Ordlista:

SMS-lån – Fakta, tips och smarta alternativ

SMS-lån är ett begrepp som används för mindre snabblån, som förr togs genom ett SMS. Det är en låneform som har blivit allt vanligare, särskilt bland yngre människor, men SMS-lån har också fort fått ett dåligt rykte. Det är på grund av de fallgropar som ofta finns hos låneformen, med höga avgifter och räntor. Här går vi igenom hur SMS-lån fungerar och ger dig andra alternativ när du behöver pengar snabbt.

Advisa erbjuder inte traditionella SMS-lån, utan vi hjälper dig med ett privatlån till en betydligt bättre ränta. Ansök direkt i formuläret eller läs vidare om SMS-lån.

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Samla ihop dina SMS-lån för bättre ränta

Vi på Advisa vill att alla ska betala så lite som möjligt för sina SMS-lån. Därför har vi samlat flera långivare som får konkurrera om att få dig som kund. Fyll i dina uppgifter direkt i formuläret för att komma igång!

Låna genom Advisa

Advisa är ingen bank, vi är låneförmedlaren som söker ditt lån hos flera långivare. Sedan starten 2011 har vi jämfört lån åt över 263 000 kunder. För din trygghet står Advisa under tillsyn av finansinspektionen.

Genom Advisa kan du

  • Låna pengar smidigt direkt i mobilen
  • Få lånet utbetalt inom ett par dagar efter signering
  • Få bättre ränta än klassiskt SMS-lån

Oavsett om du vill ta ett nytt lån eller vill lösa befintliga lönar det sig att jämföra låneförslag från flera banker och andra långivare. Har du flera skulder kan du samla dessa i ett samlingslån för att öka chansen till bättre villkor.

Vad är SMS-lån?

Begreppet SMS-lån kom till i början av 2000-talet i Sverige när man började kunna ta snabblån genom sitt telefonabonnemang och SMS till låneföretaget. I dag används termen fortfarande – även om den är lite missvisande eftersom inget SMS skickas utan lånet tas via långivarens webbplats.

Ordet SMS-lån är i dag synonymt med ett snabblån för en mindre summa pengar – med en hög total lånekostnad.

Så fungerar ett SMS-lån

Att ta ett SMS-lån kan verka lockande. Tillvägagångssättet är i regel enkelt då man i ett SMS, eller som vanligast i dag genom ansökan online, anger hur stort belopp man vill låna samt sina bank- och personuppgifter.

SMS-lån har ofta direkt utbetalning

Utmärkande för SMS-lån är ofta den snabba utbetalningstiden. Många SMS-långivare marknadsför sig med att de har direkt utbetalning, ofta redan samma dag. Men lika utmärkande för SMS-lån är också den korta återbetalningstiden – ofta cirka 30 dagar.

Många dolda avgifter med SMS-lån

Men framförallt har SMS-lån alltså gjort sig kända på grund av höga räntor och dolda avgifter, vilket kan ge en effektiv ränta ofta upp till hundratals procent. Ibland marknadsförs SMS-lån som “räntefria”, vilket sällan stämmer, istället betalar man dyra avgifter. SMS-lån kan försätta dig i en tuffare ekonomisk situation, särskilt om du redan har en ansträngd ekonomi innan SMS-lånet.

Skärpt lagstiftning för SMS-lån

Med anledning av att SMS-lån försatt många personer i svåra ekonomiska situationer har lagkraven skärpts och från och med 1 September 2018 införs ett räntetak samt ett högkostnadstak. Räntetaket innebär att kredit- och dröjsmålsräntan inte får vara mer än 40 % högre än referensräntan.

Högkostnadstaket innebär att den totala kostnaden inte får överstiga det ursprungliga kreditbeloppet. Det betyder att den som tar ett SMS-lån på 1 000 kronor aldrig ska betala tillbaka mer än 2 000 kronor. Dessutom skärps kraven på marknadsföringen för lånen, som inte får utformas så att de lockar konsumenter till snabba och ogenomtänkta beslut.

