Billån:

Bästa elbilen – här är 10 bästa elbilarna 2024

Marknaden för elbilar blir allt större och fler ser fördelarna med att köra elektriskt. Att köra elbil är framförallt bra för miljön – men det kan också gynna din plånbok i längden då de är billigare i drift. Är du en av många svenskar på jakt efter en elbil? Se våra tips med de bästa elbilarna – samt tips för vad du bör tänka på innan köpet.

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Lite senare i artikeln kommer vi att prata mer om vad som är viktigt när du väljer elbil. Men låt oss direkt kasta oss in i våran topp 10 lista över de bästa elbilarna på marknaden – baserat bland annat på jämförelse av prestanda, pris samt en guide från branschsajten Techradar.

Se även vår artikel om den billigaste elbilen att köpa, äga eller leasa!

10. Jaguar I-Pace

Jaguar I-Pace är ett lyxalternativ till elbils-SUV som erbjuder bra prestanda samtidigt som den har en bra effektivitet. Modellen har en räckvidd på över 400 kilometer och är ett bra val för dem som letar efter en flärdfull elbil och har större budget.

Läs också: Vad kostar det att ladda en elbil?

9. Volvo XC40 Recharge

Volvos senaste elbil, XC40 Recharge, är en SUV som erbjuder en hög komfort kombinerat med bra prestanda och utrustning många känner igen från Volvos övriga modeller. Den har också en imponerande räckvidd som kan nå närmare 500 kilometer när den är fulladdad. På den svenska marknaden, där Volvo dominerar, har modellen snabbt blivit mycket populär.

8. Audi E-Tron

Audi’s E-Tron är också ett bra alternativ för de som söker prestanda ihop med god komfort. Modellen är en lite större SUV – som samtidigt har en lång räckvidd på upp till 350 kilometer.

Läs också: Billigaste bilen att äga

Läs också: Första elbilen i världen och i Sverige

7. Chevrolet Bolt EV

Chevrolets Bolt EV-modell har tagit marknaden med storm tack vare designen som passar många – till ett rimligt pris. Chevrolets elbil är framför allt vanligast på den amerikanska marknaden och inte lika stor i Sverige.

6. Renault Zoe

Den franska elbilen Renault Zoe har blivit väldigt populär bland bilförare runt om i världen och erbjuder en hög prestanda sett till priset. Zoe är en mindre modell, som med ett bra batteri ger en räckvidd på upp till 375 kilometer.

Läs också: Månadskostnad för bil – vad kostar en bil i månaden?

5. BMW i3

BWM’s i3-modell erbjuder inte bara god prestanda utan även en stilren design som har fått många bilälskare att falla pladask. Även detta en mindre elbil med lång räckvidd.

4. Hyundai Kona Electric

Hyundais senaste elbil Kona Electric är utrustad med ny teknik som gör att den kan prestera mycket hög effektivitet, och den har även en kraftfull motor för långa resor.

3. Volkswagen ID.4

Volkswagens elbil, ID.4, är en familjevänlig bil som passar många. Den erbjuder en intuitiv design som gör det enkelt att använda bilen. Modellen är väldigt populär – faktiskt den mest sålda i Sverige under 2022 – och den toppar flera liknande listor över de bästa elbilarna.

2. Nissan Leaf

En annan populär elbil är Nissan Leaf, som erbjuder god prestanda till en billigare peng. Det är en modell som funnits länge på marknaden och som varit mycket populär bland elbilsförare de senaste åren.

1. Tesla Model 3

Tesla är kanske alltjämt den mest kända elbilstillverkaren, och deras Model 3 har tagit världen med storm. Modellen har en lång räckvidd – över 500 kilometer – och den ger en lyxig känsla att köra. Teslas Model 3 är Teslas billigaste elbil hittills, och anses av branschfolk vara den bästa elbilen 2024 sett till vilken utrustning och räckvidd du får för priset.

