Billån:

Köpa bil privat – 6 viktiga saker att tänka på

Att köpa en begagnad bil privat kan ha flera fördelar. Ofta kan du få ett bättre pris än hos en handlare – samtidigt som du kommer i direkt kontakt med den person som faktiskt ägt och kört bilen de senaste åren. Men det finns också en del att tänka på för att du inte ska göra en dålig affär. Här har vi samlat de 6 viktigaste tipsen!

Med att köpa bil privat menar vi att du köper en bil av en annan privatperson – snarare än genom en bilhandlare. Det kan vara på en marknadsplats på nätet – eller bara att du köper en bil av en bekant eller familjemedlem.

Blir det billigare att köpa bilen privat?

Genom att skippa mellanhanden av en bilhandlare blir bilen i regel billigare. Det kan ofta gå att göra riktiga fynd hos säljare som vill få till en snabb affär – eller inte riktigt vet vad bilen är värd. Det innebär att det kan finnas goda möjligheter till en bra deal – så länge du är försiktig och noggrann.

Kolla först av marknaden noga för att få ett hum om vad modellen är värd.

Det här gäller för köp av begagnad bil privat

När du köper en bil privat har du nämligen inte samma säkerhet som när du köper av en handlare. När du köper av en handlare skyddas du av konsumentköplagen, vilket ger dig rätt att reklamera fel som fanns på bilen när du köpte den.

Konsumentköplagen gäller inte när du köper en bil av en privatperson, i stället gäller köplagen. Det är inte en tvingande lag utan i första hand gäller det du och säljaren kommit överens om. 

Har jag ångerrätt vid bilköp av privatperson?

Så länge du och säljaren inte kommit överens om det och ni har skrivit in det i köpeavtalet går det inte att ångra köpet och du har ingen garanti. Därför är det viktigt att du är extra noga när du köper en bil privat – och därför har vi satt samman en lista med de viktigaste tipsen.

1. Bestäm dig för typ av bil du vill köpa – och undersök marknaden

Innan du börjar kolla efter en begagnad bil bör du först bestämma dig för vilken typ av bil du är ute efter. Tänk på vad du ska ha bilen till och utgå från dina dagliga behov. Bestäm dig sedan för vilken typ av bil du vill ha – och lås nödvändigtvis inte in dig på något speciellt märke eller någon viss modell. Tittar du bredare har du större chans att göra fynd.

Undersök sedan de marknadsplatser där privatpersoner säljer bilar privat för att skaffa dig en prisbild på bilen du är ute efter. Har du koll på marknaden har du större chans att göra en bra affär! Ofta kan du sätta en bevakning så att du får mejl när det läggs upp bilar du är intresserad av.

Tips! Här har vi sammanställt tips för att köpa en begagnad bil, samt vilken som är den bästa begagnade bilen 2022.

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

2. Ordna med finansiering av bilköpet

Innan du inleder köpet ska du såklart se till att du har din bilfinansiering på plats. Räkna på hur mycket bilen får kosta och hur mycket du kan betala varje månad. Det kan vara bra att veta att du inte kan ta ett traditionellt billån när du köper en bil privat. Allra bäst är det såklart om du kan spara ihop pengarna till bilen – men annars kan vi hjälpa dig till ett förmånligt alternativ.

Så kan du låna till bilköp av privatperson – utan kontantinsats

Behöver du ett billån till ett privat köp kan vi hjälpa dig att hitta ett till så låg ränta som möjligt. Med bara en kreditupplysning via UC skickar vi nämligen ut din ansökan till 40 banker och långivare, som alla får chansen att ge dig ett bud. På så sätt får bankerna konkurrera om att få dig som kund och räntan pressas nedåt. Du kan också ta vilket annat fordonslån du vill på detta sätt.

Fördelar med privatlån som billån

När du söker ett billån via oss är det i form av ett privatlån, vilket innebär att du också slipper betala en kontantinsats på 20 procent, vilket annars är standard vid billån hos handlare.

Dessutom används inte bilen som säkerhet för lånet, utan du kan sälja bilen när du vill utan att först behöva lösa lånet. Vill du å andra sidan betala av lånet direkt när du säljer bilen går det också bra – det är en låneform som ger dig större frihet i ditt ägande.

