Blogg:

7 steg för att sluta bråka om pengar i din relation

Bild på Karin Nordlander

Sparterapeuten Karin Nordlander.

Nu är den glada semestertiden över och vi skiljer oss aldrig så mycket som i oktober. Många har höga förväntningar på semestern och tyvärr blir den inte alltid som man tänkt sig. När vardagen sedan återgår till det vanliga är det många som efter en tid av reflektion tar steget fullt ut och begär skilsmässa. Tyvärr en så enkel sak som bråk om den gemensamma ekonomin en av de vanligaste orsakerna till skilsmässa.

Fler skiljer sig på grund av pengabråk än otrohet. Som tur är det betydligt enklare att lösa bråk om ekonomi i relationen. Vi har därför valt att intervjua vår sparterapeut Karin Nordlander om hur man ska gå tillväga för att hantera pengabråk i relationen. Här är hennes sju enkla steg för att lösa bråken om ekonomin i relationen:

 1. Prata med varandra

Prata tillsammans igenom er situation och skaffa er en överblick gällande hur er ekonomiska situation faktiskt ser ut. Ofta kan det vara skönt att ta hjälp av någon utomstående, till exempel en släkting eller vän, som tillsammans kan hjälpa er att prata igenom er situation. Det kan hända att ni bråkar för att ingen av er riktigt har koll på ekonomin, och då uppstår en obehagskänsla för att ni inte har överblick. Det kan vara så att ni tror att ni lever över era tillgångar, men ni vet egentligen inte hur illa det är. Får ni tillsammans koll på hur ekonomin faktiskt ser ut blir det enklare att föra en konstruktiv dialog om hur pengarna bör spenderas.

2. Prata igenom prioriteringarna

Hur prioriterar ni just nu och hur borde prioriteringarna se ut? Är ni båda nöjda med de prioriteringarna? Det är viktigt att se till att båda är nöjda att ingen går runt och är sur i tysthet över hur pengarna spenderas. Missnöjet kommer förr eller senare upp till ytan och ju förr ni reder ut det desto tidigare kan ni undvika bråk och skilsmässa.

3. Se er som ett problemlösningsteam

Det är lätt hänt att dra upp de ekonomiska problemen när om ni redan är upprörda på varandra för annat. Gör inte det! Det leder sällan till bra resultat. Ta i stället upp pengafrågan vid ett tillfälle när ni inte är irriterade på varandra. Gå in i samtalet med en beslutsamhet om att lösa era problem som ett team. Bestäm er i förväg för att det inte ska vara ett forum för att vädra känslor. Det får ni ta vid ett annat tillfälle.

4. Hitta en balans över hur mycket var och en ska bidra

Det är ju sällan så att båda tjänar lika mycket och då är det viktigt att prata igenom hur mycket var och en ska bidra. Ska ni båda bidra med lika mycket eller ska båda bidra efter förmåga? Ska den som tjänar mer också få behålla mer? Eller ska alla dela på allt? Viktigt att komma ihåg är att det finns ingenting som är rätt och fel. Ni väljer den lösning som passar bäst för just er.

Många bråk som leder till skilsmässa handlar om att någon i tysthet är missnöjd med hur pengarna disponeras inom förhållandet och därför är det viktigt att båda är nöjda med det ni kommer fram till. Viktigt att tänka på är att det också finns fler sätt att bidra till relationen än pengar. Kanske den ena av er bidrar mer i form av att hämta barnen från dagis, sköta hushållet och hålla sociala kontakter vid liv? Det har ett värde som kan vara svårt att mäta i pengar. Om den ena bidrar mer med annat kanske det är okej om den också bidrar mindre ekonomiskt?

5. Prata om hur man fungerar känslomässigt

Alla är vi olika och även om du tror att andra ska reagera som du själv så är det sällan så. Saker som inte betyder något alls för dig kan betyda mycket för någon annan, och tvärtom. Om du glömt att köpa din sambos favoritäpplen i affären kanske det för dig bara betyder att du glömde köpa dem. Din partner däremot kanske tolkar det som att du inte bryr dig om honom/henne.

Köper du en mikrovågsugn kanske det för dig bara betyder att du behöver en mikrovågsugn. Din partner kanske tolkar det som att hon/han lagar dålig mat. Alternativt kanske hon eller han tolkar det som att du inte bryr dig om era gemensamma sparmål till den efterlängtade semestern – och att du därmed inte älskar honom/henne. Oavsett hur ni reagerar på olika saker är det viktigt att prata igenom det så att ni förstår varandra. Då är det också enklare att undvika bråk och skilsmässa.

6. Prata igenom utgifter som bara gynnar den ena

Hur ser ni på utgifter som bara är av glädje för den ena? Kanske vill bara den ena av er gå en kurs i segling eller åka på spa-weekend, är det då okej om ni har en gemensam begränsad ekonomi? Ska allt vara rättvist eller är det okej om fler utgifter går till den ena? Om en av er köper nya golfklubbor, ska då den andra automatiskt få åka på semester med sina vänner? Oavsett vad ni kommer överens om är det viktigt att ni faktiskt pratar om det. Annars finns det en stor risk att någon känner sig utnyttjad eller förfördelad.

7. Bestäm er för om ni ska ha gemensam eller delad ekonomi

Om ni bestämmer er för en gemensam ekonomi, hur ska den då se ut? Ska båda få en del var som man får spendera såsom man vill eller ska alla ekonomiska beslut tas gemensamt? Viktigt är att ni bestämmer er för en lösning som ni tycker passar just er – och inte gör så som ni tror att det borde vara på grund av sociala normer. Bara för att ni väljer att inte ha en gemensam ekonomi betyder det inte att ni inte älskar varandra, det innebär bara att det är en lösning som passar just er bäst.

Läs mer om gemensam och delad ekonomi här!

Tack Karin för dina tips!

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Samla era lån för att sänka hushållets ränta

Vi på Advisa vill att alla ska betala så lite som möjligt för sina lån. Därför har vi samlat flera långivare som får konkurrera om att få dig som kund. Fyll i dina uppgifter för att komma igång!

Om oss – Advisa

Advisa är ingen bank, vi är låneförmedlaren som söker ditt lån hos flera långivare. Sedan starten 2011 har vi jämfört lån åt över 263 000 kunder. För din trygghet står Advisa under tillsyn av finansinspektionen.

Oavsett om du vill ta ett nytt lån eller vill lösa befintliga lönar det sig att jämföra låneförslag från flera banker och andra långivare.

  • Kostnadsfritt och du binder dig inte till något
  • Säker ansökan – vi hanterar uppgifter säkert
  • Lånejämförelse – vi står på din sida
Vad tycker våra kunder?

Advisa samarbetar med 40 långivare

Bank Norwegian logotyp
IKANO Bank logotyp