En vanlig fråga från våra kunder:

Varför ska man undvika att ta ett SMS-lån?

Jag har ofta hört att man inte ska ta SMS-lån eller snabblån. Men är det inte lån som lån? Varför är det just SMS-lån man ska undvika?

Advisa svarar:

Den största orsaken till att du inte bör ta ett SMS-lån är de stora kostnader som uppstår i samband med lånet. Detta både med mycket hög effektiv ränta och kort återbetalningstid. Då är ett privatlån ett bättre alternativ, vilket också är ett blancolån – men med bättre villkor.

Så känner du igen ett SMS-lån

SMS-lån kännetecknas av lån på mindre belopp, kort löptid och med hög kostnad. I dag tar man inte längre lånen via SMS och det finns ingen juridisk definition på vad SMS-lån, är men många väljer att likställa begreppet med högkostnadskrediter. Det är lån och krediter med effektiv ränta på över 30 %. Flera av dessa lån har effektiv ränta på över 100 %.

Alla högkostnadskrediter måste vara uppmärkta med en varningstriangel och varningstext. Detta just på grund av de höga kostnader som uppstår.

Varför ska man inte ta SMS-lån?

De tre största nackdelarna med SMS-lån är följande:

1. Räntan och avgifterna

SMS-lån (högkostnadskrediter) kan ha en ränta på upp till 40 %. Dessutom kan det tillkomma uppläggningsavgift och aviavgift. Det blir alltså ett mycket dyrt sätt att låna pengar.

Kom ihåg att alltid kontrollera den effektiva räntan. En del långivare marknadsför en låg ränta men nämner inte lika tydligt att det tillkommer en rad avgifter.

2. Ska betalas tillbaka snabbt

SMS-lån kännetecknas av korta löptider. Ofta behöver hela lånebeloppet återbetalas på några månader upp till ett år. Det innebär att det belopp som behöver betalas per månad blir högt.

Dessutom tecknas sms-lån ofta av personer som har ekonomiska svårigheter och alltför många lyckas inte återbetala lånet under löptiden. Det resulterar i ännu fler avgifter i påminnelseavgifter, inkassoavgifter och så vidare.

3. Lån beviljas trots ekonomiska svårigheter

Kraven för att bli beviljad SMS-lån är ofta låga. Det kan exempelvis vara låga inkomstkrav och att personer som har flera betalningsanmärkningar ändå kan få lån. Risken finns alltså att ett lån beviljas till en person som egentligen inte kan hantera skulden.

Behöver du ta ett SMS-lån direkt? Överväg alternativen

Alla snabblån behöver inte leda till skuldsättning och det finns fortfarande ett behov för snabbkrediter. Oförutsedda utgifter såsom en tandläkarräkning eller bilreparation kan vara svåra att betala direkt. Däremot behöver inte behovet av ett snabblån utesluta bra lånevillkor. Ett alternativ till ett SMS-lån är att ta ett vanligt privatlån.

Så kan du få lägre ränta än med SMS-lån

Precis som SMS-lån är privatlån en låneform som innebär att du lånar pengar utan att lämna säkerhet för lånet. Istället för SMS-lånens höga räntor (ibland med årsränta på flera hundra procent) och korta återbetalningstider, kan du med ett privatlån få en lägre ränta och en längre återbetalningstid, vilket kan vara mindre ansträngande för din ekonomi.

Idag lånar du snabbt och enkelt pengar online och får svar inom 1 minut. När du ansöker om privatlån via Advisa låter du 40 långivare konkurrera om dig som kund, vilket pressar ned räntan ytterligare. Ansökan är helt gratis och hittar du ett erbjudande som passar dig så kan du få lånet utbetalt inom några dagar.

SMS-lån utan UC? Så ska du tänka

Om du redan har skulder och ha svårt att få lån kan det vara lätt att lockas av SMS-lån utan UC. Det innebär nämligen att långivaren inte använder sig av UC för kreditprövning innan lånet blir utbetalt, vilket kan låta lockande hos någon som har många kreditupplysningar liggandes på sig.

