Låna med betalningsanmärkning – Så löser du en ekonomisk kris

Här bjuder vi på 10 tips som kan förbättra dina chanser till nytt lån om du dragit på dig en eller flera betalningsanmärkningar. Längst ner på sidan kan du enkelt ansöka och se om du blir beviljad ett lån trots tidigare betalningsanmärkningar. Det bästa är självklart att vänta ut betalningsanmärkningarna och få ordning på din ekonomi.

Från pengaslarv till den klassiska lyxfällan – betalningsanmärkningar eller skulder hos kronofogden kan drabba den bäste och är inget att skämmas för. Den snabbaste vägen ut är att med beprövade metoder ta ett järngrepp om ekonomin. Ju förr desto bättre. Att ta ett samlingslån och lösa dyra skulder är bara ett av alla knep och kräver i vissa fall att andra åtgärder först tagits. I den här artikeln bjuder vi på hela 10 tips som kan förbättra din ekonomiska situation om du dragit på dig en eller flera betalningsanmärkningar.

Digitaliseringen av online-tjänster kommer med många fördelar. En är att det idag går mycket smidigare att ansöka om blancolån och jämföra låneerbjudanden än tidigare. Men detta ställer också högre krav på dig som låntagare, och bevisligen hamnar många svenskar varje år i den så kallade lyxfällan.

När inkomsten inte längre täcker alla lån, räntor och utgifter, är det lätt att börja dra på sig betalningsanmärkningar. De är inte bara svåra att bli av med – eftersom detta innebär att du behöver lösa dina skulder – utan påverkar också din möjlighet att få ta nya lån till saker som verkligen betyder något.

Så vad är egentligen en betalningsanmärkning?

En betalningsanmärkning är en slags spärr som leder till sämre villkor eller begränsad möjlighet att ta ett lån. Det kan också påverka möjligheten att få hyra en bostad, teckna olika abonnemang eller att få ett jobb. Betalningsanmärkningar delas ut av kreditupplysningsbolagen, baserat på information från kronofogdemyndigheten.

Beror ofta på missade betalningar

Missbruk av krediter, betalningsföreläggande, personlig konkurs och restskatter är några saker som kan ligga till grund för en betalningsanmärkning. En betalningsanmärkning ligger kvar i tre år hos kreditupplysningsföretagen, vilket inte går att göra så mycket åt. Men under tiden kan du göra allt som står i din makt för att påverka dina skulder. Här kan du läsa mer om betalningsanmärkningar.

Läs också: Går det att låna trots Kronofogden?

10 tips för en bättre ekonomi trots betalningsanmärkning

1. Ta ett beslut

Ett skuldberg växer bara om du tillåter det att växa. Genom att skaffa full koll på ditt sammanlagda skuldbelopp och vad du lägger pengar på, blir det lättare att börja ställa saker till rätta. Sammanställ dina inkomster och utgifter i en resultaträkning. En ekonomisk kalldusch är förmodligen precis vad du behöver i nuläget!

2. Sälj allt du inte behöver

Alla har något de inte behöver hemma. Elektronik, kläder, cyklar, tavlor eller farfars gamla jakttroféer – det mesta går faktiskt att sälja, så starta ett gratiskonto på en säljsajt online och se ”värdelösa” ting förvandlas till pengar på nolltid. Vill du ha fler tips på hur du kan leva mer sparsamt och på så sätt bli skuldfri snabbare? Läs vår stora sparguide.

3. Kontakta långivarna

Många känner obehag inför att prata med långivarna som sitter och väntar på att få sina pengar, men faktum är att ett samtal kan räcka lång väg. Hör om det finns möjlighet att avskriva eller nedskriva några av dina skulder. Många gånger anser företagen att det är bättre att få en del av skulden betald, än inga pengar alls. Undersök om det går att göra en ny avbetalningsplan som är hållbar i din nuvarande situation.

