Bankräntor – skillnader på räntor för olika lån

Vad ett lån kostar dig beror till stor del på vilken ränta du får. Generellt kan sägas att räntesatserna är höga för mindre lån utan säkerhet och låga för större lån med säkerhet. Men även din ekonomiska status spelar in, räntor sätts nämligen individuellt efter kreditvärdighet och återbetalningsförmåga. Här går vi igenom generella bankräntor och annan information för olika typer av lån.

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Vad är bankränta?

Bankränta kan betyda två saker. Dels kostnaden för att låna pengar – dels långivarens avkastning på utlånade pengar. Det sistnämnda kallas även sparränta, och är något du får om du “lånar ut” pengar till en bank genom att ha ett sparkonto med sparränta hos banken.

Desto lägre bankränta desto billigare lån

Här ska vi dock prata om bankränta i form av kostnaden för lån. Räntan anges i procent när du söker ett lån – och anger hur mycket av lånet du ska betala extra i avgift för att få låna pengarna i fråga. Ju lägre bankränta – desto billigare lån, alltså.

Räkneexempel – bankränta:

Du betalar endast ränta på din kvarvarande skuld – vilket gör att du betalar som mest ränta i början av låneperioden när skulden är stor, och som minst i slutet.

Låt oss säga att du lånar 50 000 kronor till 5 % ränta, med en avbetalningstid på 5 år.

Med ett annuitetslån, vilket innebär att månadskostnaden är densamma över hela lånet, kommer du betala 944 kronor i månaden. Den första månaden är 208 kronor av dem ränta. Månad 12 är 174 kronor av beloppet ränta – och vid den sista månaden är räntan endast 8 kronor.

Totalt kommer du ha betalat 6 613 kronor i bankränta för att ha fått låna 50 000 kronor.

Hur får jag lägre bankränta?

Vi på Advisa vill att alla ska betala så lite som möjligt för sina lån. När du söker hos oss kan du jämföra bankräntor från 40 långivare samtidigt, med endast en kreditupplysning. Fyll i dina uppgifter för att komma igång och jämföra lån utan säkerhet!

Jämför lån för lägre bankränta

Så här fungerar vår tjänst får att jämföra bankräntor:

  • Ansök i vårt formulär – kostnadsfritt och utan att binda upp dig till något
  • Vi skickar ut din ansökan till alla våra 40 partners – med endast en kreditupplysning
  • Inom 24 timmar har alla svarat – och du kan i lugn och ro jämföra bankräntor
  • Signera online och få lånet utbetalt inom 2-3 dagar.

Läs också: Så går det till att skriva över lån

Olika typer av bankräntor – och hur de skiljer sig

I princip alla lån har ränta, men räntan skiljer sig åt för olika sorters lån. Här går vi igenom olika lån och vad som styr bankräntan hos dem.

Bankränta för bostadslån

När det är dags för ditt livs kanske viktigaste affär, vill du så klart köpa till så bra villkor som möjligt. En stor fördel med bostadslån är att du på bankernas hemsidor direkt kan få en indikation på hur mycket du kan få låna och till vilken ränta.

När det gäller räntan på ditt bolån gör varje enskild bank en riskbedömning. Din ränta sätts individuellt efter vilken säkerhet du har för ditt lån, totalsumman för lånet i förhållande till värdet på bostaden samt det finansiella marknadsläget. Räntenivåerna hos bankerna ligger i dagsläget kring 1–4% på bolån. För bolån kan du oftast välja mellan att ha bunden eller rörlig ränta.

Amortering

Sedan mars 2018 gäller dessutom skärpta amorteringskrav för bostadslån som kan påverka hur mycket du får låna och hur mycket du måste amortera varje månad. Här kan du läsa mer i vår kompletta guide om amorteringskravet.

Ett lån som tas till kontantinsatsen kallas topplån och har ingen säkerhet, egentligen är det som vilket annat privatlån som helst. Återbetalningstiden på topplån är ca 10 år och räntan ligger kring 2–6%.

Bankränta för privatlån

Privatlån är ett lån du kan ta utan säkerhet. Andra namn för denna typ av lån är blancolån eller konsumtionslån och den stora fördelen med denna typ av lån är att du får använda det till precis vad du vill – varor, tjänster eller resor. Privatlån ligger i spannet mellan5 000 och 600 000 kronor. Ett privatlån har en återbetalningstid på 1–15 år och räntan ligger generellt mellan 4–30%.

När du jämför privatlån med oss på Advisa ökar du dina möjligheter att hitta den bästa möjliga räntan för dig eftersom olika långivare riktar sig mot olika typer av låntagare. Ansökan gör du direkt via vår hemsida och det är helt kostnadsfritt, utan att du binder dig till något.

Bankränta för medlemslån

Är du fackligt ansluten kan du ta ett medlemslån som ger dig förmånlig ränta på 4,7–5%. Lånet har en återbetalningstid på 1–12 år och betalskydd ingår, vilket innebär att en del av lånekostnaden täcks om du blir arbetslös eller sjuk. Medlemslån innefattar också ett livskydd som löser lånet vid dödsfall. Lånesumman är 30 000–300 000 kronor och du betalar varken uppläggnings- eller aviavgift.

Bankränta för fordonslån

Fordonslån tar du för att kunna köpa den där drömbilen du gått och suktat efter! De vanliga villkoren innebär att du får låna upp till 80% av köpesumman med fordonet som säkerhet när du köper från en auktoriserad handlare. Tryggheten gör att banken kan erbjuda dig bättre räntevillkor.

Tar du ett fordonslån utan säkerhet är återbetalningstiden 1–7 år och den nominella räntan 4–7%. Men de höga administrativa avgifterna gör att den effektiva räntan blir betydligt högre än så. Dessutom tillkommer kringkostnader, då många långivare kräver att du helförsäkrar ditt fordon för hela avtalstiden på lånet.

Ränta för kreditkort

Kreditkort är ett bekvämt och smidigt betalningsalternativ, men också ett du behöver se upp lite med. Du kan vanligtvis handla över hela världen och behöver inte tänka på om du tagit med dig tillräckligt med kontanter på resan. Du betalar i efterskott mot faktura, vilket gör att du lätt kan kontrollera dina köp och belopp så att allt stämmer.

Med kreditkort lånar du utan säkerhet och det finns ingen bestämd återbetalningstid. Räntan är 10% +, alltså relativt hög. Dessutom väntar en rejäl straffränta om du glömmer att betala din faktura!

Ränta på avbetalningsköp

Köp på avbetalning blir allt populärare, då många erbjuder räntefria månader i början av avbetalningstiden. Dessa köp kan dock bli dyra på sikt, då räntan höjs efter hand och administrativa avgifter tillkommer. Återbetalningstiden på avbetalning är max 3 år till en ränta på 10% +.

Sammanfattning bankräntor

Olika typer av lån innebär olika höga bankräntor. Här sammanfattar vi räntespann för olika lånetyper: Observera att dessa räntenivåer endast är uppskattningar baserat på vår egen erfarenhet som låneförmedlare och är gäller alltså inte som regel för alla typer av lån.

  • Bostadslån räntor mellan 1–5%
  • Privatlån räntor mellan 4–20%
  • Medlemslån räntor mellan på 4,7–5%
  • Fordonslån räntor mellan 4–7%
  • Kreditkort räntor från 10% och uppåt
  • Avbetalningsköp räntor från 10% och uppåt

Advisa samarbetar med 40 långivare

SEB logotyp
Bank Norwegian logotyp
IKANO Bank logotyp
Visa fler långivare
Vad säger våra kunder?