Ordlista:

Budget – hur och varför du ska göra en budget

Tycker du att det låter både tidskrävande och tråkigt att göra en budget? Förstår du inte riktigt varför du ska lägga ner energi på att göra en budget? Att göra en budget kan vara bra om du sparar till något speciellt – men det är också ett sätt att se till att ha pengar kvar i slutet av månaden. Med en budget får du koll på vart pengarna tar vägen och slipper att din ekonomi blir ett stort orosmoment. Då kan du i stället få pengar över i slutet på varje månad.

Vad är en budget?

En budget är en slags ekonomisk plan som anger hur pengar ska fördelas över en viss framtid.

För privatpersoner handlar det ofta om att få koll på sina inkomster och utgifter för att spara pengar eller för att se till att lägga pengar på rätt saker.

Men även företag gör en budget där man bestämmer hur mycket pengar man ska spendera inom olika segment – baserat på pengarna företaget drar in.

Hur gör jag en budget? Steg för steg

1. Se över dina inkomster

Börja med att undersöka vilka inkomster du har varje månad. Som inkomster räknas inte bara lön, utan även eventuella bidrag, hyresintäkter, kapitalintäkter och andra inkomster som du får på löpande basis. Skriv upp alla dessa på inkomstsidan av din budget och summera ihop så får du reda på hur mycket du har att spendera varje månad.

Läs också: Barnbidrag

2. Räkna ihop dina löpande utgifter

Därefter är det dags att räkna ihop alla dina löpande utgifter. Samla ihop alla dina avtal och se över vilka utgifter du har på autogiro genom att titta på ett kontoutdrag. Skriv upp alla dina utgifter under olika poster, exempelvis:

  • Hem – bostadskostnad, försäkring, internet, telefoni och elkostnader
  • Mat- och förbrukningsartiklar – mat, hygienartiklar och övriga artiklar till hemmet
  • Nöjen – saker som bio, restaurang och streamingtjänster
  • Transport – bensin, bilkostnader och kollektivtrafik
  • Sparande – pensionssparande, sparande till barn och/eller kortsiktigt sparande

Har du skulder får du även göra en post för räntekostnader. Vilka kategorier du väljer är upp till dig.

3. Se över dina kostnader

Har du utgifter på årsbasis och tremånadersbasis? Dela upp dessa kostnader per månad och lägg undan motsvarande summa varje månad så slipper du ett stort otrevligt hål i plånboken när det är dags för bilbesiktning, köpa årskort till kollektivtrafiken eller vad det nu kan vara.

Genom att se över alla kostnader du har på ett år får du översikt och kan enklare planera din ekonomi.

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Budgetera för ditt lån

Vi på Advisa vill att alla ska betala så lite som möjligt för sina lån. Därför har vi samlat flera långivare som får konkurrera om att få dig som kund. Fyll i dina uppgifter för att komma igång!

Lägre ränta ger mer utrymme i din budget

Om du till exempel ska låna till en renovering eller ombyggnad är det viktigt att du räknar med lånkostnaderna i din budget. Genom att jämföra långivare genom oss kan du enkelt hitta det billigaste lånet – som ger dig mest utrymme i budgeten.

Ansök på bara ett par minuter och få svar inom 24 timmar.

Samla lån och få mer pengar över

Om du redan har flera lån och har problem att få din månatliga budget att gå ihop är det en bra idé att samla dina lån. Genom att göra detta kan du sänka din ränta och din månadskostnad och få mer pengar över till annat varje månad. Ange bara att du vill lösa befintliga lön i din ansökan till oss så hjälper vi dig.

Så här kan du använda din budget för att förbättra din privatekonomi

När du väl fått översikt på dina inkomster och utgifter blir det mycket enklare att se vilka delar av din privatekonomi som går att förbättra. Går budgeten ihop – alltså är inkomstsidan större än utgiftssidan?

Om den inte gör det, kan du påverka din utgifter? Här är några exempel:

  • Du lägger onödigt mycket pengar på att äta mat ute?
  • Lägger du alldeles för mycket pengar på bilen, trots att du nästan aldrig använder den?
  • Kan du få ner kostnaderna för ränta, försäkringar och el genom att byta leverantör? Kanske är du till och med dubbelförsäkrad genom olika försäkringsbolag?
  • Behöver du alla dina prenumerationer och streamingtjänster eller kan du säga upp dessa?

Läs också: Vad kostar det att leva?

Små förbättringar i budgeten kan ge dig mycket extra pengar över tid

Genom att göra många små förbättringar kan du göra stora förbättringar i din privatekonomi – oavsett lön. Se också efter vad du kan göra med dina stora utgiftsposter. Har du skulder kan du exempelvis tjäna mycket på att försöka förhandla ner räntan. Likaså gäller försäkringskostnader. På så vis kan du antingen få mer pengar kvar i vardagen eller utöka ditt långsiktiga sparande – så att du får mer pengar att röra dig med senare i livet.

Försök även att se över dina inkomster

Det kan vara lättare att minska sina utgifter än att öka sina inkomster, men det kan ändå vara värt att ta en funderare kring dina inkomster. Kan du löneförhandla? Kan du jobba några extrapass för att dryga ut kassan? Kan du byta sparkonto för att få bättre avkastning på dina sparpengar? Även om det är svårt att öka sina inkomster är det ändå värt att fundera på vilka möjligheter du faktiskt har.

Att tänka på när du gör en budget

  • Skriv upp alla dina utgifter, även sådana som som kommer på årsbasis
  • Glöm inte att avsätta utrymme för sparande. 10 – 15 % av nettolönen brukar rekommenderas.
  • Se över vilka utgifter och inkomster du kan påverka och förbättra dessa.

Vanliga frågor och svar – Budget

Vad betyder det att ha en budget?

Att ha en budget innebär att du har en ekonomisk plan för hur du ska spendera dina pengar varje månad. Det kan vara ett bra sätt att spara mer pengar.

Varför är det bra att ha en budget?

Genom att få översikt över din ekonomi kan du smidigare se vad du enkelt kan spara pengar på. Du kan också bestämma att du endast får lägga en viss summa på saker som nöjen eller shopping varje månad. Har du satt upp ett sparmål i din budget blir det ofta lättare att hålla.

Hur gör man en budget?

Börja med att skriva ner dina inkomster varje månad. Räkna sedan ihop alla dina löpande utgifter, även de för nöjen eller kläder. När du fått översikt på din ekonomi blir det enklare att se vilka delar som går att förbättra och var du kan spara pengar.

Hur mycket ska man ha kvar efter räkningarna?

60/20/20-regeln är ett vanligt mål att ha för sin månadsbudget. Det innebär att 60 % av dina inkomster går till levnadskostnader som mat och hyra, 20 % går till nöjen och resterande 20 % går till sparande. 

Börja där och försök sen se om du kan öka på den sista posten för sparande från reterande delar.

Vad säger våra kunder?