Fråga Advisa:

Vad kostar en maskin tvätt?

Jag försöker dra ner på mina elkostnader, men vet inte hur mycket jag egentligen sparar på att försöka tvätta mindre och vid andra tider. Vad kostar en maskin tvätt?

Povel på Advisa svarar:

Vad en maskintvätt kostar beror främst på aktuellt elpris och tvättmaskinens elförbrukning. Dessutom tillkommer kostnad för tvättmedel och sköljmedel. Med dessa räkneexempel visar vi ungefär vad en tvätt i 40 grader respektive 60 grader kostar.

Vad kostar en tvätt i el?

Hur mycket el en tvättmaskin drar beror bland annat på dess storlek, miljöklass och vilken temperatur som tvätten sker i.

Flera elbolag anger att elförbrukningen kan räknas till 0,4 – 0,6 kilowattimme (kWh) för en 40-graders tvätt och 1 – 1,4 kWh för en 60-graders tvätt.

Räkneexempel – lågt elpris

Med ett elpris på 0,50 kronor per kWh kommer kostnaden för el vara 0,20 kronor till 0,30 kronor för en 40-graders tvätt. För 60-graders tvätt blir kostnaden 0,50 kronor till 0,70 kronor.

Om du kör en maskintvätt om dagen blir månadskostnaden för elen 6 till 9 kronor respektive 15 till 21 kronor.

Räkneexempel – högt elpris

Med ett elpris på 4 kronor per kWh kommer kostnaden för el vara 1,60 kronor till 2,40 för en 40 graders tvätt. För 60-graders tvätt blir kostnaden 4,0 – 5,60 kronor.

Om du kör en maskintvätt om dagen blir månadskostnaden för elen 48 – 72 kronor respektive 120 – 168 kronor.

Totalkostnaden för en maskin tvätt

Ska vi också räkna med tvättmedel, vilket kostar ungefär 1,50 kronor per tvätt, samt vatten för ungefär 50 öre per tvätt – blir totalkostnaden under snittpriset 150 öre/kWh följande:

40 grader: Cirka 2,75 kronor per tvätt – månadskostnad 82 kronor.

60 grader: Cirka 3,8 kronor per tvätt – månadskostnad 114 kronor.

Läs vidare för att se hur vi tar fram priset för tvättmedel och vatten – samt tips på hur du kan minska tvättkostnaderna.

 

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Svårt att beräkna tvättkostnaden utifrån watt

De flesta elektriska produkter har en konstant elförbrukning. Med andra ord krävs det lika mycket el under den tid som produkten är påslagen. Detta gäller däremot inte för en tvättmaskin då det primärt är uppvärmningen av vattnet som kräver energi.

Skulle en tvättmaskin på 2000 watt vara igång i två timmar, och ha konstant elförbrukning, skulle det innebära en elförbrukning på 4 kWh. Men så är alltså inte fallet. Nivån kan enbart användas för att beräkna maximal elförbrukning, vilket uppnås när uppvärmning sker.

Beräkna med ”Produktkalkylen”

Produktkalkylen är en tjänst från Energimyndigheten med målet att underlätta för konsumenter att ta miljömässiga val. Via hemsidan går det att jämföra energiåtgången på moderna modeller av exempelvis tvättmaskiner, torktumlare och torkskåp.

Sökning kan antingen ske via produktens namn eller genom att QR-koden, som sitter på vitvaran, scannas med mobilen. Med hjälp av produktkalkylen går det att se beräknad elförbrukning samt totala driftskostnaden.

Beräkna med mätare

För att få en exakt mätning av elförbrukningen på en tvättmaskin kan en elmätare användas. Sätt den i vägguttaget och sätt därefter tvättmaskinens stickkontakt i mätaren.

Den kommer därmed att visa aktuell elförbrukning samt förbrukning över en vald period. Genom att ange elpriset i elmätaren beräknas även den totala kostnaden.

Läs också: Vad kostar en dusch?

Vad kostar tvättmedel per tvätt

I en jämförelse från 2021, utförd av Råd & Rön, anges att kostnaden för tvättmedel per maskintvätt är 1 – 2 kronor. En genomsnittlig beräkning kan alltså utgå från en kostnad på 1,50 kronor per tvätt

Vad kostar vatten per tvätt?

Priset för vatten varierar mellan olika kommuner. Inom bostadsrättsföreningar ingår denna kostnad ofta i månadsavgiften.

I Stockholm var kostnaden för vatten, till villor och småhus, 11,13 kronor per kubikmeter vilket motsvarar 1,1 öre per liter. En tvätt kräver cirka 50 liter, vilket alltså innebär en kostnad på cirka 50 öre.

6 Tips för att minska tvättkostnaderna

Med relativt enkla metoder kan kostnaden för maskintvätt minskas. Framförallt är det viktigt att tvätta så energisnålt som möjligt.

1. Full maskin

Genom att alltid tvätta med full maskin kan du minska antalet tvättar per månad.

2. Vädra i stället för att tvätta

Många plagg kan vädras i stället för att tvättas. Det gäller exempelvis tröjor och jeans förutsatt att de inte varit svettiga eller fläckiga.

3. Sänk temperaturen

Det mest effektiva sättet att minska elkostnaden är att tvätta på lägre temperatur. Det krävs exempelvis hälften så mycket energi för att värma upp vattnet till 40 grader som till 60 grader. De flesta tvättmaskiner har även så kallade ”Eco program” som är utformade för att hålla nere energiförbrukningen.

4. Byt till nyare tvättmaskin

Nyare tvättmaskiner har betydligt lägre energiförbrukning än de äldre modellerna. Räkna ut hur stor summa som skulle sparas på att köpa en ny, eller en begagnad nyare modell.

5. Gå till tvättstuga om du bor i hyreshus

I hyresfastigheter ska de boende ha tillgång till tvättmöjlighet. Detta antingen i lägenheten eller i gemensamma utrymmen. Finns det en gemensam tvättstuga kan den bokas då dessa används gratis.

6. Tvätta vid låg elkostnad

Personer som har rörligt elpris kan minska kostnaden för maskintvätt genom att tvätta när elpriset är lågt. Priset går att följa via flera appar och elbolagens hemsidor.

Vanliga frågor och svar – Kostnad för en maskin tvätt

Hur mycket kostar en 60-graders tvätt?

Med en modern tvättmaskin och ett elpris på 2 kronor per kilowattimme kostar en 60-graders tvätt cirka 2 – 2,70 kronor. Utöver elkostnaden tillkommer kostnad för tvättmedel, sköljmedel och vatten.

Vad kostar tvättmedel per tvätt?

På tvättmedelsförpackningar anges oftast kostnaden per tvätt. En vanlig nivå är 1,20 kronor till 2,00 kronor per tvätt.

Advisa samarbetar med 40 långivare

SEB logotyp
Bank Norwegian logotyp
Visa fler långivare