Ordlista:

Budget - Varför ska man göra en budget?

Tycker du att det låter både tidskrävande och tråkigt att göra en budget? Förstår du inte riktigt varför du ska lägga ner energi på att göra en budget? “Att leva i nuet” i all ära, men det är inte särskilt kul att inte ha några pengar i slutet av månaden. Då blir det istället ett stort orosmoment. Då är det bättre att ha koll på vart pengarna tar vägen så att du har pengar kvar i slutet av månaden att spendera på saker du tycker är roligt. Med en budget slipper du både att saldo på hål i plånboken och stressen som lätt kan uppstå i slutet av månaden.

Så gör du en budget

Hur gör jag en budget?

Börja med att undersöka vilka inkomster du har varje månad. Som inkomster räknas inte bara lön, utan även eventuella bidrag, hyresintäkter, kapitalintäkter och andra inkomster som du får på löpande basis. Skriv upp alla dessa på inkomstsidan av din budget och summera ihop så får du reda på hur mycket du har att spendera varje månad. Därefter är det dags att räkna ihop alla dina löpande utgifter. Samla ihop alla dina avtal och se över vilka utgifter du har på autogiro genom att titta på ett kontoutdrag. Skriv upp alla dina utgifter under olika poster, exempelvis “Hem” (bostadskostnad, försäkring, internet, telefoni och elkostnader), “Mat- och förbrukningsartiklar” (mat, hygienartiklar och övriga artiklar till hemmet), “Nöjen” (bio, restaurang, streamingtjänster m.m.), “Transport” (bensin, bilkostnader och kollektivtrafik) och “Sparande” (pensionssparande, sparande till barn, kortsiktigt sparande osv). Har du skulder får du även göra en post för räntekostnader. Vilka kategorier du väljer är upp till dig.

Har du utgifter på årsbasis och tremånadersbasis? Dela upp dessa kostnader per månad och lägg undan motsvarande summa varje månad så slipper du ett stort otrevligt hål i plånboken när det är dags för bilbesiktning, köpa årskort till kollektivtrafiken eller vad det nu kan vara. Genom att se över alla kostnader du har på ett år får du översikt och kan enklare planera din ekonomi.

Så här kan du använda din budget för att förbättra din privatekonomi

När du väl fått översikt på dina inkomster och utgifter blir det mycket enklare att se vilka delar av din privatekonomi som går att förbättra. Går budgeten ihop, det vill säga är inkomstsidan större än utgiftssidan? Kan du påverka dina inkomster? Lägger du ovanligt mycket pengar på att äta mat ute? Eller lägger du alldeles för mycket pengar på bilen, trots att du nästan aldrig använder den? Eller kan du få ner kontnaderna för ränta, försäkringar och el genom att byta leverantör? Behöver du alla dina prenumerationer och streamingtjänster eller kan du säga upp dessa? Är du till och med dubbelförsäkrad? Genom att göra många små förbättringar kan du göra stora förbättringar i din privatekonomi – oavsett lön. Se också efter vad du kan göra med dina stora utgiftsposter. Har du skulder kan du exempelvis tjäna mycket på att försöka förhandla ner räntan. Likaså gäller försäkringskostnader. På så vis kan du antingen få mer pengar kvar i vardagen eller utöka ditt långsiktiga sparande – så att du får mer pengar att röra dig med senare i livet.

Att tänka på när du gör en budget

  • Skriv upp alla dina utgifter, även sådana som som kommer på årsbasis
  • Glöm inte att avsätta utrymme för sparande. 10 – 15 procent av nettolönen brukar rekommenderas.
  • Se över vilka utgifter och inkomster du kan påverka och förbättra dessa.
Ansök smidigt på nytt med tidigare uppgifter
Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på {totalAmount} kr med {repaymentTimeYears} års löptid, nominell ränta {interestRate} % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan {apr} %. Totalt belopp att betala: {totalCost} kr. Månadskostnad: {monthlyCost} kr fördelat på {numPayments} betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 29,99%. Räntespann mellan: 3,06% - 29,99% (Uppdaterat januari 2021).

Budgetera för ditt lån

Vi på Advisa vill att alla ska betala så lite som möjligt för sina lån. Därför har vi samlat flera långivare som får konkurrera om att få dig som kund. Fyll i dina uppgifter för att komma igång!

Om oss – Advisa

Advisa är ingen bank, vi är låneförmedlaren som söker ditt lån hos flera långivare. Sedan starten 2011 har vi jämfört lån åt över 263 000 kunder. För din trygghet står Advisa under tillsyn av finansinspektionen.

Genom Advisa kan du

Oavsett om du vill ta ett nytt lån eller vill lösa befintliga lönar det sig att jämföra låneförslag från flera banker och andra långivare.

  • Kostnadsfritt och du binder dig inte till något
  • Säker ansökan – vi hanterar uppgifter säkert
  • Lånejämförelse – vi står på din sida

Vanliga frågor och svar

Vad betyder det att ha en budget?
Att ha en budget innebär att du har en ekonomisk plan för hur du ska spendera dina pengar varje månad. Det kan vara ett bra sätt att spara mer pengar.
Varför är det bra att ha en budget?
Genom att få översikt över din ekonomi kan du smidigare se vad du enkelt kan spara pengar på. Du kan också bestämma att du endast får lägga en viss summa på saker som nöjen eller shopping varje månad. Har du satt upp ett sparmål i din budget blir det ofta lättare att hålla.
Hur gör man en budget?
Börja med att skriva ner dina inkomster varje månad. Räkna sedan ihop alla dina löpande utgifter, även de för nöjen eller kläder. När du fått översikt på din ekonomi blir det enklare att se vilka delar som går att förbättra och var du kan spara pengar.
Hur mycket ska man ha kvar efter räkningarna?
60/20/20-regeln är ett vanligt mål att ha för sin månadsbudget. Det innebär att 60 % av dina inkomster går till levnadskostnader som mat och hyra, 20 % går till nöjen och resterande 20 % går till sparande.  Börja där och försök sen se om du kan öka på den sista posten för sparande från reterande delar.

Vad säger våra kunder?