Fråga Advisa

Vad är en normal elförbrukning?

När elpriserna blivit så höga så funderar vi på hur vi kan sänka vår förbrukning. I dag bor vi, en familj på fyra, i en villa och har en årlig förbrukning på ungefär 27 000 kWh per år. Vad är en normal elförbrukning?

Povel på Advisa svarar:

Normal elförbrukning för villa

Statistiska Centralbyrån (SCB) tar regelbundet fram statistik över elförbrukningen i Sverige. Enligt dem är en genomsnittlig förbrukning för en villa cirka 20 000 – 25 000 kWh per år. Detta förutsatt att uppvärmning sker med el. Av bostadens totala elförbrukning står 50 – 70 % för värme och varmvatten.

Med en årlig elförbrukning på 25 000 kWh blir det i genomsnitt drygt 2 100 kWh per månad. I det fall som uppvärmning sker med annan värmekälla går det att räkna med en elförbrukning på cirka 5 000 – 6 000 kWh, vilket motsvarar hushållselen. År 2021 var genomsnittlig användning av hushållsel i småhus på 5 747 kWh per år.

Stor variation

Den statistik som SCB använder omfattar ett stort antal småhus och summan på 20 000 – 25 000 kWh är ett genomsnitt. Det innebär att det kan förekomma stora variationer. Förutsatt att boendet har direktverkande el påverkas elförbrukningen primärt av:

  • Hur isolerad bostaden är.
  • Var i landet som bostaden finns.
  • Bostadens storlek.
  • Varmvattenförbrukning.

Därtill påverkas förbrukning av hushållsel exempelvis av antal personer som bor i bostaden, ålder på vitvarorna samt mängden av elektronisk utrustning.

Läs vidare så berättar vi mer om normal elförbrukning beroende på hur du bor och hur din bostad värms upp.

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Elförbrukning för hus på 100 kvm

Statistik från Energimyndigheten visar att småhus, år 2021, hade en genomsnittlig elförbrukning per kvadratmeter på cirka 102 kWh.

En villa på 100 kvm kan därmed i genomsnitt beräknas ha en elförbrukning på 10 200 kWh. Genom att beräkna 20 % högre och lägre kan ett spann skapas som bör kunna anses vara normalt. Till detta tillkommer alltså hushållsel på 5 – 6000 kWh per år.

Villa med bergvärme

Med bergvärme kan elförbrukningen minskas kraftigt. Men det är inte enbart byte av uppvärmningskälla som är avgörande då statistik visar att det dessutom handlar om hur värmen kan behållas kvar i bostaden.

Energimyndigheten anger att småhus med enbart bergvärme som värmekälla hade en genomsnittlig elförbrukning på 61 kWh per kvadratmeter år 2021. För bostäder byggda efter 2011 var genomsnittet 57 kWh.

Läs också: Vad kostar det att ladda en elbil?

Villa med luftvärmepump

Återförsäljare av luftvärmepumpar anger att elförbrukningen kan minska 30 – 70 % med en luftvärmepump. Orsaken att det kan skilja så mycket beror på att effekten beror på flera faktorer. Detta med bland annat bostadens planlösning, årsmedeltemperatur och uppvärmningsbehov.

Luftvärmepump används främst på bostäder med direktverkande el. I detta fall tillkommer elkostnad för hushållsel och varmvatten.

Normal elförbrukning lägenhet

I en hyreslägenhet ingår uppvärmning generellt i hyreskostnaden. Det som betalas är enbart hushållselen. Elförbrukningen påverkas därmed främst av användning av vitvaror såsom tvättmaskin, diskmaskin och torktumlare. Uppvärmning via exempelvis golvvärme, handdukstork och bärbara element kan även öka energiförbrukningen kraftigt.

SCB anger att genomsnittet för en mindre lägenhet är 2 000 kWh per år och för en större lägenhet 5000 kWh.

Läs också: Vad är en normal vattenförbrukning?

5 tips – sänk din elförbrukning

Sänk värmen

Har bostaden direktverkande el kommer elförbrukningen primärt bestå av uppvärmning. Sänk inomhustemperaturen och täta dörrar och fönster om det behövs.

Se över andra värmekällor

Stäng av golvvärme, handdukstorkar och andra värmekällor i hemmet som går på el.

Läs också: Elstöd i Sverige 2023

Byt vitvaror – eller använd dem mindre

Det kan vara värt att byta ut mycket gamla vitvaror då elförbrukningen på dessa kan vara betydligt högre än nyare modeller. Kör tvätt- och diskmaskin när de är helt fulla för att minska antalet gånger. Häng tvätten i stället för att använda torktumlare eller torkskåp. Boende i hyresfastigheter kan utnyttja allmän tvättstuga.

Kontrollera med elmätare

Med en elmätare kan elförbrukningen enkelt mätas på elektronisk utrustning. Hitta ”eltjuvarna” och minska användningen av dessa.

Byt till LED

LED-lampor har både längre livslängd och lägre elförbrukning än glödlampor.

Vanliga frågor och svar – Normal elförbrukning

Hur många kWh är normalt per dag?

Hur många kWh som är normalt per dag beror på om bostaden har direktverkande el eller inte. Med direktverkande el är genomsnittet 55 – 70 kWh per dag. För enbart hushållsel är genomsnittet 5,5 – 15 kWh.

Vad räknas som låg elförbrukning?

Med låg elförbrukning menas att en bostad förbrukar mindre el än genomsnittet i Sverige. För en villa med direktverkande el är genomsnittet 20 – 25 000 kWh per år och för lägenheter 2000 – 5000 kWh.

Advisa samarbetar med 40 långivare

SEB logotyp
Bank Norwegian logotyp
IKANO Bank logotyp
MedMera Bank logotyp
Visa fler långivare