Ordlista:

Betalningsanmärkning - den kompletta guiden

I den här guiden hittar du information om allt ifrån vad en betalningsanmärkning är, hur länge den gäller, till hur du blir av med en betalningsanmärkning.

Vad är en betalningsanmärkning?

En betalningsanmärkning är en notering om en registrerad skuld hos kreditupplysningsföretagen. Anmärkningen innebär att den som får en betalningsanmärkning (person eller ett företag) inte har betalat sina skulder i tid. Betalningsanmärkningen registreras hos upplysningsföretagen genom att Kronofogden fastställer skulden. Kreditupplysningsföretagen hämtar information från Kronofogden och registrerar den obetalda skulden som en anmärkning.

Kreditupplysningsföretagen finns till för att banker och andra långivare behöver bra underlag för att kunna avgöra hur stor risk det finns i att ge ut krediter eller låna ut pengar. En eller flera betalningsanmärkningar kan leda till att sämre lånevillkor eller förlorad möjlighet till att ta lån, lägenhet, arbete och telefonabonnemang.

låna pengar med betalningsanmärkning

Det finns två typer av betalningsanmärkningar:

Allmänna mål (skatter & avgifter):

 • Betalningskrav från den offentliga sektorn. Där ingår stat, myndigheter, landsting och kommuner.
 • Uppkommer om en privatperson eller företag inte betalat skatter, böter, offentliga avgifter eller studiemedel i tid.

Enskilda mål:

 • Betalningskrav från den privata sektorn.
 • Uppkommer om en privatperson eller företag inte betalat sådan som hyra, leverantörsskulder, kontokortsskulder eller köpta varor i tid.

Vem delar ut betalningsanmärkningar?

Många tror att det är kronofogdemyndigheten som delar ut betalningsanmärkningar men i själva verket så är det kreditupplysningsföretagen själva. Det beror på att det är de som avgör huruvida en misskött kredit ska klassas som det eller inte. Däremot är att de oftast så att de grundar sina beslut kring betalningsanmärkningar på information från just kronofogdemyndigheten.

Så hur går det till när en betalningsanmärkning utfärdas?

Innan en betalningsanmärkning utfärdas är det flera steg som sker där den som är skyldig pengar har möjlighet att göra rätt för sig. Om ett företag saknar betalning för en faktura skickas en eller flera påminnelsefakturor till den som missat en betalning. Om betalningen fortfarande uteblir, överlåter företaget fakturan till ett inkassoföretag. Inkassoföretag skickar en ny faktura som förutom det ursprungliga beloppet ofta innehåller påminnelseavgifter och ibland dröjsmålsränta. Om faktura från inkasso inte blir betald går ärendet över till Kronfogden och nu tillkommer ytterligare avgifter och kostnader. Kreditupplysningsföretagen som hämtar information från bland andra Kronofogden får då information om den obetalda skulden och gör en notering i sitt register, det är detta som är betalningsanmärkningen.

Hur länge syns en betalningsanmärkning?

En betalningsanmärkning syns i 3 år (36 månader) för privatpersoner efter att man betalat av sin skuld. För företag ligger anmärkningen kvar i 5 år.

Har jag en betalningsanmärkning?

Du kan själv ta reda på om du har en betalningsanmärkning genom att beställa ett utdrag på dig hos ett kreditupplysningsföretag, t.ex. minuc.se. Att beställa en kreditupplysning på dig själv påverkar inte din kreditvärdighet.

Hur blir man av med en betalningsanmärkning?

För att bli av med en betalningsanmärkning måste du betala av din skuld och därefter vänta 3 år, tills anmärkningen försvinner. Det kan uppfattas som en lång period, särskilt som en anmärkning påverkar många möjligheter som att ta lån, teckna mobilabonnemang eller teckna ett hyresavtal. Därför ska man alltid försöka undvika att få en betalningsanmärkning. Har du problem med att betala räkningen i tid är det alltid en god idé att ta kontakt med den du är skyldig pengar och förklara läget. De flesta är måna om att få tillbaka sina pengar och villiga att lägga upp en avbetalningsplan istället för att gå vidare till inkasso om du visar god vilja på att betala och göra rätt för dig.