3. Kolla bilens bakgrund

När du köper en begagnad bil privat är det extra viktigt att du kollar bilens historia. Redan innan du tittar på bilen fysiskt kan du slå på registreringsnumret och se till att säljaren verkligen är ägaren till bilen. Du kan också se hur många ägare den har haft och få en bättre bild av bilens liv.

När du är och tittar på bilen ska du också kolla serviceboken noga. I den ska alla reparationer och servicetillfällen vara noterade, vilket gör den till en bra guide över bilens historia. Där kan du se hur ofta den varit på service, och papper från den årliga besiktningen kan ge dig en uppfattning över vilket skick bilen är i.

4. Provkör och kontrollera bilen noggrant

Eftersom du inte har samma rättigheter när du köper en bil privat som hos en bilhandlare är det viktigt att du är extra noggrann. Provkör bilen noga i olika hastigheter och stäng av stereon för att kunna höra eventuella missljud. Kolla också så att alla viktiga funktioner fungerar och kolla utanpå bilen efter repor, bucklor, rostskador eller stenskott.

Tips! Var inte rädd för att pruta om du ser något du inte gillar. När du köper en begagnad bil privat kan det ofta finnas ännu större chans för att få ner priset än hos en handlare.

5. Skriv ett köpeavtal

Att skriva ett avtal när du köper en bil privat är egentligen inget måste – men vi tycker verkligen att du ska göra det. Där får ni allt ni kommit överens om dokumenterat och det minskar risken för missförstånd eller att någon av er känner er lurade. Ni kan också skriva in en kvittens på att säljaren fått sina pengar – eller skriva ett separat kvitto för dig som köpares skull. Här kan du ladda hem vårt köpekontrakt för bilköp mellan privatpersoner.

Köpa bil privat – betalning

Betala på ett sätt som är säkert för både dig och säljaren, och undvik att dela upp köpet i delbetalningar. Du kan till exempel sätta en tillfällig maxgräns om 150 000 kronor på Swish för att kunna betala bilen direkt på plats. Är bilen dyrare än så kan ni i stället genomföra köpet på ett bankkontor.

6. Det gäller med ägarbyte och försäkring när du köper privat

När du har betalat är det dags att registrera ägarbyte. Det kan ni göra direkt via Transportstyrelsens E-tjänst och den börjar gälla direkt.

Du ska också ha sett till att ordnat med trafikförsäkring tills det att bilen skrivs över på dig och det är dags för dig att köra hem bilen. Den förra ägarens försäkring gäller nämligen inte för dig – och det kan bli väldigt tråkigt ekonomiskt om något händer när du ska köra hem bilen oförsäkrad. Här kan du läsa mer om hur du hittar den bästa bilförsäkringen.

Sedan ska det förhoppningsvis bara vara att tuta och köra!

Vanliga frågor och svar – Köpa bil privat

Hur köper jag en bil privat?

Efter att du kommit överens med säljaren tycker vi att ni ska skriva ett köpeavtal, så att ni dokumenterar allt. Sedan betalar du, med till exempel swish, och ni kan sedan göra ett ägarbyte via Transportstyrelsens E-tjänst.

Hur gör jag med försäkring när jag köper en bil privat?

Försäkringen säljaren har på bilen gäller inte när den skrivits över på dig och du ska köra därifrån. Därför måste du teckna minst en trafikförsäkring för bilen i ditt eget namn från det att du kör hem den från säljaren.

Har jag ångerrätt om jag köper en bil privat?

Nej, normalt sett inte – om det inte är något du och säljaren kommer överens om. Köper du bilen privat har du inte lika bra skydd som hos en bilhandlare, men det kan ofta bli billigare.

Hur gör jag med avtal när jag köper en bil privat?

Vi tycker alltid att du ska teckna ett köpeavtal när du köper en bil av en privatperson, även om det inte är något krav. Då minskar risken för att ni senare blir oense om något och allt är dokumenterat.

Advisa samarbetar med 40 långivare

SEB logotyp
Bank Norwegian logotyp
Visa fler långivare