Mest populära begagnade elbilar – enligt experten

Med tanke på att elbilarna vuxit i popularitet de senaste åren börjar de nu också komma allt mer på begagnatmarknaden – och allt fler kan tänka sig att köpa en begagnad elbil. Vi frågade Kerim Nielsen, vd på bilhandlaren Kamux, som specialiserar sig på begagnade bilar.

– Trender i nybilsmarknaden avspeglas i begagnatmarknaden, när elbilar som säljs ökar påfyllnaden till oss, säger Nielsen.

Kia och Tesla stora bland begagnade elbilar

Så vilka begagnade elbilar är bäst? Kerim Nielsen menar att det går hand i hand med vilka bilar som är populära som nya.

– De populäraste modellerna och märkena går hand i hand med nybilsregistreringarnas trender. Vi ser att Tesla och Kia fortsatt är populära märken även på begagnatmarknaden, och att dessa ökar stadigt.

Vissa kanske är oroliga över att få ett sämre batteri och räckvidd om man köper en elbil begagnad, hur ska man tänka där?

– Självklart påverkas batteriet vid högre miltal och äldre modeller. Var noga med att provköra bilen och att prata med din säljare för att förstå bilens skick, säger Kerim Nielsen, vd på Kamux.

Läs också: Bästa begagnade bilarna

Elbilarna som är bäst för att dra släp eller husvagnar

Drar du ofta tyngre släp, eller semestrar med husvagn? Vissa elbilar kan inte dra lika tung last, så det är viktigt att ta hänsyn till det innan du köper en elbil.

Allra bäst är det om du köper en elbil som redan har en monterad dragkrok. Det kan nämligen vara svårt att installera i efterhand på just elbilar eftersom batteriet kan sitta i vägen.

Elbilar med dragkrok – som kan dra tunga släp eller husvagnar

Här är exempel på elbilar som kommer förinstallerade med dragkrok, och hur tung last de kan dra:

  • Tesla Model X – 2 250 kg
  • Mercedes EQC – 1 800 kg
  • Audi E-tron – 1 800 kg
  • Hyundai IONIQ 5 – 1 600 kg
  • Tesla Model Y – 1 600 kg

Vilken elbil är mest prisvärd?

Det är svårt att avgöra vilken elbil som är den mest prisvärda eftersom det beror på olika faktorer, vilket varierar beroende på vad du letar efter. Den billigaste elbilen behöver alltså inte vara den mest prisvärda.

Exempel på prisvärda alternativ

Det går dock att säga att några av de mest prisvärda alternativen inkluderar Nissan Leaf, Volkswagen ID.3 och Tesla Model 3. För att hitta den bästa elbilen som passar just dina behov rekommenderar vi dig att jämföra funktioner och priser mellan modellerna.

Elbilen med bäst räckvidd

Om du letar efter en elbil som har den längsta räckvidden, är Mercedes EQS det allra bästa alternativet. Elbilsmodellen har en räckvidd på 740 kilometer per fulladdat batteri. Det är dock viktigt att notera att prestandan och bränsleeffektiviteten för alla elbilar varierar beroende på olika miljöfaktorer såsom temperatur, väglag och vilken hastighet du kör.

Andra elbilar med lång räckvidd

Andra alternativ med god räckvidd är BMW iX – 630 kilometer, Tesla Model 3 – 626 kilometer samt Ford Mustang Mach-E – 610 kilometer.

4 tips för att öka räckvidden på din elbil

Här är de främsta tipsen för att öka räckvidden på din elbil:

  • Se till att hålla bilen väl underhållen genom regelbundna servicebesök.
  • Värm upp bilen och batteriet innan du åker under vintern.
  • Kör långsammare och planera körningen. Hårda accelerationer tar mer batteri på din elbil.
  • Se till att ha välpumpade däck med rätt tryck, som rullar på bra.

Om du vill kunna ta långa resor utan att behöva ladda upp ofta, går det hos vissa modeller att sätta in ett extra batteri för att förlänga räckvidden. Detta ger dig möjlighet att ta långa resor utan problem.

