Fråga Advisa:

Vad kostar en dusch?

Nu när elpriset rusat de senaste åren funderar vi på vad vi kan göra i hemmet för att minska våra elkostnader. Vi har elberedare hemma och duschar nog 10-15 minuter per dusch – vad kostar en dusch för oss då?

Povel på Advisa svarar:

En intressant fråga för många i dessa tider. Vad en dusch kostar beror såklart på flera faktorer – kanske främst hur din uppvärmning ser ut, vad elen kostar vid duschtillfället samt hur länge du duschar.

Störst skillnader i priset för en dusch blir det såklart för de som har eluppvärmt varmvatten, precis som ni, och det är därför det vi kommer utgå från i den här uträkningen.

Så räknar du ut priset för en dusch

En dusch på cirka 10 minuter kommer att dra ungefär 160 liter vatten med ett genomsnittligt duschmunstycke. Vi räknar med att du duschar lite lagom varmt – 37 grader.

Hur många kilowattimmar (kwh) drar en dusch?

Enligt energiföretaget Fortum kommer duschen då att dra ungefär 5 kilowattimmar, alltså 0,5 kilowattimmar per minut du duschar. Ytterligare räknar vi med att vattnet kostar cirka 2 öre per liter.

Räkneexempel: Så mycket kostar duschen

Hur mycket kostar då en dusch? Men tanke på att elpriset fluktuerar så kraftigt kan vi ge er några exempel:

Med ett elpris på 120 öre per kilowattimme kostar en tiominuters-dusch 9 kronor.

Är priset i stället 200 öre per kilowattimme kostar en dusch 13 kronor.

Skulle man ta en dubbelt så lång dusch – på 20 minuter – skulle priset i stället bli 18 respektive 26 kronor.

Vad kostar det att duscha i månaden?

Det kanske inte låter så farligt. Men låt oss säga att ni fyra i er familj duschar i 10 minuter varje dag – till snittpriset av 150 öre per kilowattimme.

Det ger en månadskostnad på 1 260 kronor – bara för att duscha!

Skulle några av er duscha längre och varmare kan dessa kostnader bli ännu högre.

Läs också: Vad är en normal vattenförbrukning?

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Så håller ni nere duschkostnaderna

Med höjda elpriser under vintrarna är det många som undrar hur de kan spara mer pengar på att duscha.

Att spara pengar när man duschar är inte bara bra för din plånbok, utan också för miljön genom att minska vatten- och energiförbrukning. Här är några tips för att spara pengar på dina duschar:

  • Skaffa ett snålspolande duschmunstycke – det gör att det går åt mindre varmvatten per dusch.
  • Ta kortare duschar – genom att minska längden på dina duschar kan du spara på både vatten- och energikostnader. Försök att hålla dina duschar till 5-10 minuter.
  • Stäng av vattnet medan du tvålar in dig – genom att stänga av vattnet medan du tvålar in dig och sedan slå på det igen när du är redo att skölja av dig sparar du på varmvatten.
  • Använd kallt eller ljummet vatten – desto varmare vatten ju mer energi krävs för uppvärmning. Använder du kallt vatten tar du bort energikostnaderna helt, men även att duscha i mer ljummet vatten kommer att spara dig mycket pengar.
  • Duscha mer sällan – och borta om du kan. Du kanske inte behöver duscha varje dag? Eller kanske har du ett gym du kan duscha på i stället? En utebliven dusch är alltid gratis!

Genom att använda dessa tips kan du spara på både vatten- och energikostnader när du duschar.

Vanliga frågor och svar – Kostnad för en dusch

Hur mycket kostar en dusch på 15 minuter?

Att duscha i 15 minuter med eluppvärmt varmvatten och genomsnittligt vatten- och elpris kostar ungefär 13 kronor.

Hur mycket kostar en dusch på 20 minuter?

Om du har eluppvärmt varmvatten kostar det dig ungefär 15-20 kronor att duscha i 20 minuter vid genomsnittligt vatten- och elpris.

Advisa samarbetar med 40 långivare

SEB logotyp
Bank Norwegian logotyp
Visa fler långivare