Fråga Advisa:

När uppdateras UC?

Jag har bytt jobb och fått en bättre lön. När kommer detta att uppdateras hos UC? Och hur ofta uppdaterar UC sina uppgifter om mina nuvarande skulder?

Povel på Advisa svarar:

UC uppdaterar alla sina uppgifter löpande, med lite olika intervaller beroende på typ av uppgift.

Uppgifter om inkomst är bland det som uppdateras mest sällan, nämligen 5 gånger per år. Uppgifter om dina lån och krediter uppdateras normalt varje månad hos UC.

Läs vidare så berättar vi mer kring hur UC hanterar sina källor och hur ofta de olika delarna av en kreditupplysning uppdateras!

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Hur ofta uppdaterar UC sitt register?

UC uppdaterar innehållet i kreditupplysningen i löpande, men i lite olika takt. Så här ser det ut inom några viktiga områden:

Uppdatering av inkomst och lön hos UC

Inkomsten är en av de viktigaste delarna i en kreditupplysning hos UC, eftersom den ligger till grund för mycket av bedömningen av din betalningsförmåga.

UC uppdaterar din deklarerade inkomst 5 gånger om året, nämligen i april, juni, augusti, september och december. Har du varit tidigt ute med din deklaration finns det kanske en möjlighet att din inkomst uppdateras redan i april, men annars lär den dyka upp först i juni.

Uppgifterna om din inkomst hämtar UC från Skatteverket.

Uppdatering av lån och krediter hos UC

UC hämtar uppgifter om det som de kallar för “kreditengagemangsuppgifter”, vilket innebär beviljade lån och krediter, varje månad. Det innebär till exempel att om du avslutar ett kreditkort, så bör det uppdateras hos UC under nästkommande månad.

Uppgifter om lån och krediter hämtar UC från banker, kreditmarknadsbolag och kontokortsföretag. Här kan du läsa mer om vilka skulder som syns på UC.

Uppdatering av anmärkningar och skulder hos Kronofogden

Har du nyligen blivit av med en betalningsanmärkning eller skuld hos Kronofogden? Då bör detta synas på din kreditupplysning hos UC inom kort! UC uppdaterar nämligen sin information om anmärkningar och skuldsaldo hos Kronofogden varje vecka.

Hur ofta uppdateras antalet kreditupplysningar hos UC?

Du kanske har hört att många kreditupplysningar påverkar din kreditvärdighet, och undrar hur lång tid det tar innan de syns? Eftersom kreditupplysningarna tas hos UC själv är det inget de behöver hämta uppgifter kring externt. Därför kan antalet kreditupplysningar du tagit hos UC uppdateras löpande – alltså i princip dagligen.

Läs också: Samla lån trots många UC-förfrågningar

Upplysningen finns kvar 1 år hos UC

Kreditupplysningen ligger sedan kvar i 12 månader, men man brukar säga att den påverkar din kreditvärdighet som mest de första 3 månaderna – eftersom bankerna under den perioden inte vet säkert om du tagit krediterna du sökt eller inte.

Kreditupplysningar du tagit hos andra bolag än UC kommer i regel inte att synas hos UC.

Så ofta uppdateras andra viktiga uppgifter hos UC

Bland UC:s källor hämtar företaget många uppgifter som kan vara relevanta för att bedöma din privatekonomiska situation. Här är några exempel på andra uppgifter som finns med i en kreditupplysning från UC, samt hur ofta de uppdateras:

  • Namn och adress – 5 gånger i veckan
  • Civilstånd – 5 gånger i veckan
  • Missbrukade eller misskötta krediter och bankkonton – 5 gånger i veckan
  • CSN-lån – 1 gång i månaden
  • Fastighetsuppgifter (taxeringsuppgift) – 1 gång per år, i oktober

Vill du veta mer om UC-score och hur du förbättrar den? Läs här!

Vanliga frågor och svar – Uppdatering hos UC

Hur ofta uppdaterar UC sina uppgifter?

Olika uppgifter hos UC uppdateras olika frekvent – men uppgifter om dina lån och krediter uppdateras varje månad. Uppgifter om din inkomst uppdateras 5 gånger per år – och uppgifter om betalningsanmärkningar och skuldsaldo uppdateras varje vecka.

När uppdateras årsinkomsten 2024 hos UC?

Årsinkomsten uppdateras hos UC 5 gånger per år – april, juni, augusti, september och december. Deklarerar du tidigt finns det kanske en möjlighet att årsinkomsten för det senaste året uppdateras redan i april, men annars är det mer rimligt att den uppdateras i juni.

Advisa samarbetar med 40 långivare

SEB logotyp
Bank Norwegian logotyp
IKANO Bank logotyp
Visa fler långivare