Ordlista:

SMS-lån - Fakta, tips och smarta alternativ

SMS-lån har blivit allt vanligare, särskilt bland yngre människor. Men denna typ av snabblån har ganska fort fått dåligt rykte och det finns en del fallgropar att akta sig för. I denna artikel går vi igenom hur SMS-lån fungerar och ger dig andra alternativ när du behöver pengar snabbt.

Advisa erbjuder inte traditionella SMS-lån utan vi hjälper dig med ett privatlån till en betydligt bättre ränta. Ansök direkt i formuläret eller läs vidare om SMS-lån.

SMS-lån blir dyra i längden

Samla ihop dina SMS-lån för bättre ränta

Vi på Advisa vill att alla ska betala så lite som möjligt för sina SMS-lån. Därför har vi samlat flera långivare som får konkurrera om att få dig som kund. Fyll i dina uppgifter direkt i formuläret för att komma igång!

Låna genom Advisa

Advisa är ingen bank, vi är låneförmedlaren som söker ditt lån hos flera långivare. Sedan starten 2011 har vi jämfört lån åt över 263 000 kunder. För din trygghet står Advisa under tillsyn av finansinspektionen.

Genom Advisa kan du

Oavsett om du vill ta ett nytt lån eller vill lösa befintliga lönar det sig att jämföra låneförslag från flera banker och andra långivare. Har du flera skulder kan du samla dessa i ett samlingslån för att öka chansen till bättre villkor.

  • Låna pengar smidigt direkt i mobilen
  • Snabb utbetalning
  • Bättre ränta än klassiskt SMS-lån
Ansök smidigt på nytt med tidigare uppgifter
Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
2 968 kr/mån
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på {totalAmount} kr med {repaymentTimeYears} års löptid, nominell ränta {interestRate} % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan {apr} %. Totalt belopp att betala: {totalCost} kr. Månadskostnad: {monthlyCost} kr fördelat på {numPayments} betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 29,99%. Räntespann mellan: 3,06% - 29,99% (Uppdaterat januari 2021).

Så fungerar ett SMS-lån

Att ta ett lån via SMS kan vara lockande. Tillvägagångssättet är i regel enkelt då man i ett SMS eller genom ansökan online anger hur stort belopp man vill låna samt sina bank- och personuppgifter. Utmärkande för SMS-lån är den snabba utbetalningstiden (ibland redan samma dag) och den korta återbetalningstiden (ca 30 dagar). Men framförallt har SMS-lån gjort sig kända på grund av höga räntor och dolda avgifter, vilket kan ge en effektiv ränta ofta upp till hundratals procent. Ibland marknadsförs SMS-lån som “räntefria”, vilket sällan stämmer, istället betalar man dyra avgifter. SMS-lån kan försätta dig i en tuffare ekonomisk situation, särskilt om du redan har en ansträngd ekonomi innan SMS-lånet.

Skärpt lagstiftning för SMS-lån

Med anledning av att SMS-lån försatt många personer i svåra ekonomiska situationer har lagkraven skärpts och från och med 1:a September 2018 införs ett räntetak samt ett högkostnadstak. Räntetaket innebär att kredit- och dröjsmålsräntan inte får vara mer än 40% högre än referensräntan (just nu -0,5%). Högkostnadstaket innebär att den totala kostnaden inte får överstiga det ursprungliga kreditbeloppet. Det betyder att den som tar ett SMS-lån på 1000 kronor aldrig ska betala mer än 2000 kronor. Dessutom skärps kraven på marknadsföringen för lånen, som inte får utformas så att de lockar konsumenter till snabba och ogenomtänkta beslut.

Behöver du låna pengar snabbt?

Alla snabblån behöver inte leda till skuldsättning och det finns fortfarande ett behov för snabbkrediter. Oförutsedda utgifter såsom en tandläkarräkning eller bilreparation kan vara svåra att betala direkt. Däremot behöver inte behovet av ett snabblån utesluta bra lånevillkor. Ett alternativ till ett SMS-lån är att ta ett vanligt privatlån.

Precis som SMS-lån är privatlån en låneform som innebär att du lånar pengar utan att lämna säkerhet för lånet. Istället för SMS-lånens höga räntor (ibland med årsränta på flera hundra procent) och korta återbetalningstider, kan du med ett privatlån få en lägre ränta och en längre återbetalningstid, vilket kan vara mindre ansträngande för din ekonomi.

Idag lånar du snabbt och enkelt pengar online och får svar inom 1 minut. När du ansöker om privatlån via Advisa låter du 40 långivare konkurrera om dig som kund, vilket pressar ned räntan ytterligare. Ansökan är helt gratis och hittar du ett erbjudande som passar dig så kan du få lånet utbetalt inom några dagar.

