5 sätt att spara tusenlappar på din bilförsäkring
Har du precis köpt en bil och funderar över vilken försäkring du ska välja?
Bilförsäkring är något du måste ha enligt Svensk lag, och det finns många försäkringsbolag att välja mellan. Vi antar att du helst vill betala så lite som möjligt för så mycket skydd som möjligt. Därför har vi listat 5 saker du bör tänka på när du letar bilförsäkring som kan spara dig tusenlappar varje år.
Olika typer av trafikförsäkringar
Till att börja med har vi listat de tre olika trafikförsäkringarna som finns, samt vilka skydd som ingår i respektive försäkring. Den så kallade Trafikförsäkringen är själva kärnan i bilförsäkringen som alla måste ha, och vill du ha ytterligare skydd kan du välja att lägga till antingen en hel- eller halvförsäkring.
Vad är en Trafikförsäkring?
Detta grundskydd täcker skador på ett fordon, annans egendom eller personer i trafiken som har orsakats av antingen din eller någons annans bil. Man blir bötfälld om man kör en bil utan trafikförsäkring.
Vad är en Halvförsäkring?
I en halvförsäkring ingår samtliga skydd som finns i trafikförsäkringen samt i de flesta fall stöld-, brand-, glas-, maskin-, räddnings- och rättsskyddsförsäkring. Det innebär att du är skyddad mot stölder, bränder, stenskott och motorproblem (gäller endast nya bilar).
Vad är en Helförsäkring?
Tecknar du en helförsäkring får du utöver halvförsäkringen ett skydd som täcker ersättning för vagnskada. Vagnskador innefattar:
- Skador kopplat till en trafikolycka, t ex bilkrock eller dikeskörning
- Skadegörelse från tredje man
- Annan yttre händelse såsom att ett träd blåser ner på fordonet
Spartips 1: Undvik att vara överförsäkrad – därför räcker oftast en halvförsäkring
Både när du köper ny bil eller har en lite äldre bil kan det löna sig att nöja sig med en halvförsäkring istället för en helförsäkring. Nedan går vi igenom varför.
Scenario 1: Ny bil
En helförsäkring innefattar alltså allt som halvförsäkringen skyddar mot plus ett vagnskadeskydd. Det många inte vet är att de flesta nya bilar redan har en så kallad vagnskadegaranti i upp till 3 år, vilket är detsamma som helförsäkringens vagnskadeskydd.
Det innebär att om du skyddas av vagnskadegarantin på din nya bil klarar du dig lika bra med en halvförsäkring. Genom att undvika att dubbelförsäkra dig själv de tre första åren kan du spara tusenlappar varje år.
Räkneexempel ny bil:
Anta att den årliga kostnaden för de olika försäkringarna ser ut på följande sätt:
- Helförsäkring: 6 000 kronor per år
- Halvförsäkring: 4 000 kronor per år
Eftersom vagnskadegarantin gäller i 3 år skulle du i det här fallet spara 2 000 * 3 år = 6 000 kr på att välja en halvförsäkring på bilen.
Har du köpt en bil nyligen och är osäker på om du har vagnskadegaranti?
Läs igenom ditt köpeavtal eller hör av dig till din bilhandlare/biltillverkare och fråga dem. Har du vagnskadegaranti och helförsäkring, säg upp helförsäkringen tills dess att vagnskadegarantin går ut.
Scenario 2: Äldre bil
Har bilen samlat på sig några år i garaget och tappat i andrahandsvärde?
Då kan det vara dags för dig att se över din bilförsäkring. Om du har en helförsäkring på bilen, vilket alltså innebär att du får ersättning för vagnskador, och du vet att bilen tappat i värde kan det vara dags att byta till en halvförsäkring.
Varför?
Det beror på att den extra premie som du betalar inte kompenserar upp för den ersättning du får ut från försäkringsbolaget om du skulle råka ut för en vagnskada. Det som påverkar ditt beslut om det är värt att behålla din helförsäkring är följande faktorer: andrahandsvärdet på din bil, kostnadsskillnaden mellan hel- och halvförsäkringen, din självriskkostnad och även risken för att din bil skulle råka ut för någon typ av vagnskada.
