Låna till renovering

- vilken finansiering passar dig bäst?

Funderar du på att renovera ditt badrum? Eller har du redan bestämt både kakel, luckor och vitvaror till ditt nya drömkök? Oavsett hur långt du kommit i planeringen behöver du tänka på hur du ska finansiera renoveringen. Att renovera är knappast en billig affär och få har tillräckligt med pengar på sparkontot för att kunna finansiera renoveringen kontant. I den här artikeln går vi därför igenom olika finansieringsalternativ och hur du ska gå tillväga för att din renovering ska bli så billigt som möjligt.

ett par planerar en renovering

Olika finansieringsalternativ när du ska renovera

Renoveringslån – privatlån

Ett allt vanligare sätt att finansiera renoveringen är genom att ta ett renoveringslån, vilket egentligen är detsamma som ett vanligt privatlån, och har flertal fördelar. Dels behöver du inte ställa någon säkerhet för lånet och dels kan du lösa ut lånet när du vill utan extra kostnad. Idag kan du enkelt ansöka om privatlån online och snabbt få svar. Om du ansöker om privatlån via Advisa låter du dessutom 40 långivare konkurrera om dig som kund, vilket pressar ned räntan och ökar chansen för att din renovering blir så billig som möjligt. Det gäller oavsett om du låna till badrum eller ta ett kökslån!

Betala kontant

Har du möjlighet är det förstås väldigt bra om du kan finansiera din renovering kontant då det alltid är billigast i längden eftersom du inte betalar några räntekostnader. Dessutom slipper du dras med lånet under en längre period framöver. Dock är det långt ifrån alla som har så mycket pengar på sparkontot och därför lånar de flesta pengar till renoveringen.

Utöka befintligt bostadslån

Ett annat sätt att låna pengar till din renovering är att utöka ett befintligt bostadslån. Då använder du bostaden som säkerhet för lånet. Den stora fördelen med denna finansieringsform är att du får en lägre ränta. Tänk dock på att det nya amorteringskravet som inträtt kan innebära att du måste amortera mer på ditt bostadslån om du väljer att öka lånet. Det kan alltså innebära en förhöjd månadskostnad utöver den redan ökade räntekostnader på grund av det utökade lånebeloppet. Dessutom innebär amorteringskravet att din bostad inte får vara belånad mer än 85%, vilket gör att det kanske inte finns utrymme för dig att ta ett lån för din renovering.

Renovering på avbetalning

I övrigt kan renoveringen också finansieras via de avbetalningslösningar som handlarna (ex IKEA, Kvik eller Byggmax) erbjuder eller med ett eget kreditkort. Dessa två lånelösningar innebär dock generellt sett betydligt högre effektiv ränta (dvs den totala räntan för lånet, inklusive ränta och tillkommande avgifter) än bostadslån eller privatlån och bör därför undvikas.

Byggnadskreditiv

För den som har förutsättningar, i form av hög inkomst, kan byggnadskreditiv också vara en sätt att finansiera renoveringen. Det innebär att banken betalar de fakturor som skickas till dig och löpande tar ut avgifter och ränta så länge renoveringen pågår. Den stora fördelen är att du inte behöver låna mer än renoveringen faktiskt kostar och efteråt kan välja vilken bank du vill för att omvandla kreditivet till ett bolån med bättre räntevillkor. Denna typ av låneform är vanligast vid större typer av renoveringar.

Renoveringslån eller utökad bostadslån?

En renovering är ibland nödvändig och ofta en god investering som kan öka värdet på din bostad. Står du inför renoveringen och inser att du kommer behöva låna pengar för att kunna renovera blir frågan alltså vilken låneform som passar dig bäst. Det många inte tänker på är att det oftast blir dyrare i längden att finansiera renoveringen genom att öka på bostadslånet. Det beror på att amorteringstakten är långsammare på bostadslån och du då betalar ränta under en längre period. Ska du baka in lånet i ditt bostadslån bör du därför amortera lika snabbt som om du skulle tagit ett privatlån. Annars blir det billigare i längden att ta ett lån utan säkerhet jämfört med att öka på bostadslånet.