Men SMS-lån utan UC innebär inte att en kreditprövning inte görs, för det måste alltid ske enligt lag. I stället använder SMS-långivaren ett annat kreditupplysningsföretag. SMS-lån utan UC kommer allt som oftast med en väldigt hög effektiv ränta, eftersom den typen av långivare riktar sig mot de som behöver pengar snabbt och har svårt att få lån.

Detta ska du välja i stället för SMS-lån utan UC

Ett bättre alternativ är i stället att söka om ett lån genom oss på Advisa. Vi använder oss av UC, eftersom de är marknadsledande och anförtrodda, men med vårt smart system kan vi jämföra upp till 40 långivare med endast en kreditupplysning.

På så sätt har vi större chans att hitta långivaren som vill låna ut pengar med schysst ränta till just dig – i stället för att du ska ta ett SMS-lån utan UC till mycket högre kostnader.

Risk för skuldfälla med SMS-lån

Den största risken med SMS-lån är att låntagaren snabbt hamnar i en så kallad skuldfälla. Det innebär att den totala månadskostnaden för personens lån är högre än vad som kan hanteras. Uppstår inkassoärenden och skuldsaldo hos Kronofogden skapas en ännu svårare ekonomisk situation.

SMS-lån: Räkneexempel

En svensk långivare erbjöd under 2023 ett SMS-lån med 42,50 % i ränta. Därtill tillkom det uppläggningsavgift och aviavgift.

Om ett lån tecknades på 9 500 kronor och återbetalades under 9 månader, varierade månadsbeloppet mellan 1200 – 1800 kronor per månad och effektiv ränta var 190,41 %. Efter löptiden hade 5 019 kronor betalats i ränta och avgifter.

Bättre lösning med privatlån

För många är privatlån en bättre lösning än SMS-lån. Det som framförallt skiljer sig mot SMS-lånen är att löptiden kan vara längre och att kostnaden blir betydligt lägre. Därmed blir månadskostnaden lägre och skuldsituationen mer hanterbar.

Privatlån: Räkneexempel

Genom oss kan du jämföra privatlån från över 40 långivare. Räntan sätts individuellt och är mellan 4,75 – 33,99 %.

Om ett lån tecknas på 9 500 kronor med 12 % i effektiv ränta och återbetalning på 12 månader blir månadskostnaden 844 kronor. Efter löptiden har totalt 629 kronor betalats i ränta.

Alltså betydligt billigare än att ta ett SMS-lån. Ansök i formuläret ovan så hjälper vi dig att jämföra privatlån från 5 000 kronor.

Så tar du dig ur lyxfällan

För många som redan tagit eller funderar på att ta SMS-lån innebär lånet en nödlösning som så småningom blir en ytterligare belastning på en redan ansträngd ekonomisk situation. Vi på Advisa har hjälpt flertal personer att komma ur den negativa spiralen genom att samla lånen till ett stort lån och därmed få en lägre månadskostnad.

De två största stegen mot ett skuldfritt liv

Ett samlingslån är inte ett lån som ökar din skuldbörda utan ett lån som ersätter dina befintliga lån. Att samla dina befintliga skulder är ett nödvändigt första steg mot ett skuldfritt liv. För den person som inte klarar av att betala amortering och ränta på nuvarande lån gäller det först och främst att bryta denna negativa spiral som skadar både din ekonomi och kreditvärdighet.

1. Samla dina SMS-lån och andra krediter

När du samlar dina lån förlänger du återbetalningstiden så att får du ned månadskostnaden till en nivå som du kan hantera. Du tar dig till en situation där du har ett lån istället för flera och där du klarar av att betala av lånet. På så vis har du brutit den negativa spiralen och din kreditvärdighet börjar stärkas – vilket möjliggör stora besparingar i steg 2:

2. Omförhandla och jobba dig mot att bli skuldfri

I ett andra steg, när du klarat av att sköta din ekonomi i cirka 6 månader kan du omförhandla ditt samlingslån. Eftersom din kreditvärdighet stärkts, sitter du nu i ett bättre förhandlingsläge med långivarna. På så vis kan du förhandla ned räntan, korta ner återbetalningstiden och ytterligare komma ned i kostnad för lånet. Det är ofta i detta steg som de stora räntesänkningarna kommer.