För att ge klarhet i hur det kan se ut har vi tagit fram ett exempel nedan.
Exempel:
- Bilens andrahandsvärde: 18 000 kr
- Mellanskillnad hel- och halvförsäkring: 3 000 kr
- Självrisk: 3 000 kr
Om du betalar 3 000 kronor extra per år för en helförsäkring kan du vid eventuell skada få tillbaka bilens andrahandsvärde minus självrisken. Det innebär att om olyckan skulle vara framme och din bil- och försäkringssituation såg ut som exemplet skulle du få en ersättning om 15 000 kr. Har du betalat mellanskillnaden i fem år har du betalat för din egen ersättning.
Notera att du endast får tillbaka pengar om olyckan är framme. Väljer du istället att betala för en halvförsäkring och lägga undan de 3000 kr om året i ett buffertsparande kan du välja att använda det som din egen försäkring om något skulle hända. Och om inget händer kan du lägga pengarna på något annat.
Spartips 2: Jämför bilförsäkringar – spara tusenlappar varje år
Beroende på vilken försäkring och vilket försäkringsbolag du väljer kan det skilja flera tusenlappar om året. Enligt en undersökning gjord av Aftonbladet för några år sedan skilde det t.ex. hela 8 878 kronor mellan det billigaste och dyraste alternativet. Den summan motsvarar ju en hel semesterresa varje år, en ny dator eller ca 800 kilo godis. Ni förstår poängen, det är mycket annat man kan göra för de pengarna.
Varför skiljer det sig så mycket i kostnad för de olika försäkringarna?
Givetvis kan olika villkor vara en faktor men så behöver inte alls vara fallet. En annan förklaring är att försäkringsbolagen inriktar sig på olika typer av kunder och då behöver den ena dyrare försäkringen inte alls vara bättre än den billigare.
Hur kan man då spara pengar på bilförsäkring?
Det bästa man kan göra för att hitta bästa möjliga bilförsäkring är helt enkelt att jämföra. Om man vill jämföra pris, villkor och kundomdöme så kan man göra det på t.ex. Konsumenternas försäkringsbyrås hemsida eller någon annan jämförelsetjänst.
Tips! Var observant på självrisken
Det vanligaste när man jämför bilförsäkringar är att titta på försäkringspremien. Men glöm inte bort att kolla på självrisken också. Många aktörer erbjuder en låg premie men en hög självrisk om olyckan väl är framme, vilket kan göra det totalt sett dyrare om du har otur.
Spartips 3: Samla försäkringar
Har du andra försäkringar hos ett försäkringsbolag brukar du få rabatter om du även försäkrar bilen där. Ta även in denna faktor när du jämför försäkringarnas priser. Ibland kan det till och med löna sig att samla banktjänster och försäkringar hos ett och samma bolag om möjligt.
Spartips 4: Var medveten om hur olika faktorer påverkar din bilförsäkring
Hur billig bilförsäkring man kan få beror på en lång rad faktorer. Vissa går påverka medans andra är svårare att göra något åt. Nedan listar vi ett par av dessa.
Typ av bil: Vilket bilmärke har din bil?
Vissa försäkringsbolag erbjuder så kallade märkesförsäkringar som många gånger har extra förmånliga försäkring för specifika bilmärken. Detta kan vara smart att kolla upp för att lyckas hitta den billigaste bilförsäkringen. Även andra saker påverkar, är din bil t.ex. en sportbil kan du räkna med att försäkringen blir dyrare, även bilens ålder, eventuell extrautrustning och körsträcka per år kan också spela in när försäkringspremien bestäms.
Förarens bostadsort: Vart man bor har betydelse eftersom att vissa områden helt enkelt har större risk för att drabbas av exempelvis inbrott, stöld eller andra olyckor.
Förarens ålder: Många försäkringsbolag ger billigast bilförsäkring till de som kan lova att ingen under 24 år kommer att köra bilen, eftersom ungdomar rent statistiskt råkar ut för olyckor oftare än andra åldersgrupper.
