Ordlista:

Investeringssparkonto – Allt du behöver veta

Investeringssparkonto är en relativt ny sparform som infördes 2012, för att underlätta för småsparare att investera i fonder och aktier. Det har sedan dess blivit mycket populärt – här går vi igenom allt du behöver veta om investeringssparkonto, eller ISK som det också kallas, och dess för- och nackdelar.

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Vad är ett investeringssparkonto?

Investeringssparkonto infördes som en ny sparform 2012 för att underlätta för småsparare att spara i fonder och aktier. Tidigare var den vanligaste sparformen det som kallas aktiekonto, där du var tvungen att betala 30 % skatt på all vinst du gjorde vid försäljning av aktier eller fonder.

Med ett investeringssparkonto betalar du i stället en årlig schablonskatt på det totala beloppet som finns på ditt konto.

Du slipper att redovisa vinster och förluster med ISK

Om du gör en kapitalvinst eller kapitalförlust behöver du normalt sett redovisa det i deklarationen. Fördelen med ett investeringssparkonto är att du slipper redovisa vinster och förluster inom ditt konto, och därmed slipper du också skatta på vinsterna.

Du behöver heller inte skatta för eventuella ränteintäkter, utdelningar eller avkastning som dina investeringar genererar. Du behöver heller inte betala skatt på eventuella kontouttag. Istället betalar du alltså årligen en schablonskatt på ditt totala belopp på ditt konto.

ISK-skatt oavsett vinst eller förlust

Det innebär att du, oavsett om du gör en kapitalförlust eller kapitalvinst, behöver betala skatt för investeringssparkontot. Skatten du behöver betala beräknas automatiskt och redovisas i din deklaration. Det innebär att du heller inte kan kvitta eventuella förluster i din skattedeklaration. Det finns således både för- och nackdelar med att välja ett investeringssparkonto framför ett vanligt aktiekonto.

Hur skiljer sig investeringssparkonto från ett aktiekonto?

När du köper och säljer aktier via ett aktiekonto behöver du deklarera din förluster och vinster i deklarationen. Det innebär att du måste betala skatt på eventuella reavinster och när du tar ut pengar från kontot. Samtidigt, om dina aktier skulle gå i förlust, behöver du inte betala någon skatt. Istället kan du kvitta dina förluster i din deklaration. Ett aktiekonto är således mer förmånligt om du skulle redovisa en kapitalförlust på dina aktier, och ett investeringssparkonto är mer förmånligt om du skulle redovisa en kapitalvinst.

ISK ska ha förenklat sparandet

Investeringssparkonto har som sagt blivit väldigt populärt sedan det infördes och i dag har över 3 miljoner svenskar ett ISK. Det hyllas ofta för att det förenklat sparandet och gjort det lättare för gemene man att börja spara i fonder och aktier.

Vad är skatten på ett investeringssparkonto?

Som vi redan nämnt betalar du en årlig schablonskatt på ditt investeringssparkonto. För 2023 är schablonskatten för ISK 0.882 %.

Det innebär att om du har 100 000 kronor på ditt ISK så betalar du 882 kronor i skatt. Denna skatt dras automatiskt från ditt konto.

Ivesteringssparkonto eller vanligt sparkonto?

Många banker ger fortfarande inte någon ränta på ett vanligt sparkonto och med tanke på inflationen innebär det då att värdet på sparpengarna urholkas med tiden.

Ett sätt att spara sina pengar på till högre avkastning är då att investera i aktier eller fonder. Det innebär en högre risk – men med ett långsiktigt sparande är det möjligt att få betydligt bättre avkastning med ett investeringssparkonto jämfört med ett vanligt sparkonto som kan högst brukar ge 2-3 % i årlig ränta.