Det händer också att man lyckas sänka räntan redan i steg ett. Har du möjlighet att ansöka om samlingslånet tillsammans med en medsökande ökar dina chanser ytterligare till att få lånet till låg ränta.

Vilka risker finns det med SMS-lån?

Vi vill förstås alla ta del av snabba, smidiga lösningar och det är få som vill vänta flera dagar på att få en tjänst. Samtidigt ska man vara medveten om att snabblån där pengarna kommer direkt är förenat med risker.

Bristen hos många SMS-låneföretag ligger i att de inte kontrollerar sina kunder och deras privatekonomi tillräckligt noga innan de beviljar SMS-lånen. I ett längre perspektiv leder ökningen av snabblån till att framförallt unga människor får betalningsproblem och riskerar sina framtida möjligheter att låna pengar eller hyra lägenhet.

Statistik om SMS-låntagare

Hälften av de som tar SMS-lån har redan en tidigare skuld. 40 procent av de som registrerats med obetalda SMS-lån är unga, mellan 18-25 år. Idag måste SMS-låneaktörer upplysa om aktuella räntor och göra en mer utförlig kreditprövning innan de beviljar lån. Det har lett till att överskuldsättning på grund av SMS-lån har minskat enligt Kronofogdens statistik. Fenomenet är dock fortfarande vanligt hos unga och tidigare skuldsatta.

Povel Arwidson
Uppdaterad: 2023-11-28

Flera år som ekonomi- och näringslivsreporter har gett Povel ett fundament för att leverera lättbegripliga texter inom privatekonomi här på Advisa.se.

Vanliga frågor och svar – SMS-lån

Hur tar man ett SMS-lån?

Trots att det fortfarande kallas SMS-lån söker man numera inte lånet via SMS. I stället gör du en ansökan online där du anger hur mycket pengar du vill låna och fyller i dina uppgifter. Karaktäristiskt för det vi kallar SMS-lån är att pengarna sedan finns på kontot samma dag, men ofta till en onödigt hög ränta. Vi kan istället hjälpa dig med en snabb och smidig process, till en bättre ränta.

Vem kan ta ett SMS-lån?

Precis som med alla lån ska långivaren enligt lag ta någon form av kreditupplysning på dig innan lånet blir beviljat. Du ska bland annat ha fyllt 18 år och kunna visa upp någon form av inkomst. 

Är SMS-lån säkert?

Ja, förutsatt att långivaren är registrerad hos Finansinspektionen för utlåningsverksamhet är det säkert att låna pengar. Nackdelen är snarare att SMS-lån blir väldigt mycket dyrare än ett privatlån.

Är SMS-lån bra?

SMS-långivare har gjort sig kända för att ofta ha väldigt höga räntor och dolda avgifter, samtidigt som återbetalningstiden är kort. Om du är ute efter ett SMS-lån bör du fundera på om ett privatlån kan vara ett bättre alternativ. Genom en snabb ansökan hos oss skickas din förfrågan ut till banker och långivare samtidigt, så att du kan få lägst möjliga ränta. Du ansöker direkt i formuläret här på sidan och har sen pengarna på kontot inom 2-3 arbetsdagar. 

Kan man ta ett SMS-lån utan UC?

När långivare marknadsför sig med att de erbjuder SMS-lån utan UC innebär det att de använder sig av något annat kreditupplysningsföretag än UC. Enligt lag måste alltid en kreditupplysning ske innan ett lån beviljas.

Vad händer om man tar ett SMS-lån?

Om du tar ett SMS-lån kommer betalning av ränta, avgifter och amortering ske månadsvis i likhet med andra lån. Skillnaden är de högre kostnaderna och korta löptiderna.

Vad säger våra kunder?