De vanligaste betalningsanmärkningarna

 • Utslag av Kronofogdemyndigheten i mål om betalningsföreläggande, det vill säga ett beslut där kronofogdemyndigheten har fastställt att någon är betalningsskyldig eftersom han eller hon inte har protesterat mot ett krav
 • Tredskodomar från tingsrätten, det vill säga när tingsrätten har dömt i ett mål därför att ena parten har uteblivit från en förhandling eller inte har besvarat en stämning med sakliga argument
 • Missbruk av bankkonton/krediter/hypotekslån
 • Konkurser
 • Beslut om skuldsanering
 • Restförda skatter och avgifter
 • Misslyckade utmätningsförsök

Information hämtad från Datainspektionen .

Så undviker du betalningsanmärkningar

 • Betala räkningar i tid
 • Planera om du reser iväg så att räkningar inte blir obetalda
 • Har du svårt att betala i tid? Prata med kreditgivaren/inkassobolaget och hitta en ny avbetalningsplan som passar båda parter

Har du en eller flera betalningsanmärkningar och är intresserad av att låna pengar? Det behöver inte vara helt kört. Läs mer här om lån med betalningsanmärkningar och ansök smidigt.

Vi på Advisa vill att alla ska betala så lite som möjligt för sina lån. Därför har vi samlat flera långivare som får konkurrera om att få dig som kund. Fyll i dina uppgifter för att komma igång!

Om oss – Advisa

Advisa är ingen bank, vi är låneförmedlaren som söker ditt lån hos flera långivare. Sedan starten 2011 har vi jämfört lån åt över 263 000 kunder. För din trygghet står Advisa under tillsyn av finansinspektionen.

Genom Advisa kan du

Oavsett om du vill ta ett nytt lån eller vill lösa befintliga lönar det sig att jämföra låneförslag från flera banker och andra långivare.

 • Kostnadsfritt och du binder dig inte till något
 • Säker ansökan – vi hanterar uppgifter säkert
 • Lånejämförelse – vi står på din sida
Ansök smidigt på nytt med tidigare uppgifter
Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
2 968 kr/mån
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på {totalAmount} kr med {repaymentTimeYears} års löptid, nominell ränta {interestRate} % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan {apr} %. Totalt belopp att betala: {totalCost} kr. Månadskostnad: {monthlyCost} kr fördelat på {numPayments} betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 29,99%. Räntespann mellan: 3,06% - 29,99% (Uppdaterat januari 2021).

Vanliga frågor och svar

Vad är en betalningsanmärkning?
En betalningsanmärkning är en notering om en registrerad skuld hos kreditupplysningsföretagen. Du får den för att du inte har betalat dina skulder i tid. Betalningsanmärkningar är till för att ge banker ett underlag om hur stor risk det är att låna ut pengar till dig.
Hur länge finns en betalningsanmärkning kvar?
För privatpersoner syns en betalningsanmärkning i 36 månader, alltså 3 år, efter det att man betalat sin skuld. För företag är samma tid i stället 5 år.
Vem delar ut betalningsanmärkningar?
Till skillnad mot vad många tror är det inte Kronofogden som delar ut betalningsanmärkningen utan kreditupplysningsföretagen själva. De grundar ofta sina beslut kring betalningsanmärkningar på information från Kronofogden, men de avgör själva om en misskött kredit ska klassas som en anmärkning.
Går det att bli av med en betalningsanmärkning tidigare?
Nej, som regel ligger en betalningsanmärkning kvar i 36 månader efter att skulden är betald. Genom oss kan du söka och jämföra lån trots betalningsanmärkningar.

Vad säger våra kunder?