Bolån

Allt du behöver veta om bolån och hur du får det.

Dags att ta steget ut och köpa din första bostad? Känner du dig lite vilse i bolånedjungeln? Du är knappast ensam! Här får du svar på hur du går tillväga för att skaffa ett bolån och hur du ska göra för att hitta bäst villkor på ditt bolån.

så gör du för att skaffa bostadslån

Vad är ett bolån?

Att köpa en bostad är en dyr affär och därför har de flesta sin bostad finansierad via ett bolån. Eftersom det finns en risk för att bostadens pris sjunker i värde utgör max 85 procent av bostadens värde säkerhet för bolånet. De resterande 15 % av köpeskillingen behöver du finansiera med en egen insats. Den del av bolånet som har bostaden kopplad till sig som säkerhet är det så kallade bottenlånet som har lägre ränta än vanliga privatlån. Dock, eftersom bolånet utgör en så pass stor lånesumma, blir kostnaden per månad mycket hög.

Kan du inte finansiera de resterande 15 % av köpeskillingen med egna pengar kan du ta ett privatlån för att finansiera den egna insatsen. Dock, eftersom privatlånet är frikopplat från bostaden och har därmed ingen säkerhet kopplat till sig, har privatlånet högre ränta och hårdare amorteringskrav. Privatlånet utgör inte en del utav bolånet.

Så går du tillväga när du ska skaffa ett bolån

Alla banker har olika strategier och modeller för hur de sätter räntan för bolån till sina kunder och du behöver därför jämföra flera banker och andra långivare innan du accepterar ett bolåneerbjudande. Om du låter bankerna konkurrera om dig som kund kan du få lägre ränta.

Ju fler banker du går till, desto större chans att du hittar den bank som erbjuder just dig bäst villkor. Ser du till att ansöka om bolånet tillsammans med din man, fru eller sambo ökar chanserna till en bra ränta om ni är två som delar på låneansvaret. Se även till att du inte registrerat några kreditupplysningar inom närmsta halvåret innan du ansöker om bolån. Många kreditupplysningar försämrar din kreditvärdighet och försämrar dina chanser till ett bra bolån.

Läs också: Kökslån

Så skaffar du ett bolån:

  • Ansök om lånelöfte innan du budar på en lägenhet
  • Gå till banken när du vunnit budgivningen för att få bolånet beviljat
  • Ansök om bolån tillsammans med din partner för att få bättre ränta

Så kan Advisa hjälpa dig med bolånet

Genom Advisa kan du få smarta tips om du vill låna till topplån eller låna till handpenning. Du kan även sänka kostnaden för dina gamla lån eller ta ett nytt för att finansiera renovering och andra kostnader som kan komma vid ett bostadsköp.

Du kan inte jämföra bolån, lån till kontantinsats eller lån till handpenning genom Advisa.

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Vad skulle det kosta att låna?

Vi på Advisa vill att alla ska betala så lite som möjligt för sina lån. Därför har vi samlat flera långivare som får konkurrera om att få dig som kund. Fyll i dina uppgifter för att komma igång!

Om oss – Advisa

Advisa är ingen bank, vi är låneförmedlaren som söker ditt lån hos flera långivare. Sedan starten 2011 har vi jämfört lån åt över 263 000 kunder. För din trygghet står Advisa under tillsyn av finansinspektionen.

Läs också: Låna till badrum

Genom Advisa kan du

Oavsett om du vill ta ett nytt lån eller vill lösa befintliga lönar det sig att jämföra låneförslag från flera banker och andra långivare.

  • Kostnadsfritt och du binder dig inte till något
  • Säker ansökan – vi hanterar uppgifter säkert
  • Lånejämförelse – vi står på din sida

Vanliga frågor och svar

Vad är ett bolån?

Bostäder är dyra och de flesta har idag sin bostad finansierad via ett bolån. Du måste ha 15 % av bostadens värde i handpenning för att bli beviljad lånet.

Kan man låna till kontantinsats för bolån?

Ja, har du inte möjlighet att spara till din kontantinsats kan du ta ett privatlån för att täcka handpenningen för ett bolån. Genom Advisa kan du jämföra bud från 40 långivare för att hitta det med lägst ränta.

Hur mycket får jag låna till bolån?

Du får låna som max 85 % av bostadens värde när du ta ett bolån. Resterande 15 % måste du betala själv kontant. Du kan antingen spara ihop till kontantinsatsen eller ta ett privatlån. Genom Advisa kan du jämföra privatlån för att få lägst ränta.

Hur mycket får jag låna i bolån?

Det beror dels på vad du kan betala i kontantinsats, eftersom du måste kunna lägga 15 % av bostadens värde i handpenning. Lånebeloppet du blir beviljad kommer bland annat också att bero på din ålder, inkomst och dina övriga kostnader.

Vad säger våra kunder?