Läs också: Spara till barn

Risk med investeringssparkonto – möjligt att förlora dina pengar

Samtidigt ska man komma ihåg att det innebär en högre risk att investera i fonder och aktier genom ett investeringssparkonto. Hos ett vanligt sparkonto må räntan vara lägre, men du är garanterad att få den avkastningen som avtalat. Precis som med alla aktier och fonder finns risken att aktierna eller fonderna du köpt backar och du förlorar pengar. Du kan minimera risken för detta genom att investera långsiktigt samt att investera i många olika aktier eller i breda indexfonder.

Ta ut pengar på ett investeringssparkonto

Till skillnad från vissa sparkonton är pengarna som du har i aktier eller fonder på ett ISK aldrig bundna på en viss tid. Det innebär att du kan sälja och ta ut pengar när du vill på ett investeringssparkonto. För att ta ut dina pengar väljer du först att sälja aktuella fonder eller aktier – för att sedan välja överföring av pengarna till ditt bankkonto.

Tänk bara på att du helst inte vill ta ut dina pengar när börsen har backat, eftersom det kan innebära att du säljer med förlust.

Läs också: När öppnar och stänger börsen?

Vad är fördelarna respektive nackdelarna med att välja ett investeringssparkonto?

Fördelar

 • Du slipper betala reavinstskatt för handel av värdepapper inom kontot. Det är förmånligt när börsen går upp.
 • Du behöver inte betala skatt när du tar ut pengar från kontot.
 • Det blir enklare att deklarera då du slipper redovisa förluster och vinster inom kontot.
 • Du står fortfarande med i ägarlistorna vilket innebär att du kan göra din röst hörd på bolagsstämmor.
 • Du täcks av den statliga insättningsgarantin och investerarskyddet, givet att din bank omfattas av skyddet. Det innebär att du får ersättning för upp till 250 000 kronor på dina värdepapper om din bank skulle gå i konkurs.

Nackdelar

 • Eventuella reaförluster är inte avdragsgilla, det vill säga du kan inte kvitta vinster mot förluster i deklarationen.
 • Du kan inte ta upp pengar ur kontot på nätet utan behöver fylla i en blankett som du skickar in.
 • Vill du flytta aktier eller fonder till ett ISK räknas det som en försäljning, och du ska redovisa en kapitalvinst eller kapitalförlust i nästa deklaration.
 • Det går inte att handla med optioner eller warranter inom ett investeringssparkonto.
 • Det är inte förmånligt när börsen går ner, eftersom du måste betala skatt oavsett vinst eller förlust.

 

Sammanfattning – Det här är ett investeringssparkonto

 • En sparkontoform som underlättar för småsparare att köpa och välja värdepapper
 • Du betalar en årlig schablonskatt
 • Med investeringssparkonto får du en förenklad deklaration

Vanliga frågor och svar – ISK

Är det bra att spara på investeringssparkonto?

Fördelen med att ha sina investeringar på ett investeringssparkonto (ISK) i stället för ett aktiekonto är att du slipper redovisa vinster och att du inte behöver skatta på vinsten du gör. I stället betalar du löpande en schablonskatt.

Vad som är bra för just dig är svårt att säga, men är du ny med investeringar är ett ISK ofta att föredra.

Kan man förlora pengar på investeringssparkonto?

Ja, precis som med investeringar i ett aktiekonto innebär det en risk att köpa aktier och fonder på ett investeringssparkonto. Du kan förlora dina insatta pengar.

När är det lönsamt med investeringssparkonto?

Ett investeringssparkonto blir extra lönsamt om du har en hög avkastning, eftersom skatten du betalar inte baseras direkt på denna.

Kan man byta från aktiefond till investeringssparkonto?

Ja, du kan flytta värdepapper från aktie- och fondkonto till ett investeringssparkonto hos de flesta banker. Hittar du inte hur du gör det hos din bank kan du kontakta dem för hjälp.

Vad säger våra kunder?

Advisa samarbetar med 40 långivare

SEB logotyp
Bank Norwegian logotyp
Visa fler långivare