Ordlista:

Betalningsanmärkning – den kompletta guiden

I den här guiden hittar du information om allt ifrån vad en betalningsanmärkning är, hur länge den gäller, till hur du blir av med en betalningsanmärkning.

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Vad är en betalningsanmärkning?

En betalningsanmärkning är en notering om en registrerad skuld hos kreditupplysningsföretagen. Anmärkningen innebär att den som får en betalningsanmärkning, person eller ett företag, inte har betalat sina skulder i tid. Betalningsanmärkningen registreras hos upplysningsföretagen genom att Kronofogden fastställer skulden. Kreditupplysningsföretagen hämtar information från Kronofogden och registrerar den obetalda skulden som en anmärkning.

Betalningsanmärkningar kan göra det svårare att låna

Kreditupplysningsföretagen finns till för att banker och andra långivare behöver bra underlag för att kunna avgöra hur stor risk det finns i att ge ut krediter eller låna ut pengar. En eller flera betalningsanmärkningar kan leda till att sämre lånevillkor eller förlorad möjlighet till att ta lån, hyra bostad, få arbete och teckna ett telefonabonnemang.

låna pengar med betalningsanmärkning

Om oss – Advisa

Advisa är ingen bank, vi är låneförmedlaren som söker ditt lån hos flera långivare. Sedan starten 2011 har vi jämfört lån åt över 263 000 kunder. För din trygghet står Advisa under tillsyn av finansinspektionen.

Genom Advisa kan du

Oavsett om du vill ta ett nytt lån eller vill lösa befintliga lönar det sig att jämföra låneförslag från flera banker och andra långivare.

 • Kostnadsfritt och du binder dig inte till något
 • Säker ansökan – vi hanterar uppgifter säkert
 • Lånejämförelse – vi står på din sida

När får man en betalningsanmärkning? Två olika sätt

I korthet får du alltså en betalningsanmärkning om du inte har betalat dina skulder i tid. Men det finns två olika sorts betalningsanmärkningar, nämligen allmänna och enskilda. Här är skillnaden:

Allmänna mål – skatter & avgifter:

 • Betalningskrav från den offentliga sektorn. Där ingår stat, myndigheter, landsting och kommuner.
 • Uppkommer om en privatperson eller företag inte betalat skatter, böter, offentliga avgifter eller studiemedel i tid.

Enskilda mål:

 • Betalningskrav från den privata sektorn.
 • Uppkommer om en privatperson eller företag inte betalat till exempel hyra, leverantörsskulder, kontokortsskulder eller köpta varor i tid.

Vem delar ut betalningsanmärkningar?

Många tror att det är kronofogdemyndigheten som delar ut betalningsanmärkningar men i själva verket så är det kreditupplysningsföretagen själva. Det beror på att det är de som avgör huruvida en misskött kredit ska klassas som det eller inte. Däremot är att de oftast så att de grundar sina beslut kring betalningsanmärkningar på information från just kronofogdemyndigheten.

Så går det till när en betalningsanmärkning utfärdas – steg för steg

Innan en betalningsanmärkning utfärdas är det flera steg som sker där den som är skyldig pengar har möjlighet att göra rätt för sig.

1. Påminnelsefaktura

Om du har missat att betala en faktura från ett företag kommer det börja med att en eller flera påminnelsefakturor skickas till dig. Dessa kommer ofta med ett tillägg, en påminnelseavgift. Om betalningen fortfarande uteblir överlåter företaget fakturan till ett inkassoföretag.

2. Inkassoföretag

Inkassoföretaget skickar då en ny faktura som förutom det ursprungliga beloppet ofta innehåller ytterligare påminnelseavgifter och ibland även dröjsmålsränta.

3. Kronofogden

Om du inte heller betalar fakturan från inkassoföretaget går ärendet över till Kronfogden – med ytterligare avgifter och kostnader.

4. Skulden noteras som en betalningsanmärkning

Kreditupplysningsföretagen, som hämtar information från bland andra Kronofogden, får då information om den obetalda skulden och gör en notering i sitt register, det är detta som är betalningsanmärkningen.

Hur länge syns en betalningsanmärkning?

En betalningsanmärkning syns i 36 månader, alltså 3 år, för privatpersoner efter att du har betalat av din skuld. För företag ligger anmärkningen kvar i 5 år.

Har jag en betalningsanmärkning?

Du kan själv ta reda på om du har en betalningsanmärkning genom att beställa ett utdrag på dig hos ett kreditupplysningsföretag, till exempel minuc.se. Att beställa en kreditupplysning på dig själv påverkar inte din kreditvärdighet.

Hur blir man av med en betalningsanmärkning?

För att bli av med en betalningsanmärkning måste du betala av din skuld och därefter vänta 3 år, tills anmärkningen försvinner. Det kan uppfattas som en lång period, särskilt som en anmärkning påverkar många möjligheter som att ta lån, teckna mobilabonnemang eller teckna ett hyresavtal.

Kontakta den du är skyldig för att undvika betalningsanmärkning

Därför ska man alltid försöka undvika att få en betalningsanmärkning. Har du problem med att betala räkningen i tid är det alltid en god idé att ta kontakt med den du är skyldig pengar och förklara läget. De flesta är måna om att få tillbaka sina pengar och villiga att lägga upp en avbetalningsplan istället för att gå vidare till inkasso om du visar god vilja på att betala och göra rätt för dig.

De vanligaste betalningsanmärkningarna

 • Utslag av Kronofogdemyndigheten i mål om betalningsföreläggande, det vill säga ett beslut där kronofogdemyndigheten har fastställt att någon är betalningsskyldig eftersom han eller hon inte har protesterat mot ett krav
 • Tredskodomar från tingsrätten, det vill säga när tingsrätten har dömt i ett mål därför att ena parten har uteblivit från en förhandling eller inte har besvarat en stämning med sakliga argument
 • Missbruk av bankkonton/krediter/hypotekslån
 • Konkurser
 • Beslut om skuldsanering
 • Restförda skatter och avgifter
 • Misslyckade utmätningsförsök

Information hämtad från Datainspektionen.

Så undviker du betalningsanmärkningar

 • Betala räkningar i tid
 • Planera om du reser iväg så att räkningar inte blir obetalda
 • Har du svårt att betala i tid? Prata med kreditgivaren/inkassobolaget och hitta en ny avbetalningsplan som passar båda parter

Vanliga frågor och svar – Betalningsanmärkning

Vad är en betalningsanmärkning?

En betalningsanmärkning är en notering om en registrerad skuld hos kreditupplysningsföretagen. Du får den för att du inte har betalat dina skulder i tid. Betalningsanmärkningar är till för att ge banker ett underlag om hur stor risk det är att låna ut pengar till dig.

Hur länge finns en betalningsanmärkning kvar?

För privatpersoner syns en betalningsanmärkning i 36 månader, alltså 3 år, efter det att man betalat sin skuld. För företag är samma tid i stället 5 år.

Vem delar ut betalningsanmärkningar?

Till skillnad mot vad många tror är det inte Kronofogden som delar ut betalningsanmärkningen utan kreditupplysningsföretagen själva. De grundar ofta sina beslut kring betalningsanmärkningar på information från Kronofogden, men de avgör själva om en misskött kredit ska klassas som en anmärkning.

Går det att bli av med en betalningsanmärkning tidigare?

Nej, som regel ligger en betalningsanmärkning kvar i 36 månader efter att skulden är betald. Genom oss kan du söka och jämföra lån trots betalningsanmärkningar.

Vad säger våra kunder?