Historik: Vidare så premieras man med billigaste bilförsäkring ifall man är äldre och har haft sitt körkort i många år utan att råka ut för någon olycka eller skada. Antalet skadefria år är en betydelsefull faktor när det gäller billigaste bilförsäkring.
Spartips 5: Sänk lånekostnader för att finansiera din bilförsäkring
I dagsläget är det en väldigt bra idé att se över dina billån, avbetalningar och kreditkort. Detta beror på att styrräntan är rekordlåg och dina chanser att sänka räntorna är väldigt goda. Störst besparingar gör du när du samlar dina lån. Att jämföra räntor genom Advisa är helt gratis och du binder dig inte till något. Allt du behöver göra är att fylla in en ansökan här så sköter vi resten.
Bonustips: Köpt ny bil? Tänk på att kontrollera om det finns gamla skulder på bilen
Slutligen vill vi bara tipsa om att fr.o.m. den 1 juli 2014 har reglerna gällande fordonsrelaterade skulder (fordonsskatter, trängselskatter och felparkeringsavgifter) ändrats så att skulderna följer med bilen även om den fått en ny ägare.
Det innebär att, om den tidigare bilägaren inte betalat tillbaka skulderna, kan Kronofogden kräva utmätning av din bil för att få de obetalda skulderna betalda. Den nya drömbilen kan alltså resultera i en tråkig mardröm.
Hur gör man för att kontrollera om bilen har några skulder?
- Ring Transportstyrelsens fordonskundtjänst på telefonnummer 0771 – 14 15 16 för att ta reda om det finns några registrerade skulder på fordonet du planerar köpa.
- Ring Kronofogdens kundtjänst. Anledningen till att du också bör ringa dem är för att, om några skulder överlämnats till dem, tillkommer det ytterligare en avgift för att hantera ärendet. Kronofogden når du på 0771 – 73 73 73.
- Du bör även fråga den som säljer bilen om han eller hon fått några skulder den senaste tiden då det kan ta en viss tid innan skulder registreras hos aktörerna ovan.
Hoppas det nu känns lite tydligare i bilförsäkringsdjungeln!
Läs även: För- och nackdelar med privatleasing
*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).
Vi på Advisa vill att alla ska betala så lite som möjligt för sina lån. Därför har vi samlat flera långivare som får konkurrera om att få dig som kund. Fyll i dina uppgifter för att komma igång!
Om oss – Advisa
Advisa är ingen bank, vi är låneförmedlaren som söker ditt lån hos flera långivare. Sedan starten 2011 har vi jämfört lån åt över 263 000 kunder. För din trygghet står Advisa under tillsyn av finansinspektionen.
Genom Advisa kan du
Oavsett om du vill ta ett nytt lån eller vill lösa befintliga lönar det sig att jämföra låneförslag från flera banker och andra långivare.
- Kostnadsfritt och du binder dig inte till något
- Säker ansökan – vi hanterar uppgifter säkert
- Lånejämförelse – vi står på din sida
Vanliga frågor och svar – Bilförsäkring
Vad är en bilförsäkring?
En bilförsäkring är till för att skydda dig och dina medtrafikanter mot kostnader för skador i trafiken. Alla bilar måste minst ha en trafikförsäkring, men man kan också välja till halv- eller helförsäkring.
Vilken bilförsäkring ska jag ha?
Utgå från vad du har för bil och hur du använder den. Har du en ny bil har du oftast garanti och behöver kanske inte en helförsäkring. Är din bil äldre kanske det heller inte är värt pengarna. Jämför också bilförsäkringar för att hitta den billigaste och bästa!
Måste man ha en bilförsäkring?
Ja, du måste enligt svensk lag ha en trafikförsäkring på din bil för att få köra den i trafiken. För ytterligare skydd mot oväntade kostnader kan du välja till en halv- eller helförsäkring.
Hur mycket kostar en bilförsäkring?
Vad en bilförsäkring kostar beror på flera faktorer, bland annat modell och ålder på din bil samt ålder på dig som ägare. Snittpris för en trafikförsäkring är ungefär 3 000 kronor om året, och snittpriset för en helförsäkring kan vara mellan 6 000 och 10 000 kronor.