Billån

Billigaste bilen att äga 2024 – hela listan

Att äga bil är inte gratis och för många bilägare står bilen för en av de största fasta utgiftsposterna efter boende. Är du på jakt efter en så billig bil som möjligt? Då har du hittat rätt! Här har vi sammanställt listor över de billigaste bilarna att äga och köra.

Kostnader för att äga bil

För att få den rätta bilden av vad en bil kostar att äga måste man räkna in alla utgiftsposter. Det är lätt att bara tänka att det är bensin och försäkring som kostar – men du bör också räkna in värdeminskning, skatt och service.

Vill man vara ännu mer noggrann går det att räkna in slitage på däck, billån samt merkostnader som parkering och tullavgifter. Vill du räkna på månadskostnad för bil och vad din bil kan kosta i månaden kan du läsa mer här.

Dyrast att äga en ny bil

Även om nya bilar kan vara bränslesnåla och ha låg skatt är det som regel alltid dyrast att äga en helt ny bil. Det är för att vi räknar in värdeminskningen som en kostnad för bilen – och den är som allra störst på helt nya bilar.

Vissa bilar och märken står sig bättre jämfört med andra – men i vissa extremfall kan värdet på bilen halveras (!) under det första året. Om du säljer din bil med stor förlust räknas det in som att bilen varit dyr att äga – medan en mindre förlust gör att bilen är billigare att äga.

Att köpa begagnat blir billigare

Den branta värdeminskningen hos nya bilar gör att det oftast blir billigare att köpa och äga en begagnad bil. Men begagnatmarknaden kan verka snårig och det kan också stå dig dyrt att göra en dålig affär på en begagnad bil som inte håller kvaliteten. Därför har vi sammanställt en checklista för dig som är på jakt efter en begagnad bil. Här hittar du de viktigaste tipsen för att köpa begagnad bil.

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Lånet – en viktig del i att äga en bil billigt

Om du tar ett lån för att köpa en bil är bra villkor en förutsättning för att kunna äga en bil billigt. Oavsett vilken bil du än köper blir den dyrare om du har en hög ränta på ditt lån. Därför ska du låta oss hjälpa dig att hitta ett så billigt lån som möjligt.

Så får du ett billigt billån

Vi förmedlar billån i form av ett privatlån – upp till 600 000 kronor. Det innebär att du inte behöver ha bilen som säkerhet för lånet – samt att du kan låna till bilen även om du köper den av en privatperson.

För att få ett så billigt billån som möjligt är nyckeln att jämföra. Genom en ansökan hos oss skickas din ansökan kostnadsfritt ut till våra 40 samarbetspartners som får konkurrera om att ge dig lägst ränta.

En ansökan tar bara ett par minuter och du har sedan fått svar från alla långivare inom 24 timmar. Vi tar bara en kreditupplysning via UC trots att du får flera bud.

Billigaste småbilen att äga

Är du ute efter en billig bil att äga är ofta en mindre bil rätt väg att gå. De drar i regel lite bränsle och har låg skatt. Bilförmedlaren Kvdbil har gjort en kostnadsanalys över vilka småbilar som är allra billigast att äga.

De utgår från något som kallas TCO, eller “total cost of ownership”. Det innefattar kostnader för värdeminskning, fordonsskatt, försäkring, service och bränsle. I analysen har man räknat på en period på 36 månader och 4 500 körda mil.

Så här blev resultatet:

Märke och modell Drivlina Pris i dag (36 mån/4500 mil) Kr/mil 3 år 4500 mil Kr/mån 3 år 4500 mil
Renault Clio IV 0.9 TCe 90 90 hk bensin 80 600 kr 23,3 kr 2 912 kr
Volkswagen Polo 1.0 TSI 95 hk bensin 100 300 kr 24,4 kr 3 050 kr
Toyota Yaris 1.5 Hybrid 101 hk HEV 127 100 kr 25,6 kr 3 200 kr
Kia Rio 1.2 84 hk bensin 97 600 kr 24,4 kr 3 050 kr
Skoda Fabia 1.0 TSI 95 hk bensin 87 800 kr 24,4 kr 3 050 kr
Peugeot 208 PureTech 82 hk bensin 84 500 kr 25,5 kr 3 187 kr
Hyundai i20 1.2 84 hk bensin 89 100 kr 22,6 kr 2 825 kr
Ford Fiesta 1.0T EcoBoost 100 hk bensin 106 000 kr 27,0 kr 3 375 kr

*Försäkringskostnad är baserat på en man i 30-årsåldern i Stockholm.

Renault Clio är alltså den allra billigaste småbilen att äga, tätt följd av Volkswagen Polo. Den allra dyraste i jämförelsen är Ford Fiesta – en modell som faller främst på kostnader för värdeminskning och försäkring.

Läs mer: Bästa bilarna – och de som håller andrahandsvärdet bäst

Billigaste familjebilen att äga

Men alla kan inte köra en liten bil. För de med familj och/eller husdjur blir det snabbt för trångt och då är det bättre att gå efter en rejäl familjebil. Skillnaden märks snabbt – då många av familjebilarna är mer än dubbelt så dyra att äga som en småbil. Kvdbil har gjort en kostnadsanalys bland deras vanligaste familjebilar.

