Fråga Advisa:

Vilka skulder syns på UC?

Som titeln lyder, jag undrar vad en långivare, eller någon annan, kan se när en kreditupplysning från UC tas?

Povel på Advisa svarar:

Om en långivare använder UC för kreditupplysningar kommer skulder till denna långivare synas på en kreditupplysning från UC. I vissa fall kan även skulder synas från långivare som använder andra upplysningsföretag.

De långivare som beställer kreditupplysningar från UC måste nämligen även regelbundet skicka in information om kundernas aktuella lån och krediter till detta företag. Eftersom UC därmed har tillgång till denna information kan den presenteras på en kreditupplysning.

En del långivare har samarbete med flera upplysningsföretag och kan därmed skicka in informationen till flera av dessa. Även om ett annat kreditupplysningsföretag än UC anlitas kan alltså UC få del av informationen. Detta förutsätter däremot att långivaren delvis använder UC inom sin verksamhet.

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Vad syns på en kreditupplysning från UC?

På en kreditupplysning presenteras bland annat följande:

  • Personuppgifter och bostadsadress
  • Aktiva lån och krediter
  • Årsinkomst
  • Fastighetsinnehav
  • Betalningsanmärkningar
  • Antal kreditupplysningar senaste 12 månaderna

Utifrån denna information, samt allmän statistik som UC har tillgång till, presenteras även personens kreditvärdighet.

Läs också: När uppdateras UC?

Vad syns inte på UC?

På en kreditupplysning från UC presenteras enbart information som företaget har tillgång till. Upplysningen visar därmed, i vissa fall, inte en komplett bild av personens totala ekonomiska situation. Det finns både vissa skulder samt övrig information som inte alltid visas på kreditupplysningarna.

Vissa skulder

Det är primärt två slags skulder som inte syns hos UC. För det första är det skulder till långivare som enbart samarbetar med annat kreditupplysningsföretag och därmed inte skickar in informationen till UC.

För det andra syns inte CSN-lån på standardutförandet av en kreditupplysning. Långivaren kan däremot få ta del av denna information genom att teckna tilläggstjänster.

Information från upplysningsföretag

I Sverige delar inte kreditupplysningsföretagen information mellan sig. Det innebär att exempelvis Bisnode kan ha information om en person som inte UC har tillgång till. Det kan exempelvis vara:

  • Antalet kreditupplysningar hos Bisnode.
  • Historisk information om tidigare lån och skulder. Detta i upp till ett år.

Kontrollera vad som syns med egen kreditupplysning

Det enklaste sättet att få veta vilken information som syns på en kreditupplysning via UC är att beställa en upplysning på sig själv. Detta kan ske obegränsat antal gånger utan att det påverkar personens kreditvärdighet. Vid en beställning visas exakt den kreditupplysning som exempelvis banken tar del av vid en låneansökan.

Kreditkollen

Kreditkollen är en tjänst hos UC som kostar 49 kronor per månad. Med tjänsten aktiverad ges tillgång till ditt aktuella kreditbetyg och kreditvärdighet samt möjligheten att beställa kreditupplysningar på sig själv ett obegränsat antal gånger.

Min upplysning

Önskas enbart en enda kreditupplysning kan i stället tjänsten ”Min Upplysning” väljas. Kostnaden är 29 kronor per tillfälle.

Förbättra kreditvärdigheten hos UC

En vanlig orsak till att lån inte beviljas är att den person som ansöker om lånet har för låg kreditvärdighet. Första steget blir därmed att se över hur aktuell lånesituation kan påverkas för att kreditvärdigheten ska förbättras.

1. Jämför lån – med endast en kreditupplysning

Vid ansökning om lån via Advisa genomförs bara en enda kreditupplysning. Detta samtidigt som 40 banker och långivare tar del av ansökan och kan ge erbjudande. Håll nere antalet kreditupplysningar för att förbättra kreditvärdigheten på lång sikt.

2. Samla lånen

Räkna ihop hur stor skuld du har totalt och samla dina lån och krediter i ett samlingslån. Det är ett privatlån som används för att betala av samtliga övriga skulder. Med samlingslån går det ofta att både nå lägre ränta och lägre månadskostnad. Dessutom påverkas kreditvärdigheten positivt med enbart ett större lån än flera små.

Vanliga frågor och svar – Vilka skulder syns hos UC?

Kan man se vilka krediter man har?

Det går att beställa kreditupplysning på sig själv från flera olika kreditupplysningsföretag. På dessa finns information om aktuella lån och krediter.

Varför anges full kredit på kreditkortet på kreditupplysningen?

En öppen kredit belastar alltid personens kreditvärdighet till hela kreditbeloppet. Detta oavsett om krediten utnyttjas eller inte. Att avsluta oanvända kreditkort är därmed ett sätt att förbättra kreditvärdigheten.

Advisa samarbetar med 40 långivare

SEB logotyp
Bank Norwegian logotyp
IKANO Bank logotyp
Visa fler långivare