En fördel med privatlånet är dessutom att du kan betala tillbaka lånet närsomhelst utan att bli skyldig banken någon ränteskillnadsersättning (en avgift banken tar ut för bostadslån om du betalar av det i förtid). Ytterligare en fördel med ett privatlån istället för ett utökat bostadslån är att det är enklare och snabbare. Att utöka ett bostadslån är en längre process som kräver att banken utvärderar ditt nuvarande bostadslån och möjligheterna att utöka det. Att ansöka om privatlån kan du göra snabbt och enkelt, direkt på nätet och oftast får du svar samma dag.

Tips när du ska låna till renoveringen:

Kavla upp ärmarna

Att renovera är dyrt, speciellt om du alltid anlitar proffshjälp. Undersök om det finns delar du klarar av själv, eller om du kan få hjälp av vänner och bekanta. Det finns även mängder av bra guider på internet som kan spara dig tusentals kronor.

Använd ROT-avdraget

Ditt renoveringslån kan bli avsevärt lägre om du har rätt till ROT-avdrag. Kolla med Skatteverket och se till att din hantverkare har alla uppgifter innan arbetet påbörjas.

Välj material efter plånbok

Kostnaderna kan lätt dra iväg om du väljer exklusiva material. Nöjer du dig med standardmaterial får du betydligt mer renovering för pengarna – och varje insats ökar värdet på din bostad.

Jämför hantverkare

Precis som när du jämför lån till renovering för att få bättre ränta, kan du ta in offerter från många olika hantverkare och pressa priserna.

Ansök smidigt på nytt med tidigare uppgifter
Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på {totalAmount} kr med {repaymentTimeYears} års löptid, nominell ränta {interestRate} % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan {apr} %. Totalt belopp att betala: {totalCost} kr. Månadskostnad: {monthlyCost} kr fördelat på {numPayments} betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 29,99%. Räntespann mellan: 3,06% - 29,99% (Uppdaterat januari 2021).

Vad skulle det kosta att låna till en renovering?

Vi på Advisa vill att alla ska betala så lite som möjligt för sina lån. Därför har vi samlat flera långivare som får konkurrera om att få dig som kund. Fyll i dina uppgifter för att komma igång!

Om oss – Advisa

Advisa är ingen bank, vi är låneförmedlaren som söker ditt lån hos flera långivare. Sedan starten 2011 har vi jämfört lån åt över 263 000 kunder. För din trygghet står Advisa under tillsyn av finansinspektionen.

Genom Advisa kan du

Oavsett om du vill ta ett nytt lån eller vill lösa befintliga lönar det sig att jämföra låneförslag från flera banker och andra långivare.

  • Kostnadsfritt och du binder dig inte till något
  • Säker ansökan – vi hanterar uppgifter säkert
  • Lånejämförelse – vi står på din sida

Vanliga frågor och svar

Kan man låna pengar till renovering?
Ja, och att renovera din bostad kan vara ett sätt att höja värdet på den. Om du har möjlighet att utöka bolånet kan du göra det, annars kan du söka om ett privatlån till din renovering.
Hur fungerar renoveringslån?
Ett renoveringslån är ett lån som du tar för att renovera din bostad. Du kan ta ett renoveringslån som ett privatlån eller genom att utöka ditt bolån om du har möjlighet.
Hur mycket får man låna på huset för renovering?
Du kan låna upp till 85 % av bostadens värde. Har du inte utrymme för att låna mer kan du ansöka om ett privatlån. Genom Advisa kan du jämföra lån från flera banker och långivare för att få lägsta möjliga ränta.
Vad kostar ett renoveringslån?
Ska du ta ett privatlån för att renovera sätts alltid din ränta individuellt utefter din kreditvärdighet. Använd Advisa för att jämföra lån från flera banker och långivare samtidigt – med bara en kreditupplysning. Har du möjlighet att utöka ditt bolån ger det generellt en lägre ränta.

Vad säger våra kunder?