskillnaden mot en vanlig livsmedelsbutik är enorm!

Teknologi, hushåll och fasta kostander

21. Sälj dina gamla saker

Det som verkar värdelöst för dig, kan mycket väl vara värdefullt för någon annan! Alla har gamla prylar hemma som bara ligger och skräpar, så registrera ett konto på en säljsajt och vips blir det klirr i kassan.

22. Bli en fixare

Modern teknologi bjuder in till bekvämlighet i vardagen. Men bekvämlighet kommer till ett pris. Istället för att köpa tjänster bara för att du har möjlighet, bör du fråga dig själv vad du faktiskt kan göra på egen hand. Är det så svårt att måla en köksvägg? Måste hunden gå på salong en gång i veckan? Och behöver du verkligen den där dyra revisorn? Googla och bli din egen handy-man!

23. Bind inte upp dig

Abonnemang kan ge dig många fördelar, men också stora utgifter när de blir för många. Kolla igenom allt du betalar för varje månad och se om du verkligen nyttjar tjänsterna till fullo. Om inte, varför låta dem ticka pengar?

24. Undvik pappersgöra

Får du fortfarande hem pappersräkningar? Dubbelkolla den administrativa avgiften! Genom att sköta din ekonomi via autogiro och e-fakturor kommer du att tjäna in tusenlappar varje år.

25. Släck lampan

El äter pengar. Använd LED-lampor, släck belysningen i rum du inte är i och tänk på att inte höja värmen för mycket – varje grad kostar! Tända ljus och en filt räcker lång väg.

26. Bo inte i badet

Du som bor i hus vill inte ha för höga vattenkostnader. Undvik därför långa varma duschar och framför allt bad, då varje liter tär på plånboken. För att inte tala om miljön.

27. Betala fakturan i tid

Att sopa räkningarna under mattan ger dig mer på kontot. Men bara för dagen. Dröjsmålsränta, inkasso och kronofogdar är saker din ekonomi kan leva utan.

28. Tvätta mindre

Att tvätta ofta sliter både på kläderna och miljön. Många gånger är det dessutom helt onödigt, då det räcker att lufta eller ånga plaggen. Ska du ändå tvätta – kör ett program på 40 grader och en kortare cykel. Det blir rent ändå.

29. Maskinrunda

Tvärtom mot vad man kan tro, kräver handdisk mer vattenresurser än en diskmaskin. Men samma princip som när du tvättar kläder gäller här – se till att effektivisera och diska först när maskinen är full.

30. Låt inte luren lura dig

Mobilabonnemang växer på träd, men de skiljer sig mer åt än vad man faktiskt kan tro. När du ska teckna upp dig för att få den där nya vräkiga luren, se till att abonnemanget faktiskt passar för dina levnadsvanor så att du inte betalar för tjänster i onödan under bindningstiden.

Shopping, nöjen och resor

31. Våga vägra julrushen

Att högtider svider i plånboken är inget nytt, ändå blir det masspsykos på gågatan varje gång det nalkas långhelg. Ett hett spartips i vardagen är att shoppa långt i förväg eller på reor. Behöver du en ny snowboard till jul? Köp i juli.

32. Digitalisera din läsning

Visst kan det vara mysigt att läsa en papperstidning en söndagsmorgon. Men vill du verkligen börja spara in på meningslösa utgifter är det smartare att välja en digital prenumeration eftersom det kostar mycket mindre. Gillar du böcker? Testa e-böcker, köp billiga pocketutgåvor eller ta dig till närmaste bibliotek.

33. Skaffa en hållbar garderob

Att shoppa kläder handlar om mer än att välja den snyggaste skjortan. Det är bättre att lägga en högre summa på något du kan ha flera år, än att köpa billiga plagg ofta. Tänk tidlöshet före trend och se din garderob som en investering. Riktigt bra märkeskläder är även tacksamma att sälja och köpa second hand.

34. Slit dig från TV:n

Visst, ett effektivt sätt att inte göra av med pengar en löningshelg är att sitta och maratonplöja favoritserien istället för att härja på nattklubben. Men behöver du verkligen 10 olika abonnemang? Prova att skrota hälften och gör något vettigt med tiden som blir över istället. Som att tjäna pengar, till exempel.

35. Bjud in till fest

Det är alltid roligast på förfesten, så varför inte förlänga den och dansa natten lång i vardagsrummet? Kör en knytis med bästa vännerna och ni får en helkväll för en tjugondel av krogrundan.

36. Samla på erbjudanden

Oavsett om du älskar att gå på bio, träna eller tillbringa helgen på något schysst café, har ditt favoritställe förmodligen något erbjudande i stil med ”var tionde gratis”. Börja samla på stämpelkort – på ett år kan det bli en hel del pengar.

37. Res på konstiga datum

Att resa under högsäsong är inte bara jobbigt, det är också betydligt dyrare än om du väljer mer udda datum för semestern. Varför inte boka in en härlig vecka i solen strax innan eller efter skolloven? Du kommer garanterat att få bästa platsen på stranden varje morgon.