4. Undvik kreditupplysningar

Varje gång du gör ett kreditköp online riskerar du att företaget gör en UC-koll på dig. För många kan det leda till att du får lägre kreditvärdighet, vilket i sin tur påverkar dina chanser att få ta ett lån. Har du dessutom betalningsanmärkningar, försämras chanserna ännu mer. Förutom att sluta göra onödiga kreditköp, kan du även säga upp alla oanvända krediter. På minuc.se kan du göra en kreditupplysning på dig själv för att få en översikt av dina befintliga krediter samt ditt nuvarande kreditbetyg. Det påverkar inte din rådande status att kolla. Kreditupplysningar finns kvar i registret i tre månader och ju fler du drar på dig under denna tid desto lägre kreditbetyg får du. Här kan du läsa mer om kreditvärdighet.

5. Samla lånen

Många lån hos flera olika långivare innebär höga räntor och fler betalningar att hålla reda på varje månad. Det ser heller inte bra ut för din kreditvärdighet. Genom att samla dina lån till ett större hos en och samma långivare kan du både få ner räntan och öka dina framtida chanser hos bankerna. När du undersöker villkor och erbjudanden för att samla dina lån, kan du ta hjälp av en kostnadsfri låneförmedlare. Då tas endast en kreditupplysning på dig, istället för att varje enskild långivare undersöker din ekonomiska status. Att samla lånen är en smidig väg för att bli skuldfri snabbare, då du slipper lägga pengar på aviavgifter och andra onödiga omkostnader och kan istället amortera mer på lånet. Här kan du läsa om hur andra i liknande sits gjort för att förbättra sin ekonomi.

6. Hitta en medlåntagare

För dig med stora skulder, många betalningsanmärkningar och låg kreditvärdighet kan det vara svårt att få bra villkor när du vill samla dina lån. Men tar du hjälp av en medsökande ökar dina chanser markant, då det ger en helt annan garanti för att du kommer kunna sköta dina avbetalningar.

7. Räkna ner

Att bli helt skuldfri är en process som kan löpa över flera år. När du omvandlat dina utspridda lån till ett större och fått en bild över exakt hur stora dina månadsutgifter blir, kan du börja räkna ner dagarna tills du är helt skuldfri. Längs vägen, i takt med att du amorterar av lånet, kan du omförhandla villkoren och räntorna för att på så sätt snabba på processen. Och kom ihåg att ju bättre du sköter dina avbetalningar, desto mer trovärdig blir du i bankernas ögon, vilket påverkar din kreditvärdighet positivt.

8. Jobba mer

Det kanske låter som en självklarhet, men även om du redan har ett jobb bör du undersöka möjligheterna till att dryga ut kassan. Finns det en högre position ledig som matchar dina kunskaper och kan ge mer betalt? Finns det möjlighet att få arbeta övertid? Har du någon i din vänskapskrets som behöver hjälp med något på helgkvällar? Det handlar inte om att du ska jobba ihjäl dig, men den dagen du blir skuldfri kommer du att tacka dig själv för de där extrapassen som skyndade på processen.

9. Sätt räkningarna i första rummet

När du gör allt i din makt för att bli skuldfri och slippa framtida betalningsanmärkningar, får du inte glömma bort att fira när du uppnått dina delmål. Att leva på existensminimum och aldrig göra något roligt mår ingen bra av. Däremot bör du göra en stenhård budget där räkningar och amorteringar alltid kommer i första rummet. Att se hur siffrorna långsamt börjar röra sig i rätt riktning är faktiskt ett stort nöje i sig och få saker är så tillfredsställande som att återfå kontrollen över ekonomin!

10. Se framåt

Den dag du blir skuldfri och står utan betalningsanmärkningar kommer du garanterat också ha en helt ny syn på din ekonomi och vad det innebär att låna pengar. Att hamna i ekonomiska trångmål är naturligtvis påfrestande, men många som går igenom det ser också positivt på det som hänt, eftersom de nu har full koll och kan fatta strategiska beslut framåt.

