Billån:

När ska man byta till sommardäck? Datumen som gäller 2024

Så börjar det bli kallare igen och frågan man ställer sig varje vår dyker upp – när ska man byta till vinterdäck? Är det vinterväglag kan du få dryga böter om du inte bytt till vinterdäck i tid. Här går vi igenom datumen för när du ska byta till vinterdäck, så att du undviker att hamna i trubbel. Vi har också pratat med en bilexpert om hur du bäst kontrollerar dina däck.

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Med det omväxlande klimatet vi har i Sverige känner nog många igen sig i att man kan bli tagen på sängen när de första minusgraderna kommer och det plötsligt är dags för vinterdäck. Ofta kommer också samma chock under våren när all snö smälter bort i ett nafs och det är dags att byta till sommardäck.

Förutom att det kan vara en trafikfara kan du också få böter om du inte har vinterdäck under de datum när lagen kräver det. Här är vad som gäller:

Lag om dubbdäck – då måste du byta till vinterdäck

Du måste använda vinterdäck från den 1 december, om det är vinterväglag. Så länge det inte är vinterväglag är det okej att inte ha bytt till vinterdäck – men skulle det vara vinterväglag och du kör med sommardäck kan du åka på dryga böter, vilket du kan läsa mer om senare i texten.

Vinterdäcken måste sedan vara på vid vinterväglag fram till den 31 mars.

Har du dubbdäck – alltså vinterdäck med dubbar – får du sätta på dessa tidigast den 1 oktober, om det inte är eller förväntas bli vinterväglag.

Vad är vinterväglag?

Enligt polisen råder vinterväglag när det är snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägbanan eller vägrenen. Så fort temperaturerna börjar röra sig ner mot nollan är det alltså risk för vinterväglag.

Läs också: Överklaga parkeringsböter

Hur länge är det lag på vinterdäck?

Lagen om vinterdäckskravet vid vinterväglag gäller ända till den 31 mars. Mellan den 1 december och den 31 mars är det alltså krav på vinterdäck så länge det är vinterväglag.

Datumen som gäller för dubbdäck

I dag kör många odubbade vinterdäck – så kallade friktionsdäck. Men har du dubbdäck är det också bra att känna till när på året du inte får köra runt med dubbar.

Mellan den 16 april och den 30 september är det nämligen förbjudet att ha dubbdäck på bilen, såvida det inte är eller förväntas bli vinterväglag. Med andra ord får du byta till dubbdäck tidigast 1 oktober, och du måste byta tillbaka till sommardäck senast 15 april.

Läs mer: Köpa bil privat – 6 tips

Böter för dubbdäck under sommarhalvåret

Skulle du ertappas med dubbdäck på bilen mellan den 16 april och den 30 september och det inte är vinterväglag kan du få en böter på 500 kronor. Du kan inte få böter om du kör med vinterdäck utan dubbar.

På vissa gator i några städer är det också förbjudet att köra med dubbdäck även under vintern på grund av däckens miljöpåverkan. Det kan ge en böter på 1 000 kronor, och i de lokala trafikföreskrifterna hittar du om dubbdäck är förbjudna någonstans i din stad.

skylt som visar att vinterdäck är förbjudna

Så här ser skylten för att dubbdäck är förbjudna ut.

Böter om du inte bytt till vinterdäck i tid

Skulle du fortfarande ha sommardäcken på mellan den 1 december och den 31 mars och det råder vinterväglag kan du få en böter på hela 1 200 kronor av polisen. Det är alltid polisen som bestämmer om det råder vinterväglag eller inte vid en kontroll.

Läs mer: Här är de bästa begagnade bilarna

Så vet du när det är dags att byta däck – enligt experten

Även om du kommer ihåg att byta till däck vid rätt datum – hur vet du om däcken kommer att hålla hela året? Så här säger Kerim Nielsen, vd hos bilhandlarföretaget Kamux:

– Du kan titta på märkningen på insidan av däcket som anger däckets ålder. Det är en fyrsiffrig kod där de första två siffrorna anger vecka och de sista två årtal – där har du däckets ålder. Däck ska aldrig vara äldre än 8-10 år, för då hårdnar gummit och däckens svarsförmåga försämras, säger Nielsen.

Det här gäller för mönsterdjup på vinterdäck

Det kan också vara bra att kontrollera däckens mönsterdjup innan du sätter på dem på bilen.

– Mönsterdjup, slitage samt dubbarnas kvalitet är alla viktiga aspekter. Lagen för mönsterdjup på däck säger minst 1,5 millimeter för sommardäck och minst 3 millimeter för vinterdäck. Då ska djupet kontrolleras där däcket är mest slitet. För att kunna känna dig säker är det positivt om det är djupare än så, och som förare är det viktigaste att köra varsamt och hålla tryggt avstånd oavsett mönsterdjup.

Hur många mil brukar ni uppskatta att en uppsättning vinterdäck håller?

– Däckens hållbarhet varierar beroende på flera faktorer, som kvalitet, däcktyp och körstil. Men en bra fingervisning gällande vinterdäcks hållbarhet bör vara 3 500-5 000 mil och 8-10 år, säger Kerim Nielsen.

Vanliga frågor och svar – Byta vinterdäck

När ska man senast byta till vinterdäck enligt lagen?

Du ska ha vinterdäck från 1 december till 31 mars så länge vinterväglag råder. Annars kan du få böter på 1 200 kronor.

När får man inte ha dubbdäck enligt lagen?

Om inte vinterväglag råder är det förbjudet med dubbdäck mellan den 16 april och den 30 september. Har du det kan du få böter på 500 kronor.

Advisa samarbetar med 40 långivare

SEB logotyp
Bank Norwegian logotyp