Bästa elbilen för hela familjen

Om du vill ha en elbil som kan transportera hela familjen kan Tesla Model X vara ett bra alternativ. Denna elbilsmodell har plats för upp till 7 personer samtidigt som den har bra bra utrustning och räckvidd. Det är en säker bil med modern teknik och hög räckvidd.

Modellen erbjuder också bekvämligheter som parkeringshjälp och adaptiv farthållare, vilket gör det perfekt för familjer som letar efter en säker och bekväm körning. Jämför funktionerna med andra elbilar för att se om Tesla Model X är det bästa valet för dig och din familj.

Är Polestar bättre än Tesla?

Det är svårt att säga om Polestar är bättre än Tesla eftersom de olika märkena kan passa olika personer – beroende på vad man gillar och vad man är ute efter.

Båda märkena erbjuder högkvalitativa elbilar med modern teknik, men varje modell har sina egna specifika funktioner. För att jämföra dem rättvist bör du titta noggrant på alla funktioner innan du gör ditt val.

Polestar har Volvos teknik – men Tesla gjort elbilar längre

En annan sak att komma ihåg är att Polestar inte är ett självständigt märke, utan det ägs av Volvo. Detta gör att de har tillgång till Volvos teknik och kan erbjuda vissa funktioner som inte finns hos Tesla. Samtidigt har Tesla länge varit ledande på elbilsmarknaden och de har fördelen att de verkat inom elbilssegmentet länge.

I slutändan beror valet helt på dina egna preferenser och vad du letar efter i en elbil. Jämför gärna som sagt så många modeller som möjligt innan du bestämmer dig.

Vilka nackdelar finns med elbilar?

Även om elbilar har många fördelar finns det faktiskt också en del nackdelar som kan vara bra att känna till innan ett köp. Först och främst kan den långa laddningstiden bli besvärlig vid längre resor – och tillgång till laddstationer kan också bli ett problem.

Priset är också något som kan vara en nackdel – då elbilar generellt är dyrare än bensin- och dieselbilar. Samtidigt är oftast elbilar billiga i drift – men inköpspriset kan ändå svida. I november 2022 slopades också elbilsbonusen som tidigare fanns i Sverige, vilket gör att bilarna i praktiken blivit ännu dyrare att köpa.

Batterierna förknippas med miljöförstöring och barnarbete

Ytterligare innehåller elbilsbatterier kobolt och litium. Utvinningen är i många fall förknippad med miljöförstöring, och i Kongo där en stor del av koboltproduktionen sker har det rapporterats om mycket dåliga arbetsförhållanden.

Många elbilstillverkare vill nu etik-säkra sina batterier, och vill du vara säker bör du  fråga din återförsäljare om var batteriet kommer ifrån.

Sammanfattning – bästa elbilen för grannen behöver inte vara bästa elbilen för dig

Alla har vi olika behov och olika bilar som passar oss bäst. Se till att jämföra alla funktioner före köp så att du vet exakt vad du kan förvänta dig av din elbil.

Ditt val bör också grundas i hur du planerar att använda den och vilka funktioner som är viktigast för dig. Lycka till med ditt nästa bilköp!

Vanliga frågor och svar – Bästa elbilen

Vilken elbil är populärast i Sverige?

Under 2022 var Volkswagen ID.4 Sveriges mest sålda elbil, följt av Volvo XC40 Recharge.

Vilken elbil har längst räckvidd?

Mercedes EQs är i dagsläget elbilen med längst räckvidd – på hela 740 kilometer på ett fulladdat batteri.

Vilken elbil är mest prisvärd?

Det beror på vad du är ute efter. Söker du en mindre stadsbil kan Fiat 500e vara ett mycket prisvärt alternativ. Letar du efter en elbil för hela familjen är Tesla Model 3 ett prisvärt val.

Vilken elbil är bäst på vintern?

Enligt ett test från norska NAF är Tesla Model S den bil som har längst räckvidd på vintern.

Advisa samarbetar med 40 långivare

SEB logotyp
Bank Norwegian logotyp
IKANO Bank logotyp
Visa fler långivare