Går det att låna pengar trots betalningsanmärkningar?

Att låna sig fri från lån är knappast en optimal metod, men om du hamnat i en rävsax och behöver få loss pengar är det faktiskt möjligt att få låna trots betalningsanmärkningar. Exempelvis bortser många SMS-långivare från både betalningsanmärkningar och en noggrann kreditkontroll, men räntan på dessa lån är i regel högre än på ett vanligt privatlån, för att inte tala om den effektiva räntan.

Undvik att låna pengar snabbt trots betalningsanmärkningar

Dessutom är återbetalningstiden extremt kort i jämförelse med andra lån. SMS-lån är visserligen lätta att få igenom, men samtidigt är de många gånger källan till att folk hamnar i skuld från första början, så det är inget du ska se som en hållbar lösning för att komma på fötter igen. Här kan du läsa mer om hur SMS-lån fungerar.

Jämför privatlån trots betalningsanmärkningar

I stället för att SMS-lån kan du söka om att jämföra privatlån genom oss trots dina betalningsanmärkningar. Anmärkningarna lär påverka dina chanser att få en lägre ränta – men vi kan hjälpa dig hitta den lägsta räntan för just dig. Att samla sina lån trots betalningsanmärkningar kan vara ett första steg mot en bättre kreditvärdighet och en bättre ekonomi.

Betalningsanmärkningar och skulder med höga räntor är förvisso jobbiga, men behöver inte innebära en nedåtgående ekonomisk spiral. Att få en riktigt stabil ekonomi är inget som sker över en natt, men väljer du bara att ta några steg i rätt riktning kommer du snabbt märka skillnad – och det ger i sin tur ringar på vattnet framåt!

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Vad skulle det kosta att låna trots betalningsanmärkningar?

Vi på Advisa vill att alla ska betala så lite som möjligt för sina lån. Därför har vi samlat flera långivare som får konkurrera om att få dig som kund. Fyll i dina uppgifter för att komma igång!

Om oss – Advisa

Advisa är ingen bank, vi är låneförmedlaren som söker ditt lån hos flera långivare. Sedan starten 2011 har vi jämfört lån åt över 263 000 kunder. För din trygghet står Advisa under tillsyn av finansinspektionen.

Genom Advisa kan du

Oavsett om du vill ta ett nytt lån eller vill lösa befintliga lönar det sig att jämföra låneförslag från flera banker och andra långivare.

  • Kostnadsfritt och du binder dig inte till något
  • Säker ansökan – vi hanterar uppgifter säkert
  • Lånejämförelse – vi står på din sida

Vanliga frågor och svar - Lån med betalningsanmärkning

Får jag låna trots betalningsanmärkningar?

Ja, hos Advisa finns långivare som accepterar upp till tio betalningsanmärkningar. Men betalningsanmärkningar sänker din kreditvärdighet och ofta erbjuds du högre ränta. Här kan du få hjälp med att få ordning på din ekonomi – eller med att samla dina lån till en lägre månadskostnad.

Hur länge ligger en betalningsanmärkning kvar?

En betalningsanmärkning finns kvar hos kreditupplysningsföretagen under tre år. Det går inte att påverka detta.

Vad innebär en betalningsanmärkning?

En betalningsanmärkning är en notering hos ett kreditupplysningsföretag om att en person anses vara en opålitlig betalare. Missbruk av krediter, personlig konkurs eller betalningsföreläggande kan vara anledning till att få en betalningsanmärkning. Ofta är det att en skuld hamnat hos Kronofogden.

Vad innebär betalningsanmärkning hos Kronofogden?

Om du inte betalar ditt lån – eller något annat du är skyldig – i tid kan den du lånat av ta hjälp av Kronofogden. Då registreras din skuld i Kronofogdens register och du får därmed en betalningsanmärkning.