5 fördelar med att jobba kvar i pensionsålder

två kvinnor sitter framför datorn

Högre pension, mer pengar att röra dig med och en god hälsa är några av sakerna du kan förvänta dig om du fortsätter jobba efter pensionsåldern. 66-plussare är dessutom mer attraktiva än någonsin på arbetsmarknaden. Vi listar 5 fördelar som kommer med ett förlängt arbetsliv.

1. Högre pension ju längre du jobbar

Du är berättigad att ta ut din allmänna pension från januari samma år som du fyller 62 år. Gränsen för uttag kommer dock successivt höjas till 64 år fram till år 2026. Den allmänna pensionen ökar sedan för varje år som du fortsätter arbeta:

  • Vid 66 år får du 6% mer i pension.
  • Vid 67 år får du 14% mer.
  • Vid 68 år får du 23% mer
  • Vid 69 år får du 32% mer
  • Vid 70 år får du 43% mer.

2. Mer pengar I plånboken

Förutom en högre pension ju längre du jobbar kan du även välja att ta ut endast en del av din pension. Fördelen med att göra så ligger i att din inkomst blir högre när du slutar arbeta helt. Det finns även möjlighet att avstå från att ta ut din tjänstepension som blir mer värd ju längre du avstår från att starta utbetalningarna.

Läs mer: Lån för pensionärer

3. Fördelar även för arbetsgivaren

Arbetsgivaren får fördelar i och med att de behåller eller anställer en äldre person, detta då de både får en mer erfaren anställd men även en anställd som inte kostar lika mycket som en yngre. Erfarenhet och en spetskompetens tar lång tid att bygga upp och behåller man en senior arbetskraft kan en kunskapsöverföring ske som annars hade varit svår att ta del av. Arbetsgivaravgiften sjunker från 31,42 procent till 10,21 procent det år som arbetsgivaren ska fylla 66 år. Den lägre avgiften beror på att seniorer har en mer förmånlig inkomstskatt och därigenom behöver inte bruttolönen vara lika hög som för yngre arbetstagare.

4. Förbättrad hälsa genom att fortsätta jobba

En känsla av gemenskap är väsentligt för att må bra och denna kommer med en arbetsplats. Arbetet gör att man passar in i en social tillvaro som annars kan vara långt borta för många pensionärer, speciellt de som saknar en partner. Eftersom det kan kännas ensamt att gå i pension väljer många att fortsätta arbeta.

Läs också: När kan man gå i pension?

5. Smidigare övergång till pensionärslivet

Att dra ner arbetstiden till 50 procent kan vara en bra lösning för många som får ta del av en mängd fördelar. Att fortsätta jobba är ekonomiskt fördelaktigt och samtidigt ges mer tid till familj och vänner samt till en resa eller hobby. Deltidsjobbet kan handla om att jobba kvar på ditt tidigare arbete, att ingå i en veteranpool, finnas tillgänglig som vikarier eller att sälja dina tjänster som konsult.

Exempel: så mycket lägre blir skatten

Exempel 1 – Skatten sänks vid 66

Person A lämnar arbetslivet vid 62 års ålder
Ålder: 62
Pension: 15 000 kronor
Skatt: 3 950 kronor (26 procent)

Person B lämnar arbetslivet vid 66 års ålder
Ålder: 66
Pension: 15 000 kronor
Skatt: 2 600 kronor (17 procent)

Exempel 2 – Skatten sänks vid 66. Tjänar man 20 000 kronor eller mindre kan skattesatsen hamna på 10 procent.

Person A fortsätter jobba heltid efter 62 års ålder
Ålder: 62
Pension: 30 000 kronor
Skatt: 6 700 kronor (22 procent)

Person B lämnar arbetslivet vid 66 års ålder
Ålder: 66
Pension: 30 000 kronor
Skatt: 4 900 kronor (16 procent)

Exempel 3 – Baserat på halvtidsjobb och halvtidsuttag av den allmänna pensionen.

Person A tar ut pension och jobbar vidare efter 62 års ålder
Ålder: 62
Sammanlagd inkomst: 30 000 kronor
Skatt: 7 880 kronor (26 procent)

Person B tar ut pension och jobbar vidare efter 66 års ålder
Ålder: 66
Sammanlagd inkomst: 30 000 kronor
Skatt: 5 820 kronor (19 procent)

Källa:

Expressen

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Vad kostar det att låna som pensionär?

Vi på Advisa vill att alla ska betala så lite som möjligt för sina lån. Därför har vi samlat flera långivare som får konkurrera om att få dig som kund. Fyll i dina uppgifter för att komma igång!

Om oss – Advisa

Advisa är ingen bank, vi är låneförmedlaren som söker ditt lån hos flera långivare. Sedan starten 2011 har vi jämfört lån åt över 263 000 kunder. För din trygghet står Advisa under tillsyn av finansinspektionen.

Här kan du läsa mer om bankräntor

Genom Advisa kan du

Oavsett om du vill ta ett nytt lån eller vill lösa befintliga lönar det sig att jämföra låneförslag från flera banker och andra långivare.

  • Kostnadsfritt och du binder dig inte till något
  • Säker ansökan – vi hanterar uppgifter säkert
  • Lånejämförelse – vi står på din sida
Vad tycker våra kunder?