Fråga Advisa:

Vad är en normal vattenförbrukning?

Jag undrar hur mycket vatten det är rimligt att förbruka på en månad. Vad är en normal vattenförbrukning?

Povel på Advisa svarar:

Normal, eller genomsnittlig, vattenförbrukning är 140 liter per person och dygn. Det motsvarar cirka 50 kubikmeter – eller 50 000 liter – per person och år. Om du regelbundet vattnar trädgården med vattenslang – eller om du har en pool – ökar vattenförbrukningen avsevärt.

Räknar vi med att snittpriset för en kubikmeter vatten i Stockholm så kommer en genomsnittsförbrukning kosta dig ungefär 550 kronor per år

Främst används vatten till personlig hygien, vilket innebär att det enklaste sättet att minska på vattenförbrukningen oftast är att minska tiden du duschar.

Läs vidare så berättar vi mer om vattenförbrukning och vad som påverkar den!

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Normal vattenförbrukning per person

I genomsnitt förbrukar en privatperson 140 liter vatten per dygn. Av dessa 140 liter beräknas cirka 90 liter användas till personlig hygien som exempelvis dusch, handtvätt och toalettspolning. Under en dusch på fem minuter används exempelvis cirka 50 – 60 liter vatten.

Resterande av den dagliga vattenförbrukningen går exempelvis till tvätt, matlagning och disk. Av de 140 liter som förbrukas varje dag beräknas cirka 50 – 60 liter vara varmvatten.

Per månad

Med utgångspunkten att en person förbrukar 50 kubikmeter på ett år blir förbrukningen per månad 4,17 kubikmeter vilket är samma som 4 170 liter.

Per dag

Med en årsförbrukning på 50 kubikmeter per år blir förbrukningen per dag 0,137 kubikmeter vilket är 137 liter.

Så mycket kostar vatten

Både den fasta och rörliga avgiften för vatten varierar mellan olika kommuner i Sverige.  Skillnaden är så stor att kostnaden för vatten kan vara upp till fem gånger så hög i de kommuner som har högst taxa i jämförelse med de med lägst taxa. År 2022 var priset högst i exempelvis Tjörn och Nordanstig samt lägst i exempelvis Solna och Huddinge.

Läs också: Vad kostar det att ta en dusch?

Ungefärlig vattenkostnad 2023

År 2023 är kostnaden för en kubikmeter vatten, hos Stockholm vatten och avfall, 11,13 kronor. Med en medelkonsumtion på 50 kubikmeter per person innebär det en kostnad på cirka 550 kronor per år. Därtill tillkom abonnemangsavgift på 1615 kronor per år och nyttoavgift på 1778 kronor.

Normal vattenförbrukning för villa eller lägenhet

Det som främst påverkar vattenförbrukningen är antalet personer som bor i bostaden samt hur mycket vatten som används vid dusch och bad. Det som skiljer sig mellan att bo i villa och lägenhet är därmed främst hur mycket vatten som används för skötsel av trädgården.

Normal vattenförbrukning – Villa 2 personer

Förbrukningen för två personer kan beräknas till 100 kubikmeter per år.

Normal vattenförbrukning – Villa 5 personer

Förbrukningen för fem personer kan beräknas till 250 kubikmeter per år.

Förväntas vatten även användas i större utsträckning till trädgården behöver detta adderas till uträkningen. Se exempel nedan:

Vattenmängd för att fylla en pool

Förutsatt att rengöring och skötsel sker löpande av en pool behöver vattnet bara fyllas på en gång per säsong. En pool som är 4 gånger bred, 8 meter lång och 1,5 meter djup rymmer 48 kubikmeter. Fylls poolen en gång motsvarar det alltså vattenförbrukningen för en person under ett helt år.

Läs också: Vad är en normal elförbrukning?

Så mycket vatten går åt för att vattna med vattenslang

Vattnar du trädgården med vattenslang kan vattenförbrukningen vara upp till 1 000 liter per timme. Detta beroende på vattenslangens tjocklek och dess munstycke. Men även om förbrukningen bara är 500 liter per timme blir det stora mängder över en sommar.

Om en vattenslang som förbrukar 500 liter per timme används, och bevattning sker en gång i veckan under juni-augusti, motsvarar det 6 kubikmeter. Det är alltså över en tiondel av en privatpersons genomsnittliga årliga vattenförbrukning.

Läs också: Så hittar du billigaste privatlånen

Så kan du minska vattenförbrukningen

Genom att bli medveten om vad vatten används till i bostaden kan vattenförbrukningen minskas rejält.

1. Duscha kortare tid

Den största vattenkonsumtionen sker via dusch och bad. Genom att minska antalet minuter i duschen, alternativt duscha på jobb eller vid träning, kan vattenförbrukningen minskas en hel del.

2. Fylla tvätt- och diskmaskin

Enligt siffror från Vattenfall står disk och tvätt för 11 % vardera av hushållets totala vattenförbrukning. Genom att alltid packa disk- och tvättmaskinen full kan antalet gånger de behöver köras minskas och därmed kan kostnaden för både el och vatten sänkas.

3. Diska i diskmaskin

I genomsnitt används fyra gånger så mycket vatten vid handdisk än om en diskmaskin används. Dessutom krävs det mer energi för uppvärmning av vattnet.

4. Byt duschmunstycke

Genom att byta till ett vattensnålt duschmunstycke kan förbrukningen minskas utan att bekvämligheten ändras i större omfattning.

5. Utnyttja regnvatten för bevattning

Genom att samla upp regnvatten i en regntunna kan det användas för bevattning i trädgården. Det finns även kompletta bevattningssystem som automatiskt fördelar regnvattnet till odlingar och rabatter.

Vanliga frågor och svar – Vattenförbrukning

Hur mycket kostar vatten i månaden i villa?

Genomsnittlig vattenförbrukning är 50 kubikmeter per person och år. Det motsvarar 4,17 kubikmeter per månad och med en vattenkostnad på 10 kronor per kubikmeter innebär det 41,70 kronor per person. Används mycket vatten för bevattning eller pool tillkommer kostnad för det.

Hur mycket kostar vattnet i ett badkar?

Ett badkar rymmer cirka 300 liter och med ett kubikpris på 10 kronor blir kostnaden 3 kronor för vattnet. Utöver vattenkostnaden tillkommer även uppvärmningskostnad.

Advisa samarbetar med 40 långivare

SEB logotyp
Bank Norwegian logotyp
IKANO Bank logotyp
Visa fler långivare