Så tar du dig ur lyxfällan

För många som redan tagit eller funderar på att ta SMS-lån innebär lånet en nödlösning som så småningom blir en ytterligare belastning på en redan ansträngd ekonomisk situation. Vi på Advisa har hjälpt flertal personer att komma ur den negativa spiralen genom att samla lånen till ett stort lån och därmed få en lägre månadskostnad.

De två största stegen mot ett skuldfritt liv

Ett samlingslån är inte ett lån som ökar din skuldbörda utan ett lån som ersätter dina befintliga lån. Att samla dina befintliga skulder är ett nödvändigt första steg mot ett skuldfritt liv. För den person som inte klarar av att betala amortering och ränta på nuvarande lån gäller det först och främst att bryta denna negativa spiral som skadar både din ekonomi och kreditvärdighet.

När du samlar dina lån förlänger du återbetalningstiden så att får du ned månadskostnaden till en nivå som du kan hantera. Du tar dig till en situation där du har ett lån istället för flera och där du klarar av att betala av lånet. På så vis har du brutit den negativa spiralen och din kreditvärdighet börjar stärkas – vilket möjliggör stora besparingar i steg 2:

I ett andra steg, när du klarat av att sköta din ekonomi i ca 6 månader kan du omförhandla ditt samlingslån. Eftersom din kreditvärdighet stärkts, sitter du nu i ett bättre förhandlingsläge med långivarna. På så vis kan du förhandla ned räntan, korta ner återbetalningstiden och ytterligare komma ned i kostnad för lånet. Det är ofta i detta steg som de stora räntesänkningarna kommer.

Det händer också att man lyckas sänka räntan redan i steg ett. Har du möjlighet att ansöka om samlingslånet tillsammans med en medsökande ökar dina chanser ytterligare till att få lånet till låg ränta.

Vilka risker finns det med SMS-lån?

Vi vill förstås alla ta del av snabba, smidiga lösningar och det är få som vill vänta flera dagar på att få en tjänst. Samtidigt ska man vara medveten om att snabblån där pengarna kommer direkt är förenat med risker. Bristen hos många SMS-låneföretag ligger i att de inte kontrollerar sina kunder och deras privatekonomi tillräckligt noga innan de beviljar SMS-lånen. I ett längre perspektiv leder ökningen av snabblån till att framförallt unga människor får betalningsproblem och riskerar sina framtida möjligheter att låna pengar eller hyra lägenhet.

Statistik om SMS-låntagare

Hälften av de som tar SMS-lån har redan en tidigare skuld. 40 procent av de som registrerats med obetalda SMS-lån är unga, mellan 18-25 år. Idag måste SMS-låneaktörer upplysa om aktuella räntor och göra en mer utförlig kreditprövning innan de beviljar lån. Det har lett till att överskuldsättning på grund av SMS-lån har minskat enligt Kronofogdens statistik. Fenomenet är dock fortfarande vanligt hos unga och tidigare skuldsatta.

Vanliga frågor och svar

Hur tar man ett SMS-lån?
Trots att det fortfarande kallas SMS-lån söker man numera inte lånet via SMS. I stället gör du en ansökan online där du anger hur mycket pengar du vill låna och fyller i dina uppgifter. Karaktäristiskt för det vi kallar SMS-lån är att pengarna sedan finns på kontot samma dag, men ofta till en onödigt hög ränta. Vi kan istället hjälpa dig med en snabb och smidig process, till en bättre ränta.
Vem kan ta ett SMS-lån?
Precis som med alla lån ska långivaren enligt lag ta någon form av kreditupplysning på dig innan lånet blir beviljat. Du ska bland annat ha fyllt 18 år och kunna visa upp någon form av inkomst. 
Är SMS-lån bra?
SMS-långivare har gjort sig kända för att ofta ha väldigt höga räntor och dolda avgifter, samtidigt som återbetalningstiden är kort. Om du är ute efter ett SMS-lån bör du fundera på om ett privatlån kan vara ett bättre alternativ. Genom en snabb ansökan hos oss skickas din förfrågan ut till 40 banker och långivare samtidigt, så att du kan få lägst möjliga ränta. Du ansöker direkt i formuläret här på sidan och har sen pengarna på kontot inom 2-3 arbetsdagar. 
Kan man ta ett SMS-lån utan UC?
När långivare marknadsför sig med att de erbjuder SMS-lån utan UC innebär det att de använder sig av något annat kreditupplysningsföretag än UC. Enligt lag måste alltid en kreditupplysning ske innan ett lån beviljas.

Vad säger våra kunder?