Fråga Advisa:

Kan man låna pengar om man är arbetslös?

Hej! Jag blev av med jobbet för några veckor sedan och kommer inte att börja på något nytt förrän efter sommaren. Jag trodde att jag hade pengar så jag klarade mig men nu behöver jag låna ungefär 10 000 till en oväntad utgift. Kan man låna pengar om man är arbetslös?

Povel på Advisa svarar:

Till att börja med vill vi säga att du aldrig bör låna pengar som du inte är säker på att du kan betala tillbaka. Du bör alltså inte låna pengar utan inkomst om du inte vet när du kommer börja tjäna pengar igen.

För din säkerhet har de långivare vi samarbetar med ett minimikrav på att du måste ha en inkomst på 8 400 kronor i månaden för att få låna.

Detta kan göra det möjligt att låna pengar som arbetslös

Däremot kanske inte alla vet att även pension eller intäkter från eget företag kan räknas som inkomst när du söker om att låna pengar.

Medlåntagare kan underlätta

Saknar du även de formerna av inkomst kan i stället medlåntagare vara ett bättre alternativ för dig. Det är någon som står på lånet ihop med dig som en extra säkerhet för långivaren. En medlåntagare gör det ofta lättare att få ett lån beviljat.

Om du ansöker i vårt formulär kan vi kostnadsfritt hjälpa dig att jämföra långivare för att hitta det bästa möjliga lånet för just dig. Genom oss söker du privatlån utan säkerhet – att ta SMS-lån som arbetslös är nämligen aldrig en bra idé.

Läs vidare så berättar vi mer om hur det fungerar att låna pengar som arbetslös – eller kontakta oss för hjälp och rådgivning. Du vill inte riskera att hamna i en skuldfälla eftersom du tagit ett lån du inte har råd att betala tillbaka.

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Lån som arbetslös – det här gäller

Som vi redan nämnt bör du inte ta ett lån helt utan inkomst. Det är reglerat i konsumentkreditlagen att banker och långivare inte får låna ut till personer som helt saknar betalningsförmåga.

För att bli beviljad ett lån genom oss krävs det att du uppfyller våra grundkrav. Du måste:

  • Vara minst 18 år gammal
  • Vara skuldfri hos Kronofogden
  • Varit folkbokförd i Sverige i minst ett år
  • Ha en månadsinkomst på minst 8 400 kronor.

För någon som är arbetslös eller saknar fast anställning är det sannolikt kravet på inkomst som kan sätta käppar i hjulet. Men faktum är att det finns fler saker än bara ett jobb som räknas som en inkomst.

Detta räknas som inkomst när du söker lån

När du söker lån vill långivarna se att du har en inkomst så att du kan betala tillbaka lånet. Men detta behöver inte bara vara från ett jobb.

Följande saker räknas som inkomst när du vill låna pengar:

  • Lön
  • Pension
  • Intäkter från eget företag

A-kassa, som du kanske har när du är arbetslös, räknas inte av våra partners som en stadigvarande inkomst som kan ligga till grund för att låna pengar. Då kan en medlåntagare vara ett bättre alternativ.

Jämför för bättre villkor – speciellt om du saknar fast anställning

Om du har en lägre inkomst men ändå måste ta ett lån är det extra viktigt att du jämför bud från så många långivare som möjligt. Då ökar nämligen chanserna för dig att bli beviljad ett lån till schyssta villkor och lägre ränta – trots din nuvarande situation. Detta kan vi hjälpa dig med kostnadsfritt.

Undvik SMS-lån eller lån utan UC som arbetslös

Det finns SMS-långivare som har lägre krav på inkomst, vilket kan verka lockande om du verkligen behöver låna pengar. Dessa bör du dock undvika.

För även om den nominella räntan kan vara låg kommer den typen av lån i regel alltid med höga avgifter vilket gör den effektiva räntan skyhög. Förutom det är oftast löptiden kort, vilket gör att du riskerar att få en mycket större skuld om du inte kan betala i tid. Detta gäller i regel också lån utan UC – som generellt också är dyrare.

Tänk på detta innan du lånar pengar som arbetslös

Som vi sagt tidigare bör ett lån vara den sista utvägen, och du bör inte ta ett lån om du verkligen inte måste. Ytterligare ska du vara säker på att du kan betala tillbaka lånet – räkna på månadskostnaden och se så att din budget går ihop.

Detta kan du låna till

Att söka om ett samlingslån kan hjälpa dig om du har tillfälligt lägre inkomst – eftersom det kan sänka dina månadskostnader och göra det lättare för dig att klara av ekonomin.

Ytterligare kan det dyka upp oväntade utgifter som kan kräva ett lån, till exempel att reparera bilen eller något i hemmet.

Detta bör du undvika att låna till

Vi tycker däremot att du bör undvika att låna till konsumtion och nöjen om du har låg eller oregelbunden inkomst. Du bör heller inte ta lån för att betala räkningar – det kan i många fall skapa en skuldfälla som kan vara svår att ta sig ur.

Behöver du mer hjälp eller rådgivning kring dina lån? Tveka inte på att höra av dig till oss!

Läs också: Vad kostar det att låna 150 000?

Vanliga frågor och svar – Låna pengar som arbetslös

Kan man ta ett lån utan jobb?

För din och långivarens säkerhet ska ingen som saknar betalningsförmåga ta ett lån. Men din inkomst behöver inte komma från ett jobb – även a-kassa eller sjukpenning kan räknas som något som styrker din betalningsförmåga.

Kan man låna utan fast inkomst?

Ja, så länge du har en månadsinkomst på minst 8 400 kronor kan du söka om att kostnadsfritt jämföra lån hos oss.

Advisa samarbetar med 40 långivare

SEB logotyp
Bank Norwegian logotyp
IKANO Bank logotyp
MedMera Bank logotyp
Visa fler långivare