Så här blev resultatet:

Billigaste familjebilarna kr/månad
1. Mitsubishi Outlander 2.4 Plug-in Hybrid 4WD (136hk) 6 627
2. Volvo V60 D4 (190hk) 6 926
3. Volvo V90 D4 (190hk) 7 062
4. Volvo V60 T4 (190hk) 7 069
5. VW Passat 2.0 TFSI Sportscombi (220hk) 7 124

Som vi ser var det endast Mitsubishi Outlander som lyckades slå Volvomodellerna på fingrarna. Förutom de två märkena är det Volkswagen Passat som tar plats på topp fem.

Läs också: Bensin eller diesel?

Dyraste familjebilen att äga

Kollar man i stället på andra sidan av spektrat sammanställdes även vilka familjebilar som är allra dyrast att äga:

Dyraste familjebilarna kr/månad
1. Mercedes E 300 de S213 (316hk) 10 376
2. Mercedes E 200 Kombi S213 (184hk) 9 890
3. BMW 530i Sedan G30 (252hk) 9 757
4. BMW 530d Sedan G30 (265hk) 9 659
5. BMW 530e iPerformance Sedan G30 (252hk) 9 409

Här är det alltså bara Mercedes och BMW i topp. Det är mycket på grund av att de är dyra bilar som tappar snabbt i andrahandsvärde. Dessutom är de ofta dyra att försäkra.

Laddhybrid kan både vara billigt och dyrt

Att välja en laddhybrid kan vara ett smart sätt att få ner kostnader för drivmedel och på så sätt få en bil som är billigare att äga. Men här spelar modellen stor roll. I undersökningen ser vi att både bilen som är allra billigast och allra dyrast är en laddhybrid. Det beror på att de andra kostnaderna för att äga bilen också väger in – inte bara drivmedel.

Läs också: Bästa elbilen – topp 10-lista

Andrahandsvärdet påverkar hur billig bilen är att äga

En viktig sak att ta hänsyn till för att ha en bil som är så billig att äga är andrahandsvärdet. Eftersom vi här räknar in bilens värdeminskning som en kostnad gör det stor skillnad om bilen du väljer är attraktiv på begagnatmarknaden.

Generellt kan man säga att premiummärken tappar i värde snabbare – med undantag för Volvo. I dag betraktar nog de flesta Volvo som ett premiummärke, men de har klart högre andrahandsvärde än till exempel Mercedes och BMW.

Det märks även på undersökningen, där Mercedesmodellen som är andra dyrast totalt sett har lägre driftkostnader än Volvomodellen som är trea bland de billigaste. Volvon vinner ändå stort på att bilens värdeminskning är betydligt mindre.

Läs också: När ska man byta till vinterdäck?

Leasing – billigt eller dyrt?

Ibland kanske det billigaste inte är det bästa – ibland kan det istället vara skönt att veta exakt vad en bil kommer att kosta per månad. Då är privatleasing en bra väg att gå.

Privatleasing är ett dyrare alternativ men kan vara skönt för ekonomin eftersom du varje månad vet hur mycket bilen kommer att kosta dig. Du behöver inte ha samma buffert för skador och annat som kan uppstå, och du behöver inte bry dig alls om bilens värdeminskning.

Så kan du göra det billigare att äga bil

Förutom val av modell finns det mycket annat du kan göra för att göra ditt bilägande så billigt som möjligt. Här är våra viktigaste tips för ett billigt bilägande:

  • Jämför bilförsäkringar
  • Jämför billån
  • Kör inte mer än du måste – och försök köra bränslesnålt
  • Serva bilen regelbundet – det blir ofta billigare än att betala för en jättereparation när du kört bilen i botten.

Läs också: Hur mycket bensin drar en bil?

Sammanfattning – så får du en billig bil att äga och köra

Så för att få en så billig bil som möjligt gäller det att göra smarta val hela vägen. Ända från val av modell och finansiering till försäkring och körvanor. Vi hoppas att vi har gett dig en del på fötterna för ett långt och lyckligt bilägande!

Vanliga frågor och svar – Billigaste bilen att äga

Vilken är den billigaste bilen att äga?

Enligt en analys av Kvdbil är Renault Clio IV 0.9 TCe 90 den billigaste bilen att äga i småbilssegmentet. Bland familjebilar toppar Mitsubishi Outlander 2.4 Plug-in Hybrid 4WD listan.

Hur ska jag göra för att äga en bil billigt?

Jämför marknaden innan du väljer vilken bil du vill köpa – och jämför billån för att få en så billig finanseringsom möjligt. Jämför även försäkringar och kör sedan inte bilen mer än du måste – undvik onödiga turer.

Vilken är den dyraste bilen att äga?

Bland de vanligaste familjebilar är det dyrast att äga Mercedes och BMW, enligt en analys från Kvdbil. Det är huvudsakligen för att premiummärken tappar snabbare i värde.

Är Volvo billigt att äga?

Volvo vinner mycket på att bilarna ofta har högt andrahandsvärde. När värdeminskningen är lägre gör det att bilen blir billigare att äga sett över tid.

Advisa samarbetar med 40 långivare

SEB logotyp
Bank Norwegian logotyp
IKANO Bank logotyp
MedMera Bank logotyp
Visa fler långivare