Fråga Advisa:

Vad kostar det att ladda en elbil?

Hej! Jag funderar på att köpa en elbil men undrar om jag verkligen kommer att tjäna på det, med tanke på ett dyrare inköpspris och höga elpriser under vinterhalvåret. Vad kostar det att ladda en elbil?

Povel på Advisa svarar:

Vid laddning i hemmet är kostnaden för att ladda en elbil samma som för övrig elförbrukning. Vid laddning på offentliga laddstationer eller i snabbladdare är kostnaden oftast 2 – 8 kronor per kilowattimme (kWh).

Hur mycket kostar en full laddning elbil?

Hur mycket det kostar att ladda batteriet fullt beror på elpriset och batteriets kapacitet. Ett elbilsbatteri rymmer vanligtvis mellan 40 och 90 kWh – där Teslas populära modell Model 3 som exempel har ett batteri på 60 kWh.

Kostnad = Elpriset per kWh x Batteriets kapacitet i kWh

Om priset är 2 kronor per kWh, och batteriet är på 60 kWh, kommer det att kosta 120 kronor för att få full laddning. Det som främst avgör kostnaden per kWh är om laddning sker hemma, på offentlig plats eller i snabbladdare.

En förenklad uträkning visar att det är ungefär 50 – 100 % dyrare att ladda på en offentlig laddstation som att ladda hemma samt ytterligare 50 – 100 % dyrare att ladda via en snabbladdare.

 

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Vad kostar det att ladda en elbil hemma?

Vid laddning hemma kostar elen lika mycket som resterande elförbrukning för hushållet. Om kostnaden exempelvis är 1,5 krona per kWh och batteriet är på 50 kWh kommer det att kosta cirka 75 kronor att ladda batteriet fullt. Vid laddning i hemmet används är så kallade normalladdare och många välja att ladda bilen under natten.

Läs också: Billigaste elbilen

Vad kostar det att ladda en elbil på stan?

I de flesta medelstora och stora städer finns elbilsladdare installerade både i stadskärnan och ute i stadsdelarna. De kan exempelvis hittas på arbetsplatser, i parkeringshus, vid hotell eller köpcentrum. Dessa är oftast semisnabba laddare vilket innebär att det tar ett par timmar att få fullt batteri.

Är det offentliga laddare kan vem som helst ladda och kostnaden brukar variera beroende på plats, laddstyrka och elpris. Ett riktpris är 2 – 5 kronor per kWh.

Läs också: Bästa elbilen 2024

Ladda elbil på laddstation med snabbladdning

Så kallade snabbladdare kan ladda batteriet, upp till 80 % kapacitet, på 15 till 45 minuter. Dessa finns bland annat på flera drivmedelsstationer. Det är det dyraste, men snabbaste, alternativet. Kostnaden är 5 – 8 kronor per kWh.

Gratis på vissa platser

En del affärs- och hotellkedjor erbjuder gratis laddning för sina kunder. Generellt har dock antalet kostnadsfria platser minskat och vissa har begränsningar som exempelvis kan innebära att laddning bara är gratis första timmen.

Läs också vår artikel om världens första elbil!

Räkna på laddkostnaden – per kWh eller per minut

Vid laddning på laddstation kan kostnaden presenteras i kronor per kWh eller kronor per minut. Om betalning sker per minut behöver du ta hänsyn till laddstyrkan för att kunna räkna ut totalkostnaden.

Ett enkelt sätt är att ladda en gång och därefter beräkna totala kostnaden i förhållande till den laddning som skett.

Läs också: Bilfinansiering

Vad drar en elbil?

En elbil drar mellan 1 och 3 kWh per mil. Genom att veta förbrukningen går det att räkna ut hur mycket ett fullt batteri räcker till och därmed milkostnaden.

Räkneexempel – så mycket kostar det att köra elbil

En elbil har ett batteri på 50 kWh som laddas i hemmet. Kostnaden är 2 kronor per kWh. Ett fullt batteri kommer därmed att kosta 100 kronor. Om den drar 2 kWh per mil kommer laddning räcka till 25 mil. I detta fall kostar varje mil 4 kronor.

Så mycket kostar elbilen per månad

Statistik från 2022 anger att en privatägd bil körs cirka 90 mil per månad. Med en fortsättning på exemplet ovan skulle månadskostnaden för el för denna bil bli 280 kronor. Genom att ladda de timmar på dygnet som kostnaden är som lägst går det däremot ofta att sänka totala årskostnaden en hel del.

Läs också: Köpa bil privat – viktigt att tänka på

Vanliga frågor och svar – Ladda elbil

Hur mycket kostar en full laddning elbil?

Kostnaden för en full laddning beror på elpriset och batteriets kapacitet. Kostar det 2 kronor per kWh och batteriet är på 80 kWh kommer den totala kostnaden att bli 160 kronor.

Hur lång tid tar laddning med supersnabbladdare?

Supersnabbladdare, som bland annat finns hos OKQ8 ger effekt på upp till 150 kW. Med en laddning på 20 minuter ökas batteriet räckvidd med cirka 25 mil.

Advisa samarbetar med 40 långivare

SEB logotyp
Bank Norwegian logotyp
IKANO Bank logotyp
Visa fler långivare