38. Boka online

De stora sajterna har alltid en massa attraktiva resor till vrakpris och med lite research kan du göra ett riktigt fynd. Ta inte första bästa paket, utan jämför flygstolar och hotellpriser för att skräddarsy din budgetresa.

39. Ta billigaste flyget

Minimalt med utrymme för benen, träsmak i baken och ingen gratisdrink – so what? Det gör ju bara att semestern känns så mycket skönare när du väl kommer fram.

40. Upplev mer, slösa mindre

Väl på plats i semesterparadiset kan du även spara tusenlappar på att ta dig runt med lokaltrafiken istället för taxi, handla råvaror på marknaden för att tillaga hemma, bada på allmänna stränder och välja mysiga familjeägda restauranger istället för generiska kedjor med menyer på svenska. Guldkornen hittar du ändå aldrig på turiststråken.

Bil- och resekostnader

41. Köp en prisvärd och bra bil

Det låter ju helknäppt! Men faktum är att en rishög nästan alltid kostar dig mer i längden, då den kräver extremt mycket underhåll. Ska du ha bilen flera år blir en finare modell betydligt billigare.

42. Men inte en splitterny

Paradoxalt nog är en för fin bil en ännu sämre investering än en skrotfärdig. Fabriksnya bilar dalar i värde och snart sitter du med en jobbig avbetalning på en riktigt dålig investering. Årets värsting är definitivt inget för spararen.

43. Jämför bensinpriserna

Bilar slukar bensin och bensin slukar pengar. Väljer du att tanka på en obemannad station istället för på stans mest välsorterade mack sticker det inte iväg lika mycket i pris.

44. Kör ekologiskt och ekonomiskt

Miljöbilar har låg bränsleförbrukning och är därmed billigare i drift. Trängselskatten i storstädernas tullar slipper du också.

45. Måste du låna, ta ett billån

Ett regelrätt billån har det specifika ändamålet att finansiera en bil. I detta lån finns en trygghet och säkerhet för banken vilket gör att du kan få förmånliga räntevillkor. Du måste dock betala 20 % av köpeskillingen i kontantinsats.

Och så 5 klassiker…

46. Välj stående överföring i början av månanden

När överföringen sker per automatik kommer du inte ens känna av att pengarna dras till ditt sparkonto. Och de växer snabbare än du anar!

47. Pensionsspara

Ju tidigare du börjar, desto mindre blir chocken varje gång du öppnar ditt orange kuvert.

48. Ha ett mål med ditt sparande

När du vet vad du sparar till blir det mycket lättare att hitta rätt sparform. Behöver du spara pengar snabbt, exempelvis till en resa? Då är det smartare att avsluta onödiga abonnemang än att starta ett fondkonto, etc.

49. Gör en daglig valutakontroll

För dig som sparar utomlands påverkar valutan avkastningen. Kom ihåg att hålla koll på fonderna så de ger något den dag du vill sälja.

50. Missa inga avdrag

Det finns mängder av avdrag som är lätta att missa i deklarationstider. För dig som sparare kan ett enda avdrag du har rätt till göra stor skillnad.

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Vi på Advisa vill att alla ska betala så lite som möjligt för sina lån. Därför har vi samlat flera långivare som får konkurrera om att få dig som kund. Fyll i dina uppgifter för att komma igång!

Om oss – Advisa

Advisa är ingen bank, vi är låneförmedlaren som söker ditt lån hos flera långivare. Sedan starten 2011 har vi jämfört lån åt över 263 000 kunder. För din trygghet står Advisa under tillsyn av finansinspektionen.

Genom Advisa kan du

Oavsett om du vill ta ett nytt lån eller vill lösa befintliga lönar det sig att jämföra låneförslag från flera banker och andra långivare.

  • Kostnadsfritt och du binder dig inte till något
  • Säker ansökan – vi hanterar uppgifter säkert
  • Lånejämförelse – vi står på din sida

Vanliga frågor och svar

Hur kan man spara pengar snabbt?

Det finns mängder med tips du kan testa för att spara mer pengar. Ett av de mest konkreta är kanske att testa ett köpstopp. Det innebär att du inte köper mer än det absolut nödvändiga under en bestämd tidsperiod. 

Utöver det är det viktigt att se över sina kostnader och försöka dra ner på det som går.

Hur kan jag spara pengar på lån?

Enklaste sättet att snabbt sänka dina månatliga räntekostnader är att samla dina lån och krediter. Då blir den samlade räntan lägre och du kommer spara pengar varje månad.

Vilket är bästa sättet på att spara pengar?

Att göra en budget och få koll på dina utgifter är alltid ett bra första steg om du vill spara pengar. Då får du en överblick och märker vad du kan stryka ur ditt liv.

Var ska jag spara mina pengar?

Att ha dina pengar på ett sparkonto utan ränta gör att inflationen årligen äter upp värdet på dina pengar. Att istället investera i indexfonder är ett populärt sätt att få avkastning på sina sparpengar. Läs mer om hur du kan spara i ISK (Investeringssparkonto) här.

Vad säger våra kunder?